Conecteaza-te cu noi

Actual

Valetul italian cu 8 clase care făcea operații chirurgicale în România a fost prins la Vama Curtici

Published

on

Matteo Politi, italianul care a operat în mai multe clinici private, deşi absolvise doar opt clase, a încercat să fugă din țară. Poliția l-a prins la vama Curtici.

“În data de 06.02.2019, ora 06.11, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar), I.T.P.F. Oradea, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia București – Budapesta, numitul M. P., în vârstă de 38 de ani, care la controlul de frontieră s-a legitimat cu un paşaport italian. În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înșelăciune. Cetățeanul italian urmează a fi predat în cursul zilei unei echipe operative din cadrul Poliţiei Române, în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, se arată într-un comunicat remis presei.

După investigația publicată de cotidianul Libertatea, potrivit căreia un valet de parcare italian cu 8 clase a operat zeci de persoane în clinici private din România, pe baza parafei emise de Direcția de Sănătate Publică, apar date noi care arată cât de înrădăcinat este flagelul corupției în România. Individul a declarat pentru Antena 1 că a fost ajutat în chestiunile birocratice de o avocată. Pe de altă parte, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a declarat pentru Europa FM că falsul medic obținuse chiar și o asigurare de malpraxis.

Ministerul Sănătății i-a dat aviz italianului Matteo Politi, care a ajuns să opereze de zeci de ori în România, sub o identitate falsă, Matthew Mode, chiar și la spitalul privat Monza, fără studii de medicină. Acesta fost depistat de asistente că nu știa să-și pună mănușile, au scris jurnaliștii de la Libertatea, ieri.

Timp de un an, un italian cu opt clase condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog, a reușit să opereze în mai multe clinici din București, inclusiv la Spitalul Monza. După ce a fost condamnat, bărbatul a fugit din Italia, venind în România, sub o altă identitate, și a primit aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa ca chirurg plastician, scrie Libertatea.

Advertisement

Din martie 2018, Matthew Mode a început să opereze în București, în patru clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza, unde a făcut zeci de operații, fiind depistat de asistente că nu știa să-și pună mănușile sau să se spele corect pe mâini.

El a venit în România sub o falsă identitate, “fabricându-și” o carte de vizită impresionantă. Bărbatul, care a pretins că este chirurg plastician, este Matteo Politi, un italian condamnat în țara lui la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputație bună din Modena. “Hoţul de identitate, devenit medic fără să facă liceul. Clonând viaţa unui medic real, şi-a bătut joc de pacienţi şi spitale timp de doi ani”, titra La Stampa, în septembrie 2010. “Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit şase spitale din patru regiuni că este medic şi a reuşit chiar să-şi deschidă propriul centru de estetică”, scria şi cotidianul local Nuova Venezia.

Depistat în Italia, cu scandalul de presă și cu o condamnare în spate, Matteo Politi a venit în România, și-a schimbat numele în Matthew Mode și a reușit să opereze, după ce a primit aviz de la Ministerul Sănătății, mai exact de la Direcția de Sănătate Publică, unde a prezentat o diplomă falsă de la facultatea de medicină din Priștina.

Asistentele au sesizat medicilor suspiciunile și a fost anunțat Colegiul Medicilor București, care a făcut plângere la Parchetul General.

“Ne-am autosesizat pe 28.12.2018 cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic de către persoana menționată de dumneavoastră. După verificările făcute în evidențele noastre și ale Colegiului Medicilor din România, la rândul nostru, în cursul lunii ianuarie, am sesizat organele de urmărire penală (…) Nici instituția noastră și nici Colegiul Medicilor din România, potrivit informării pe care am primit-o, nu au avizat ori autorizat respectiva persoană să practice profesia de medic pe teritoriul României. În ceea ce privește posibilele clinici cu care persoana respectivă a colaborat de-a lungul timpului și care au fost activitățile medicale desfășurate, această chestiune urmează să fie pe deplin lămurită de către organele îndrituite”, a fost răspunsul Colegiului Medicilor București către Libertatea.

Ministrul Sănătății nu neagă că Direcția de Sănătate Publică a dat parafa, dar spune că l-au angajat ilegal clinicile. Ce nu a spus Sorina Pintea este de ce i-a dat DSP parafa cu care a intrat în sala de operații. Ca să practice, chirurgul fals avea nevoie de două avize: de la Colegiul Medicilor din România și de la Direcția de Sănătate Publică, instituție subordonată Ministerului Sănătății. Italianul a sărit peste Colegiul Medicilor, dar are aviz de la Direcția de Sănătate Publică.

Advertisement

Cum i-a eliberat Direcția de Sănătate Publică un document, pe baza unei diplome false? De un an de zile, notează aceeași sursă, un fals medic de chirurgie plastică lucrează la patru clinici din București și operează zeci de oameni.

Din… milă

“Din milă!” – așa explică funcționara Direcției de Sănătate Publică București faptul că a eliberat codul de parafă medicului italian fals, codul în baza căruia Matteo Politi a operat la mai multe clinici private din România.

“Știți care a fost replica funcționarei de la DSP când a fost întrebată de ce a făcut acest lucru? Din milă – așa a răspuns! N-am înțeles de cine i-a fost milă și cine i-a indus această milă. Cu siguranță este vorba și de corupție aici. Vreau mai întâi să văd documentele, să văd dacă efectiv a intrat în sala de operație, dar există mărturii că a făcut-o. Poate era un talent nativ.”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în Deșteptarea, la Europa FM.

Ministrul Sănătății spune că eliberarea codului de parafă era ultimul pas care trebuia făcut pentru a obține drept de liberă practică în România.

Primul, depunerea actelor doveditoare privind studiile, a fost făcut două luni mai târziu, în timp ce a doua etapă – la Colegiul Medicilor -a fost sărită. Însă, Matteo Politi a avut grijă să-și facă o asigurare malpraxis.

Advertisement

“Acest domn avea încheiată și o poliță de malpraxis. Nu pot să spun numele instituției unde a făcut această poliță.  Deci el a obținut codul de parafă fals pe 23 martie, a semnat un contract în 12 ianuarie, cu o clinică privată, și a obținut în februarie o poliță de malpraxis,”, a mai spus ministrul Pintea în această dimineață.

A cui este vina?

Întrebată cine ar trebui să-și asume răspunderea pentru cele întâmplate, Sorina Pintea a răspuns:

“Eu spun că instituțiile statului. Și îmi asum ceea ce spun. Pentru că un funcționar a eliberat un document care, teoretic, trebuia să fie ultimul dintr-un lanț. Probabil că cei care au văzut acel document s-au gândit că are în spate altceva. S-au gândit prost. Am început cu instituțiile statului – o direcție de sănătate … un funcționar care a greșit, apoi instituțiile private care au privit superficial – și privesc în continuare superficial unele asptecte … și aici nu mă refer la toate instituțiile private, că sunt și oameni serioși pe lumea asta.”

Falsul medic fuge de responsabilitate. Ce declarații face?!

Matteo Politi, italianul care a operat în mai multe clinici private, deşi absolvise doar opt clase, a declarat, marți seară, că a plătit o avocată pentru a obține dreptul de a practica în țara noastră și că aceasta i-a transmis că toate actele sunt în regulă. El a refuzat să spună unde este.

“În momentul în care am venit în România, cum nu știu cum funcționează sistemul la dumneavoastră în țară, am folosit, așa cum folosește toată lumea, un avocat, căruia i-am dat toate documentele necesare, toate documentele pe care ea, ca avocat, mi le-a cerut. De asemenea, am semnat ceea ce în română se numește o procură. Așadar, ea a avut toate documentele mele, ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, ea a spus că am dreptul de practică în România. În momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, pot să mă numesc medic. Dacă o instituție mi-a dat acest drept…diplomele mele mi-au fost recunoscute, echivalate”, a declarat Politi, la Antena 1.

Italianul a refuzat să spună numele complet al avocatei, precizând doar prenumele “Laura”.

Advertisement

Matteo Politi a refuzat, de asemenea, potrivit aceleia;i surse, să răspundă la întrebarea dacă mai este sau nu în România.

„Nu fug, dar prefer să nu vă spun unde sunt”, a completat acesta.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost deschis un dosar penal in rem, după ce Colegiul Medicilor din București a depus o plângere după ce falsul chirurg de origine italiană a efectuat operații în România. Potrivit reprezentanților parchetului, ancheta vizează infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activități.

În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a mințit timp de mai mulţi ani că e medic și a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions