Connect with us

#SLIDE

(Update) Constanța se întoarce la viață. Cursuri școlare, examene auto, trafic intens

Maria Ionescu

Publicat

la

După ce am depăşit starea de urgenţă, care a paralizat întreaga ţară, lucrurile încep să reintre în normalitate. Încă suntem în stare de alertă, până pe data de 17 iunie, dar Constanţa pare a fremăta de viaţă. Încă de la primele ore ale dimineţii, străzile s-au umplut de maşini, iar oamenii se îndreaptă grăbiţi, care încotro.

De ieri, 1 iunie, se poate circula între localităţi fără a mai completa o declaraţie pe propria răspundere. Aşa că, toţi cei care au treabă în Constanţa, au dat năvală încă de dimineaţă.

Pe de altă parte, au reînceput examenele pentru obţinerea permiselor auto, iar elevii claselor terminale au început cursurile de pregătire pentru examenele naţionale.

Începând de azi, de la ora 9.40, peste 11.500 de elevi erau aşteptaţi în şcolile din judeţul Constanţa şi, în prealabil, au fost făcute toate pregătirile pentru primirea lor în condiţii de siguranţă.

Mai multe detalii despre acestea, puteţi citi într-un articol apărut în ziarul ordinea.ro în cursul zilei de ieri, 1 iunie.

(VIDEO) Școlile din judeţ, pregătite să primească elevii în condiții de siguranță

Pe de altă parte, au fost reluate examenele pentru obţinerea permiselor auto.

Este important de spus că se menține măsura suspendării probei teoretice, cel puțin până la data de 14 iunie a.c., urmând ca reluarea acesteia să fie anunţată din timp.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a examinării la proba practică vor fi respectate mai multe măsuri de protecție. Atât candidaţii, cât şi examinatorii vor fi obligaţi să  folosească măşti.  De asemenea, este necesar să se respecte distanțarea persoanelor la cel puțin 1,5 m.

În plus, nu va mai fi ca altădată, când la examenele auto candidaţii veneau însoţiţi de către familie sau prieteni. Accesul va fi permis doar candidatului și instructorului auto.

Update: Când se reia examinarea teoretică

Începând cu data de 15 iunie a.c., va fi reluată examinarea teoretică a candidaților care doresc să obțină permisul de conducere. Activitatea se va desfășura în funcție de evoluția situației epidemiologice la nivel național.

Pentru siguranța candidaților, dar și a angajaților Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, a fost stabilit un set de măsuri.  Candidații se vor prezenta la sediul serviciului exclusiv în baza unei programări online, efectuată în avans pe site-ul instituției – ct.prefectura.mai.gov.ro. Accesul în sediul serviciului se va permite doar candidaților, la data și ora la care s-au programat. Se va evita prezentarea la sediu a însoțitorilor (rude, prieteni etc.).

De asemenea, la intrarea în sediul serviciului, candidații vor purta mască de protecție și se vor supune unui triaj epidemiologic. Apoi, își vor dezinfecta mâinile, folosind soluțiile puse la dispoziție.

Nu în ultimul rând este de precizat faptul că numărul de candidați programați zilnic va fi stabilit astfel încât să se respecte normele de distanțare socială în centrul de examinare.

Vă reamintim faptul că, în data de 19 mai a.c., a fost reluată și activitatea de programare a candidaților la proba practică (traseu), care, începând de astăzi, se desfășoară în condiții de siguranță.

“Ne bucură faptul că, pas cu pas, reușim să intrăm în normalitate. După ce am reușit să revenim la examinarea practică, iată că, peste două săptămâni, vom putea avea și proba teoretică pentru constănțeni. În cadrul serviciului, ne-am luat toate măsurile de siguranță, personalul nostru este foarte bine instruit și, sunt convins de faptul că reluarea probei teoretice se va face fără probleme”, a declarat comisar-șef Liviu-Ionuț Vîrşă, șeful SPCRPCÎV Constanța.

Activitățile de lucru cu publicul la ghișeu se vor desfășura EXCLUSIV pe baza unei programări online, realizată prin platforma disponibilă pe www.drpciv.ro, precizează Biroul de presă al instituţiei prefectului.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

#SLIDE

Evaluarea națională NU se amână. Ministrul Educației anunță că elevii vor intra în sala de examen cu mască

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Examenul de Evaluare naţională va începe la 15 iunie, iar cel de Bacalaureat în data de 22 iunie, a declarat, duminică seara, la Digi24, ministrul educaţiei, Monica Anisie. Ea a respins ideea amânării sau anulării acestor probe.

Ministrul a spus că sunt voci care îi cer acest lucru, dar a decis să țină seama de mesajele care, dimpotrivă, i-au cerut să nu renunțe la examene. Monica Anisie a precizat ce se întâmplă și cu probele pentru învățământul vocațional și profesional.

„Decizia este deja luată, şi anume că examenul de Evaluare naţională începe pe data de 15 iunie şi cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Noutatea pe care o avem o avem la examenele de certificare a competenţelor profesionale. Este vorba de certificarea competenţelor pentru nivelul 3, 4 şi 5, conform cadrului naţional al calificărilor. Pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor”, a declarat Monica Anisie, duminică seara, la Digi24.

Întrebată de ce nu se ia în calcul să se anuleze examenele de Capacitate şi Bacalaureat şi să se adopte acelaşi sistem ca în Olanda, evaluarea fiind în funcţie de media ciclului absolvit, ministrul a precizat că există părinţi care susţin că nu trebuie să se renunţe la aceste examene. „Sunt voci care susţin acest lucru (n.r. – renunţarea la examene) şi sunt voci ale părinţilor şi elevilor care susţin că tocmai, nu trebuie să renunţăm la aceste examene naţionale, mai ales la Evaluarea naţională. Am primit, la minister, numeroase petiţii în sensul acesta. Ştiţi foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la Evaluarea naţională şi 20% contează şi mediile din gimnaziu. Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care vor susţine Evaluarea naţională sunt avantajaţi nu pe baza mediilor din V-VIII, dar ca să răspundem categoric, trebuie să ascultăm toate vocile şi să luăm decizia care este cea mai bună şi în favoarea elevilor”, a arătat Monica Anisie.

„Avem o certitudine. Examenul de bacalaureat începe pe data de 22 iunie. Începem cu probele scrise, urmează după aceea probele de competenţe. Ceea ce doresc să precizez este faptul că programa pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta conţine mai puţină materie decât până acum. Deci, am eliminat conţinuturile care se regăseau pe parcursul semestrului al doilea. Prin urmare au de parcurs numai materia de până la semestrul întâi’, a mai afirmat Anisie, care anunțat că în scurt timp va fi publicat calendarul pentru examenul de bacalaureat.

Monica Anisie a spus că cel mai probabil, elevii care susţine examenele naţionale vor purta măşti, dar decizia în acest sens va fi luată de către Ministerul Sănătăţii.

„Nu am transmis ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii cu privire la măsurile pe care trebuie să le luăm în perioada revenirii elevilor pentru activităţile de învăţare sau pentru examenele naţionale. Într-adevăr trebuie să luăm măsuri prin care să nu expunem elevii şi, aşa cum am precizat, în sală vor fi maximum 10 elevi, distanţaţi fizic şi purtând într-adevăr măşti. Asta am spus încă de la început că trebuie să luăm această măsură. Şi domnul Raed Arafat a spus că, purtând masca, îi protejăm pe ceilalţi şi ne protejăm şi pe noi”, a declarat ministrul educației.

Întrebată daca masca va fi purtată de elevi și în sala de examen, Anisie a răspuns: „În principiu, vom purta măşti. Decizia va fi luată de către Ministerul Sănătăţii”.

Şi elevii care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 pot susţine examenele de Bacalaureat sau Evaluare naţională cu măsuri de siguranţă, a explicat ministrul educaţiei.

„Aceştia (n.r -. copii diagnosticaţi cu COVID-19) pot da examenul în condiţii de siguranţă, izolaţi, singuri în sala respectivă. De fapt, şi până acum se putea da examenul de Bacalaureat sau Evaluare naţională cu măsuri de siguranţă, chiar şi în spital. Metodologia prevede şi acest lucru”, a spus Anisie, la Digi24.

Foto: Digi24.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: