Connect with us

Politica

USR vrea sistem naţional de alertă prin SMS, în caz de dezastru

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

USR propune organizarea unei dezbateri în Parlamentul României pe tema implementării unui „sistem naţional de alertare a populaţiei prin SMS în caz de dezastru”, în contextul tragicelor evenimentele care au avut loc în weekend din cauza fenomenelor meteo extreme, informează news.ro. 

Deputatul USR Cătălin Drulă, preşedintelele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei, a invitat luni toate instituţiile cu atribuţii în domeniu (ISU/DSU/STS/ANM/ANCOM) şi operatorii de telefonie mobilă la o dezbatere pe această temă, miercuri, 20 septembrie, începând cu ora 10:00, în Parlamentul României.

„Cel mai eficient sistem de alertare a populaţiei asupra unor fenomene meteo extreme care se dezvoltă rapid este cel prin SMS-Cell Broadcast. Este vorba de trimiterea unui SMS către toţi abonaţii aflaţi într-o anumită zonă geografică – suportul tehnic este prevăzut în protocoalele GSM, mesajele au prioritate înainte oricăror alt tip de comunicaţii şi alertarea se face instantaneu şi fără a fi nevoie să fie instalate alte aplicaţii pe telefonul mobil. În România, au existat discuţii cu operatorii de telefonie mobilă şi cu reglementatorul pieţei, ANCOM, pentru a face interfaţa de alerte de tip cell broadcast, dar după cum vedem nu există încă”, a declarat Cătălin Drulă, potrivit unui comunicat de presă transmis de USR.

Acesta arată că, din punct de vedere tehnologic, „piesele acestui puzzle” există deja, trebuie doar puse împreună. Drulă spune că Departamentul pentru Situaţii de  Urgenţă (DSU) din Ministerul de Interne primeşte deja toate alertele meteo nowcasting de la INMH/ANM şi dispune de un sistem de geolocare pentru alerte şi că este necesară interfaţarea între ANM, DSU şi operatorii de telefonie mobilă, precum şi de cadrul legal care să stabilească responsabilităţile şi obligaţiile actorilor acestui sistem.

„Am propus Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei să organizăm o dezbatere împreună cu instituţiile abilitate pentru a vedea care sunt paşii necesarii şi responsabilităţile pentru ca acest sistem să fie implementat cât mai curând. De asemenea, cred că e necesară o lege care să stabilească obligaţiile părţilor (INMH, DSU, operatori de telefonie mobilă) şi să constituie baza acestui sistem de alertare. Similar, în SUA a fost elaborat the Warning, Alert, and Response Network (WARN) Act în 2006”, a mai spus Drulă.

USR dă ca exemplu SUA, care au implementat acest sistem din anul 2012 şi Canada, care va avea operaţional de anul viitor.

„Sistemul de alertare nu ar fi numai pentru furtuni, ci şi pentru alte situaţii excepţionale: dezastre naturale, incendii, inundaţii, accidente deosebite (revărsări de substanţe chimice), accidente majore care blochează căi de comunicaţii”, se mai arată în comunicatul USR.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Decizie finală. Stroe și Țuțuianu deschid listele la Senat și Camera Deputaților

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Punct final în telenovela listelor de candidați ale PSD Constanța. Potrivit deciziei de la București, Felix Stroe și Horia Țuțuianu deschid listele la Senat și, respectiv, Camera Deputaților.

Iată listele de candidați votate în această seară:

Senat

 1. Felix Stroe
 2. Liviu Brăiloiu
 3. Dan Georgescu
 4. Mariana Gâju
 5. Gheorghe Manta
 6. Gaqbriela Iacobici

Camera Deputaţilor

 1. Horia Ţuţuianu
 2. Cristina Dumitrache
 3. Lucian Lungoci
 4. George Vişan
 5. Radu Babuş
 6. Tănase Nicolae
 7. Mărioara Cojoc
 8. Mihai Soare
 9. Luminița Vlădescu
 10. Silviu Gârea
 11. Adriana Gheorghe
 12. Florin Chelaru

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele Iohannis: “Pandemia nu se va termina nici în martie”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri seară, într-o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, despre elegerile parlamentare și campania electorală.

“Mecanismele democratice nu trebuie blocate. Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată nu mai pot vota decât legi simple. Ar fi catastrofal pentru România să nu avem parlament funcțional. Tocmai pentru că avem o criză sanitară trebuie să facem ca România să nu rămână fără un legislativ cu puteri depline. Autoritățile au organizat bine alegerile locale. Avem experiența acestui scrutin car ene permite să îndreptăm erorile inerente. procesul de votare nu presupune riscuri majore, însă campania electorală da. Au fost stabilite reglementări mai strice pentru campania electorală. Avem marele avantaj că trăim într-o eră digitală și pot expune în mediul online programele. Le recomand candidaților să se orienteze către aceste metode alternative. Nu mai putem vorbi de mitinguri de susținere și solivcit autorităților să fie atente. Orice abatere va treui aspru și rapid sancționată”, a spus președintele și a afirmat că “pandemia nu se va termina nici în martie (luna martie 2021 – n.r.)”.

Întrebat dacă la 7.000 de cazuri noi pe zi de COVID -19, România ar trebui să mai organizeze alegerile, Klaus Iohannis a răspuns:

„Eu nu rămân niciodată indiferent la ce se întâmplă în țară. Da, să organizăm alegerile sub normele impuse și sub reguli strictețe.”

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele executiv al PMP, deputatul Marius Pașcan: „Se prefigurează o posibilă guvernare PSD – USR?“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Scandalul imens după votul din Parlament pentru Consiliul Legislativ, când cei de la USR au fost acuzați de liberali că au făcut o înțelegere cu cei de la PSD, a dat naștere unor suspiciuni. Deputatul PMP Marius Pașcan consideră că trocul dintre PSD și USR nu e întâmplător. Pașcan spune că, după ce l-au votat pe Iordache președinte pe viață al Consiliului Legislativ, n-ar fi exclus ca USR să-l susțină și pe Marcel Ciolacu pentru funcția de Premier. Parlamentarul PMP afirmă că „trocul rușinos dintre PSD și USR prin care autorul OUG 13, Florin „altă întrebare” Iordache, a devenit președinte pe viață al Consiliului Legislativ reprezintă hârtia de turnesol, care ne arată că „oamenii noi din politică” plănuiesc să guverneze, după alegerile parlamentare, chiar cu politicienii metehnelor vechi, cu cei pe care pretind că vor să-i înlocuiască.“

„După ce își rupeau cămășile de pe ei în semn de revoltă împotriva celebrei Ordonanțe 13 și a puciului legislativ din Parlament în favoarea penalilor, din sinistrul tablou «noaptea ca hoții»,  USR-iștii l-au votat ieri pe Florin Iordache, protagonistul care a mătrășit Codul Penal, președinte pe viață al Consiliului Legislativ. I-au spus acum și «bogdaproste» pentru gestul obscen pe care, doar în urmă cu câteva luni, Iordache l-a transmis cu tupeu USR în timp ce cobora de la tribuna Camerei Deputaților. Useriștii au procedat la fel și în cazul senatorului PSD, Niculae Bădălău. După ce s-au pretins oripilați de jignirile acestuia la adresa Diasporei, nu au avut niciun fel de mustrări de conștiință și l-au uns pe Bădălău vicepreședinte la Curtea de Conturi. În același timp, USR-iștii au dovedit că nu dau doi bani pe principiul meritocratic, pe care-l tot clamează, votând în detrimentul fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, preferându-l pe autorul OUG 13, absolvent de facultate de drept, la 42 de ani, să se ocupe de verificarea corectitudinii legislaţiei din România”, a declarat deputatul Marius Pașcan, președinte executiv al PMP.

Deputatul spune că blatul PSD-USR la Consiliul Legislativ prefigurează o posibilă alianță între cele două partide, după alegerile parlamentare din acest an.

„Nu m-aș mira, după ce am văzut comportamentul duplicitar al USR în Parlament și spectacolul propagandistic prin care useriștii simulau public confruntarea cu „ciuma roșie”, să se lucreze la un plan de guvernare PSD-PNL, coordonat de fostul prim – ministru Dacian Cioloş şi de vicepremierul său de la acea vreme, Vasile Dâncu. Cum ar fi să ne trezim, după 6 decembrie, cu Dan Barna la Palatul Cotroceni care-l susține cu convingere și zel pe „Marcel Ciolacu Premier?”, întreabă liderul PMP din Camera Deputaților, Marius Paşcan.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: