Connect with us

Administratie

(Video) „Casa Soarelui“, redeschisă! Țuțuianu:  „Vreau să văd pacienții cu zâmbetul pe buze“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

La aproape un an de la demararea lucrărilor de reabilitare, Centrul de Îngrijiri Paliative, cunoscut în trecut drept „Casa Soarelui”, din cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, își redeschide porțile. Inaugurarea noului Centru a fost făcută, astăzi, de către președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Marius-Horia Țuțuianu, și directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa. Cu doar 720.000 de lei investiți, din care Spitalul de Urgență a alocat 170.000 de lei, iar restul CJC, Centrul de Îngrijiri Paliative a fost transformat într-o clinică modernă, unde vor fi îngrijiți bolnavii de cancer în faze terminale, dar și cei cu afecțiuni cardio-vasculare, dar și care sunt imobilizați la pat. În total, în noul centru au fost amenajate 21 de saloane cu unul, două sau trei paturi.

„Centrul de îngrijiri Paliative se adresează pacienților de tip oncologic, stagii terminale, și pacienți cu afecțiuni non-oncologice, cu afecțiuni neurologice, AVC-uri, cei care sunt imobilizați la pat, demență, scleroză. În general, stadii avansate ale bolilor. Important de precizat este că la Centru nu vor fi tratamente paleative, ci îngrijiri paleative. Ele se fac concomitent cu afecțiunea de bază, dar, la un moment dat, spre finalul afecțiunii, din păcate, bolnavul are nevoie de îngrijiri suplimentare. Iar acel plus îl poate oferi îngrijirile paliative. În plus, în noul centru vor fi îngrijiți și pacienți cu simptome necontrolate. În spitalul de urgență nu avem spații pentru îngrijiri paliative. În general, timpul de îngrijire a unui bolnav la noul centru va fi de aproximativ trei săptămâni, tocmai pentru a putea da șansa și altor pacienți să fi îngrijiți aici“, a declarat managerul Spitalului Județean, dr. Cătălin Grasa.

Managerul Spitalului a afirmat că este primul centru de acest gen din județul Constanța, iar Centrul va fi deschis efectiv după 1 iunie când se va intra sub contract de finanțare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Grasa a dezvăluit că a primit mailul de la fostele angajate la Casa Soarelui, asistente medicale și infirmiere, care au solicitat să revină în funcții, lucru care a fost posibil după ce au fost scos posturile la concurs. În total, Centrul va dispune de 21 de paturi și  va avea o structură de personal formată din 2 medici, 1 kinetoterapeut, 1 psiholog, 12 asistenți medicali, 4 brancardieri, 8 infirmiere și 5 îngrijitoare, care vor lucra 24 din 24 de ore.

Mesaj pentru directorul Spitalului Județean!

Președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu, a declarat, la rândul său, că a fost un proiect de suflet pentru care a depus toate eforturile.

„Una din prioritățile mandatului meu, dacă nu cea mai importantă, a fost sistemul de sănătate. Nu am precupețit niciun moment în cei trei ani când sunt la CJC să îmbunătățesc sistem de sănătate, atât din punct de vedere managerial, cât și la dotare. Mulțumesc pentru suport întregii echipe de la Spitalul Județean pentru munca depusă în ultima perioadă. I-am solicitat managerului Spitalului, dr. Cătălin Grasa, ca data viitoare când vin aici să văd pacienții cu zâmbetul pe buze, indiferent că suferă de această boală cruntă (cancer, n.r.). Vreau să ameliorăm suferința bolnavilor. Comportamentul, și aici este o problemă mai delicată a noastră în Spitalul Județean, celor care lucrează în Centru să fie așa cum trebuie. Repet, comportamentul doctorilor și asistentelor trebuie să fie așa cum trebuie… De astăzi, cei care au nevoie de serviciile Compartimentului de Îngrijiri Paliative pot beneficia de îngrijirea medicală de care au nevoie, la standarde europene. În curând redeschidem și secția de Radioterapie și astfel, pacienții pot beneficia de un tratament medical complet în județul Constanța, fără ca aceștia să fie nevoiți să plece în alte regiuni ale țării”, a declarat președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu.

Siglă greșită!

Interesant este că, din grabă, neatenție ori, mai rău, necunoaștere, pe sigla situată la intrarea în clădire este trecut: „Compartiment de Îngrijiri Paleative“, în loc de Paliative, cum ar fi fost corect.

Potrivit dexonline.ro: PALIATÍV, -Ă, paliativi, -e, adj.s. n. 1. (Medicament sau tratament) care ameliorează sau înlătură simptomele unei boli pentru un timp scurt, fără a-i suprima cauza. 2. Fig. (Soluție, măsură) care rezolvă temporar sau aparent o situație dificilă. [Pr.-li-a-] – Din fr. palliatif.

Amintim că după mai bine de un deceniu de funcționare, în care peste 4.000 de bolnavi de cancer și-au găsit alinare și tratament, Centrul de îngrijiri paliative “Casa Soarelui” și-a închis porțile în toamna lui 2017. Anul trecut, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a predat „Casa Soarelui“ din subordinea Ministerului Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, în cea a Consiliului Județean Constanța. De asemenea, reamintim că, în 2017, Direcția de Sănătate Publică Constanța a transmis următorul comunicat de presă: „În 2003, între Fundația Centrul de Îngrijiri Paliative “Casa Soarelui” și Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, a fost încheiat un contract de colaborare, pentru dezvoltarea serviciilor paliative la nivelul județului Constanța, activitatea desfășurându-se în imobilul situat pe strada Piatra Craiului din Constanța, imobil ce face parte din lista patrimoniului aflat în domeniul public al statului și în administrarea DSPJ Constanța“.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Primăria ne îndeamnă să mergem mai mult pe jos!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că, în perioada 1 – 31 iulie, constănțenii sunt invitați să participe la concursul „Mergi pe Jos! E simplu și sănătos!“.

„Proiectul Portis Constanța prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Constanța“ lansează concursul „Mergi pe Jos! E simplu și sănătos!“, o competiție cu premii care are scopul de a încuraja mobilitatea pietonală în municipiul Constanța ca modalitate alternativă de deplasare în detrimentul utilizării autoturismului personal, pe distanțe scurte“, spune Primăria Constanța într-un comunicat.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

PNL a blocat angajarea unui „trântor pe post de șef“ la Direcția de Pază a județului Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Nimic nu părea să tulbure liniștea ședinței Consiliului Județean Constanța de astăzi din sala “Remus Opreanu” a Palatului Administrativ. Cu toate acestea, singurul punct de pe ordinea de zi care a „stricat armonia“ a fost proiectul privind modificarea organigramei și statului de funcții ale Direcției de Pază a Județului Constanța, inițiat de președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu. Mai exact, Țuțuianu a propus consilierilor locali angajarea unui director adjunct la Direcția de Pază a județului, în condițiile în care instituția din subordinea CJC, și care s-a confruntat cu probleme financiare uriașe, mai are în organigramă un director și un director adjunct. Interesant este că, pentru a-i face loc noului director adjunct, a cărui venituri anuale s-ar ridica la aproximativ 60.000 de lei, Direcția de Pază a desființat un post de pază, la care lucrau patru oameni.

Intenția de a angaja un al doilea director adjunct a fost aspru criticată de consilierii județeni ai PNL, care au spus, prin vocea lui Marian Crușoveanu (PNL) că nu este normal să angajezi un director adjunct și să desființezi un post unde pot lucra minim trei agenți de pază și care îți generează venituri.

„Singura sursă de venit a Direcției de Pază este prestarea de servicii de către agenții de pază. Numai că se preferă să desființeze postul unde lucrau 3 – 4 persoane și să angajeze un director care să facă ce…? Atribuțiile noului director adjunct erau oricum suplinite de angajații Direcției. Pentru ce mai era nevoie angajarea unui post de pază? Se dovedește încă o dată se bate joc de banul public, pentru că efortul financiar s-ar ridica la aproximativ 60.000 de lei/an“, a spus Marian Crușoveanu.

În lipsa inițiatorului proiectului, Horia Țuțuianu, directorul Direcţiei de Pază a judeţului Constanţa, Costel Stamat, a explicat că noul director adjunct se va ocupa de toți cei 250 de angajați ai Direcției. Pentru că explicațiile șefului Direcției de Pază a județului nu au fost convingătoare, atunci când a fost supus la vot, proiectul a picat, pentru că favoarea lui au votat doar 16 consilieri, PSD și ALDE, 14 consilieri (PNL) au votat împotriva, iar unul (Forin Goidea PMP) s-a abținut. Pentru ca proiectul să treacă, era nevoie de votul „pentru“ a cel puțin 20 de consilieri, adică jumătate plus unul din numărul total de consilieri județeni (37).

Victorie simbolică a PNL

După ședința de Consiliu, Marian Crușoveanu, secretarul general al PNL Constanța, a scris pe Facebook că PNL a purtat o victorie simbolică în ședința Consiliului Județean Constanța.

„Orice om care activează în domeniul privat știe că mărirea unei organigrame se face în funcție de nevoi, în funcție de resurse, în funcție de situații, dar niciodată doar de dragul de a crea un post inutil. În ședința Consiliului Județean, îmi pare bine că nu a trecut proiectul de hotărâre care se referea la modificarea organigramei și a statutului de funcții ale Direcției de Pază a Județului Constanța, care însemna înființarea a încă unui post de director adjunct, adică un consum în plus de resurse financiare, pentru un om care nu face altceva decât să plimbe hârtiile pentru o semnătură în plus. În esență, înființarea acestui post – de al doilea director adjunct- nu eficientizează cu nimic activitatea acelei direcții județene, despre care am mai luat atitudine. Am mai spus că această direcție nu face altceva decât să consume sume importante din bugetul Consiliului Județean, resurse financiare care ar putea fi folosite în alte părți, mult mai eficient. Ceea ce a fost și mai hilar în ședința de astăzi este că, pentru înființarea acestui post era necesară disponibilizarea unor agenți de pază; practic, îi dai afară pe oamenii care justifică activitatea ta, ca să angajezi încă un trântor pe post de șef. Simbolistica acestei victorii mici se referă la viziunile diferite dintre PNL și PSD în Constanța. Concluzia este că, în timp ce PSD-iștii sunt fixați pe angajarea de asistați de lux, PNL este pentru eficientizarea banului public în funcție de nevoi“, a scris Crușoveanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Consilierul local Adriana Arghirescu dă de pământ cu Făgădău. Invocă DESPĂGUBIRI SUSPECTE!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Construcția sălii polivalente în Constanța tinde să se transforme în epopee. Deși Compania Națională de Investiții, cea care ar trebui să se ocupe de construcție, a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor încă din 17 decembrie 2018, până în prezent nu s-a turnat niciun cancioc de ciment la viitoarea sală polivalentă. Și nici nu credem că se va întâmpla prea curând, pentru că cei de la CNI au alte priorități, cum ar fi construcția celor trei stadioane de fotbal (Steaua, Rapid și Triumf) pentru Campionatul European de fotbal din 2020. Până când vor începe lucrările propriu-zise la sală, consilierul local al PNL Adriana Arghirescu, aduce în discuție un subiect care se va afla pe masa consilierilor locali în şedinţa de marţi, 25 iunie. Potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de primarul Decebal Făgădău, aleşii locali trebuie să-și dea votul pentru inițiativa privind „aprobarea procedurilor de expropiere a imobilelor proprietate privată situate în amplasamentul obiectivului de investiții de utilitate publică și de interes local „Sală Polivalentă – 5.000 de locuri“, realizat prin Compania Națională de Investiții“.

Arghirescu spune că este vorba de propunerea de acordarea a unor despăgubiri pentru mai multe clădiri care s-au aflat pe terenul pe care ar urma să fie ridicată sala polivalentă. Consilierul liberal consideră aceste despăgubiri suspecte, în condițiile în care inițiativa vine la câteva luni bune după ce s-au încheiat formalitățile privind construcția sălii.

„Remarc cu un gust amar că practicile folosite de fosta administrație locală din Constanța condusă de Radu Mazăre sunt continuate fără nicio rușine de actualii capi ai municipiului. Mai exact, peste 100.000(o sută de mii) euro din bugetul municipalității vor merge la niște proprietari apăruți din neant așa cum apăreau și în administrația de tristă amintire. Vorbesc despre despăgubirile care vor fi acordate pentru realizarea Sălii Polivalente. Pe scurt, în 2014 Consiliul Local Constanța preda către Compania Națională de Investiții un teren de peste 60.000 mp pentru construcția Sălii Polivalente, un obiectiv trâmbițat în campania electorală de toți aspiranții la funcția de primar. În aceeași hotărâre, consilierii municipali aprobau demolarea tuturor construcțiilor existente pe acel teren anterior predării amplasamentului. Doi ani mai târziu, în 2016, tot consilierii locali aprobau prin hotărâre indicatorii tehnico-economici ai investiției. Când proiectul a fost gata și licitația pentru construcție finalizată…surpriză…au apărut proprietari care solicită despăgubiri pentru expropriere trei clădiri. Aceleași construcții care în urmă cu cinci ani figurau în domeniul privat al Municipiului Constanța. Este curios cum timp de patru ani nu s-a gândit nimeni să revendice acele clădiri și fix în 2018 după ce au fost finalizate toate etapele, municipalitatea “se vede nevoită” să plătească 124.422 euro cu titlul de despăgubiri. Iar primarul Constanței nu pierde vremea și inițiază imediat un proiect de hotărâre prin care acești bani să fie plătiți din bugetul Constanței. Cred că Decebal Făgădău ar trebui să ia aminte ce s-a întâmplat cu predecesorul său și ar trebui să fie mai atent cu astfel de cheltuieli “neprevăzute”“, spune Adriana Arghirescu într-o postare pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: