Connect with us

Politica

Valentin Vrabie și-a dat demisia, în lacrimi

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi am ajuns la Peștera, pentru un eveniment care se desfășura în premieră în județul Constanța – primarul comunei Peștera urma să-și dea demisia din funcție, pentru a se înscrie în cursa electorală din municipiul Medgidia, acolo unde visează să ajungă edil. Cum-necum, am greșit drumul spre primărie și am ajuns aproape de capătul satului. Am văzut atât în stânga, cât și în dreapta noastră străzi de pământ și ne-am imaginat cum arată acestea în zilele ploioase. Nu a fost greu de vizualizat o astfel de imagine. Apoi am făcut cale întoarsă și am ajuns la sediul Primăriei, pe o stradă asfaltată și curată. Clădirea Primăriei și Căminul Cultural arată foarte bine, sunt renovate și dau un alt aspect localității. De asemenea, parcul din față este foarte bine amenajat, ca atare nu a mirat pe nimeni faptul că serbările iernii au avut atât de mulți susținători. Potrivit spuselor lui Valentin Vrabie, într-o lună de zile, au fost în jur de 100.000 de oameni care s-au bucurat de felul în care fusese sărbătorit Crăciunul.  Într-un final am ajuns la Primărie, iar ședința de acolo a fost de scurtă durată: primarul Vrabie și-a depus demisia în fața a numeroși jurnaliști constănțeni care și-au dorit să fie prezenți la acest moment. Cu acest prilej, Vrabie a declarat că “timp de 8 ani am fost primarul comunei Peștera. Din acest moment nu mai sunt. Am vrut să fac acest lucru pentru că am fost legat de instituție. O să-mi iau la revedere de la colegi și mă despart cu mare greutate de ei. Sunt un om pregătit să câștig”. La ieșire, am avut marea surpriză să constatăm că plângeau cu toții, atât primarul Vrabie, cât și angajații.

Raportul de activitate a fost stufos

Ulterior, ședința s-a mutat în Centrul Cultural, acolo unde primarul Vrabie și-a susținut raportul de activitate pentru perioada iunie 2008-martie 2016. A vorbit despre viceprimarul Tudorel Grosu, care va trebui să ducă în continuare greul comunei, dar și despre Marius Petre, inspector școlar al ISJ Constanța, care a fost director al școlii din Peștera. Edilul a prezentat un raport complex de activitate, din care ne-au atras  atenția câteva lucruri. Cele 4 cămine culturale din comuna sunt folosite cu titlu gratuit pentru diferite activități ale comunității: nunți, botezuri, pomeni, majorate. Un alt fapt important pe care l-a menționat Vrabie este acela că a fost înființat Serviciul poliției Locale și s-a montat sistemul de supraveghere video în toate satele, fapt ce adus la o scădere impresionantă a infracționalității. Potrivit spuselor lui Vrabie, comuna Peștera ocupă la ora actuală unul din ultimele locuri în județ în ceea ce privește infracționalitatea. Tot el a declarat că în anii trecuți abandonul școlar era foarte mnare, circa 80%, iar în anul 2010 a ajuns la 0%. Mai mult decât atât, în anul 2015 peste 200 de elevi mergeau la liceu, iar 21 la facultate. “La începutul fiecărui an școlar 115 familii care au cel puțin 2 copii primesc sprijin financiar pentru îmbrăcăminte și rechizite, sume cuprinse între 400 și 800 de lei, iar elevii de liceu și studenții beneficiază de transport decontat.” Și pentru cadrele didactice transportul este decontat.  Printre altele, Valentin Vrabie s-a referit și la situația sănătății din comună. El a declarat că s-au făcut reparații capitale la dispensarul din localitate și a fost deschisă și o farmacie, în care localnicii își găsesc medicamentele de care au mare nevoie, fără a fi obligați să ajungă la Medgidia, primul oraș din apropiere.

Viitorul candidat independent la primăria Peștera are trecut PD-list

Valentin Vrabie a declarat că “Degeaba avem drumuri asfaltate, dacă pe ele merg oameni needucați”. Probabil acesta a fost unul dintre motivele care l-au determinat să-l desemneze drept succesor la primăria Peștera pe inspectorul școlar  Marius Petre. Acesta a precizat că va candida în calitate de independent. El este născut la Peștera și a declarant că nu face parte din nici un partid politic. Însă în momentul în care a fost întrebat despre trecutul său politic, a fost silit să recunoască faptul că a făcut parte din PD, în urmă cu 12 ani. “În urmă cu 12 ani am fost membru al PD, dar tot în urmă cu 12 ani am și părăsit acest partid”, a declarat Marius Petre.  El a mai precizat că această comunitate i-a oferit totul. “M-am născut aici, am crescut aici. Domnul primar a fost primul și singurul care a ajutat școala din Peștera, și a ajutat-o începând de acum 12 ani, când era viceprimar.”

Valentin Vrabie va candida la primăria Medgidia

Așa cum spuneam anterior, Vrabie și-a depus demisia pentru a se pregăti pentru campania electorală ce va să vină. El a declarat cu toată fermitatea în fața jurnaliștilor că va candida și că, începând de mâine, se va ocupa de viitoarea sa candidatură. “Îmi închei responsabilitatea față de această comună și mă voi achita cu responsabilitate de nevoile pe care le au medgidienii față de mine. Sunt pregătit să fac un pas în administrație și de aceea voi candida la Primăria Medgidia”. Rămâne de văzut cu ce rezultat!

Comments

comments

Politica

Bugetul pe 2021 a fost APROBAT în Parlament

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021.

S-au înregistrat 25 de voturi “pentru” şi 16 voturi “împotrivă”, conform Agerpres.

În dezbaterile din comisii nu a fost adoptat niciun amendament, proiectul fiind trecut în forma Guvernului.

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni luni, de la ora 16,00, în şedinţă comună pentru dezbateri în plen, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Premierului Cîțu i s-a pus pata pe șefii federațiilor sindicale: “Sunt singurii oameni care au rămas 30 de ani în funcție”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu e deranjat de conducerile sindicatelor din România și spune că oamenii aflați în fruntea lor de peste 30 de ani de zile trebuie să fie schimbați din funcții cu orice preț.

Premierul Florin Cîţu a declarat, referitor la protestul de la Cotroceni cu fumigene în care sindicalişti din Poliţie s-au îmbrâncit cu jandarmii, că nu înţelege rostul acestor proteste, în contextul în care salariile din sectorul public au crescut în medie cu 8% faţă de creşterea din UE de 3%, iar veniturile din sectorul bugetar rămân şi în acest an la nivelul lui 2020. Şeful Guvernului a adăugat că trebuie să existe o discuţie în societate privind legea de organizare şi funcţionare a organizaţiilor sindicale, în contextul în care liderii de sindicate sunt singurii oameni care au rămas în funcţie timp de 30 de ani.

„În 2017 au fost foarte mulţi oameni în stradă pentru că Guvernul PSD a dat OUG 13. Atunci au fost foarte mulţi oameni în stradă. În 2020, România a trecut prin cea mai mare criză din ultima sută de ani. Salariile din sectorul public au crescut în medie cu 8% faţă de creşterea din UE de 3%. În sectorul privat am 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic, niciun protest. Am reuşit, prin măsurile pe care le-am luat să păstrăm locurile de muncă ale celor 1,4 milioane de oameni, care au reuşit să se întoarcă, şi împreună am reuşit cea mai mare creştere economică în trimestrul 4 din UE. În 2021, veniturile din sectorul bugetar rămân la nivelul anului 2020, cu acea creştere din 2020, cu o inflaţie în scădere. Nu înţeleg rostul acestor proteste. Deci veniturile rămân la nivelul anului 2020. Asta a fost decizia. Mai mult de atât nu am ce să vă spun. Sectorul privat spune foarte clar, în 2021 nu vor exista nici acolo creşteri salariale, pentru că în continuare suntem într-o criză economică. Deci mi se pare necinstit faţă de ceea ce se întâmnplă în sectorul privat ceea ce se întâmplă cu aceste proteste. În sectorul privat avem oameni care plătesc taxele, ne plătesc salariile şi totuşi au trecut printr-o perioadă dificilă şi merg mai departe”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat vineri la Parlament ce mesaj are pentru poliţiştii care au ajuns la Cotroceni şi s-au contrat cu jandarmii la acel protest de miercuri.

Prim-ministrul a mai spus că este necesară o discuţie în societate pentru că niciodată nu sunt schimbaţi liderii de sindicate.

„Aş vrea să revin asupra acestor proteste. Aici cred că putem să avem o discuţie onestă noi în societate. Singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani zile sunt liderii de sindicat. Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări? Haideţi să mai discutăm şi despre această lege, să vedem cum ajung şi acele cotizaţii, sunt automat făcute din conturile oamenilor. Este ok să se ia automat din conturile oamenilor?”, a explicat Cîţu citat de jurnaliștii de la stiripesurse.ro

Întrebat dacă are în intenţie modificarea legii privind sindicatele, premierul a răspuns:

„Eu zic că trebuie să discutăm în societate. Aşa cum vom discuta în societate şi vom modifica numărul membrilor din consiliile de administraţie ale companiilor de stat. V-am spus că vom face acest lucru şi cred că săptămâna viitoare venim cu ordonanţă. Cinci este limita pe care o propun eu. Companiile de stat au 63 de miliarde lei pierderi. Pierderile în 2014, nu aveam noi nicio treabă cu acest lucru, erau de 53 de miliarde. Atunci au fost băgate aceste companii în insolvenţă. De atunci s-au acumulat dobânzi, penalităţi şi am ajuns la 63 de miliarde. Bugetul pentru investiţii este de 62 miliarde lei. Nu putem să facem investiţii pentru că avem pierderi la aceste companii. Trebuie să facem restructurare şi această restructurare începe cu conducerea acestor companii. Va fi un maxim de două consilii de administraţie. Este anul reformelor şi investiţiilor. Sunt propuneri pe care le voi face eu şi vom vedea în coaliţie. Vor fi şi modificări în ceea ce priveşte mandatele directorilor generali, secretari generali. S-ar putea să fie mai multe ordonanţe, începem cu ordonanţa 109. În acest moment, membrii consiliilor de administraţie sunt numiţi pe două luni, pe patru luni. Aşa ceva nu se poate, nu poţi să ai performanţă când numeşti oameni pe două luni, patru luni şi apoi să pui pe altcineva. Va fi un mandat poate mai mare de şase luni, un an, ca să poţi să faci performanţă. Dar în acelaşi timp – maxim cinci membri.”

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Vergil Chițac și GĂINILE din Consiliul Local. Primarul către consilieri: ”Nu mai cotcodăciți”

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Regulamentul de parcări al Constanței a scos tot ce e mai urât în cel ales să conducă urbea și în cei numiți de acesta să facă și să desfacă reguli pentru muritorii de rând. Chestiont de o publicație locală cu privire la criticile aduse regulamentului de parcare de către mai mulți consilieri liberali, primarul, tot liberal, Vergil Chițac, i-a somat pe aceștia să nu se mai văicărească și să nu mai cotcodăcească. Altfel spus, consilierii locali ar fi un fel de GĂINI puse pe cotcodăcit.

Vergil Chițac nu este la primul derapaj verbal. În perioada în care făcea opoziție prin intermediul Asociației Constanța Altfel, el i-a numit AUTIȘTI pe reprezentanții Primăriei conduse atunci de PSD-istul Decebal Făgădău. Argumentul lui Chițac a fost acela că echipa Făgădău nu ascultă doleanțele oamenilor și nu înțelege problemele orașului. Însă utilizarea denumirii unui handicap sever pentru înjosirea adversarilor politici este o practică inacceptabilă în Uniunea Europeană. Criticat vehement pentru acest derapaj uluitor, Chițac și-a cerut atunci scuze în mod public. O gafă de același tip mai fusese făcută în spațiul public doar de fostul premier al României, Viorica Dăncilă, care, la rândul ei, îi numise autiști pe adversarii ei din PNL și USR.

 Nici colaboratorii apropiați ai lui Vergil Chițac nu sunt mai breji în privința limbajului utilizat în spațiul public. Felicia Ovanesian, actualul administrator public al municipiului Constanța, s-a remarcat prin mai multe crudități de limbaj demne de mahala, proferate prin contul personal de Facebook sau prin contul Asociației Constanța Altfel. Într-o pleiadă de postări, aceasta l-a numit în mod repetat GIBON pe Claudiu Palaz, liderul local al PMP. De altfel, derapajul verbal a fost taxat la vremea lui chiar de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care a fost sesizat de Palaz. Ulterior, Asociația Constanța Altfel a contestat amenda contravențională de 1.000 de lei primită de la CNCD și a câștigat procesul pe fond. Însă Claudiu Palaz a declarat apel, acesta fiind în curs de judecată. Tot Felicia Ovanesian i-a numit maimuțe pe adversarii politici, iar pe fostul primar Făgădău nu l-a scos din apelativul ”Bulă”. În sfârșit, chiar zilele trecute, Felicia Ovanesian a criticat în termeni extrem de agresivi societatea Confort Urban. Societatea Primăriei reabilitează trotuarele exact pe strada pe care locuiește Ovanesian, iar pe parcursul lucrărilor angajații ar fi tăiat un nuc, fără aprobări. ”Confort Urban din imbecilistan” – a tunat Ovanesian, pe Facebook, împotriva ”incompetenților” și ”șpăgarilor” care lucrau pentru confortul străzii ei.

Etichetarea celor care gândesc altfel drept găini, giboni sau maimuțe este o conduită perfect similară cu aceea a primarului, tot liberal, din Medgidia, care i-a numit pe consilierii locali din orașul său ANIMALE. Supărat că aceștia se împotriveau unui proiect, Vrabie și-a dat educația pe față. Ceea ce face acum și primarul Constanței, sugerând că cei care se opun regulamentului de parcări ar cotcodăci.

În sfârșit, trebuie să mai punctăm că și persoana care s-a ocupat efectiv de redactarea regulamentului de parcări, respectiv fostul PSD-ist Horia Constantinescu, a comis-o anul trecut, în decembrie, atunci când i-a numit nesimțiți pe agenții economici care nu au acceptat să sponsorizeze Primăria pentru luminițele de Crăciun. Ați înțeles? Ăștia care nu le dau bani sunt nesimțiți.

De asemenea, arhitectul-șef al Constanței, Dan Petre Leu, adus în funcție la inițiativa primarului Vergil Chițac, și-a permis să-i numească pe jurnaliști, într-o discuție privată, drept ”reptile proaste”. Omul care răspunde de arhitectura orașului a calificat casa de patrimoniu în care locuiește drept ”un rahat de casă constănțeană” (vezi AICI și AICI).

Semnalăm toate aceste cazuri în speranța că echipa lui Vergil Chițac va adopta un limbaj mai demn în comunicările publice. O fi Constanța un oraș sărac, fără parcări, fără infrastructură adecvată, dar totuși nu suntem o mahala.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: