Connect with us

Justitie

Un șef al Departamentului ITP din cadrul RAR, reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Un coordonator zonal din cadrul Registrului Auto Român (RAR) a fost reținut pentru 24 de ore, fiind bănuit că a luat mită 12.000 euro și 10.000 lei de la un inspector tehnic de la o stație autorizată RAR.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Iași au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat, la data faptelor coordonator zonal al Departamentului Inspecţii Tehnice Periodice şi Supraveghere Parc Naţional de Vehicule din cadrul RAR.

În cauza mediatizată prin comunicatul 320/VIII/3 din 21 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 mai 2021, a inculpatului MANDACHE DRAGOȘ, la data faptelor coordonator zonal al Departamentului Inspecții Tehnice Periodice și Supraveghere Parc Național de Vehicule din cadrul R.A.R., în sarcina căruia s-a reținut comiterea a trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Prezenta cauză are ca obiect modalitatea în care mai mulți inspectori tehnici atestați R.A.R. ar fi dezvoltat și perfectat o practică de a pretinde și primi sume de bani, pentru a atesta în mod nereal efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să fie efectiv prezente.
În acest context, în perioada 2019 – 2021, inculpatul Mandache Dragoș, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, de la un inspector tehnic de la o stație autorizată R.A.R, sumele de 12.000 euro și 10.000 lei pentru:
– a soluționa într-o manieră favorabilă o sesizare referitoare la încălcarea reglementărilor privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor în stația unde acesta își desfășura activitatea,
– a declara admiși la programul de reatestare ca inspector tehnic, pe el și o altă persoană,
– a desemna ca inspector la monitorizarea de fond o anumită persoană,
– pentru a nu sancționa stația unde inspectorul își desfășura activitatea pentru nefuncționarea camerelor video.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 21 mai 2021, inculpatul Mandache Dragoș urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Anterior, în aceeași zi, procurorii anticorupție, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au efectuat percheziții domiciliare în trei locații situate pe raza județelor Iași și Bacău, din care una era sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție, Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Justitie

Cererea de eliberare condiționată a miliardarului Ioan Niculae, ADMISĂ de Judecătoria Medgidia

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Miliardarul Ioan Niculae a făcut un prim pas spre eliberarea condiționată după ce a executat trei luni din pedeapsa de cinci ani primită în dosarul Interagro. Precizăm că el a fost condamnat definitiv la închisoare în luna februarie a.c.

Decizia de eliberare condiționată a fost pronunțată de Judecătoria Medgidia și nu este definitivă.

“În temeiul art. 587 C. pr. pen. cu aplic. art. 60 alin. 2 C. pen. 1968, admite propunerea de liberare condiţionată a deţinutului N. I.. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului N. I., deţinut în Penitenciarul Constanţa – Poarta Albă pentru executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 2292/2018 a Tribunalului Bucureşti Secţia I Penală, mandat nr. 6144/2021, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. În baza art. 272 rap. la art. 275 alin. 6 C.proc. pen., dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa, a sumei de 156 lei, fiecare, pentru av. Popescu Radu Cătălin – delegaţie seria AV nr. 917/2021 şi av. Abiltar Ferhdtin – delegaţie seria AV nr. 916/2021, cu titlu de onorarii apărători din oficiu. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare pentru procuror şi condamnat”, se arată în decizia instanţei, citată de AGERPRES. Aceasta poate fi contestată de procurori.

Decizia vine după ce o comisie specială din penitenciar a fost de acord cu eliberarea condiţionată.

Pentru eliberarea condiționată este nevoie de executarea unei fracții de o treime din pedeapsă, însă instanţa a ţinut cont de perioada petrecută anterior de Ioan Niculae în închisoare, după ce a fost condamnat în 2015 în dosarul “Mită la PSD”.

Precizăm că, în data de 18 februarie, Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului judeţean Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

Iniţial, Ioan Niculae primise la Tribunalul Bucureşti, în noiembrie 2018, o condamnare de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pedeapsă mărită la 5 ani de Curtea de Apel Bucureşti în urma admiterii apelului DNA.

Judecătorii au mai dispus interzicerea în cazul lui Ioan Niculae, pe o perioadă de 3 ani, a exercitării unor drepturi civile, după ce acesta iese din închisoare: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi acţionar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, scrie Agerpres.

Foto: DigiSport

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Tribunalul Constanța începe judecata în cel mai nou dosar al fostului primar Radu Mazare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Undă verde pentru judecata fostului primar al municipiului Constanța, în cel mai nou dosar instrumentat de procurorii DNA.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, împreună cu Marcela Enache, fost secretar al Consiliului Local Municipal Constanța, pot fi judecați pentru noile acuzații aduse de procurorii DNA.

Decizia aparține Tribunalului Constanța care a decis, luni, 10 mai, în cameră preliminară, că probele administrate în cauză sunt legale.

În dosar, Radu Mazăre este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și Enache Marcela, fost secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa în mandatul lui Radu Mazăre, căreia i se aduc acuzații de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Asta în timp ce Consiliul Local Constanţa s-a constituit parte civilă.

”Respinge ca nefondate cererile și excepțiile formulate de inculpații Mazăre Radu Ștefan și Enache Marcela. Constată legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, legalitatea rechizitoriului nr. 115/P/2018 din 21.12.2020 al Directiei Naționale Anticoruptie – Serviciului Teritorial Constanța, prin care au fost trimisi în judecată inculpatii: Mazăre Radu Stefan, pentru săvârsirea infractiunii de abuz în serviciu, și Enache Marcela, pentru săvârsirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. Dispune începerea judecătii. Cu drept de contestatie în 3 zile”, se arată în încheierea de ședință.

Astfel, instanța a respins ca nefondate cererile și excepțiile formulate de inculpații Mazare și Enache.

Pe cale de consecință, Tribunalul Constanța a constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmarire penală și legalitatea rechizitoriului.

! Decizia nu este definitivă.

În rechizitoriu, procurorul șef Andrei Bodean a reținut că „în perioada 2007 – 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța în alte condiții decât prin licitație publică (negociere directă) și fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local“.

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Nicușor Constantinescu, ACHITAT într-un dosar instrumentat de DNA

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, Nicușor Daniel Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța a fost achitat, de Tribunalul Constanța, într-unul din dosarele instrumentate de DNA în care este acuzat de abuz în serviciu.

”In baza art. 396 C.p.p., în referire la art. 16 lit.b teza I C.p.p. achită pe inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel…., pentru infracțiunea de abuz în serviciu, faptă prevăzuta de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin.1 din Codul penal cu aplicarea art.5 alin.1 C.penal, întrucât fapta nu e prevazută de legea penală. Potrivit art. 25 alin.5 C.p.p. lasă nesoluţionată actiunea civilă formulată în cauză de către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanța. În baza art. 397 alin.5 C.p.p. menține măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanţa nr. 255/P/2016 din data de 11 aprilie 2018 a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel şi care urmează să înceteaze de drept dacă persoana vătămată Unitatea Administrativ Teritoriala Județul Constanța, nu introduce acțiune în fata instanței civile, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. În baza art. 272 alin.3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, azi, 4.05.2021”, se arată în minuta instanței.

Precizăm că, potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, Nicuşor Daniel Constantinescu, ar fi achiziţionat şi ar fi plătit servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei. Această sumă ar fi reprezentat un prejudiciu adus bugetului Consiliului Judeţean Constanţa, concomitent cu obţinerea de către firma prestatoare a unui folos necuvenit în acelaşi cuantum.

În perioada respectivă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi achiziţionat servicii de publicitate în presa scrisă locală, pentru care a achitat integral 12 facturi fiscale.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: