Connect with us

Actual

(Video) Colet suspect. Un troler a fost abandonat în Târgul de Crăciun de la Casa de Cultură

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul acestei seri, prin intermediul  numărului de urgență 112 s-a anunțat că în Târgul de Crăciun deschis în parcul de la Casa de Cultură este un colet suspect.

Mai multe echipaje de pirotehniști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Constanța s-au deplasat la fața locului, împreună cu mai mulți polițiști de la Secția 3 și jandarmi de la IJJ Constanța.

Cei din urmă cu fost prezenți pentru a delimita zona și a interzice curioșilor să se apropie prea mult.

Într-un final, a fost descoperit un troler, în care se aflau obiecte vestimentare.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(Video) Proiecte importante pentru modernizarea secțiilor CMSN Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Complezului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța are proiecte importante pentru dezvoltarea fiecărei secții în parte, pe care directorul general,  Adrian Bîlbă, este convins că le va realiza cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu.

Adrian Bîlbă a precizat:

“Președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu s-a deplasat în dățile anterioare la Bruxelles, unde a încercat să găsească surse de finanțare pentru județul Constanța. De asemenea, la minister. Și a reușit să aducă 5 milioane de euro anul trecut pentru extinderea Delfinariului care presupune triplarea volumului de apă, triplarea suprafeței necesare delfinilor și din acest punct de vedere ne vom putea mândri cu, cred, cel mai frumos și modern Delfinariu din estul Europei.

În consecință, ne dorim ca în continuare să găsim soluții de finanțare externă pentru a realiza mari proiecte. Firește că veniturile noastre ne permit investiții mai mici, care presupun amplasamente pentru animale, de asemenea și modernizări. Însă pentru marile proiecte, ca de exemplu o nouă clădire la Planetariu, sau alt exemplu, un nou Acvariu, ca și acest nou Delfinariu – banii, sursele financiare guvernamentale sau europene, sunt de dorit” spune Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Sunt sume foarte mari, care presupun eforturi considerabile dar Adrian Bîlbă este convins că CMSN va beneficia de ele.

El a precizat că își dorește și se așteaptă ca, în luna februarie, să aibă întâlniri cu reprezentanți ai Direcției de Proiecte din cadrul Consiliului Județean, cu președintele Horia Țuțuianu, și și-a manifestat convingerea că va reuși să promoveze  proiecte și idei care să ajungă la finanțatori guvernamentali sau europeni.  Acestea ar constitui puncte de plecare pentru noi investiții și noi modernizări.

”Un nou Acvariu încă nu este finanțat. Proiectul este finanțat și se află pe masa Consiliului Județean Constanța, însă lucrarea propriu-zisă nu este finanțată. Motiv există: Un acvariu este necesar.  Un Acvariu este un pol important pentru turismul constănțean la Marea Neagră fiindcă oferă o componentă: Bioturismul, o component care completează oferta turistică. Firește că oamenii vin la plajă, vin să se distreze dar au și familii, și copii care vor să facă și altceva.

Bioturismul este un element important, ce ține și de educație, și de responsabilitate. În consecință, ne dorim și un planetariu nou.

Fiindcă dacă vom avea anul acesta echipamente noi, ce se află acum pe masa tratativelor la faza de achiziții (e vorba de licitație) ne bom gândi imediat la o nouă clădire pentru aceste echipamente de aproape  un million de euro.

O clădire care să satisfacă nivelul la are am ajuns cu echipamentele.”.

Adrian Bîlbă a precizat că acum, în extrasezon, când turiștii sunt mai mult constănțeni, sunt suficiente cele 60 de scaune de la Planetariu. Însă astă vară nu au fost suficiente.

Vedeți declarația integrală a directorului general al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii,  Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

CERONAV, contract de peste 65.000 de euro pentru servicii de curățenie

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Instituția condusă de Ovidiu Cupșa, CERONAV, a atribuit recent un contract de servicii de ordine și curățenie pentru cele două sedii din Constanța, situate în strada Baba Novac, nr. 101A, și strada Pescarilor nr. 69A. De igienizarea acestor sedii se va ocupa societatea Eurototal Comp SRL din București (firmă din domeniul dezinsecției, dezinfecției și deratizării). Valoarea contractului se ridică la 234.206,76 lei. De acești bani, firma trebuie să execute servicii de curățenie, cu caracteristicile minimale conform caietului de sarcini: Suprafață estimată LOT 1 Constanta :- 7.190 mp – Suprafață interioară: 5.720 mp – Suprafață exterioară: 1.470 mp; asigurarea consumabilelor de unică folosință din hârtie (Hârtie igienică jumbo extra – 440 buc./lună şi şerveţele pliate Z 580 buc./lună). Achiziția a fost anunțată, astăzi, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. În același anunț se mai arată că CERONAV a atribuit firmei CARMARANDY SRL, cu sediul în Constanța, un contract de prestări servicii de curățenie, pentru subunitatea cu sediul în Galați. Valoarea totală a contractului se ridică la 81.066,20 lei. În total, pentru cele două loturi, din Constanța și Galați, CERONAV va plăti 315.272,96 de lei.

Eurototal Comp SRL, abonată la bani publici în Constanța

Revenind la contractul încheiat de CERONAV pentru curățenia sediilor din Constanța, este interesant de amintit că aceeași firmă bucureșteană, Eurototal Comp, a mai executat servicii similare în 2018, pentru instuția condusă de Ovidiu Cuășa, când a încasat aproape 200.000 de lei. La fel de interesant este și faptul că CERONAV nu este singura instituție publică din Constanța, care are contract de prestări de servicii de curățenie cu Eurototal Comp. Societatea bucureșteană a încheiat, în 18 martie 2019, un contract de curățenie și întreținere a sediilor Consiliului Județean Constanța, pentru care a primit 754.260 de lei, fără TVA. Un contract similar l-a obținut și în 2017, pentru care Eurototal Comp a primit de la Consiliul Județean Constanța 549.250 de lei, fără TVA. Lista contractelor publice obținute de Eurototal Comp SRL este mult mai lungă. Spre exemplu, potrivit ziuaconstanta.ro, Eurototal Comp SRL a câştigat în 2018 un contract cu CN APMC, de peste 500.000 de euro pentru „Servicii de curăţenie a spaţiilor administrative special şi de deservire generală“, iar locul principal de prestare a fost incinta Port Constanţa. Alt contract al companiei a fost încheiat, în 2018, și cu CNAIR, pentru Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța, căreia i-a oferit servicii de monitorizare factor de mediu. De precizat este că firma bucureșteană a obținut de-a lungul timpului contracte cu numeroase instituții ale statului, printre care s-au numărat primării, consilii județene, școli, licee ți instiotuții superioare de învățământ, precum Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“.

Firmă apropiată de oamenii PSD

Societatea Eurototal Comp SRL a luat fiinţă în 1994 și îi are ca asociaţi pe Mihaela Tița, cu o cotă de participare de 90%, ea fiind și administratorul societăţii, și pe Octavian-Daniel Tița, cu o cotă de participare de 10%. În 2018, firma a avut o cifră de afaceri de 18.656.935 de lei și un profit net de 1.081.440 de lei. Numărul de salariaţi a fost de 337. Potrivit cotidianul.ro, societatea Eurototal Comp SRL s-a ocupat și de curățenia în radioul public, condus de PSD-istul Georgică Severin. Cotidianul.ro notează că între reprezentanții firmei și Georgică Severin există o strânsă legătură de prietenie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Inspectoratul școlar solicită PAZĂ pentru școlile din județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, inspectorul școlar general al ISJ Constanța, Mihai Sorin a precizat că a solicitat sprijin din partea poliției și inspectoratului de jandarmi pentru alocarea de personal  care să se ocupe de paza unităților școlare din județul Constanța.

Solicitarea vine ca urmare a analizării situației existente în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța și a constatării conform căreia se prefigurează tot mai acut factori de risc.

Scopul acestei solicitări este acela de a colabora strâns, mai aproape de spațiul școlar, în vederea prevenirii și fenomenului de bullying, a consumului de substanțe și a traficului de persoane.

”De asemenea, avem în vedere competențele materiale limitate ale agenților de pază, față de cele ale poliției și ale jandarmeriei, agresivitatea manifestată în interiorul unităților de învățământ.

Adresele transmise către cele două instituții urmăresc prevederile Legii nr. 35 din 2007, republicate, privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, precum și Planul teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, în anul școlar 2019-2020.”, a precizat inspectorul școlar județean, prof. Mihai Sorin.

Update: În urmă cu puțină vreme, profesorul Mihai Sorin a precizat că această solicitare a fost înaintată astăzi către cele două instituții.

”În urma răspunsurilor primite, voi reveni cu precizări. Asigurarea pazei prin polițiști sau prin jandarmi ar eficientiza activitățile de prevenție și ar spori capacitatea de intervenție. Totodată, ar asigura o mai eficientă comunicare interinstituțională. Factorii de risc sunt cei prezenți în orice situație statistică, nu s-au înregistrat fluctuații majore la nivelul cazurilor. Scopul este, în mod esențial, dat de analiza oportunității asigurării pazei în unități de învățământ prin efective ale poliției județene sau ale jandarmeriei.”,  a precizat Mihai Sorin.

Dintr-o analiză recent prezentată de IPJ, la nivelul județului sunt 44 de unități de învățământ care nu au asigurată pază, de nici un fel.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: