Connect with us

Actual

Va ieși economia României din criză în 2021? Avem primele date oficiale

Publicat

la

Aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007, a reprezentat o șansă istorică pentru țara noastră, beneficiile apartenenței la familia europeană fiind incontestabile. Oportunitatea de a deveni parte a celei mai mari piețe unice din lume, alături de consolidarea reformelor economice și politice, realizate după 1989, precum și accesul la fondurile structurale destinate dezvoltării reprezintă pentru țara noastră o fereastră de deschidere atât din punct de vedere economic, dar și social.

Produsul intern brut al României a cunoscut o creștere susținută în ultimii 20 de ani. Dacă în intervalul 2000-2006, perioadă în care țara noastră s-a aflat în anticamera aderării la Uniunea Europeană, produsul intern brut al României a înregistrat o creștere de la nivelul de 40 miliarde euro (anul 2000), la 98 miliarde euro (anul 2006), în 2007 România a înregistrat un produs intern brut de 124 miliarde euro. Între anii 2001-2008, evoluția PIB s-a realizat în salturi, având evoluții pozitive, în 2008 înregistrându-se un nivel al PIB-ului de 140 miliarde euro. Începând cu anul 2009, sub efectul crizei economico-financiare mondiale, s-a declanșat diminuarea creșterii economice.

Criza economică declanșată în 2008 a avut repercusiuni grave asupra economiei Uniunii Europene și îndeosebi asupra celei românești, în anul 2009 România a înregistrat o scădere cu -7,1% a PIB. Au fost necesari patru ani pentru ca PIB-ul să revină la valoarea înregistrată în 2008. Anul 2013 a consemnat o valoare mai ridicată decât cea din 2008, anume 141 miliarde euro.

Ce mai ridicată valoare a produsului intern brut s-a înregistrat în 2019, an în care economia românească a generat un PIB de 223 miliarde euro. Din cauza crizei economice, PIB-ul României a scăzut în 2020 până la 211 miliarde euro. Conform proiecțiilor, în 2022, valoarea acestuia va reveni la nivelul înregistrat în 2019.

*Valoarea produsului intern brut pentru 2021 și 2022 este anticipată conform proiecțiilor

Pentru intervalul 2000 – 2019 se observă că produsul intern brut s-a majorat de 5,4 ori și deși este considerată o condiție necesară a dezvoltării unui stat, creșterea PIB-ului nu arată nivelul de bunăstare al oamenilor.

Pandemia declanșată de noul coronavirus reprezintă un șoc enorm pentru economii, atât în UE, cât și la nivel mondial, cu consecințe grave din punct de vedere socioeconomic. Deși contracția înregistrată de economie în 2020 pare mai puțin gravă decât se estimase inițial, incertitudinea la un nivel înalt, având în vedere evoluția recentă a pandemiei, iar producția nu va reveni la nivelurile de dinainte criză până la sfârșitul anului 2022. Se estimează că deficitul bugetar va crește semnificativ, deoarece efortul necesar pentru combaterea crizei se adaugă derapajelor fiscale din trecut.

PIB-ul a scăzut cu 4,5%, comparativ cu 2019, în primele 6 luni din 2020. Măsurile stricte de controlare a răspândirii coronavirusului, din timpul stării de urgență, au avut un impact negativ asupra cheltuielilor de consum. În plus, cererea externă slabă a încetinit producția de bunuri, ceea ce a afectat negativ volumul exporturilor.

Pe măsură ce declinul importurilor a fost oarecum mai puțin puternic, soldul balanței comerciale a continuat să se deterioreze. Valoarea deficitului comercial a depășit 18,5 miliarde euro la nivelul anului 2020. Pentru 2021, gradul de incertitudine în legătură cu evoluțiile economice este ridicat, atât local, dar și la nivel global, incertitudine cauzată de modul în care economia va fi afectată de creșterea numărului de infecții cu Covid-19 și restricțiile ce pot fi introduse pentru stoparea răspândirii coronavirusului, dar și gradul de vaccinare al populației împotriva Covid-19.

În 2020 România a înregistrat o scădere economică moderată, de -3,9%. În 2021, economia va înregistra o creștere a PIB de 3,3%, iar în 2022 va crește cu 3,8%.
Consumul privat ar trebui să se redreseze treptat, în paralel cu eventuala relaxare a măsurilor de distanțare socială, în 2021 și 2022. În următorii doi ani investițiile în economie, în special în infrastructură, realizate atât din fonduri europene, dar și de la buget, să contribuie la formarea PIB și să permită corectarea deficitelor cronice macroeconomice.

Sursa: Project-E

Comments

comments

Actual

Constanța. Peste 1.500 grame de bijuterii, găsite într-un autoturism

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în interiorul unui autoturism, condus de un cetățean român, peste 1500 grame de bijuterii, presupuse a fi din aur, fără documente legale.

În data de 24.09.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, fiind in exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit în trafic în municipiul Constanţa, un autoturism marca BMW, despre care existau indicii că ar transporta bunuri provenite din contrabandă.

Cu ocazia efectuării controlului asupra autoturismului, s-a stabilit că maşina era condusă de o femeie, în vârstă de 34 de ani, cetăţean român, iar în interiorul vehiculului a fost descoperită o pungă în care se aflau mai multe cutii de carton, ce conţineau bijuterii confecţionate dintr-un metal de culoare galbenă, pentru care persoana în cauză nu a putut prezenta documente justificative.

Bunurile sus-menționate, în cantitate totală de 1523,58 grame şi estimate la o valoare de 365.000 lei dacă în urma expertizei se stabileşte că sunt din aur, au fost ridicate în vederea continuării verificărilor.

Totodată, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) Accident teribil în județul Tulcea. O femeie și-a pierdut viața

Publicat

la data de

Scris de

Un tragic accident rutier s-a produs în această dimineață, în județul Tulcea.

Stația de pompieri Babadag a fost solicitată să intervină pentru descarcerarea victimei unui accident rutier produs pe DN 22A între localitățile Topolog și Saraiu.

Evenimentul a fost anunțat în jurul orei 07.35. Pentru gestionarea situației de urgență, la locul solicitării s-au deplasat 8 pompieri cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, două echipaje SAJ și elicopterul Smurd Constanța.

În accident a fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, dintre care una încarcerată.

Salvatorii au acționat de urgență pentru extragerea unei femei, în vârstă de 54 ani, aceasta fiind preluată de elicopterul SMURD și transportată la spital cu multiple traumatisme.

Unul dintre conducătorii auto a fost preluat de către un echipaj SAJ și transportat la spital pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate, iar celălat a fost monitorizat la fața locului, refuzând transportul la spital.

Din nefericire, pentru a patra persoană găsită în stop cardio respirator, o femeie în vârstă de 49 de ani, după efectuarea manevrelor de resuscitare  a fost declarat decesul de către echipajul SAJ.

Pompierii au mai asigurat măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, prin deconectarea bornelor bateriei unuia din autoturisme.

Cauzele și circumstanțele producerii acestui accident sunt cercetate de reprezentanții instituțiilor abilitate în acest sens

Ambii conducători auto posedau permis de conducere și niciunul dintre aceștia nu se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului.

Foto: ISU Delta Tulcea

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un nou-născut a fost abandonat într-o curte din comuna Castelu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 24 septembrie a.c., polițiștii Secției 4 Rurală Medgidia au fost sesizați de către o femeie, prin apel 112, cu privire la faptul că aceasta a găsit un nou-născut în curtea locuinței sale din comuna Castelu.

La fața locului, polițiștii au identificat persoana apelantă, o femeie de 38 de ani, precum și copilul, care se afla într-o pungă. Acesta a fost  transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Conform primelor cercetări, s-a stabilit faptul că femeia în cauză este mama fetiței nou-născute.

”În cauză a fost deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului. Polițiștii continuă cercetările pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele care au condus la acest incident.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: