Connect with us

Actual

Un român a inventat un sistem care poate reduce factura la gaze cu până la 70%. Cum e posibil

Published

on

Un român a inventat un sistem care poate reduce factura la gaze cu până la 70%. Totodată, inventatorul din Baia Mare spune că investiţia poate fi recuperată în mai puţin de şase luni.

Invenţia lui Dumitru Matei este una simplă şi constă într-un robinet care se blochează la o anumită temperatură. Inventatorul spune că sistemul oferă aceeaşi putere de încălzire la toate caloriferele legate în reţea şi reduce factura la gaze cu până la 70%.

Sistemul a fost deja implementat în primăria din comuna Mireşu Mare, judeţul Maramureş, dar şi la şcoala generală din localitate.

În cazul primăriei, temperatura a fost setată la 16 grade, iar în birouri, fiecare angajat poate să seteze temperatura dorită. Implementat în iarna anului trecut, sistemul s-a dovedit a fi eficient, iar factura la gaze a fost redusă cu 48%.

În cazul şcolii, cea mai mare economie a fost făcută în luna martie a acestui an, atunci când consumul de gaze a fost redus cu peste 600 de metri cubi, în condiţiile în care temperatura în sălile de clasă a fost constantă: 21 de grade Celsius.

“E primul robinet care are în capul termostatat gaz. E de cinci ori mai sensibil decât cel cu bimetal. Chestiile astea te duc într-o economie de până la 70 la sută. Când economia e de 30% e foarte puţin”, a declarat Dumitru Matei pentru observatornews.ro.

Inventatorul Dumitru Matei a fost viceprimar al municipiului Baia Mare, consilier local, precum şi un important antreprenor.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!