Conecteaza-te cu noi

Politica

(VIDEO) Candidatul USR-PLUS la europarlamentare Nicolae Ștefănuță: „Constanța este emblematică pentru zona Schengen“

Published

on

În lupta pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, partidele politice din România s-au întrecut în a arunca în luptă tot ceea ce au mai bun. În ceea ce privește Alianța 2020 USR-PLUS, pe poziția a șasea a listei de candidați figurează un candidat a cărui meserie este cea de diplomat european. Este vorba de Nicolae Ștefănuță. Acesta este de meserie diplomat european, are 37 de ani, vine din Sibiu, este căsătorit cu o americancă, iar de 12 ani lucrează la Uniunea Europeană în diverse funcții. A început să studieze în România, la Timișoara, unde a făcut economia, dar ulterior și-a dat seama că drumul este spre diplomație. Așa că, după Timișoara, tânărul Ștefănuță a primit o bursă și s-a dus la Viena unde a studiat la Academia Diplomatică. Pasul i-a permis intrarea în diplomație în 2006, în România. După câțiva ani, a vrut să adauge anumite competențe în politicile publice, așa că s-a dus în Statele Unite ale Americii, unde a absolvit o universitate de renume, Georgetown din Washington, unde, de altfel, și cunoscut și soția.

A lucrat în cadrul Comisiei de Agricultură a Parlamentului European, iar de cinci ani reprezintă Uniunea Europeană în relația cu Statele Unite ale Americii. Așadar, vorbim în acest caz de un candidat care știe tot ceea ce mișcă în UE și care are experiența și pârghiile necesare și de a face ceva concret pentru România.

Pentru a se face cunoscut cât mai bine electoratului, Nicolae Ștefănuță s-a aflat la Constanța, unde a stat de vorbă cu mai mulți cetățeni ai orașului de la malul mării. Vorbitor a cinci limbi străine (engleza, franceza, germana, pe care le folosește în mod curent în activitatea sa, dar și maghiara și italiana, pe care le folosește pe post de hobby), Nicolae Ștefănuță a acordat un interviu cotidianului Ordinea, în care a prezentat care sunt principalele sale ținte în calitate de viitor parlamentar european.

„Constanța este foarte importantă pentru mine, pentru că este și locul unde mi-am demarat campania internă în USR pentru europarlamentare. Faptul că am pornit de la Constanța are legătură cu mesajul meu principal de campanie, care este cel al drepturilor europene ale cetățenilor români. Eu am pornit în campania asta după 12 ani la Bruxelles în care am văzut că s-au promis foarte multe lucruri. În 2007 s-au promis autostrăzi și infrastructură, s-a promis Schengen până în 2014 și s-a promis euro până în 2014, dar iată-ne în 2019, cu MCV, fără Schengen și fără euro. Practic, fără niciuna din promisiunile din 2007. Și, atunci, am considerat că românii, constănțenii ori sibienii de unde sunt eu, de fapt, nu sunt bine reprezentanți, iar drepturile lor europene nu sunt apărate. Cel mai important drept european la care țin și care este important pentru două localități din țară este cel de a fi membru în zona Schengen. Acele două localități emblematice pentru zona Schengen sunt Constanța și Mioveni. Mioveni, pentru că cel mai mare investitor din România, Renault-Dacia, pierde milioane de euro. Nefiind în Schengen, investitorul trebuie să treacă localități vamale crunte și pierde 300 de euro pentru fiecare camion care sta o zi în plus în România. Iar Constanța, în mod evident, din cauza oportunităților pe care le pierdem în fiecare zi de non-Schengen în Portul Constanța“, a spus Ștefănuță.

Schengen – un eșec politic doar al României?!

Advertisement

Pentru candidatul USR, proiectul Schengen este cel mai mare pe care Alianța USR-PLUS ar trebui să și-l asume. El spune că neaderarea la spațiul Schengen este un eșec politic.

„În 13 septembrie 2018, Jean Claude Juncker spunea în discursul său privind starea Uniunii Europene că înaintea finalului mandatului lui, adică iunie 2019, își dorește să vadă România și Bulgaria în spațiul Schengen. A urmat toamna neagră a Justiției românești, cu raportul Parlamentului European privind starea Justiției în România, cu raportul Comisiei de la Veneția privind legile Justiției. Cu toate aceste lovituri în serie pe care Guvernul României le-a dat justiției românești, credibilitatea țării noastre a scăzut proporțional și nu a mai vorbit nimeni de Schengen și nici de România. Manfred Weber, posibil viitor șef al Comisiei Europene a continuat să vorbească doar de Bulgaria, ceea ce pentru noi ar fi un dezastru absolut“, a spus Nicolae Ștefănuță.

Întrebat dacă neaderarea la spațiul Schengen este doar un eșec al administrației românești, candidatul USR-PLUS a răspuns:

„Se menționează des de un interes al Portului Rotterdam la Constanța. Poate să fie și asta parte din istorie. Nu știu și nu vreau să intru în speculații, dar este cert că în toamna lui 2018 s-au făcut afirmații de la cel mai înalt nivel, care nu pot să fie iresponsabile. Dacă Junker spune, dacă Tusk spune și dacă Tajani spune, cei trei președinți ai instituțiilor europene, înseamnă că e ceva. Și faptul că noi am intrat în oala Ungariei și Poloniei, din punct de vedere al imaginii nu ne ajută deloc“.

Nicolae Șefănuță a spus că, dacă vrem să intrăm în Schengen, trebuie un plan bine pus la punct, iar în acest sens USR-PLUS vrea să câștige toate tipurile de alegeri.

„Nu pot să spun că voi scrie un amendament că România va adera la Schengen, totul trebuie făcut cu multă diplomație și cu mult tact și cu mult sprijin extern“, a afirmat Ștefănuță.

Portul Constanța, mai mult decât o afacere?

Candidatul USR-PLUS a punctat că, în calitate de viitor parlamentar european, este interesat de tot ceea ce ține de nevoia Portului Constanța, creșterii investițiilor în infrastructura portuară, în operațiunile de dragare.

Advertisement

„Vin dintr-un turneu în sudul țării și în Dobrogea și vreau să spun că lucrurile nu trebuie privite doar local. Aș trata problema infrastructurii portuare, plus fluviale, ca o problemă regională. Trebuie să privim și ceea ce se în întâmplă la Brăila cu transportul fluvial care este total pe butuci, trebuie să privim și ce se întâmplă la Tulcea și, bineînțeles, trebuie să privim și ce se întâmplă și la Constanța“, a subliniat Ștefănuță.

Candidatul Alianței USR-PLUS a adăugat că mai este interesat de drepturile tinerilor  absolvenți, cum sunt cei de la Constanța, care nu își găsesc un loc de muncă în meseria pe care o învață, iar mulți aleg să plece.

„Mă întâlnesc pe stradă cu foarte mulți tineri între 18 și 25 de ani, care nu au habar de rolul votului în societate, de rolul partidelor politice. Trebuie să evităm situația de a avea o generație pierdută și care nu participă la viața societății. Tinerii români sunt preocupați în special de primul lor job, chestiune care reiese din sondaje, pentru că au dificultăți în a obține slujba. Trec dintr-un stagiu neplătit în altul. Și nu numai asta. Au joburi care nu se corelează cu ceea ce învață în universitate“, a afirmat USR-istul.

Ștefănuță a spus că are două teme importate în această campanie electorală, care sunt legate indisolubil.

„Suntem la Constanța, vorbim de Port, vorbim de oportunități de business care se pierd, dar Portul nu este doar atât. Este o poartă de intrare în Europa și când spun asta mă gândesc și la faptul că trăim într-o eră a nesiguranței. Se simte o anxietate în aer în privința flancului estic, dar și alte flancuri, fiind suficient să menționez ieșirea Marii Britanii la nord, criza emigranților la sud, iar la est militarizarea Mării Negre și cu agresiunile Rusiei. De aceea, inițiativa celor trei mări și alte astfel de inițiative, care privesc lumea în globalitatea ei și care își dau seama că noi suntem un cordon de la Marea Baltică până la Mediterana, trecând prin Marea Neagră, sunt binevenite pentru că este o zonă extrem de fragilă și importantă. Siguranța asta nu este singura care ar trebui să ne preocupe, ci și siguranța mediului, care este a doua temă importantă pentru mine și care intră în conceptul de securitate națională. 2019 este considerat ca fiind cel mai cald din istorie, la fel cum vor fi următorii cinci ani. Uniunea Europeană investește masiv în mediu, pentru că ne vom trezi din ce în ce mai des cu situații catastrofale cum a fost această tornadă de la Drajna. Astfel, una din preocupările mele a fost ca Uniunea Europeană să răspundă acestor crize, la care un stat simplu nu poate să o facă, cum nici măcar nici Suedia și Grecia nu au fost capabile să răspundă“, a spus Nicolae Ștefănuță.

Viitorii eurodeputați ai USR PLUS vor înființa un nou grup în PE

Nicolae Ștefănuță a vorbit și de decizia de la Cluj a Comitetului Politic al USR privind participarea viitorilor europarlamentari ai partidului, după alegerile europarlamentare din 26 mai, la negocierile privind formarea unui nou grup în Parlamentul European, alături de En Marche (Franța), Ciudadanos (Spania), NEOS (Austria) și reprezentanți din ALDE Europe.

Advertisement

„Partidul nostru a decis să facă un pas important spre grupul care va fi constituit în jurul En Marche, adică un nou nucleu pro-european. Practic, va fi o construcție nouă și care își propune să fie a doua forță în Parlamentul European. Vom încerca să facem ceea ce ne-am propus prin acest nou grup. Am lucrat 12 ani la Bruxelles și am învățat că nimic nu se poate face singur. La Parlamentul European nu există ghișeu de probleme ale României sau altei țări, există punerea în aceeași salată a problemelor României și încerci să obții avantaje, răspunzând și avantajelor altora“, a spus Ștefănuță.

Nicolae Ștefănuță a comentat și fenomenul migrației dinspre nordul Africii și Orientul Mijlociu spre Europa, spunând că este o problemă destul de mare asupra căreia trebuie să se aplece toate statele, pentru îi înțelege pe italieni care nu fac față singuri.

„Eu cred că trebuie să avem o agenție europeană a frontierelor externe, extrem de solidă, și să avem trupe care circulă în Marea Mediterană, compusă nu doar din greci și italieni, ci și din restul Europei. Este o chestiune europeană și va fi tot mai greu pentru că încălzirea globală va împinge tot mai mult oameni din Africa în nord. Nu au încotro să meargă, decât în nord. Dacă nu răspundem problemelor climatice vom răspunde tot mai greu și la nivelul acesta al migrației. Concluzionând, eu văd ca soluție un corp european de patrulă pe Mediterana“, a punctat Ștefănuță, care a mai spus că nu este o soluție ideea lansată în spațiul public de înființare a unei armate a Europei, iar dacă aceasta va lua ființă ea trebuie să fie complementară NATO.

USR vrea o plafonare a subvențiilor pentru mari agricultori!

În cadrul discuțiilor cu reprezentantul USR-PLUS, cotidianul Ordinea l-a întrebat pe Ștefănuță care va fi poziția eurodeputaților Alianței în PE, pentru sprijinirea agricultorilor români. Reprezentantul USR-PLUS a afirmat că Alianța are priorități bine definite în această direcție.

„Agricultura de mică dimensiune trebuie ajutată degresiv, adică pentru cei mai mici fondurile să fie mai mari, iar pentru cei mai mari fondurile să fie mai mici. Nu e normal ca în România, cea mai mare fermă, de 65.000 de hectare de teren, ceea ce nu există în UE așa ceva, din Insula Mare a Brăilei, încasează peste 20 de milioane de euro din subvenții. Dacă ești așa de mare, trebuie să fi și viabil pe piață, iar dacă ești mic trebuie să fi și ajutat. Practic, ne-am dori o plafonare a subvențiilor pentru mari agricultori și o ajutare degresivă pentru cei mai mici. Pe de altă parte, eu, fiind din Sibiu, nu mi se pare normal ca în ajun de Paște să vină importuri masive de miei din Noua Zeelandă și din alte locuri. În agricultură trebuie să fie un interes strategic să îți păstrezi fermierii și oamenii care au grijă de teren“, a spus Ștefănuță.

Candidatul USR-PLUS a spus că programul tânărul fermier a fost unul bun, dar merită pentru românii care lucrează în străinătate, în sere, în diverse exploatații agricole, un program care să nu țină de limita de vârstă. Acesta a afirmat că sunt mulți oameni în floarea vârstei care s-ar putea întoarce în țară. Ștefănuță a punctat că în Parlamentul European este în discuție un program dedicat fermierilor, indiferent de vârstă, iar din punctul său de vedere acesta trebuie susținut. În ceea ce privește ideea lansată în spațiul UE privind egalizarea subvențiilor din agricultură în toate țările membre ale Uniunii, Ștefănuță a spus că este ușor să dai din degete și să promiți echilibrarea subvențiilor, dar este dificil, pentru că totul ține de eficiență.

Atragerea fondurilor europene a fost o altă temă pe care candidatul USR-PLUS a abordat-o. Nicolae Ștefănuță a punctat că birocratizarea excesivă a fost piatra de moară a acestei probleme.

Advertisement

„De multe ori, România este mai catolică decât Papa în privința fondurilor europene și impune hârtii și birocrație care nu e cerută la Bruxelles. Partidul de la guvernare (PSD, n.r.) e specialist pe birocratizare, pe angajarea a cât mai multor oameni, astfel încât să îi țină ca electorat captiv“, a spus Ștefănuță.

„Constanța s-a dezvoltat haotic“

Pentru tot era la malul mării, nu am putut să nu îl întrebăm pe candidatul USR-PLUS cum i se pare că arată Constanța. El a spus că a văzut o degradare substanțială și a văzut Cazinoul care stă să cadă.

„Este o crimă împotriva umanității ce se întâmplă în acest caz. Nu numai atât, am văzut și o dezvoltare haotică, imobile istorice năpădite de clădiri de sticlă și de tot felul, care nu au o congruență urbanistică. În concluzie, Constanța s-a dezvoltat haotic fără a avea un plan pe termen lung“, a subliniat reprezentantul USR.

Nicolae Ștefănuță a fost întrebat și dacă salariul de europarlamentar a fost suficient de atractiv pentru a candida. Reprezentantul USR a spus că salariul de europarlamentar nu este un motiv pentru candidatură, pentru că este într-un anumit stadiu al carierei de 12 ani de funcționar european. Acesta a spus că nu este un pas înainte sau înapoi, dar poate să facă mai multe pentru România din poziția de parlamentar european.

În discuția cu Nicoale Ștefănuță nu aveam cum să nu abordăm și campania internă a USR, „Fără penali în funcții publice“, dar și recentul referendum pe Justiție convocat de președintele Klaus Iohannis. În privința campaniei lor, Ștefănuță a spus că „Fără penali în funcții publice“ merită să aibă propriul referendum, mai ales că peste un milion de români au semnat această inițiativă. El a punctat că ar fi un lucru istoric și de normalitate europeană ca proiectul lor să fie transpus în Constituție. În ceea ce privește referendumul din 26 mai, Ștefănuță a spus că la întrebările președintelui trebuie răspuns cu DA.

Ordinea l-a mai întrebat pe Nicolae Ștefănuță unde vede UE peste 25 – 30 de ani, iar acesta a răspuns că, din punctul său de vedere, trebuie păstrată zona transatlantică occidentală intactă, pentru că e o zonă de valori, zonă culturală și de libertăți cu nu mai există în lume, iar Uniunea Europeană trebuie să continue promovarea libertăților cetățenilor săi.

Advertisement

„Văd o Europă care rămâne un far al umanității în privința drepturilor omului și a libertăților lui. În același timp, trebuie să recunosc faptul că trebuie să galopăm un pic din punct de vedere economic, mai ales că începem să pierdem cursa economică din lume“, a spus Ștefănuță.

Acesta a afirmat că Europa trebuie să fie unită și nu trebuie să funcționeze pe mai multe viteze, dar și că trebuie clarificată cât mai repede problema Brexit, mai ales că România este afectată direct de această incertitudine.

(Articol comandat de partidul Uniunea Salvați România, parte a alianței electorale Alianța 2020 USR-PLUS; Realizat de Asociația Puterea Civică (Ordinea.RO), Cod mandatar financiar: 41190006)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions