Conecteaza-te cu noi

Politica

Undă verde din Parlamentul European: liber la folosirea pesticidelor chimice în agricultură!

Published

on

Proiectul marelui plan UE de a reduce dependența agricultorilor de pesticidele chimice e mort, întrucât Parlamentul European (PE) l-a respins miercuri prin vot.

INFO! Reglementarea Utilizării Sustenabile (SUR) a fost respinsă de PE cu 299 voturi contra, 207 pentru și 121 abțineri.

E o fundătură pentru un segment esențial al Pactului Verde al Comisiei Europene, care, după un an și jumătate de negocieri, nici n-a reușit să ajungă în ultima fază a procedurii de negociere, în care Comisia, Consiliul UE și PE ar fi trebuit să ajungă la un acord final.

„E o zi foarte întunecată pentru întreaga societate și pentru mediu – dar și pentru fermierii care ar fi fost eliberați de dictatele industriei agricole”, a declarat europarlamentara austriacă ecologistă Sarah Wiener, responsabilă cu dosarul respectiv din partea comisiei de mediu din PE.

Verzii și alte partide de stânga au votat în cele din urmă împotriva formei finale a proiectului de lege, din cauză că o campanie concertată a Partidului Popular European și a altor grupuri de dreapta îi diluaseră numeroase prevederi.

Advertisement

Wiener a propus ca proiectul să fie retrimis comisiei de mediu spre revizuire, însă propunerea i-a fost respinsă cu 324 de voturi contra 292.

Pentru ca proiectul să poată deveni lege, e obligatoriu ca PE să adopte o poziție, pe baza căreia să înceapă negocieri cu Consiliul UE, care reprezintă guvernele.

Proiectul, propus de Comisie în iulie 2022, urmărea să înjumătățească utilizarea și pericolul pesticidelor chimice în UE, care au fost corelate cu înmulțirea cazurilor de cancer și de alte boli, precum Parkinson, dar și cu degradarea mediului, inclusiv declinul insectelor polenizatoare, fără de care nu se pot crește recolte.

Propunerea inițială a Comisiei a fost denunțată de asociații de lobby ale fermierilor, respectiv industriei agricole, cât și de parlamentari conservatori, pe motiv că ar afecta productivitatea agricolă și competitivitatea agricultorilor din UE.

foto cu rol ilustrativ

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions