Connect with us

Politica

Un proiect care îi spală pe aleși de incompatibilități, întors de la vot de deputatul Stelian Ion

Publicat

la

În timp ce oamenii sunt conectați de noul scandal politic privind autonomia ținutului secuiesc, în Camera Deputaților se cocea un alt proiect aproape la fel de interesant. Cei care au atras atenția sunt USR-iștii, care au spus că PSD a vrut, astăzi, să treacă de Parlament un proiect care îi spală pe baronii locali de incompatibilități și conflicte de interese, astfel încât aceștia să poată candida la alegerilor locale din 2020. Este vorba despre un proiect privind modificarea Codului Administrativ. Cel care a stopat, deocamdată, proiectul este deputatul de Constanța al USR Stelian Ion, care a retrimis proiectul în comisii. Solicitarea a fost, în cele din urmă, acceptată și proiectul se întoarce, pentru o săptămână, la Comisia juridică a Camerei. Cei de la USR notează că, dacă proiectul de modificare a Codului Administrativ este adoptat, vor beneficia de ștergerea interdicției de a candida sute de primari și consilieri locali găsiți incompatibili sau în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, deoarece interdicția de 3 ani de a candida se va calcula de la momentul săvârșirii faptei și nu de la momentul deciziei definitive a instanței. Astfel, vor fi încălcate legi și hotărâri judecătorești și baronii incompatibili vor scăpa de toate consecințele faptelor lor.

„O astfel de lege este o sfidare a democrației și a justiției și vine în contradicție flagrantă cu angajamentele asumate de România în fața partenerilor europeni. Dacă ea va fi adoptată de Parlament, așa cum vrea PSD, România își poate lua „adio” de la ridicarea MCV și se va vedea iar împinsă la marginea Europei, acolo unde au încercat mereu personaje precum Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Marcel Ciolacu să o împingă.“, au spus cei de la USR.

La rândul său, Stelian Ion a spus că, în plină criză coronavirus, cea mai mare grijă a pesediștilor este să-și spele baronii locali și să le șteargă prin lege efectele interdicțiilor căpătate ca urmare a conflictelor de interese și incompatibilităților în care s-au aflat.

„Astăzi era cât pe ce să treacă un proiect de lege odios care punea între paranteze ideea de integritate în funcțiile publice, statul de drept și puterea hotărârilor judecătorești. Din fericire am reușit să retrimitem proiectul pentru o săptămână la comisiile de raport pentru a primi documentele pe care ni le-a trimis Agenția Națională de Integritate în care se arăta cât de nocivă ar fi o astfel de reglementări. Prin acest proiect de lege făcut cu dedicație pentru sute de primari și consilieri găsiți incompatibili sau în conflict de interese de ANI li se dă acestora posibilitatea de a candida la următoarele alegeri. De altfel, legea era concepută cu subiect și predicat pentru alegerile din 2020. Inițiatorii, în majoritatea lor pesediști printre care se regăsește și senatorul Șerban Nicolae, au scris o lege care contrazice flagrant Legea nr. 176/2000 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și înlătură multe dintre efectele acestei legi. Ei confundă în mod voit termenul de prescripție a răspunderii administrative cu termenul de decădere de 3 ani, pentru a scurta sau a înlătura complet interdicția de a mai ocupa funcții sau demnități publice. Spre exemplu, dacă un ales local a săvârșit fapta în 2016 și a contestat în instanță raportul ANI, iar instanța i-a respins în mod definitiv contestația înainte de data alegerilor, acesta va putea candida, deși potrivit Legii nr. 176/2010 interdicția de 3 ani ar trebui să opereze abia de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, nicidecum de la data săvârșirii faptei. Se încalcă și principiul separației puterilor în stat, fiind lipsită de efecte o hotărâre judecătorească. O astfel de lege este o sfidare a democrației, a justiției și vine în contradicție flagrantă cu angajamentele pe care ni le-am asumat în raporturile cu partenerii europeni. Adoptarea unei astfel de legi ne va face să ne luăm adio de la ridicarea MCV-ului și ne va împinge spre zona în care a dorit să ne împingă regimul Dragnea: codași, la marginea Europei.“, a notat Stelian Ion.

Parlamentarii USR fac un apel la toți deputații să nu voteze acest proiect, să dea raport de respingere în comisii. Totodată, Stelian Ion a spus că, în cazul în care va fi adoptată legea, USR va face demersurile pentru contestarea ei la CCR.

Comments

comments

Politica

Secția Specială este reinventată. Stelian Ion: „Proiectul lui Predoiu știrbește definitiv competența DNA de a ancheta cazurile de corupție“

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a lansat, în dezbatere publică, proiectul de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Noul organism va intra în subordinea Parchetului General, iar cei 43 de procurori care vor face parte din noua Secție vor fi desemnați de către plenul CSM. Noua secție va fi construită pe modul Parchetului European și va, conform lui Predoiu, respectă toate recomandările venite de la nivel european. De asemenea, Predoiu a precizat că a prezentat proiectul liderilor coaliției de guvernare, iar aceștia l-au aprobat.

Pohta lui Iohannis, PSD, PNL și UDMR

Noul proiect al Secției Speciale este aspru criticat de fostul ministru al Justiției, Stelian Ion. Parlamentarul constănțean spune că proiectul ministrului Predoiu de desființare a SIIJ știrbește definitiv competența DNA de a ancheta cazurile de corupție în care ar putea fi implicați magistrați.

„Este ceea ce și-au dorit mereu, de la președintele Iohannis, până la PSD, PNL și UDMR. Care va fi următorul pas, să ia de la DNA și alte competențe de a ancheta fapte de corupție? Ministrul Predoiu acționează în mod conștient pentru slăbirea DNA și a luptei anticorupție.

Președintele Iohannis și coaliția pe care instalat-o la butoane vor magistrați slabi, timorați, care să răspundă comenzilor politice.

Proiectul de desființare a SIIJ prezentat de Predoiu încalcă flagrant una dintre cerințele principale ale rapoartelor MCV și avizele Comisiei de la Veneția, și anume refacerea competențelor parchetelor specializate, DNA și DIICOT.

Găselnița lui Predoiu de a trimite dosarele la mai multe parchete din teritoriu, pentru a nu se putea spune că le mută la o altă structură după chipul și asemănarea SIIJ, este ridicolă și nu rezolvă adevărata problemă. Adevărata problemă este slăbirea DNA. Iar faptul că noua structură va avea coordonare și nucleu central arată că, până la urmă, SIIJ nu se desființează, ci se re-înființează. La fel de ridicolă este invocarea modelului organizării Parchetului European pentru a justifica o nouă SIIJ, mutată la Parchetul general.

În plus, desemnarea procurorilor de la parchetele de pe lângă Curțile de Apel și cei de la nivel central, de la Parchetul General, de către plenul CSM, nu doar de Secția pentru procurori, va transfera și asupra selecției acestora lipsa de credibilitate și suspiciunile care planează acum asupra CSM, aflat într-o situație de blocaj.

În primele săptămâni la minister, Cătălin Predoiu a fost preocupat să câștige liniștea unor magistrați și a unor reprezentanți CSM: a majorat prin ordin salariile din sistem, deși putea să mai aștepte cât timp mai sunt procese pe rol, a asigurat cvorum la ședințele CSM, în ciuda semnalelor de alarmă transmise de câțiva reprezentanți ai CSM privind suspiciuni de nelegalitate la nivelul Consiliului. Este imaginea clară a politicianului gata să tranzacționeze orice pentru liniștea lui și a prietenilor politici.

De fapt, ministrul Predoiu a revenit la ceea ce l-a consacrat în mandatul trecut: băiatul de mingi al președintelui Iohannis.“, spune Stelian Ion.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dorinela Irimia și Reșit Taner, primarii din Saraiu și Tuzla, noii vicepreședinți ai PSD Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Biroul Permanent Județean al PSD întrunit în data  de 12.01.2022 a hotărât convocarea Consiliului Politic Județean pentru astăzi, 19.01 2022, orele 13.00.  Ședinta CPJ a fost statutară și a avut loc online.

În cadrul CPJ s-a votat în unanimitate numirea ca vicepreședinți interimari în BPJ al PSD Constanța a următorilor primari: Irimia Dorinela, primarul comunei Saraiu, și Taner Reșit, primarul comunei Tuzla.

“Numărul primarilor care fac parte din BPJ a ajuns la nouă, ceea ce înseamnă că este asigurată o bună reprezentativitate în luarea deciziilor din cadrul Organizației Județene a PSD Constanța”, informează Biroul de presă al PSD Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Iohannis a făcut un Plan Național de Combatere a Cancerului

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri cu ocazia lansării Planului Naţional de Combatere a Cancerului, că acest plan „fixează obiective realiste şi măsurabile şi că defineşte un traseu standardizat al pacientului”.

„Vă urez „Bun venit!” la evenimentul de lansare a Planului Naţional de Combatere a Cancerului, pe care îl găzduim astăzi la Palatul Cotroceni. Un Plan care, ţin să subliniez de la început, este mai mult decât binevenit, fiind îndelung aşteptată o strategie coerentă şi unitară de luptă împotriva acestei temute maladii. Prezenţa dumneavoastră aici este importantă, având în vedere sprijinul şi implicarea pe care le-aţi demonstrat în dezvoltarea acestui plan şi, pentru toate acestea, vă mulţumesc! Anul acesta vom marca pentru prima dată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, pe 4 februarie, prin angajamente asumate şi direcţii de acţiune pentru punerea imediată în practică, şi nu doar prin dialog despre deziderate, necesităţi şi justificări ale lipsei de acţiune. Lansăm, aşadar, un plan naţional care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât şi pentru generaţiile viitoare, şi care se bazează pe o abordare integrată, ambiţioasă şi racordată la eforturile europene de reducere a îmbolnăvirilor de cancer. Cu siguranţă, conştientizăm cu toţii că acest demers nu va rezolva peste noapte toate problemele cu care se confruntă pacientul oncologic sau domeniul oncologiei. Ceea ce am apreciat însă când am analizat acest Plan este că fixează obiective realiste şi măsurabile şi că defineşte un traseu standardizat al pacientului”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că „Planul pune un mare accent pe încurajarea şi finanţarea suplimentară a investigaţiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală şi să ducă la diagnostic precoce şi tratament eficient”.

„Ca să dau doar câteva exemple, de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcţionale programele naţionale de screening pentru anumite tipuri de cancer. Tot în 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se pot prescrie tratamente mult mai bine ţintite şi cu şanse majore de vindecare. O măsură pe care o consider foarte importantă este realizarea, până la finalul lui 2024, a unui Registru Naţional de Cancer. Totodată, în perioada 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovaţie în sănătate, care să ofere pacienţilor din România accesul rapid la cele mai noi terapii. Planul prevede, în intervalul 2023-2024, identificarea unor soluţii şi pentru finanţarea îngrijirilor paliative pentru pacienţii cu cancer, o modalitate de îmbunătăţire a calităţii vieţii atât pentru pacientul oncologic, cât şi pentru familie şi cei apropiaţi. Am ţinut să dau aceste câteva exemple concrete pentru a sublinia că Planul Naţional de Combatere a Cancerului este unul temeinic pregătit, motiv pentru care are toată susţinerea mea. Şi vă asigur, totodată, că voi urmări îndeaproape progresul în implementarea lui, care este esenţială în ţara noastră, aflată, din păcate, în topul statisticilor europene privind numărul bolnavilor de cancer”, a completat preşedintele Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: