Connect with us

Politica

Unul din scriitorii Constituției ar putea ajunge consilier al președintelui Paleologu (P)

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Theodor Paleologu, candidatul PMP pentru funcția de președinte al României, i-a propus în direct, la B1Tv, lui Augustin Zegrean să-i devină consilier în eventualitatea în care va câștiga alegerile prezidențiale. Zegrean este fostul președinte al Curții Constituționale a României, dar și unul din ”părinții” legii fundamentale. El a fost membru în comisia de redactare a Constituției republicane din anul 1991.

Culmea, propunerea vine chiar pe fondul criticilor sistematice aduse de Paleologu Constituției actuale. Aflat în studioul B1 TV alături de jurnalistul Sabin Orcan de la Newsweek România și de moderatorul emisiunii, Silviu Mănăstire, candidatul susținut de PMP a reluat criticile punctuale, expuse și cu alte ocazii, față de incoerența Constituției actuale, copiate prost după modelul francez. El a subliniat că actuala Constituție generează crize sistemice repetate, tensiuni între președinte și Guvern și incongruențe nejustificate între puterea conferită Parlamentului de a suspenda președintele și îngrădirea puterii președintelui de a se descotorosi de premierul numit sau de a dizolva Parlamentul și de a convoca alegeri anticipate în cazul unor crize politice majore. Paleologu a vorbit de necesitatea unei reforme constituționale și a subliniat că este adeptul unei dezbateri inclusiv asupra regimului politic al României, ca monarhie, republică prezidențială sau republică parlamentară. Întrebat ce va face dacă poporul ar opta pentru monarhie, Paleologu a răspuns:

„Așa cum în 1866 marii noștri oameni de stat, Brătianu, Kogălniceanu, Catargiu, s-au aplecat asupra problemei, așa ne vom apleca și noi asupra problemei, cu chibzuință. Voi face o călătorie la Sigmaringen, voi vorbi cu șeful Casei de Sigmaringen. Mă voi consulta cu Prințul Charles. Evident voi vorbi și cu Alteța sa Regală, Principesa Margareta, să găsim o soluție, în caz că poporul își dorește acest lucru”, a explicat Paleologu”.  

Pe de altă parte, candidatul PMP a spus că sentimentul său este acela că poporul român, într-o largă majoritate, își dorește un sistem cu un președinte ales prin sufragiu universal.

În acest context, în cadrul emisiunii a intervenit telefonic Augustin Zegrean. Acesta a dezvăluit că prima comisie de redactare a Constituției, din care a făcut parte la începutul anilor 90, a propus organizarea unui referendum referitor la monarhie. Ideea a fost respinsă chiar de opoziția de atunci, care a amenințat că va părăsi  Adunarea Constituantă dacă se agreează o astfel de procedură. În cele din urmă, s-a organizat un referendum doar pentru adoptarea Constituției.

Zegrean a spus că limitarea puterilor președintelui a avut în vedere momentul istoric de atunci, când România avea nevoie de instrumente care să facă imposibilă revenirea la dictatură. Totuși, a arătat acesta, președintele avea puterea de a-l demite pe primul ministru. Această putere a fost suprimată prin Constituția adoptată în anul 2003, Zegrean nefăcând parte din comisia de redactare a acesteia.

Cu toate aceste limitări, Augustin Zegrean spune că președintele are o putere foarte mare, dacă va ști să o folosească. Pe de altă parte, el a fost de acord că se impune o reformă constituțională în condițiile actuale ale României, având el însuși sugestii pentru mai multe amendamente necesare. De asemenea, Zegrean și-a afirmat prețuirea față de Theodor Paleologu. Candidatul PMP l-a invitat să devină consilier prezidențial în eventualitatea în care va câștiga alegerile. Dezbaterea o puteți viziona AICI.

Theodor Paleologu este profesor și antreprenor în domeniul cultural, conducând Casa Paleologu, o școală privată foarte apreciată în mediul intelectual. El a locuit 19 ani în afara României, fiind elev, student și doctorand în Franța, apoi profesor în Statele Unite ale Americii și în Germania, ambasador în Danemarca și Islanda. De asemenea a fost deputat și ministru al culturii.

Candidatul susținut de PMP este fiul scriitorului Alexandru Paleologu, un intelectual condamnat la 14 ani de muncă silnică în perioada stalinistă, alături de Constantin Noica, Dinu Pilat, Nicolae Steinhard, Păstorel Teodoreanu și alte minți strălucite ale României. În 1990, Alexandru Paleologu a fost ambasadorul României la Paris. El a fost supranumit ”ambasadorul golanilor” întrucât a susținut poziția protestatarilor din Piața Universității, din această cauză fiind revocat din funcție de Ion Iliescu.

Tradiția intelectuală, politică și civică a familiei Paleologu coboară adânc în timp. Un înaintaș, pe linie maternă, Gheorghe Mârzescu, a fost întâiul ministru de interne al României Mari și, totodată, un colaborator al lui Ionel Brătianu. Mai adânc în timp, un străbunic al lui Theordor Paleologu, Mihail Paleologu, a fost procuror general și judecător la Curtea de Casație a României, prieten și coleg de redacție la cotidianul Timpul cu Mihai Eminescu. Mihail Paleologu este sursa versurilor poetului despre viața pariziană, din Scrisoarea a III-a.

La alegerile prezidențiale de anul acesta, Theodor Paleologu este susținut de Partidul Mișcarea Populară. Recent, o altă formațiune politică, România Dreaptă, și-a afirmat susținerea pentru candidatura sa. Theodor Paleologu ocupă poziția 2 pe buletinele de vot.

 

Comandat de Partidul Mișcarea Populară

Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro

CUI mandatar financiar coordonator: 31190006

Comments

comments

Politica

Laptop sau tabletă pentru fiecare elev și profesor. Iohannis a promulgat legea

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea prin care Ministerul Educaţiei va asigura fiecărui elev sau cadru didactic un laptop sau o tabletă, conectate la Internet. Dispozitivele vor fi acordate la cerere. Actul normativ vizează completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.

“Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură elevilor şi profesorilor infrastructura necesară constând în dispozitive şi acces la internet pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale, Platformei şcolare de e-learning şi a altor platforme educaţionale agreate”, prevede legea, conform Agerpres.

De asemenea, legea prevede că Ministerul Educaţiei asigură la cerere fiecărui cadru didactic şi fiecărui cadru didactic şi fiecărui elev un laptop sau o tabletă, conectat la internet pentru a putea participa la cursurile organizate prin şcoala online (e-learning).

Sursa: România TV

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dobre de la PRO România îl critică pe Făgădău pentru că a tăiat tichetele de vacanță angajaților din Primărie

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Primăria Constanța, deputatul Mircea-Titus Dobre, a criticat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de decizii luate la ultima ședință a Consiliului Local Municipal. Dobre a spus că decizia de a tăia tichetele de vacanță pentru angajații administrației publice locale este o bătaie de joc la adresa acestora.

„După cum se știe, eu sunt inițiatorul Ordonanței de Urgență privind voucherele de vacanță, în momentul în care eram ministrul Turismului. Am considerat că acestere vouchere nu sunt doar pentru cei care trebuie să beneficieze de ele din punctul de vedere al banilor încasați, și aici mă refer la operatorii economici, ci și din punct de vedere social, pentru cei din sistemul public. Înainte de apariția acestor tichete de vacanță, noțiunea de vacanță nu prea mai exista în zona publică, pentru că cei mai mulți din sectorul public își petreceau concediul mai mult pe acasă. Ideea a fost ca cei care vor avea aceste vouchere de vacanță să plece de acasă, pentru că de fiecare dată îi chema șeful la muncă. O chestiune care nu era corectă. Eu nu am mai auzit ca o instituție publică din România să taie voucherele de vacanță, inclusiv la nivelul administrației publice locale. Și nu înțeleg de ce Primăria, prin primar, a decis acest lucru. Trebuie să vină cu mai multe explicații.“, a spus Dobre.

Deputatul a criticat și faptul că, în afară de voucherele de vacanță, s-a anulat și posibilitatea ca angajații Primăriei să-și mărească veniturile prin susținea examenului de grad.

„Am înțeles că s-a tăiat și partea de a se da examene pentru creșterea gradului. Asta înseamnă că sunt blocate salariile la nivelul municipalității, chiar tăiate ținând cont de faptul că se refuză să se mai acorde și acel spor. Parcă în ultimii trei ani știm că actualul primar se lăuda că are excedent bugetar?! Acum să înțelegem că este într-o gaură foarte mare și explicația a fost pentru că au fost cheltuielile privind acest COVID?“, a subliniat Dobre.

Sursa: facebook.com/ProRomaniaCta

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Constanța. PRO România a anunțat candidații la primăriile Eforie, Comana și Băneasa

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea PRO România din Constanța a prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, candidații la primăriile Eforie, Comana și Băneasa. Candidatul PRO România la șefia Consiliului Județean Constanța, Răzvan Filipescu, a spus că la funcția de primar al orașului Eforie, PRO România merge pe mâna lui Ionuț-Dorel Motoi, un antreprenor în vârstă de 37 de ani și care nu a mai fost implicat în politică. Motoi spune că, până în prezent, rolul său în societate a fost de soț, tată, manager și pilot de avion.

„De am ales să candidez? Păi, e foarte simplu. Acum ceva timp, m-am gândit cu soția mea să plecăm din țară, pentru că, după 15 ani de antreprenoriat, timp în care m-am lovit de instituțiile statului de la A la Z, trăiam cu senzația că port un război continuu. Apoi, m-am gândit că, dacă și noi cei care putem să facem ceva plecăm, cine va mai face schimbarea. Astfel, am ales să fac schimbarea și m-am înscris la PRO România. Pentru început, vin cu trei lucruri concrete: debirocratizarea, eliminarea hârtiilor din administrație și trecerea la documente electronice, dar și instalarea de panouri fotovoltaice, pentru a avea energie electrică mai ieftină“, a spus Motoi.

Candidatul PRO România la Primăria Comana, Iulian Udriște, în vârstă de 40 de ani și de profesie agricultor, a declarat că reprezintă singura comună din județul Constanța care nu are un metru de asfalt.

„Nu trotuare, nu spații de joacă, nu asfalt. Nu suntem la nivelul anului 2020, mai avem de lucru. Am decis să candidez și nu voi promite șapte mii de proiecte așa cum au făcut alții înaintea mea la Comana, dar nu au realizat nimic. Îmi doresc să avem și noi asfalt în comună și spații de joacă pentru copii“, a afirmat Iulian Udriște.

Candidatul PRO România la Primăria Băneasa, Cornel Dima, în vârstă de 55 de ani, a afirmat că își propune mai multe proiecte ce țin de educație, sănătate și infrastructură. El a spus că nu a fost încântat de faptul că Băneasa a trecut de la stadiul de oraș la cel de comună. Reprezentantul PRO România a spus că, dacă nu se iau măsuri pentru dezvoltare, Băneasa își va pierde și statutul de comună.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: