Conecteaza-te cu noi

Societate

Universități din toată lumea ajung la Constanța cu mii de programe educaționale

Published

on

 Capitala internațională a educației se mută pentru o zi la Marea Neagră, odată cu desfășurarea celui mai important târg educațional din această toamnă – World Education Fair. Evenimentul are loc pe 27 septembrie la hotel Ibis din Constanța și va găzdui instituții de învățământ din toată lumea, care vor pregăti pentru tinerii constănțeni mii de programe de studii universitare, master, studii liceale sau tabere educaționale.

”Ediția din acest an este și una aniversară, având în vedere că IntegralEdu împlinește 10 de ani de activitate în România și 25 la nivel internațional, în toată această perioadă oferind consultanță și îndrumare educațională pentru 25 de generații de tineri care au fost și sunt interesați de studii în afara țării” declară Ana Maria Papp, Manager Departament Universități din străinătate, IntegralEdu.

Ultra-specializarea – noua tendință educațională la nivel internațional. Femeile din ce în ce mai interesate de inginerie

”Cu această ediție am optat pentru un nou format de târg educațional, mai apropiat de nevoile tinerilor, și dintr-un motiv practic: numărul foarte mare de opțiuni și oferte educaționale internaționale, care înseamnă atât domenii generale, dar și ultra-specializări. Practic, putem spune că specializările de nișă sunt o nouă tendință în educația internațională, mai ales în Marea Britanie. Și asta în principal pentru că piața muncii solicită mediului universitar această abordare, în special prin noile cerințe profesionale ale pieții de muncă. Spre exemplu, în Marea Britanie crește interesul pentru studiul domeniilor creative și asta pentru că se estimează că până în 2030 se vor crea peste 1 milion de locuri de muncă în aceste industrii. Alte domenii de studiu care au o ascensiune extrem de rapidă la nivel internațional sunt cele din zona de tehnologie, inteligență artificială sau cele legate de analiza și abordarea fenomenului generic denumit big data. Studiile internaționale ale partenerilor noștri au mai relevat faptul că, în ultimii ani, femeile se simt din ce în ce mai atrase de domenii hard, percepute mai degrabă ca fiind în zona de interes masculină, cum ar fi ingineria sau științele exacte”, explică Ana Maria Papp.

Advertisement

La nivel mondial se estimează că, până în 2030, vor fi create peste 24 milioane de noi locuri de muncă, dacă se vor pune în practică politicile de mediu pe care țările și le asumă public. Din acestea 2,5 milioane de locuri vor fi conexate cu energia regenerabilă și 6 milioane vor fi legate de domeniul reciclării.

Astfel că organizatorii evenimentului s-au străduit să invite instituții cu o paletă cât mai largă de domenii de studiu, care să răspundă cerințelor pieței internaționale și care să completeze oferta educațională disponibilă tinerilor din România.

Noi domenii de studiu academic: yachting, gastronomie, industria DJ și clubbing

În afară de specializările din zona tehnică sau științifică pentru care tinerii români au oportunități de angajare pretutindeni, universitățile au dezvoltat noi domenii de studiu, având în vedere că piața muncii solicită mediului academic specialiști cu background consistent de nișă. ”În general, percepția pe care o avem față de studiile în străinătate, este că universitățile sunt interesate doar de tineri olimpici la matematică, chimie sau alte materii, care pot performa în zona tehnico-științifică. Însă este o abordare greșită pentru că, iată, mediul universitar oferă oportunități în domenii la care mulți nici nu se gândesc. Vorbim chiar de specializări care par ciudate cum ar fi operarea yachturilor, management în hipism, producția de vin, design floral și, poate cea mai cool specializare din lume, tehnica și business în domeniul DJ și clubbing”, mai precizează Ana Maria Papp.

Unde te angajezi, după terminarea facultății

Advertisement

Cel mai important factor în alegerea domeniului de studiu, pe lângă afinitatea personală și cunoștințele dobândite până acum, este conectarea domeniului și programului de studiu la piața muncii, astfel încât tinerii să își poată găsi un loc de muncă imediat după terminarea facultății. ”Este foarte important ca tinerii să cunoască încă de la început domeniul care li se potrivește și acesta să fie în același timp conectat la piața muncii. Aici intervine și rolul consultantului educațional, care poate opera testări foarte elaborate, cum sunt cele dezvoltate de Cambridge Occupational Analysts (COA). Rezultatele acestor teste, interpretate de consultantul educațional, vor indica domeniul de studiu, dar și universitatățile cele mai potrivite. Din evaluările noastre, peste 80% din absolvenții universităților partenere IntegralEdu s-au angajat în maxim 6 luni de la terminarea studiilor ori au ales să-și continue studiile la un ciclu superior de învățământ, exact în domeniul în care s-au pregătit”, explică Ana Maria  Papp.

Un alt factor important pe care tinerii trebuie să-l cunoască înainte de alegerea domeniului de studiu, este nivelul salarizării în sectorul de activitate pentru care se pregătește. Testele dezvoltate de COA includ și aceste date și un bun referențial în acest sens poate fi tot Marea Britanie. Spre exemplu, din punct de vedere al câștigului anual, cele mai bine cotate domenii după absolvire sunt stomatologia (35.000 lire pe an), inginerie chimică (32.000 lire), inginerie aero spațială sau civilă (28.000 lire).

Și programele de studiu liceal, în străinătate, sunt personalizate

Multe dintre familiile care apelează la serviciile IntegralEdu sunt în căutarea unui program sau liceu personalizat, care să pregătească elevul mai din timp, în direcția educațională și profesională dorită. Din fericire sunt multe programe educaționale ce permit contruirea unui orar conform profilului academic și personal al fiecărui elev. Două dintre cele mai populare sisteme de învățământ construite în această marieră sunt A-Levels și IB.

”Spre exemplu, la nivel liceal, un tânăr care vrea să studieze graphic design, în curricula britanică are libertatea să-și aleagă doar patru materii de studiu: matematică, matematică avansată, fizică și artă sau orice altă combinație relevantă pentru specializarea aleasă. Astfel, programul îi permite copilului să se perfecționeze și să se focuseze, fară a-și consuma energia pe materii ce nu prezintă interes pentru el”, declară Teodora Răducanu, Manager Dept. Licee în Străinătate, IntegralEdu.

Advertisement

În cadrul evenimentelor World Education Fair, vor participa instituții de învățământ (școli, licee și universități) din Marea Britanie, Olanda, Austria, Danemarca, Elveția, Spania, SUA și Canada.

Despre IntegralEdu

 IntegralEdu este cel mai important consultant educațional pentru studii în străinătate și pentru programele Work and Travel în SUA, cu birouri de consultanță în București, Constanța, Craiova, Galați, Iași și Timișoara. Grupul de firme INTEGRAL are o experiență internațională de peste 25 de ani în oferirea de informații elevilor, părinților și a tuturor celor interesați de alegerea celor mai bune programe educaționale și instituții de învățământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare și centre de limbi străine. Prezentă în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanță în educație la nivel local și reprezintă peste 500 de instituții de învățământ de top din întreaga lume. IntegralEdu organizeaza cele mai mari targuri de consultanta educationala pentru studii in strainatate in cadrul carora elevii, studentii si parintii acestora au ocazia sa intalneasca reprezentantii unor scoli si universitati de prestigiu din intreaga lume. Pentru mai multe informatii puteti accesa www.Integraledu.ro, www.worldeducation.ro si pagina de FB www.facebook.com/Integraledu.ro.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions