Conecteaza-te cu noi
SEAS

Actual

(VIDEO) Aplicație telefonică ce vine sprijinul clienților nevăzători, implementată la Oficiul Poștal nr 6 Constanța

Published

on

posta romana nevazatori

Poșta Română a inaugurat, astăzi, în 46 de oficii poștale din toată țara, sistemul STEP HEAR dedicat nevăzătorilor și persoanelor cu deficiență de vedere care îi ajută să acceseze serviciile poștale fără a avea nevoie de un însoțitor. Astfel, extindem la nivel național proiectul pilot al sistemului STEP HEAR, inițiat anul trecut la Oficiul Poștal nr. 39 din București, cu sprijinul Asociației Nevăzătorilor din România.

În Constanța, sistemul a fost aplicat la Oficiul Poștal nr. 6 în prezența reprezentanților Asociației Nevăzătorilor din municipiu și directorului Oficiului Județean de Poștă ș Curierat Constanța, Gheorghe Fîcea.

„Poșta Română sprijină clienții nevăzători și a adaptat încă 46 de oficii din toată țara, astfel încât peroanele cu deficiențe de vedere care ne calcă pragul să aibă o experiență cât mai ușoară. Adaptarea oficiilor poștale din țară pentru clienții nevăzători este urmarea firească a proiectului pilot lansat în primăvara anului trecut la Oficiul 39 din București.

Step-Hear este un sistem high-tech pentru asigurarea orientării în spațiul înconjurător a persoanelor cu deficiențe de vedere, acestea vor ști ce servicii folosesc în oficiul poștal, unde anume sunt situate ghișeele, cum să ajungă neînsoțiți la un ghișeu sau cum să iasă din oficiul poștal“, a declarat Gheorghe Fîcea.

„Step-Hear este o aplicație cu sinteză vocală ce ușurează foarte mult orientarea în spațiu a persoanelor cu deficiențe de vedere, parțială sau totală. În municipiul Constanța, acest sistem a fost implementat acum doi ani la sediul Asocieției Nevăzătorilor și la City Mall Park. Consider că ar trebui lărgită această paletă de orientare și în alte instituții din municipiu și județ“, a afirmat Iulian Iova, președintele Asociației Nevăzătorilor din Constanța.

La ora actuală, în România, sunt aproximativ 90.000 de persoane cu deficiențe de vedere și nevăzătoare, din care aproximativ 2.000 sunt în județul Constanța. Prin tehnologia implementată în cele 47 de oficii poștale, Poșta Română este una dintre puținele companii care oferă posibilitatea clienților cu aceste deficiențe să beneficieze de facilitățile care oferă un grad crescut de independență privind accesul la serviciile poștale.

„Ne menținem angajamentul față de comunitatea noastră, așa cum am făcut timp de 162 de ani. De această dată, procesul de digitalizare al Poștei Române se concentrează pe oferirea beneficiilor către o categorie vulnerabilă, facilitându-le viața și contribuind la creșterea mobilității lor. Extinderea sistemului STEP HEAR la nivel național reprezintă unul dintre proiectele realizate prin intermediul structurii Responsabilitate Socială, prioritizând astfel accesibilitatea serviciilor noastre către toți cetățenii”, a subliniat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale “Poșta Română”.

„Începând de astăzi, Sistemul STEP HEAR este prezent la nivel național în 47 de oficii poștale, în fiecare municipiu reședință de județ, fiind o tehnologie de care vor benefecia câteva mii de oameni cu deficiențe de vedere. Poșta Română este, la ora actuală, singura instituție care a gândit această accesibilizare la un nivel atât de amplu. Îi suntem recunoscători și ne dorim ca și celelalte instituții să urmeze acest exemplu”, a declarat Tudorel Tupiluşi, președinte Asociația Nevăzătorilor din România.

Informații de background:

Pe data de 13 aprilie 2023, Compania Națională ,,Poșta Română”, în cadrul unui proiect pilot de sprijin al clienților nevăzători, a adaptat primul oficiu poștal astfel încât, atunci când o persoană cu deficiențe de vedere îi trece pragul, să obțină cu ușurință informațiile necesare deplasării în interiorul oficiului și accesării serviciilor poștale, fără a avea nevoie de un însoțitor.

Sistemul Step-Hear constă într-o aplicație care se descarcă gratuit de pe AppStore și Google Play în telefonul mobil și care, în momentul în care se interconectează cu senzorii instalați în oficiul poștal, va comunica un mesaj audio pre-înregistrat care conține toate informațiile necesare deplasării și accesibilității clienților. Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere se vor putea descurca singure în interiorul oficiilor poștale, doar folosind această aplicație.

Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) este organizația nonguvernamentală reprezentativă la nivel național care apără și promovează interesele persoanelor cu deficiență de vedere. Prin cele 33 de filiale ale sale, Asociația cuprinde peste 35.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat și mediu) de pe întreg teritoriul țării.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions