Connect with us

Administratie

USR Constanța mai face un pas pentru a salva de la demolare clădirea fostului Bar Orient din Mamaia

Published

on

Consilierii localii vor trebui să își dea votul în ședința de luni, 31 octombrie, pentru proiectul de hotărâre nr. 537/2022 privind propunerea de clasare în regim de urgență a imobilului Complex Bar Orient – Restaurant Unirea din stațiunea Mamaia ca monument istoric. Proiectul inițiat de grupul consilierilor locali ai USR prevede includerea imobilului Complex Bar Orient în categoria monumentelor istorice.

„Complexul Bar Orient – Restaurant Unirea din staţiunea Mamaia este o clădire care a avut o istorie comună cu Palatul Regal din Mamaia, fiind practic lipit de acesta.

Cu toate că Palatul Regal este un cunoscut monument istoric de importanţă națională şi universală, iar complexul este practic lipit de acesta, clădirea Bar Orient nu este catalogată drept monument istoric şi, în consecință, ar putea fi demolat sau reabilitat fără obligația avizării din partea Ministerului Culturii şi fără a se respecta anumite proceduri de intervenție care se fac în mod obișnuit in cazul unor astfel de imobile.

Imobilul este caracterizat printr-o valoare arhitecturală, artistică şi urbanistică deosebite, făcând parte din ansamblul castelului Reginei Maria, care a beneficiat de aportul deosebit ai arhitectului italian Mario Stoppa, prezentând o construcție cu minaret realizată în perioada interbelică, element care caracterizează perfect peisajul multietnic dobrogean al respectivelor vremuri.

Un alt aspect care motivează intenția de protejare a imobilului îl constituie faptul că Primăria Municipiului Constanța a emis recent certificatul de urbanism nr. 1004/13.05.2022 pentru demolarea acestei clădiri.

Având în vedere toate aceste aspecte, observând semnificația istorică şi culturală a clădirii, vechimea sa, elementele arhitecturale deosebite şi ținând cont de importanta pe care o are pentru comunitate, considerăm că se impune începerea demersurilor prevăzute de Legea 422/2001 în vederea clasării în regim de urgență a acestui imobil ca monument istoric.“, se referatul de aprobare semnat de consilierii locali ai USR.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta