Connect with us

Societate

Vești proaste pentru șoferii care se urcă DROGAȚI la VOLAN: “Drug Testerele intră în dotarea Poliției Constanța de săptămâna viitoare”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, a anunțat, la jumătatea lunii mai a.c., faptul că mai multe aparate de testare antidrog vor fi achiziționate pentru Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) și vor intra în dotarea Serviciului Poliției Rutiere Constanța. Inițiativa aparține liderilor PMP și a avut sprijinul consilierului județean Daniel Turcu (PMP Constanța), membru ATOP.

În fapt, Palaz a precizat încă de atunci că prin această achiziție se consolidează faptul că județul Constanța este singurul din țară cu un număr atât de mare de astfel de aparate în dotarea Poliției.

Astăzi, vicele CJ Constanța a anunțat pe pagina sa de Facebook faptul că aparatele au venit și, de saptămâna viitoare, vor intra în dotarea Poliției Constanța.

“Gata! Au sosit DRUG TESTERELE! De azi vesti proaste pentru “consumatorii de substanțe”, aflați la volanul autoturismului! NU SE MAI POT URCA LA VOLAN “DROGAȚI ȘI LINIȘTITI!” CJC, a achiziționat aceste aparate pt depistat șoferii consumatori care urca drogați la volan! Ele sunt procurate la inițiativa PMP, cu implicarea consilierului județean PMP Turcu Daniel, membru A.T.O.P.! Multumesc tuturor colegilor care au înțeles importanța acestui demers și m.au sprijinit! Am fost cel care a închis MAGAZINELE DE VISE DIN CONSTANȚA și voi rămâne în continuare un OPOZANT AL CONSUMATORILOR DE SUBSTANȚE INTERZISE, mai ales la volan! Sunt sigur că după dotarea Poliției constănțene săptămâna viitoare, cu aceste aparate,( 5 buc, 20 cutiix20 testere) raziile se vor intensifica în trafic, iar fenomenul consumului de substanțe interzise la volan se va diminua! sper ca exemplul si modul de achiziție al acestor aparate de testare de către CJ Constanța, sa fie aplicat și în alte județe! Deci se poate cu un PROFESIONIST!

Detectoarele din salivă DrugTest 5000 pot determina mai multe tipuri de substanțe, precum amfetamină, metamfetamină, opiacee, cocaină, benzodiazepan, cannabis, metadon sau ketamină.

Comments

comments

Societate

Președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța: ”Nu transformați orele de dirigenție în ore de matematică!”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța, George Drăgan, trage un semnal de alarmă referitor la numeroasele cazuri dramatice înregistrate în ultima perioadă, la Constanța. Iată ce a declarat:

În ultimele 3 luni, în județul Constanța asistăm la o serie de tragedii, este vorba în special despre tineri, care se sinucid, dar și despre accidente rutiere grave, având la bază consumul de droguri. Toate acestea sunt motivate de DEPRESIE!

”Lipsa programelor de prevenție în școli, licee și chiar universități, transformarea orelor de dirigenție în ore suplimentare de matematică sau română, deficiența de personal în rândul psihologilor școlari fac ca tinerii  să-și piardă echilibrul psihic.

Instituțiile statului sunt depășite de această situație, cu toate că ne sunt prezentate statistici ,,îmbucurătoare’’ sau mari campanii de ,,distribuție de flayere’’, prin care evident se încearcă să se ascundă, de fapt, una dintre cele mai îngrijorătoare fenomene care pun stăpânire pe viața adolescenților și anume DROGURILE, fie că sunt ‘’ușoare’’ sau ‘’ de mare risc’’ de cele mai multe ori consecințele sunt aceleași.

Se spune uneori despre persoanele care ajung să consume droguri că „au ceva pe suflet”. Adesea, această expresie este identificată de psihologi ca referindu-se la depresie. Chiar dacă în perioada adolescenței este normal să apară stări emoționale de tristețe, furie, confuzie sau izolare, depresia reprezintă o stare mai gravă care trebuie identificată și tratată.

Dacă aceasta s-a instalat, ea nu va trece pur și simplu de la sine. Depresia este un factor de risc major pentru consumul de substanțe. Persoanele care se confruntă cu depresia sunt mai vulnerabile la consumul de alcool sau droguri deoarece acestea oferă o evadare din realitate, o distanțare față de durerile sufletești. Din nefericire, alcoolul și drogurile nu rezolvă, ci înrăutățesc simptomele depresiei și persoana va consuma tot mai mult pentru a încerca să se simtă mai bine. Astfel, se creează un cerc vicios devastator în care depresia se adâncește, iar consumul devine din ce în ce mai frecvent tocmai pentru a masca această stare.’’ a declarat George Drăgan, președinte al Asociației Tomis Antidrog Constanța.

Depresia la adolescenți poate avea nenumărate cauze, printre care cele mai cunoscute sunt:

Depresia uşoară

 • Nu există semne exterioare (adolescenții nu „arată” deprimaţi la fel ca adulţii)
 • Nu îşi pot menţine atenția și concentrarea decât un timp scurt, mintea fiindu-le frecvent purtată spre altceva și sunt distraşi uşor de la sarcini intelectuale
 • Visarea cu ochii deschiși
 • Scăderea treptată a notelor de la şcoală
 • Perioade prelungite de plictiseală

Depresia moderată

 • Se adaugă simptome somatice: dureri de cap, în josul pieptului, de stomac
 • Vorbesc adesea despre crize sau situații morbide

 Depresia severă

 • Se adaugă comportamentul dezagreabil şi ostil: băieţii sparg, trântesc obiecte, fură, mint, sunt agresivi, conduc cu viteză, iar fetele caută apropiere fizică, putând ajunge la promiscuitate sexuală
 • Apare izolarea de prieteni și înstrăinarea – devin singuratici şi se pot asocia cu anturaje nepotrivite care consumă droguri
 • Se pot adăuga semnele clasice ale depresiei de la adulţi: neajutorare, deznădejde, melancolie, disperare şi tulburări de somn, de alimentaţie, lipsă de energie şi dificultate de a-şi controla mânia.
 • Adolecenţii sunt inconştienţi cu privire la starea lor şi simt că dacă fac ceva incitant li se atenuează durerea mentală şi emoţională

 Ce putem face?

În cazul unei depresii este deosebit de important să nu așteptăm să treacă de la sine. Depresia este o tulburare cronică, care recidivează dacă nu investigăm în amănunt ce o cauzează, ce o întreține și dacă nu încercăm să soluționăm aceste aspecte. Seamănă într-un fel cu buruienile. Degeaba rupem buruienile care cresc între flori (în cazul de față simptomele depresiei), dacă nu smulgem rădăcina lor și dacă nu avem grijă la întreținerea regulată a pământului (dacă nu rezolvăm cauzele și originea depresiei). Psihologii și alți specialiști pot ajuta mult la acest tratament.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Turcia: Cel puțin 21 de persoane au murit în urma cutremurului de 6,8 grade

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urma cutremurului de 6,8 grade, care a zguduit în cursul serii trecute provincia estică turcă Elazig, cel puțin 21 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 1.015 au fost rănite, potrivit ziarului Daily Sabah. 

La ora actuală, se fac eforturi pentru salvarea a 36 de persoane despre care se crede că sunt sub moloz în diferite zone din Elazığ.

Ziarul Daily Sabah precizează că, la scurt timp după cutremurul inițial, provincia a fost zguduită de cel puțin 228 replici, multe cu magnitudinea peste 4.

Cutremurul s-a simțit și în nordul Siriei și al Irakului. De asemenea, potrivit media locale din Liban, cutremurul a fost simţit şi în oraşele Beirut şi Tripoli.

Ministrul Apărării Naționale a declarat că armata este gata să intre în acțiune, dacă este nevoie.

La scurt timp după cutremur, oficialii au declarat că sute de camioane care transportau ajutor umanitar, inclusiv mâncare, medicamente, pături și corturi au fost trimise în Elazığ și provinciile vecine. Mii de echipaje de căutare și salvare, precum și personal medical au fost, de asemenea, trimise în zonă.

Foto: Daily Sabah

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Adrian Bîlbă, director general al CMSN Constanța, despre gâsca cu gât roșu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Gâsca cu gât roşu cuibăreşte în Siberia, unde îşi construieşte cuibul pe sol aproape de cele ale bufniţelor de zăpadă sau şoim călător, păsări agresive care le protejează astfel cuiburile de atacul vulpilor polare.

Din octombrie pleacă spre sud și ajunge și la noi. Zboară liniștită fiind ocrotită pe plan internaţional prin Convenţia pentru Conservarea Vieţii Sălbatice şi a habitatelor Europene (Berna -1979, semnată de România în 1993). Migrează pe traseul Kazakhstan, Ucraina și iernează în șesul României și Bulgariei mai ales de când cultivăm porumb în zonele umede. Firește că nu este singura rută de migrare, în principiu ele aleg sudul unde să găsească și liniște, hrană și apă.

”Această migrație pe litoralul românesc, prezentă la iernare a determinat autoritățile europene și pe cele autohtone să interzică construcții litorale, inclusiv șosele de coastă – cum a fost cazul celei din Constanța. Dealtfel nici în restul Europei nu se mai permit astfel de investiții, dar acolo au fost deja făcute în mare parte din anii anteriori.”, a precizat directorul general al Complexului Muzeal de științe ale Naturii, Adrian Bîlbă. 

Un program european de protecție a acestor păsări, împreună cu altele – în special prădători – permite SOR – Societății Ornitologice Române, să le monitorizeze, iar autorităților române să ia măsuri de protecție, respectiv subvenții pentru cei care își cultivă porumbul fără pesticide și lasă ceva și pentru gâște după recoltare.

Este bine că protecția păsărilor migratoare unește eforturile mai multor țări și creează premizele unei educații de mediu, de a înțelege responsabilitatea pe care o avem. Din păcate unii nu înțeleg această responsabilitate și le braconează noaptea când sunt la odihnă, așa cum a fost cazul unui brăilean – din fericire prins cu ajutorul unui dispozitiv de urmărire montat pe unul dintre picioarele păsării.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: