Connect with us

Societate

Un avocat din Constanța plantează 200 de copaci în Campusul Universității “Ovidius”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Cătălin Filișan, avocat în Baroul Constanța, continuă și în această primăvară, campania de plantare a copacilor în mai multe zone ale municipiului. De data aceasta, acțiunea derulată prin Asociația ConstanțaRestart se desfășoară în campusul Universității Ovidius din Constanța – Facultatea de Medicină. Aici vor fi plantați, pe 23 martie, 200 de copaci.

“Zona în care se vor planta cei 200 de copaci se află în fata Corpului B – Facultatea de Medicina din Campusul UOC pe un teren de aproximativ 1,2 hectare. Mașinile pot fi lăsate in parcarea Facultatii de Medicina sau pe cele 2 alei care delimiteaza terenul (vezi foto) Punctul de întâlnire este prezentat în fotografia atașată (semnul verde), respectiv in apropierea intrării in Corpul B – Facultatea de Medicina. Pentru fiecare copac se va forma o echipa alcătuită din 3-5 voluntari care va pregăti groapa pentru plantare (toate cele 200 de gropi vor fi deja săpate la acel moment), va adăuga pământ negru de calitate din depozitul de pământ aflat în apropiere, va uda groapa, va așeza copacul, va introduce pământul pe lângă balotul în care se află rădăcinile copacului si îl va tasa foarte bine, verificând ca arborele să fie in poziție perfect verticală. Apoi se va forma șaiba de pământ în jurul copacului și se vor monta tutorii. Vă recomandăm să aduceți o cazma/sapă, respectiv un recipient pentru a transporta apa de la cisterna care se va afla la fata locului, la copacul ce urmează a fi plantat. De asemenea, vă recomandăm să aveți încălțăminte solidă, eventual cizme de cauciuc”, sunt recomandările pe care le face organizatorul.

Totodată, avocatul Filișan anunță că sosirea voluntarilor va fi la ora 10.00, aceștia vor fi instruiți cu privire la procedurile de plantare si tipurile de copaci ce vor fi plantați, procedură care se va desfășura în intervalul orar 10.00 – 10.30, iar plantarea copacilor și montarea tutorilor se va face între orele 10.30 – 12.30.

“Vom planta tei, mesteceni, thuya, molizi, stejar rosu, prunus pisardi, INTR-UN PROIECT UNIC – VEȚI AFLA ȘI VEDEA LA FAȚA LOCULUI”, mai spune avocatul Filișan.

Despre detaliile tehnice ale acestui proiect, inițiatorul precizează faptul că toți copacii sunt achiziționați din Pepiniera ROMSILVA Agigea.

“Sunt perfect aclimatizați, au o înălțime de 2-4m si o grosime a tulpinii de 8-12 cm (cu exceptia molizilor care au o inaltime de aprox. 4 metri). De asemenea, copacii vin cu rădăcina în balot de pământ”, conchide Cătălin Filișan.

sursa foto: Facebook

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

CMSN Constanța: Punctaj maxim pentru un artist de circ debutant

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de 21 martie, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța s-a desfășurat examinarea Dianei Maria Dinu, artist de circ debutant pentru promovarea în următoarea treaptă profesională.

Cu 100 de puncte din tot atâtea posibile, ea a reușit să obțină funcția de artist circ treapta a III-a. Precizăm că punctajul minim pe care îl putea obține pentru promovare era de 50 de puncte.

Comisia de examinare a fost alăcătuită din președintele Angelica Curlișcă și membri Ancuța Caisin și Tudorița Coman. Concursul a fost aprobat de către directorul general interimar, Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Marșul pentru viață, organizat în 11 localități din județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Anul acesta, Marșul pentru Viață se organizează în 11 localități din Arhiepiscopia Tomisului (vezi harta).


Deviza este ”Unic din prima secundă”, și este inspirată din învățătura Biserici, conform căreia omul este ființă întreagă, trup și suflet, din momemntul conceperii.

Sfântul Ioan Damaschin: ”A făcut trupul din pământ, iar suflet raţional şi gânditor i-a dat prin insuflarea Sa. Aceasta numim chip dumnezeiesc. […] Trupul şi sufletul au fost făcute deodată, iar nu întâi unul şi apoi celălalt”.

Iar Sfântul Grigorie al Nyssei: ”Nu susţinem nici părerea că omul a fost plăsmuit de Cuvântul cel dumnezeiesc sub forma unei statui de lut pentru care a fost creat mai târziu sufletul (…); ci, mai curând, întrucât omului îi recunoaştem o singură fiinţare, formând un tot unitar, chiar dacă e alcătuit din trup şi din suflet, ar trebui să spunem că şi începutul existenţei sale e unul singur, acelaşi pentru amândouă părţile, altfel ar trebui să spunem că, dacă trupul a venit înainte şi sufletul după aceea, omul e, în acelaşi timp, şi mai bătrân şi mai tânăr decât sine însuşi”.

În aceste momente, participanții la marș se adună în fața catedralei Arhiepiscopale ”Sf. Petru și Pavel” din Constanța, unde IPS Teodosie va rosti o rugăciune de bincuvântare.

După aceea se va pleca pe următorul traseu: Catedrală, Piaţa Ovidiu, Strada Mircea cel Bătrân, Sala Sporturilor, Capela Militară, Spitalul Judeţean, Bd. Tomis, Capitol, Piața Ovidiu.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Note foarte proaste obținute la simularea Evaluării Naționale.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat rezultatele finale înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a (EN VIII), desfășurată în perioada  11- 13 martie. La această simulare au participat, în premieră, și elevii claselor a VII-a.

Au participat la toate probele 164.264 de elevi de clasa a VIII-a (din totalul celor 175.463 de elevi înscriși în clasa a VIII-a), respectiv 168.108 elevi de clasa a VII-a (din totalul celor 182.207 elevi înscriși în clasa a VIII-a).

Pe clase, sinteza datelor arată astfel:

Clasa a VIII-a

  • La simularea susținută de elevii claselor a VIII-a, 225 de elevi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, ceea ce reprezintă 53,1% dintre elevii prezenți la toate probele (164.264), procent net superior celui înregistrat anul trecut (47%).
  • Pe tranşe de medii, se înregistrează următoarea situaţie statistică: 23.176 de medii între 5 şi 5,99, 22.366 de medii între 6 şi 6,99, 19.734 de medii între 7 şi 7,99, 15.330 de medii între 8 şi 8,99, 6.591 de medii între 9 şi 9,99, respectiv 28 de medii 10.
  • În privința disciplinelor de examen, procentul notelor mai mari sau egale cu 5 a fost de 69,1%(63,1% în 2018) la Limba şi literatura română, respectiv de 39,4%(33,1% în 2018) la Matematică. La proba de Limba şi literatura maternă, 85,9%(82,6% în 2018) din elevii prezenți au primit note peste 5.
  • Ratele de prezență pe disciplineau fost următoarele: 94,95% (166.590 de elevi dintr-un total de 175.463 de elevi de clasa a VIII-a) la Limba și literatura română, 93,55% (9.797 de elevi dintr-un total de 10.473 de elevi eligibili) la Limba și literatura maternă și 94,31% (165.477 de elevi) la Matematică. 16 elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă.

Clasa a VII-a

Simularea EN VIII susținută pentru prima dată și de elevii claselor a VII-a a relevat o rată a mediilor mai mari sau egale cu 5 de 52,4% (88.117 elevi din 168.108 elevi prezenți la toate probele).

  • Pe tranşe de medii, s-a consemnat următoarea distribuție statistică: 29.039 de medii între 5 şi 5,99, 26.276 de medii între 6 şi 6,99, 19.352 de medii între 7 şi 7,99, 10.586 de medii între 8 şi 8,99, 2.852 de medii între 9 şi 9,99, respectiv 12 medii 10.
  • Pe discipline, procentul notelor mai mari sau egale cu 5 a fost de 64,2%la Limba şi literatura română, 42,8% la Matematică și 76% la Limba şi literatura maternă.
  • Rata de participare în ansamblu a fost, în medie, de 93,6 %. 15 elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Vezi și rezultatele obținute de către elevii constănțeni la acest examen:

Constanța: Rezultate la simularea Evaluării Naționale – 71 de elevi au obținut nota 10

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: