Conecteaza-te cu noi

Politica

Un proiect care îi spală pe aleși de incompatibilități, întors de la vot de deputatul Stelian Ion

Published

on

În timp ce oamenii sunt conectați de noul scandal politic privind autonomia ținutului secuiesc, în Camera Deputaților se cocea un alt proiect aproape la fel de interesant. Cei care au atras atenția sunt USR-iștii, care au spus că PSD a vrut, astăzi, să treacă de Parlament un proiect care îi spală pe baronii locali de incompatibilități și conflicte de interese, astfel încât aceștia să poată candida la alegerilor locale din 2020. Este vorba despre un proiect privind modificarea Codului Administrativ. Cel care a stopat, deocamdată, proiectul este deputatul de Constanța al USR Stelian Ion, care a retrimis proiectul în comisii. Solicitarea a fost, în cele din urmă, acceptată și proiectul se întoarce, pentru o săptămână, la Comisia juridică a Camerei. Cei de la USR notează că, dacă proiectul de modificare a Codului Administrativ este adoptat, vor beneficia de ștergerea interdicției de a candida sute de primari și consilieri locali găsiți incompatibili sau în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, deoarece interdicția de 3 ani de a candida se va calcula de la momentul săvârșirii faptei și nu de la momentul deciziei definitive a instanței. Astfel, vor fi încălcate legi și hotărâri judecătorești și baronii incompatibili vor scăpa de toate consecințele faptelor lor.

„O astfel de lege este o sfidare a democrației și a justiției și vine în contradicție flagrantă cu angajamentele asumate de România în fața partenerilor europeni. Dacă ea va fi adoptată de Parlament, așa cum vrea PSD, România își poate lua „adio” de la ridicarea MCV și se va vedea iar împinsă la marginea Europei, acolo unde au încercat mereu personaje precum Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Marcel Ciolacu să o împingă.“, au spus cei de la USR.

La rândul său, Stelian Ion a spus că, în plină criză coronavirus, cea mai mare grijă a pesediștilor este să-și spele baronii locali și să le șteargă prin lege efectele interdicțiilor căpătate ca urmare a conflictelor de interese și incompatibilităților în care s-au aflat.

„Astăzi era cât pe ce să treacă un proiect de lege odios care punea între paranteze ideea de integritate în funcțiile publice, statul de drept și puterea hotărârilor judecătorești. Din fericire am reușit să retrimitem proiectul pentru o săptămână la comisiile de raport pentru a primi documentele pe care ni le-a trimis Agenția Națională de Integritate în care se arăta cât de nocivă ar fi o astfel de reglementări. Prin acest proiect de lege făcut cu dedicație pentru sute de primari și consilieri găsiți incompatibili sau în conflict de interese de ANI li se dă acestora posibilitatea de a candida la următoarele alegeri. De altfel, legea era concepută cu subiect și predicat pentru alegerile din 2020. Inițiatorii, în majoritatea lor pesediști printre care se regăsește și senatorul Șerban Nicolae, au scris o lege care contrazice flagrant Legea nr. 176/2000 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și înlătură multe dintre efectele acestei legi. Ei confundă în mod voit termenul de prescripție a răspunderii administrative cu termenul de decădere de 3 ani, pentru a scurta sau a înlătura complet interdicția de a mai ocupa funcții sau demnități publice. Spre exemplu, dacă un ales local a săvârșit fapta în 2016 și a contestat în instanță raportul ANI, iar instanța i-a respins în mod definitiv contestația înainte de data alegerilor, acesta va putea candida, deși potrivit Legii nr. 176/2010 interdicția de 3 ani ar trebui să opereze abia de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, nicidecum de la data săvârșirii faptei. Se încalcă și principiul separației puterilor în stat, fiind lipsită de efecte o hotărâre judecătorească. O astfel de lege este o sfidare a democrației, a justiției și vine în contradicție flagrantă cu angajamentele pe care ni le-am asumat în raporturile cu partenerii europeni. Adoptarea unei astfel de legi ne va face să ne luăm adio de la ridicarea MCV-ului și ne va împinge spre zona în care a dorit să ne împingă regimul Dragnea: codași, la marginea Europei.“, a notat Stelian Ion.

Advertisement

Parlamentarii USR fac un apel la toți deputații să nu voteze acest proiect, să dea raport de respingere în comisii. Totodată, Stelian Ion a spus că, în cazul în care va fi adoptată legea, USR va face demersurile pentru contestarea ei la CCR.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions