Conecteaza-te cu noi

Actual

Un an de la declanșarea războiului din Ucraina. 300.000 de ucraineni au intrat în România pe la Isaccea

Published

on

Ca urmare a declanșării conflictului militar din Ucraina, la nivelul Gărzii de Coastă au fost dispuse măsuri graduale de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, precum şi o serie de măsuri pentru gestionarea situaţiei refugiaţilor ucraineni.

Încă din primul moment, poliţiştii de frontieră au răspuns unanim efortului general de sprijinire a refugiaţilor ucraineni şi, chiar din proprie iniţiativă, au rămas la muncă să ofere ajutor deopotrivă persoanelor aflate în dificultate, cât şi colegilor aflaţi în serviciu.

Pentru creșterea capacității operaționale Garda de Coastă a beneficiat inclusiv de sprijin din partea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) care, începând cu luna martie 2022, a extins Operaţiunea TERRA 2022 și la frontiera cu Ucraina.

Astfel, începând cu data de 24 februarie 2022, în P.T.F. Isaccea au fost înregistrate creșteri semnificative ale traficului de călători și de mărfuri, atât pe sensul de intrare, cât și de ieșire din țară.

Advertisement

O situație aparte existentă la nivelul P.T.F. Isaccea este aceea că, deși este un punct de trecere cu specific rutier, trecerea frontierei de stat se efectuează cu ajutorul ferry-boat-ului. Astfel, de la o cursă la alta, la un interval mediu de 3 ore, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să elibereze platforma de debarcare, prin efectuarea formalităților de intrare în țară pentru toate persoanele și mijloacele de transport aflate în acea zonă.

Unul dintre cele mai grele momente, s-a înregistrat în cursul lunii martie 2022 când, de pe un singur ferryboat, au debarcat 800 de persoane.

Situația operativă înregistrată în perioada 24 februarie 2022 – 22 februarie 2023, cu privire la cetățenii ucraineni și tranzitul de mărfuri, se prezintă astfel:

  • prin P.T.F. Isaccea, au intrat în România 300.000 cetăţeni ucraineni. Datele statistice vizează numărul de treceri la frontieră, o persoană având posibilitatea să efectueze mai multe deplasări prin punctele de trecere a frontierei în intervalul de timp respectiv.
  • o situaţie specială s-a înregistrat cu privire la traficul autovehiculelor de transport marfă. Prin P.T.F. Isaccea, valorile traficului de mărfuri au înregistrat indicatori mai mari cu 157% (66.000 de automarfare pe ambele sensuri de deplasare)

La nivelul Gărzii de Coastă au fost adoptate măsuri de creștere a capacității de procesare a refugiaților, constând în:

  • suplimentarea personalului din cadrul P.T.F. Isaccea, precum și a tehnicii mobile pentru efectuarea formalităților de control;
  • utilizarea la maximum a arterelor de control, fiind creată inclusiv posibilitatea de efectuare a verificărilor pentru intrarea în România pe arterele utilizate pentru ieșirea din țară (în cazul în care infrastructura existentă pe sensul de intrare a fost subdimensionată în contextul prezentării în același timp a unor grupuri mari de persoane);
  • crearea unor fluxuri separate pentru persoanele vulnerabile, în funcție de necesități și raportat la configurația punctelor de trecere;
  • acordarea unei atenții speciale la intrarea în țară a minorilor, cetățeni străini sau apatrizi, care nu sunt însoțiți de niciunul dintre părinți sau de către reprezentanții legali ori care nu se găsesc sub supravegherea legală a unei alte persoane;
  • implementarea unor mecanisme de sprijin a persoanelor sosite din Ucraina. În acest sens, după încheierea formalităților de frontieră, persoanele au fost îndrumate, în funcție de nevoile de sprijin către reprezentanți ai autorităților locale, consiliului județean, ONG-urilor, voluntarilor prezenți în proximitatea punctelor de trecere;

”În prezent traficul se derulează în condiţii normale, dar situaţia este în dinamică şi monitorizată cu atenţie, astfel încât dispozitivul de supraveghere şi control să adaptat la dinamica din teren. Se înregistrează în continuare timpi mari de așteptare în ceea ce privește transportul rutier de mărfuri.”, a precizat Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions