Conecteaza-te cu noi

Administratie

(VIDEO) Castrul Roman din Ovidiu, gazda celei de-a doua ediții a Programului Internațional de Scenografie – Time Shift Gala

Published

on

gala scenografie ovidiu

Orașul Ovidiu este gaza cele de-a doua ediții a Programului Internațional de Scenografie, care ce se desfășoară la Castrul Roman, în perioada 1-10 septembrie 2023, și care se va încheia pe 9 septembrie cu TIME SHIFT GALA. International Program in Scenography  este un atelier intensiv de zece zile în care artiști emergenți lucrează cu profesioniști consacrați pentru a realiza instalații de artă site-specific, multidisciplinare, cu caracter performativ. Programul dezvoltă un context efervescent de creație pentru artiști provenind din medii culturale diferite, care colaborează pentru a investiga rolul designului și valențele sale expresive în reinterpretarea patrimoniului cultural local.

„Organizatorii au ales o temă ce are legătură din nou cu Ovidiu, cu Dobrogea. Avem invitați din mai multe țări, de pe mai multe continente în această tabără. Suntem onorați să anunțăm că, deși este un sit arheologic inaugurat de curând, este primul eveniment major după ce l-am scos la lumină pe fonduri europene. Suntem într-un sit ce se află pe lista monumentelor naționale“, a spus primarul George Scupra.

Diana Mititelu, reprezentantul Teatrului de Stat Constanța, a declarat, la rândul său, că ceea ce se întâmplă la Ovidiu este un semn că viața culturală a județului, nu doar că e resuscitată, ci e autonomă și funcțională.

Advertisement

„Adică, în momentul în care începem să ne îngrijim de artiști și nu doar de produsul cultural finit, asta e un semn de sănătate și asta este și misiunea Teatrului de Stat Constanța, nu doar de a face spectacole, ci și de a crea și sprijini pe oricine își dorește că creeze contexte pentru artiști, să se întâlnească, se dezvolte, iar aici avem un program internațional, care te inspiră și te îmbogățește să ai contact cu altcineva din altă cultură“, a declarat Mititelu.

Anul acesta, au fost selectați în program 21 de participanți din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA, Germania și România specializați în scenografie, arhitectură, costume design, lighting design, sound design, media design, stage management și arte performative. Lor li se adaugă cei șapte mentori de renume internațional: Jean-Guy Lecat (Franța), Nic Ularu (România/SUA), Marina Raytchinova (Bulgaria), Bacchus Lee (Hong Kong), Billy Chan (Hong Kong), Viorica Petrovici (Romania), Paweł Dobrzycki (Polonia). Mai multe detalii găsiți în prezentarea atașată.

Time Shift Gala este un eveniment de vernisare a instalațiilor realizate în timpul atelierelor din cadrul International Program in Scenography, la care se vor adăuga o serie de lucrări invitate și un concert al trupei ARTUDITORIUM by Sebastian Burneci. Evenimentul va fi prezentat de Pavel Bartoș.

Gala reprezintă în același timp o invitație de a explora spațiul Castrului Roman din Ovidiu într-un context artistic inovator, ce provoacă vizitatorii la un dialog între Trecut și Prezent, între Istorie și Creație, între Clasic și Modern. Într-o lume în care granițele culturale se estompează, este vital să creăm spații și contexte în care artiști din diferite colțuri ale lumii pot interacționa și îmbogăți patrimoniul cultural local cu noi perspective. Cu această ocazie, vechiul Castru Roman capătă noi semnificații și devine o scenă vibrantă pentru expresii artistice contemporane. Prin această inițiativă, urmărim nu doar să aducem în prim-plan tineri artiști talentați, ci și să reafirmăm importanța dialogului intercultural într-un cadru care celebrează simultan istoria și diversitatea. Este o oportunitate unică de a experimenta cum pot coexista și chiar se pot amplifica reciproc, trecutul și prezentul, într-un limbaj artistic universal. Așadar, vă invităm să fiți parte din această celebrare a artei și a comunității globale, într-un decor încărcat de istorie și semnificații.

International Program in Scenography 2023

Advertisement

ORGANIZAT DE: OISTAT Romania, Primăria Ovidiu ,Teatrul de Stat Constanța, Asociația pentru Teatru și Carte

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions