Connect with us

Politica

Valentin Vrabie și-a dat demisia, în lacrimi

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi am ajuns la Peștera, pentru un eveniment care se desfășura în premieră în județul Constanța – primarul comunei Peștera urma să-și dea demisia din funcție, pentru a se înscrie în cursa electorală din municipiul Medgidia, acolo unde visează să ajungă edil. Cum-necum, am greșit drumul spre primărie și am ajuns aproape de capătul satului. Am văzut atât în stânga, cât și în dreapta noastră străzi de pământ și ne-am imaginat cum arată acestea în zilele ploioase. Nu a fost greu de vizualizat o astfel de imagine. Apoi am făcut cale întoarsă și am ajuns la sediul Primăriei, pe o stradă asfaltată și curată. Clădirea Primăriei și Căminul Cultural arată foarte bine, sunt renovate și dau un alt aspect localității. De asemenea, parcul din față este foarte bine amenajat, ca atare nu a mirat pe nimeni faptul că serbările iernii au avut atât de mulți susținători. Potrivit spuselor lui Valentin Vrabie, într-o lună de zile, au fost în jur de 100.000 de oameni care s-au bucurat de felul în care fusese sărbătorit Crăciunul.  Într-un final am ajuns la Primărie, iar ședința de acolo a fost de scurtă durată: primarul Vrabie și-a depus demisia în fața a numeroși jurnaliști constănțeni care și-au dorit să fie prezenți la acest moment. Cu acest prilej, Vrabie a declarat că “timp de 8 ani am fost primarul comunei Peștera. Din acest moment nu mai sunt. Am vrut să fac acest lucru pentru că am fost legat de instituție. O să-mi iau la revedere de la colegi și mă despart cu mare greutate de ei. Sunt un om pregătit să câștig”. La ieșire, am avut marea surpriză să constatăm că plângeau cu toții, atât primarul Vrabie, cât și angajații.

Raportul de activitate a fost stufos

Ulterior, ședința s-a mutat în Centrul Cultural, acolo unde primarul Vrabie și-a susținut raportul de activitate pentru perioada iunie 2008-martie 2016. A vorbit despre viceprimarul Tudorel Grosu, care va trebui să ducă în continuare greul comunei, dar și despre Marius Petre, inspector școlar al ISJ Constanța, care a fost director al școlii din Peștera. Edilul a prezentat un raport complex de activitate, din care ne-au atras  atenția câteva lucruri. Cele 4 cămine culturale din comuna sunt folosite cu titlu gratuit pentru diferite activități ale comunității: nunți, botezuri, pomeni, majorate. Un alt fapt important pe care l-a menționat Vrabie este acela că a fost înființat Serviciul poliției Locale și s-a montat sistemul de supraveghere video în toate satele, fapt ce adus la o scădere impresionantă a infracționalității. Potrivit spuselor lui Vrabie, comuna Peștera ocupă la ora actuală unul din ultimele locuri în județ în ceea ce privește infracționalitatea. Tot el a declarat că în anii trecuți abandonul școlar era foarte mnare, circa 80%, iar în anul 2010 a ajuns la 0%. Mai mult decât atât, în anul 2015 peste 200 de elevi mergeau la liceu, iar 21 la facultate. “La începutul fiecărui an școlar 115 familii care au cel puțin 2 copii primesc sprijin financiar pentru îmbrăcăminte și rechizite, sume cuprinse între 400 și 800 de lei, iar elevii de liceu și studenții beneficiază de transport decontat.” Și pentru cadrele didactice transportul este decontat.  Printre altele, Valentin Vrabie s-a referit și la situația sănătății din comună. El a declarat că s-au făcut reparații capitale la dispensarul din localitate și a fost deschisă și o farmacie, în care localnicii își găsesc medicamentele de care au mare nevoie, fără a fi obligați să ajungă la Medgidia, primul oraș din apropiere.

Viitorul candidat independent la primăria Peștera are trecut PD-list

Valentin Vrabie a declarat că “Degeaba avem drumuri asfaltate, dacă pe ele merg oameni needucați”. Probabil acesta a fost unul dintre motivele care l-au determinat să-l desemneze drept succesor la primăria Peștera pe inspectorul școlar  Marius Petre. Acesta a precizat că va candida în calitate de independent. El este născut la Peștera și a declarant că nu face parte din nici un partid politic. Însă în momentul în care a fost întrebat despre trecutul său politic, a fost silit să recunoască faptul că a făcut parte din PD, în urmă cu 12 ani. “În urmă cu 12 ani am fost membru al PD, dar tot în urmă cu 12 ani am și părăsit acest partid”, a declarat Marius Petre.  El a mai precizat că această comunitate i-a oferit totul. “M-am născut aici, am crescut aici. Domnul primar a fost primul și singurul care a ajutat școala din Peștera, și a ajutat-o începând de acum 12 ani, când era viceprimar.”

Valentin Vrabie va candida la primăria Medgidia

Așa cum spuneam anterior, Vrabie și-a depus demisia pentru a se pregăti pentru campania electorală ce va să vină. El a declarat cu toată fermitatea în fața jurnaliștilor că va candida și că, începând de mâine, se va ocupa de viitoarea sa candidatură. “Îmi închei responsabilitatea față de această comună și mă voi achita cu responsabilitate de nevoile pe care le au medgidienii față de mine. Sunt pregătit să fac un pas în administrație și de aceea voi candida la Primăria Medgidia”. Rămâne de văzut cu ce rezultat!

Comments

comments

Politica

Agigea. Gabriel Ciobanu (USR-PLUS): „O comunitate puternică se dezvoltă prin cultură“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Viața unei comunități locale nu înseamnă doar lucrări de investiții în infrastructură, ci și o viață culturală activă, care este extrem de importantă pentru comunitate. De asta sunt convinși cei de la Alianța USR-PLUS din Agigea, care au inclus printre priorități dezvoltarea unui mecanism consultativ, pentru a putea dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul culturii.

„Considerăm că pentru a forma o comunitate puternică trebuie să facem din domeniul culturii o prioritate a acțiunilor noastre. Comuna Agigea are nevoie de evenimente culturale recreative, alături de educație, pentru a-și dezvolta spiritul cetățenesc și pentru a se bucura de libertatea individuală dar și colectivă. Democrația se dezvoltă cu cetățeni activi, stăpâni pe toate mijloacele unei exprimări libere, nemijlocite, capabili să înțeleagă lumea în care trăim și implicați direct în schimbarea ei în bine. Așadar, ne dorim dezvoltarea unui mecanism consultativ pentru a putea dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul culturii, în vederea realizării următoarelor obiective:

Folosirea sălii Casei de Cultura din Agigea pentru evenimente culturale dedicate tuturor vârstelor.

Organizarea de evenimente cu specific pescăresc.

Organizarea de diverse târguri tematice pe parcursul întregului an precum „Târgul recoltei”, „Târgul de Crăciun”, „Festivalul Verii”.

Organizarea unui eveniment de tip “Ziua Comunei”.

Dacă și tu îți dorești o viață socială activă, aproape de casa ta, pe 27 septembrie votează Alianța USR-PLUS pe toate cele 4 buletine de vot!“, notează cei de USR.

Candidatul USR-PLUS la președinția Consiliului Județean Constanța, Remus Negoi, a declarat, la rândul său, că investiția în cultură este la fel de importantă ca cea în infrastructură și de aceea trebuie să fie o prioritate pentru întregul județ.

  • Comandat de Uniunea Salvați România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • Codul Mandatarului Financiar: 21200251

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ciolacu, ieșire nervoasă la adresa PNL: “Am înţeles, sunteţi proşti. Mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ieșire nervoasă a liderului PSD Marcel Ciolacu la adresa liderilor PNL. Social democratul critică Guvernul Orban și cataloghează drept “o abordare total cretină” modul în care executivul s-a raportat la aplicarea legii adoptate de PSD care prevedea majorarea cu 40 la sută a punctului de pensie şi susţine că decizia Executivului de a nu dubla alocaţiile, de a nu aloca măşti pentru elevi este “o vendetă” la adresa copiilor.

“Am înţeles, sunteţi proşti. Mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform News.ro.

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în Valea Jiului, dacă mai există respect pentru lege în România câtă vreme Legea pensiilor nu a fost aplicată aşa cum a fost votată, Marcel Ciolacu a anunţat că la rectificarea bugetară PSD va vota pentru alocarea de fonduri în vederea aplicării acestei legi.

“Din punctul meu de vedere, este o abordare total cretină, aş spune. Mai mult decât atâta, creează un precedent foarte periculos. Orice guvern de acum încolo a fost încurajat de a nu respecta legea. Noi, marţi sau miercuri, o să facem un plen reunit şi o să facem corecţiile necesare în legea de rectificare, astfel încât legea să fie respectată. Nu ştiu ce o să mai inventeze, presupun că o s-o atace din nou la CCR, o să revină în Parlament, o vom vota din nou”, a declarat Marcel Ciolacu conform aceleiași surse.

Liderul PSD a criticat şi atitudinea Guvernului faţă de copii, spunând că “mai nou, vedem această vendetă cu copiii”.

“Mai nou, vedem această vendetă cu copiii, care eu, să mă ierte Dumnezeu, nu am crezut că vreun guvern vreodată va avea această abordare vizavi de copii. Nu le-ai dublat alocaţia cu banii pe care îi aveai deja în cont, îi avea domnul Orban în contul personal al primului ministru, două miliarde, ai cumpărat primari. Nu a dublat alocaţia, nu a dat măşti. Nu a dat tablete, mai nou modifică şi legea cu tichete, ca astăzi toţi preşedinţii de Consilii Judeţene să spună că nu mai există bani pentru transportul copiilor la şcoală. Mă oameni, dacă sunteţi atât.. am înţeles sunteţi proşti, mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a criticat faptul că Guvernul a împrumutat peste 9 miliarde de lei în şapte luni.

“Spectaculosul Cîţu nu iese să spună ce s-a întâmplat cu aceşti bani, că ei nu se regăsesc în economie. Toate ţările post din lagărul comunist, cum e Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, au făcut inserţii pe perioada de pandemie în economia reală de până la 17-18 la sută din PIB: România a făcut de 3 la sută. Deci nu se găsesc banii nici acolo”, a adăugat Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(VIDEO) Planul candidatului Felix Stroe pentru dezvoltarea turismului și a infrastructurii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Constanța, Felix Stroe, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ordinea.ro în care a vorbit despre planurile sale pentru județ, dar și despre modul în care poate fi dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. Pariul că va aduce 2 miliarde de euro de la UE nu este o promisiune electorală, ci o garanție, notează social-democratul. Și asta, spune el, datorită experienței sale la conducerea SC RAJA SA, unde a adus peste un miliard de euro. Cu pricepere, cu „know-how“ (a ști cum), cu oameni inimoși, cu știință de carte și cu disciplină, Stroe spune că cele două miliarde de euro vor fi aduse la Constanța și vor închide definitiv problema sănătății și a educației în județ. De asemenea, notează Felix Stroe, va da o importanță deosebită turismului și infrastructurii.

„Când am spus că voi aduce cele două miliarde de euro, m-am bazat pe faptul că am mai făcut acest lucru. Am adus bani europeni în județul Constanța. Poate nu știe toată lumea, dar operatorul regional de apă SC RAJA SA Constanța a atras în ultimii 10 ani, în cele două exerciții financiare post-aderare, în aria sa de operare, în 8 județe, peste 1,1 miliarde de euro, din care, a se reține, peste 740 de milioane de euro în județul Constanța. Dacă astăzi avem acces la un serviciu civilizat de apă, canalizare și epurare, care este temelia vieții, în mare parte se datorează acestor 740 de milioane de euro pe care RAJA, cu pricepere, cu „know-how“ (a ști cum), cu oameni inimoși, cu știință de carte, cu hărnicie, cu străduință, cu perseverență și disciplină, i-a atras în județul Constanța.“, a afirmat social-democratul.

Stroe spune că lumea nu știe cât de dificil este să accesezi fonduri europene, în condițiile în care trebuie să prezinți un proiect care să fie declarat eligibil și care înseamnă metri cubi de documente, verificate și reverficate.

„Eu mi-am făcut temele foarte bine și vreau să conduc județul Constanța pentru că îl cunosc. Vreau să fac ceea ce am mai făcut. Prioritățile județului sunt cinci: sănătate, educație, agricultură, turism și infrastructură. Dintr-o dată, suma de 2 miliarde este insuficientă“, a spus Stroe.

Candidatul PSD la șefia CJ Constanța a afirmat că una din resursele județului care nu este exploatată la maximum de potențial este turismul, care nu trebuie redus doar la cel de litoral.

„Județul Constanța are mai multe feluri de turism, cel cultural ori cel religios. Putem să facem un turism vinicol, mai ales că avem podgorii renumite. Putem să facem drumul vinului, dar și drumul cetăților istorice. Uniunea Europeană ne dă câți bani vrem noi pentru turism, numai să ne ducem cu proiecte serioase. Turismul nu înseamnă numai să reabilitezi Cetatea Histria, spre exemplu, ci să faci și accesul către ea, pe un drum modern cu mai multe benzi, și să îl informezi pe cetățean cum să ajungi la cetate. Toate cetățile trebuie puse în valoare printr-un acces modern și foarte bine semnalizat, iar cetățeanul ajuns acolo să aibă toate condițiile de vizitare.“, a afirmat Stroe.

Liderul PSD a spus că în proiectul său cu care a venit în fața cetățenilor se regăsește și rezolvarea definitivă a legăturii dintre nordul și sudul județului.

„Vorbim de legătura dintre Mihai Viteazu și Vama Veche, cu tot ceea ce este pe traseu, și care presupune construirea unui drum cu patru benzi în lungime de 118,5 km, din care doar 65 vor fi noi, restul vor fi integrați. Vom face descărcări în toate localitățile, care vor fi ocolite de acest drum. Acest proiect poate fi făcut cu bani europeni. Județul Constanța este ca un automobil, care să aibă un motor puternic, iar motorul sunt banii. Aceștia sunt la Bruxelles, oamenii ăia sunt serioși, ni i-au pus la dispoziție, dar trebuie să avem proiecte și să îi aducem. Eu am adus bani europeni. Îmi cer scuze pentru lipsa de modestie, dar cred că sunt unul din primii specialiști ai țării în ceea ce privește marile investiții și unul dintre primii specialiști ai țării privind absorbția de fonduri europene. Știu cum să fac și voi mai face acest lucru pentru că l-am făcut. Asta este o garanție. Avem acești bani europeni, hai să îi punem la treabă, iar mașina merge din plin.“, a punctat Stroe.

Candidatul PSD la președinția CJC a abordat și problema gropilor de gunoi, care sunt în ograda Ministerului Mediului, iar autoritatea județeană trebuie să pună presiune ca această instituție să își facă datoria. El a spus că, dacă va fi președinte al CJ Constanța, biroul său va fi județul, trei zile pe săptămână, iar în alte trei zile îi va lua pe parlamentarii constănțeni, cei ai PSD, și vor fi la ministere pentru rezolvarea problemelor oamenilor. Felix Stroe a criticat și lipsa de acțiune a actualilor guvernanți în ceea ce privește pregătirea anului școlar și achiziția de tablete pentru elevi. Întrebat cum vede județul Constanța la finalul celor patru ani de mandat, dacă va ieși președinte, Stroe a spus că îi asigură pe cetățeni că vom avea un județ cu foarte multe probleme de fond rezolvate integral.

„Vom avea rezolvată definitiv problema sănătății în județul Constanța, pentru toate categoriile de cetățeni, vom avea rezolvată definitiv problema tuturor celor 470 de unități de învățământ din județ. La fel de importantă este școala din Dobromir ca și Liceul Mircea cel Bătrân din Constanța. Peste tot învață copiii noștri, care nu trebuie să aibă culoare politică, într-o școală care trebuie încălzită, în care să nu plouă, în care grupurile sanitare să fie în interior“, a spus Stroe.

El a mai spus că a făcut pariu cu el însuși în fața cetățenilor și și-a asumat faptul că va atrage de la Uniunea Europeană 2 miliarde de euro.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: