Connect with us

Actual

Vânzări record pentru litoralul românesc. Stațiunile sunt arhipline de turiști

Maria Ionescu

Publicat

la

În fiecare vară, hotelurile de pe litoralul românesc sunt pline de turiști. Însă niciodată nu a fost la fel de aglomerat la mare ca în acest an, după 1989. Sunt și explicații numeroase în acest sens, care nu țin doar de frumusețea stațiunilor de pe litoral, ci au și cauze cât se poate de obiective. Dacă ne amintim ce necazuri au fost înregistrate în ultimii ani în țările europene care atrag anual milioane de turiști, vom găsi mult mai usor explicația aglomerației de la țărmul mării Negre. Atacurile ISIS care au avut loc în Franța, Germania, Belgia etc. au redus dramatic numărul turiștilor, inclusiv al celor români, care își petreceau vacanțele în aceste țări. Deci, în primul rând este vorba despre securitatea destinației. Numărul extrem de mare de români care alegeau Turcia s-a redus considerabil după tentativa de puci care a fost înregistrată în cursul lunii trecute. Nu sunt foarte mulți concitadini ai noștri care să-și dorească o excursie în locurile amintite. Cu toate acestea, românii care continuă să viziteze țări străine sunt în continuare numeroși. Doar că destinațiile turistice s-au mai schimbat. Bine, Bulgaria a rămas o țară extrem de căutată, în principal pentru frumusețea locurilor și pentru prețurile foarte accesibile. Mai nou, turiștii preferă să zboare spre Spania sau Portugalia, spre Maldive sau chiar spre insule îndepărtate. Totul este să se simtă în siguranță. Din aceast motiv mulți dintre ei chiar optează pentru vacanțe pe navele de croazieră. Pe de altă parte, pe litoralul românesc s-au schimbat multe lucruri în bine. Au apărut tot mai multe unități cu dotări superioare și cu centre spa, baze de tratament modern, s-au inaugurat hoteluri de patru stele și în sudul litoralului, iar prețurile continuă să fie accesibile în toate stațiunile, mai puțin în Mamaia, unde tarifele sunt de multe ori foarte-foarte mari. Însă chiar și așa, stațiunea este arhiplină!  Se pare că numărul turiștilor români a crecut vertiginous și grație introducerii voucerelor de vacanță. Experții în turism vorbesc chiar despre o creștere cu peste 50% față de anul trecut a vânzărilor de pachete pentru litoralul românesc.  În stațiunea Venus, spre exemplu, unde o cameră cu două paturi costă în medie circa 170 de lei pe noapte, nu mai sunt locuri de cazare. Hotelurile sunt pline, la capacitate, iar turiștii sunt disperați în căutare de cazare: ”Chiar astăzi au trecut și pe la noi, pe la hotel, mai mulți turiști care își căutau camere. Nu aveau nimic aranjat și băteau la ușa fiecărui hotel, cu speranța că vor găsi ceva. Cu regret, le-am spus și noi că nu avem nici o cameră disponibilă.”, ne-a declarat Dorica Iftimie, manager al hotelului ”Sanda”.  Așadar, aglomerație mare la … mare. Însă spre orice destinații turistice din România ne vom uita, vom constata că toate sunt pline. Cu excepția celor neîngrijite.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mâine puteți urmări două demonstrații la Delfinariu. Copiii până la 7 ani au acces gratuit

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Delfinariul din Constanța vă așteaptă atât la antrenamente, cât și la demonstrații. Acestea din urmă pot fi văzute chiar mâine. Dacă antrenamentele au loc de luni până vineri, la orele 11.00 și 15.00, demonstrațiile cu delfini sunt programate sâmbătă și duminică, tot la orele 11.00 și 15.00. Se percepe o intrare de 12 lei pentru adulți și de 3 lei pentru elevi și studenți. Copiii până la 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

VIDEO Dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii: „Am luat măsuri suplimentare pentru prevenția transmiterii coronavirusului la delfini”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Un studiu realizat de cercetători relevă faptul că oamenii pot transmite noul coronavirus SARS-CoV-2 la animale. Printre mamiferele amenințate cu infectarea se numără și anumite specii de maimuțe, dar și balenele ori delfinii. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă, a vorbit despre acest subiect și de riscul ca acest virus să ajungă la animalele de la Delfinariu și Microrezervație.

“Sunt studii genomice și moleculare care au luat în observație structura receptorilor pentru virusul corona, pentru proteina spike, cu care se fixează. S-a făcut un clasament, iar pe locul întâi ca receptivitate sunt maimuțele. Tot ce înseamnă maimuțe, în special antropoidele, a apărut la două gorile din America, sunt receptive la corona. În definitiv, rușii și chinezii au folosit maimuțele ca experiență pentru virusurile lor. Apoi, după maimuțe, vin în mod ciudat cervidele și delfinii. În consecință, luăm măsuri serioasă legat de delfini.  Mai departe, pe etajul următor, sunt nurcile și pisicile, iar cu nurcile știm ce s-a întâmplat pentru au fost omorâte milioane de nurci pentru că virusul se adaptase pe nurci și o modificare măruntă risca să devină o nouă tulpină”, a declarat Bîlbă.

Directorul CMSN spune că, la delfini, boala se transmite într-o măsură mai mare ca la pisici, teoretic.

„Nimeni nu a făcut infecție experimentală, nimeni nu știe, pur și simplu s-a uitat în genomul viral, în capacitățile stereochimice ale receptorului și ale antigenului fixator. Asta ne-a făcut să luăm niște măsuri suplimentare. Dacă anul trecut nu am făcut interacțiuni cu delfinii, poze, delfino-terapie sau mici ședințe foto, anul acesta avem pregătită o nouă abordare. Dacă ne gândim că oamenii se vor vaccina și, în mare parte, vom fi imunizați, sunt delfinii care sunt neimunizați și le putem transmite virusul. Din acest motiv, am dat o notă internă, să avem o maximă bio-securitate în jurul lor: clorinarea maximă, curățenie și dezinfecție în jurul lor. Deja suntem focusați pe delfini. Dar, suntem focusați și pe oameni și avem tot ce înseamnă mijloace de dezinfecție și trasee. Dar și delfini sunt importanți având în vedere ultimele descoperiri care au fost confirmate. Sunt laboratoare de genetică care au confirmat că delfinii sunt teoretic succeptibili.

Antrenorii se controlează și am avut un antrenor care s-a îmbolnăvit, iar 30 de zile nu intră la delfini. Asta am cerut ca să fiu sigur, să fiu sigur că iau luat toate măsurile manageriale și mai ales fiind medic veterinar am tot mai mare responsabilitate de la lua niște măsuri serioase vizavi de prevenția acestei boli la delfini. Restul animalelor de pe microrezervație nu au probleme deosebite de succebilitate, chiar dacă avem cervide. Avem un gard distanțator pe care l-am făcut anul trecut.”, a enumerat, dr.Adrian Bîlbă.

Mai multe amănunte puteți urmări în videoclipul de mai jos:

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

De mâine vremea se răcește. Vezi prognoza meteo pentru Dobrogea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe pagina Consiliului Județean Constanța a fost postată prognoza meteorologică pentru Constanța valabilă până pe data de 3 martie a.c..

Mâine valorile termice vor scădea, însă vremea va rămâne caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară și noaptea, când, pe arii restrânse, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare după-amiaza și noaptea cu viteze la rafală, în general, de 45 – 55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 14 grade, iar cele minime între 0 și 4 grade. În primele ore, pe arii restrânse, va fi ceață.

În intervalul 28 februraie – 1 martie, ora 8.00, vremea va continua să se răcească, apropiindu-se de normalul termic. Cerul va fi temporar noros și izolat vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie ziua și mixte noaptea. Izolat, vor fi condiții de polei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare în prima partea a intervalului, cu viteze la rafală, în general de, 45 – 55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 9 grade, iar cele minime între -2 și 2 grade.

În intervalul 1-2 martie a.c., vremea va fi normală termic. Cerul va fi temporar noros și izolat vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 7 grade, iar cele minime între -1 și 2 grade. Vor fi condiții de ceață.

În intervalul 2-3 martie, vremea va fi normală termic. Cerul va fi variabil, temporar noros ziua și izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 8 grade, iar cele minime între 1 și 4 grade. Vor fi condiții de ceață.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: