Connect with us

Actual

Un navigator român este arestat în Italia. Fără să ştie, a transportat 10 tone de haşiş

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul acestei seri, liderii Sindicatului Liber al Navigatorilor din Constanţa au remis un comunicat, potrivit căruia un navigator român, fost comandant este arestat de mai bine de un an şi jumătate în Italia.

Ei spun că Memoriul comandantului Tănase Adrian a fost transmis astăzi către autorităţile din România.

“La rândul nostru vom retransmite acest memoriu către aceleaşi autorităţi, în semn de solidaritate cu dl. Tănase.

Se întâmplă lucruri incredibile. Oameni nevinovaţi, victime ale unor traficanţi devin apoi şi victime ale organelor de justitie. În sfera noastră profesională se întâmplă lucruri incredibil de imaginat dar care sunt cât se poate de adevărate.

De incriminarea navigatorilor nu am auzit de ieri sau de azi. Este deja un fenomen şi este cât se poate de periculos dar când navigatorii sunt pe cont propriu, acesta devine un dezastru.

Cine îi poate apăra pe aceştia ?

Am mai auzit de echipaje întregi stând prizonieri fără vreo vină luni şi ani de-a rândul, cum a fost cazul celor de pe nava Luna del Mar din 2007.
Au mai fost şi alţii dar cazul comandantului Tănase Adrian Florin din zilele acestea este unul halucinant.

Redam mai jos memoriul trimis de el astăzi către autorităţile din România. Dl comandant ne-a povestit lucruri de un impact emoţional extraordinar.
În aceste momente noi încercăm să ajutăm redactând câteva aspecte în apărarea sa, aspecte care vor fi înaintate magistraţilor prin avocat şi care sunt în conformitate cu cele povestite şi întâmplate, în speranţa că judecătorii din Italia vor ţine cont de acestea.

Activitatea pe mare este una tehnică şi nu este mereu înţeleasă aşa cum trebuie de către cei de la uscat, de aceea trebuie explicitată în termenii corecţi, iar noi asta vom face către organele de anchetă din Catania.”

Iată scrisoarea lui Tănase Adrian Florin:

„CATRE

-PRESEDINTELE ALES AL ROMANIEI

-PRIMUL MINISTRU AL ROMANIEI

-MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE

UN CAZ HALUCINANT – AM FOST ACUZAT IN ITALIA FARA NICI O VINA INAFARA FAPTULUI CA AM FOST PREZENT PE O NAVA SI LUAT PRACTIC PRIZONIER, IAR DUPA ACEEA, NAVA SUB COMANDA RESTULUI DE NAVIGATORI A FOST DESCOPERITA DE CATRE AUTORITATILE DIN ITALIA.CA A PRELUAT DROGURI LA BORD

Ma numesc Tanase Adrian Florin nascut la data de 09 aprile 1955 in Bucuresti si domiciliat in Constanta, Str Labirint nr. 1,(…).

Sunt Comandant de nava pensionat in anul 2014. Ca urmare a pensiei mici dupa o perioada de munca neîntrerupta de 40 ani, am activat si dupa acea data in functia sus amintit a astfel ca:

Pe data de 19 mai 2018 am parasit Romania in directia La Valletta Malta ca urmare a unei instiintari telefonice primit a de la doamna Josette Zamit sora lui Pol Attard patroni si antreprenori ai unei companii care se ocupa cu comertul maritim international, companie la care am mai lucrat pana in 2016, la firma lor pe nume Patron Group, pe nava Sea Patron.

Acestia m-au solicitat pentru un voiaj pe o nava a lor, urmand sa semnez contractual de munca la destinatie.

La sosire, am fost insotit de doamna Zamit (patroana a firmei Patron Group alaturi de fratele sau Pol Attard, la care mai lucrasem in 2016)  pe o nava de dimensiune mici de 42 metri lungime cu numele Sea View, numar IM0 6710358, sub pavilion Kingston. Ajuns la bord spre seara si am fost condus la cabina comadantului de marinarul olandez Groeneweg This.

M-am odihnit si a doua zi, duminica 20 mai 2018 am controlat actele navei si aparatele de navigatie care erau in regula, mai putin statia radio care era defecta.

Nava era veche construita prin 1967 trasformata dintr-o nava de pescuit intr-o nava de tip off shore cu foarte multe cabine destinata transportuiui de personal pentru platforme marine, nava neavand neavand magazii de marfa.

Luni 21 mai  2018 s-au efectuat aprovizionari de material si provizii precum schimbarea numelui navei in M/Y Quest –  facute de Pol Attard cu ajutorul secundului navei Bonello David care era unchiul lui Pol Attard amandoi de nationalitate malteza.

Marti 22 mai 2018 s-a anuntat plecarea navei intr-un voiaj in Tunisia probabil urmand sa intre in serviciul pentru care era construita nava, de transport persoane de la platformele din zona catre uscat si invers.

In baza documentului Port Clearance (pe care il anexez la prezenta) eliberat de Capitania Portului si inmanat mie de catre Pol Attard. Acesta a adus la plecare si o statie de comunicati mobile prin satelit pe care i-a inmanat-o secundului navei  Bonello David pentru ca statia radio nu functiona. Am parasit portul La Valletta in jurul orei 18.30 cu pilot la bord cu destinatia Tunisia nava corespunzand din toate punctele de vedere cerintelor.

A doua zi dimineata spre surprinderea mea am fost trezit din somn mult mai devreme decat ar fi fost normal, in jurul orei 4, sa vin urgent pe comanda de navigatier. Ajungand pe puntea de navigatie am fost intampinat de marinarii Groeneweg This-Olanda, Mohamed Elbosati-Egipt, Ahmed Mohamed,-Egipt si secundul maltez Bonello David care pe un ton amenintator  mi-a comunicat ca din acel moment nu mai sunt comandantul navei si ca va trebui sa ma supun neconditionat ordinelor ce le voi primi de la acesta spunandu-mi ca jurnalul de bord nu va mai fi completat. Aparatul de comunicatii prin satelit a ajuns in mainile marinarului Groeneweg This sub a carui control am fost tot timpul , eu fiind supravegheat in comanda de navigatie  pe parcursul voiajului cu concursul celorlalti plus un Italian care nu a fost atunci de fata pe nume Cantaro Salvatore. Mi s-a spus ca daca tin la viata mea sa urmez intocmai ce mi se comunica. A inceput sa imi fie frica pentru viata mea, mai ales ca nu aveam la indemana nici un mijloc de comunicare.

In continuare sub o supraveghiera stricta a celor de mai sus am fost fortat sa execut ordinele lor contrar vointei mele sub amenintari de tot felul si cuvinte injositoare.

Asa am devenit prizonierul acestuia echipaj care a schimbat drumul navei dinspre Tunisia catre zona de frontiera dintre Algeria si Maroc, cam in dreptul orasului Gazaouet unde ajunsi pe data de 27 mai 2018 in largul marii s-au incarcat de la doua barci acostate de-a lungul navei niste pachete pe care eu le banuiam a fi ceva ilegal. Ulterior s-a dovedit a fi 10 tone de droguri de tip hasis.

In largul marii nu aveam nici un mijloc de comunicatii cu coasta sau cu oricine altcineva, telefonul mobil fiind impracticabil din lipsa semnalului iar declansarea alarmei SOS era imposibil de efectuat pentru ca am fost amenintat ca ma omoara daca fac ceva necugetat, eu fiind in permanenta supravegheat. Nu stiu incotro trebuia sa ajunga ajunga nava dupa ce au incarcat acele pachete dar pe sistemul  AIS (Automatic Identification System) secundul a introdus destinatia Alexandria. Ulterior, uitandu-ma pe harta de navigatie, am vazut un semn si un marcaj in dreptul Libiei, in largul portului Tobruk, si am banuind ca acolo trebuia sa ajunga nava.

Pe drumul de intoarcere, pe data de 29 mai 2018  am fost interceptati de o nava militara italiana, care ne-a cerut  despre datele nava prin canalul VHFsi pentru ca eram supravegheat si nu vedeam nava sa stiu la ce distanta este, nu am putut sa comunic ce mi s-a intamplat de frica ca voi fi aruncat peste bord.

Doar atat am putut sa fac, la intrebarea : care era portul de plecare al navei, eu am raspuns eronat ca portul de plecare  era Gibraltar, ceea ce era imposibil sa fie in pozitia si directia pe care o avea nava , fapt ce a trezit suspiciunea celor de pe nava militara si a ajutat la decizia de a inspecta nava si astfel la desconspirarea traficantilor. Am avut mari probleme cu Bonello David si am reusit cu greu sa justific minciuna  in orele si zilele care au urmat pana cand nava militara ne-a abordat, fiindu-mi frica ca acestia imi puteau lua viata.

Pe data de 31 mai 2018 ajungand aproape de insula italiana Pantelleria secundul navei care ordonase practic celorlalti sa ma tina prizonier si sa fiu supravegheat tot timpul a dat ordin sa ii dau telefonul mobil de teama ca in aceasta zona precum si in apropierea Sicilia pe unde urma sa trecem se putea prinde semnal la telefonul celular si as fi putut anunta politia.

Telefonul meu a fost sechestrat si am trait o teama cumplita ca putea fi controlat si gasite fotografiile pe care le-am facut in ascuns atunci cand s-au incarcat pachetele suspecte de la cele doua barci.

Datorita minciunii pe care am spus-o, nava a devenit suspecta si in felul acesta a fost oprita in largul marii de catre o nava militara italiana Guardia di Finanza Palermo, la 170 mile distanta de portul Catania Sicili, ocazie care in urma controlului efectuat s-au gasit acele pachete susupecte si am aflat si eu ca era vorba de droguri. .Nava a fost dusa in portul Catania si intregul echipaj arestat.

De atunci si pana in prezent nu am fost anchetat in mod serios cu toate ca am insistat si am facut in scris nenumarate cererei la magistratura si procuratura.

Am fost incarcerat in inchisoare la Piazza Lanza din Catania Sicilia unde am fost inchis 7 luni pana pe data de 23 Decembrie 2018 cand am fost transferat la inchisoarea Luigi Bodenza orasul Enna din Sicilia.

Mi s-a Interzis sa vorbesc cu oricine altcineva, dar in penitenciar am fost agresat psihic si fizic de catre gardieni in mai multe randuri, in 9 aprilie 2019, 11 iunie 2019 si 25 iunie 2019.

Eu am facut nenumarate cereri catre procurorul de caz sa ma investigheze si sa ii spun ceea ce stiu, dar nu am fost niciodata chemat la procuratura pentru a spune si ceea ce eu am de spus.

In penitenciar am fost supus la agresiuni psihice si fizice pana pe data de 23 iulie 2019 cand familia mea a reusit sa obtina aprobarea justitiei sa continui arestul la un domiciliu din Catania, via D’Amico no 72 la care ma aflu si in present, unde am inchiriat o camera pe cheltuiala proprie.

Nu s-a tinut cont de etatea mea si nici de starea mea precaria de sanatate astfel ca, dupa iesirea din carcera datorita durerilor abdiminale cauzate de tot felul de agresiuni ce mi-au fost administrate, pe data de 04 August am ajuns de urgenta cu ambulanta la Spitalul Garibaldi din Catania unde s-a hotarat ca este necesar sa mi se faca o interventi chirurgicala de iernie onbilicala avansata ca urmare a unei operatii precedente de ulcer perforat si peritonita.

S-a hotarat atunci si Inca pana la aceasta data nu am fost chemat pentru interventie cu toate ca am facut toate controalele premergatiare si am dureri mari in continuare cu un pericol crescut de a face ocluzie intestinala

Urmatorul proces va avea loc curand pe 10 decembrie  2019 dar din cate sunt informat de avocatul meu pe nume Marco Tringali Tel 0039 3389471063 se va amana din motive de non conformitàte juridica la o data necunoscuta.

S-au efectuat o serie intreaga de audiente judiciare la tribunalul din Catania unde ar trebui sa se tina procesul, pana acum toate amanate (aceasta este al unsprezecelea la numar) din fel si fel de motive.
Sunt extenuat fizic si moral. Va rog ajutati-ma si va rog facesti ceva in numele adevarului.

NU SUNT VINOVAT CU ABSOLUT NIMIC SI AM FOST TOT TIMPUL VICTIMA CELORLALTI MEMBRI DIN ECHIPAJ.

Va rog cu tot respectul sa ma ajutati pentru ca sunt un om disperat si nevinovat care sta fara nicio justificare in arest la domiciliuin Italia fara sa se inceapa un proces in instanta ( au fost numai amanari). Sunt batran si bolnav si fara un ajutor din partea statului roman voi fi o victima sigura.

Tanase Adrian Florin”

 

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Expoziție cu postere în holul Delfinariului din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În fiecare an, pe 2 februarie, se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede şi semnarea în 1971 a Convenţiei de la Ramsar (Convenţia asupra zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice).

Pentru anul 2020 tema aleasă este Zonele umede și biodiversitatea, deoarece zonele umede reprezintă un habitat cu o mare biodiversitate. Ultimele estimări arată însă că zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile şi de aceea este necesar ca oamenii să conştientizeze rolul vital al zonelor umede pentru noi și planeta noastră.

Cu această ocazie, elevii împreună cu cadrele didactice sunt invitați să participe la o expoziţie de postere pe această temă.

”Participanţii vor realiza un poster (dimensiune A0) pe care îl vor aduce la Delfinariu. Posterele vor fi expuse (pentru o perioadă de o lună) în holul de la intrarea în Delfinariu, iar vizitatorii le vor putea nota. La sfârşitul perioadei vom anunţa posterul care a primit cele mai multe aprecieri. Vă aşteptăm! Succes participanţilor!”, a postat pe pagina de Facebook conducerea Delfinariului din Constanța. 

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Video) Surpriză la pescuit: Un brașovean s-a trezit cu mașina în Dunăre, la Seimeni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi a fost agitație mare pe malul Dunării, în zona localității Seimeni, unde foarte mulți oameni se aflau la pescuit.

La un moment-dat, un autoturism cu numere de Brașov, care era parcat pe mal, a început să o ia la vale și s-a oprit exact în Dunăre.  Se pare că șoferul nu a asigurat mașina cu frâna de mână, iar roțile erau virate spre apă.

Mașina a ”plutit” câțiva metri și a fost pe cale să se scufunde, până când lumea s-a agitat și a solicitat prezența polițiștilor în zonă.

Surse demne de încredere au precizat că polițiștii, împreună cu oamenii care se aflau în zonă, la pescuit au reușit să rezolve problema. Autoturismul a fost scos la mal în aproximativ o oră.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Video) Proiecte importante pentru modernizarea secțiilor CMSN Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Complezului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța are proiecte importante pentru dezvoltarea fiecărei secții în parte, pe care directorul general,  Adrian Bîlbă, este convins că le va realiza cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu.

Adrian Bîlbă a precizat:

“Președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu s-a deplasat în dățile anterioare la Bruxelles, unde a încercat să găsească surse de finanțare pentru județul Constanța. De asemenea, la minister. Și a reușit să aducă 5 milioane de euro anul trecut pentru extinderea Delfinariului care presupune triplarea volumului de apă, triplarea suprafeței necesare delfinilor și din acest punct de vedere ne vom putea mândri cu, cred, cel mai frumos și modern Delfinariu din estul Europei.

În consecință, ne dorim ca în continuare să găsim soluții de finanțare externă pentru a realiza mari proiecte. Firește că veniturile noastre ne permit investiții mai mici, care presupun amplasamente pentru animale, de asemenea și modernizări. Însă pentru marile proiecte, ca de exemplu o nouă clădire la Planetariu, sau alt exemplu, un nou Acvariu, ca și acest nou Delfinariu – banii, sursele financiare guvernamentale sau europene, sunt de dorit” spune Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Sunt sume foarte mari, care presupun eforturi considerabile dar Adrian Bîlbă este convins că CMSN va beneficia de ele.

El a precizat că își dorește și se așteaptă ca, în luna februarie, să aibă întâlniri cu reprezentanți ai Direcției de Proiecte din cadrul Consiliului Județean, cu președintele Horia Țuțuianu, și și-a manifestat convingerea că va reuși să promoveze  proiecte și idei care să ajungă la finanțatori guvernamentali sau europeni.  Acestea ar constitui puncte de plecare pentru noi investiții și noi modernizări.

”Un nou Acvariu încă nu este finanțat. Proiectul este finanțat și se află pe masa Consiliului Județean Constanța, însă lucrarea propriu-zisă nu este finanțată. Motiv există: Un acvariu este necesar.  Un Acvariu este un pol important pentru turismul constănțean la Marea Neagră fiindcă oferă o componentă: Bioturismul, o component care completează oferta turistică. Firește că oamenii vin la plajă, vin să se distreze dar au și familii, și copii care vor să facă și altceva.

Bioturismul este un element important, ce ține și de educație, și de responsabilitate. În consecință, ne dorim și un planetariu nou.

Fiindcă dacă vom avea anul acesta echipamente noi, ce se află acum pe masa tratativelor la faza de achiziții (e vorba de licitație) ne bom gândi imediat la o nouă clădire pentru aceste echipamente de aproape  un million de euro.

O clădire care să satisfacă nivelul la are am ajuns cu echipamentele.”.

Adrian Bîlbă a precizat că acum, în extrasezon, când turiștii sunt mai mult constănțeni, sunt suficiente cele 60 de scaune de la Planetariu. Însă astă vară nu au fost suficiente.

Vedeți declarația integrală a directorului general al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii,  Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: