Connect with us

Administratie

(Video) „Casa Soarelui“, redeschisă! Țuțuianu:  „Vreau să văd pacienții cu zâmbetul pe buze“

Tatian Iorga

Publicat

la

La aproape un an de la demararea lucrărilor de reabilitare, Centrul de Îngrijiri Paliative, cunoscut în trecut drept „Casa Soarelui”, din cadrul Secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, își redeschide porțile. Inaugurarea noului Centru a fost făcută, astăzi, de către președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Marius-Horia Țuțuianu, și directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Cătălin Grasa. Cu doar 720.000 de lei investiți, din care Spitalul de Urgență a alocat 170.000 de lei, iar restul CJC, Centrul de Îngrijiri Paliative a fost transformat într-o clinică modernă, unde vor fi îngrijiți bolnavii de cancer în faze terminale, dar și cei cu afecțiuni cardio-vasculare, dar și care sunt imobilizați la pat. În total, în noul centru au fost amenajate 21 de saloane cu unul, două sau trei paturi.

„Centrul de îngrijiri Paliative se adresează pacienților de tip oncologic, stagii terminale, și pacienți cu afecțiuni non-oncologice, cu afecțiuni neurologice, AVC-uri, cei care sunt imobilizați la pat, demență, scleroză. În general, stadii avansate ale bolilor. Important de precizat este că la Centru nu vor fi tratamente paleative, ci îngrijiri paleative. Ele se fac concomitent cu afecțiunea de bază, dar, la un moment dat, spre finalul afecțiunii, din păcate, bolnavul are nevoie de îngrijiri suplimentare. Iar acel plus îl poate oferi îngrijirile paliative. În plus, în noul centru vor fi îngrijiți și pacienți cu simptome necontrolate. În spitalul de urgență nu avem spații pentru îngrijiri paliative. În general, timpul de îngrijire a unui bolnav la noul centru va fi de aproximativ trei săptămâni, tocmai pentru a putea da șansa și altor pacienți să fi îngrijiți aici“, a declarat managerul Spitalului Județean, dr. Cătălin Grasa.

Managerul Spitalului a afirmat că este primul centru de acest gen din județul Constanța, iar Centrul va fi deschis efectiv după 1 iunie când se va intra sub contract de finanțare cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Grasa a dezvăluit că a primit mailul de la fostele angajate la Casa Soarelui, asistente medicale și infirmiere, care au solicitat să revină în funcții, lucru care a fost posibil după ce au fost scos posturile la concurs. În total, Centrul va dispune de 21 de paturi și  va avea o structură de personal formată din 2 medici, 1 kinetoterapeut, 1 psiholog, 12 asistenți medicali, 4 brancardieri, 8 infirmiere și 5 îngrijitoare, care vor lucra 24 din 24 de ore.

Mesaj pentru directorul Spitalului Județean!

Președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu, a declarat, la rândul său, că a fost un proiect de suflet pentru care a depus toate eforturile.

„Una din prioritățile mandatului meu, dacă nu cea mai importantă, a fost sistemul de sănătate. Nu am precupețit niciun moment în cei trei ani când sunt la CJC să îmbunătățesc sistem de sănătate, atât din punct de vedere managerial, cât și la dotare. Mulțumesc pentru suport întregii echipe de la Spitalul Județean pentru munca depusă în ultima perioadă. I-am solicitat managerului Spitalului, dr. Cătălin Grasa, ca data viitoare când vin aici să văd pacienții cu zâmbetul pe buze, indiferent că suferă de această boală cruntă (cancer, n.r.). Vreau să ameliorăm suferința bolnavilor. Comportamentul, și aici este o problemă mai delicată a noastră în Spitalul Județean, celor care lucrează în Centru să fie așa cum trebuie. Repet, comportamentul doctorilor și asistentelor trebuie să fie așa cum trebuie… De astăzi, cei care au nevoie de serviciile Compartimentului de Îngrijiri Paliative pot beneficia de îngrijirea medicală de care au nevoie, la standarde europene. În curând redeschidem și secția de Radioterapie și astfel, pacienții pot beneficia de un tratament medical complet în județul Constanța, fără ca aceștia să fie nevoiți să plece în alte regiuni ale țării”, a declarat președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu.

Siglă greșită!

Interesant este că, din grabă, neatenție ori, mai rău, necunoaștere, pe sigla situată la intrarea în clădire este trecut: „Compartiment de Îngrijiri Paleative“, în loc de Paliative, cum ar fi fost corect.

Potrivit dexonline.ro: PALIATÍV, -Ă, paliativi, -e, adj.s. n. 1. (Medicament sau tratament) care ameliorează sau înlătură simptomele unei boli pentru un timp scurt, fără a-i suprima cauza. 2. Fig. (Soluție, măsură) care rezolvă temporar sau aparent o situație dificilă. [Pr.-li-a-] – Din fr. palliatif.

Amintim că după mai bine de un deceniu de funcționare, în care peste 4.000 de bolnavi de cancer și-au găsit alinare și tratament, Centrul de îngrijiri paliative “Casa Soarelui” și-a închis porțile în toamna lui 2017. Anul trecut, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a predat „Casa Soarelui“ din subordinea Ministerului Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, în cea a Consiliului Județean Constanța. De asemenea, reamintim că, în 2017, Direcția de Sănătate Publică Constanța a transmis următorul comunicat de presă: „În 2003, între Fundația Centrul de Îngrijiri Paliative “Casa Soarelui” și Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța, a fost încheiat un contract de colaborare, pentru dezvoltarea serviciilor paliative la nivelul județului Constanța, activitatea desfășurându-se în imobilul situat pe strada Piatra Craiului din Constanța, imobil ce face parte din lista patrimoniului aflat în domeniul public al statului și în administrarea DSPJ Constanța“.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Constanța, orașul stâlpișorilor! Arghirescu (PNL): „Primăria duce o politică de tip Dorel”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Constănțenii care circulă pe strada Poporului au parte de o surpriză de proporții. Și nu e una plăcută. Asta pentru că Primăria Constanța a montat pe trotuare nu unul, ci două rânduri de „stâlpișori“, așa cum le spun cei din Primărie. Măsura adoptată de Primăria Constanța a fost criticată de liderul consilierilor locali ai PNL, Adriana Arghirescu, care a scris pe Facebook că nu înțelege care este logica acestei decizii.

„Halucinant dar adevărat! Se întâmplă în Constanța anului 2019. Pentru că au cumpărat prea mulți și nu au avut ce face cu ei, autoritățile au montat nu unul, ci două rânduri de stâlpișori pe strada Poporului. Constănțenii care locuiesc în zonă și care mi-au trimis aceste fotografii îmi spun că sunt vânați de polițiștii locali care îi amendează imediat ce au oprit mașina pe marginea străzii. Asta în condițiile în care nu există vreun indicator cu “Staționarea interzisă” și strada este una foarte circulată având în vedere că există trei unități de învățământ și foarte mulți comercianți. O nouă dovadă că această administrație este agresivă atât cu șoferii, cât și cu pietonii și duce o politică de tip “Dorel” care nu face decât să crească nemulțumirea generală“, a scris Arghirescu pe facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Din marile realizări ale Primăriei Constanța. Astăzi…1.500 de noi locuri de parcare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța se laudă, prin intermediul unui comunicat, că a amenajat în ultimele luni peste 1.500 de noi locuri de parcare. Autoritatea locală notează că cele mai multe au apărut în locul garajelor demolate și sunt destinate riveranilor, care „au acum condiții civilizate pentru a-și putea parca autoturismele“.

„Parcări noi au fost construite în mai multe zone din oraș, în cartierele Inel 1, Inel 2, Km 5, Tomis, 2, Tomis Nord, Faleză Nord, Poarta 6, iar lucrările de amenajare de noi locuri de parcare vor continua! Pe lângă cele peste 1.500 de locuri noi, echipele Primăriei Municipiului Constanța au retrasat alte peste 3.000 de locuri“, se arată în comunicatul Primăriei.

În continuarea comunicatului, cei care conduc Primăria Constanța dau dovadă de un narcisism ieșit din comun și publică două declarații de mulțumire de cetățeni pentru amenajarea acestor locuri de parcare: „Vă mulțumim pentru acest proiect, chiar era necesar, suntem foarte mulțumiți.”; „Aici (declară locuitorii de pe strada Plantelor, acolo unde Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban a amenajat o parcare nouă, cu 45 de locuri) erau garaje. Au fost demolate și suntem foarte mulțumiți de ceea ce s-a întâmplat.”

Așa cum notam într-un material anterior, faptul că Primăria a demolat garajele și a amenajat locuri de parcare nu este un lucru rău, însă faptul că autoritatea locală a retrasat 3.000 de locuri de parcare nu înseamnă, automat, că desenarea unor linii pe asfalt rezolvă problema parcărilor în oraș. Poate ar fi trebuit ca Primăria să se apuce să amenajeze parcări etajate, promise de primarul Decebal Făgădău în campania electorală din 2016, și care sunt cuprinse într-un plan de mobilitate pentru Constanța. Dar, probabil, că parcările etajate vor face obiectul unei teme electorale, pe care Făgădău o va flutura constănțenilor în campania pentru câștigarea celui de-al doilea mandat de primar.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Peste 150.000 de lei pentru toaletarea copacilor din municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea administrației municipale din Constanța a postat pe pagina de internet un anunț privind achiziția Serviciul de întreținere a coroanei vegetației arboricole și tăiere de necesitate arbori din municipiul Constanța, conform condițiilor tehnologice minimale si operațiunilor descrise în caietul de sarcini cu nr.147867/01.08.2019.

Valoarea estimată este de 134.343,61 fără TVA.

Durata contractului va fi de două luni, conform documentului ce poate fi studiat și pe site-ul Primăriei municipiului Constanța, la secțiunea Achiziții publice.

Oferta financiară se va elabora în conformitate cu cap. 12.2. Modul de prezentare al propunerii financiare din caietul de sarcini nr. 147867/01.08.2019 si va cuprinde costul total al serviciului pentru toate cantitatile solicitate in caietul de sarcini, cu TVA-ul evidențiat distinct.

Oferta tehnică se va elabora în conformitate cu cap. 12.1. Modul de prezentare al propunerii tehnice din caietul de sarcini nr. 147867/01.08.2019 și va fi însoțită de Certificat ONRC din care să rezulte obiectul de activitate corespunzător obiectului contractului.

Oferta va fi întocmită astfel încât specificațiile tehnice din oferta depusă să permită identificarea cu ușurință a corespondenței cu toate cerințele și specificațiile tehnice din caietul de sarcini nr.147867/01.08.2019.

Termenul minim de valabilitate al ofertei este de 90 de zile.

Atribuirea achizitiei se va face pe baza criteriului  – prețul cel mai scăzut.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilită data de 16.09.2019, ora 23:59.

Orice persoană interesată are posibilitatea de a transmite oferte de preț conform prezentului anunț pe adresa de e-mail: achizitiipublice@primaria-constanta.ro; Număr telefon contact: 0241.488.157.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: