Connect with us

Actual

(Video): Constanța: 200.000 de sticle cu aghiazmă vor fi sfințite și apoi împărțite credincioșilor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

La ora actuală, se fac ultimele pregătiri pentru Bobotează, cea mai importantă sărbătoare creștină de la început de an. Zeci de voluntari etichetează sticlele cu aghiasmă. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 200 de mii de sticle care vor fi umplute cu apă sfințită și împărțite apoi credincioșilor care vor participa la slujba ce va fi oficiată de IPS Teodosie, duminică, de la ora 12:00, pe faleza de la Cazino.

Anul trecut, numărul sticlelor umplute cu apă sfințită a fost de ”numai” 150.000 și s-au dovedit a fi insuficiente față de numărul mare de cereri.

Preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a precizat: ”Agheasma Mare este apa care se sfințește doar de Bobotează. Se sfințește printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt și este o apă care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu în viața credinciosului”.

Potrivit tradiției, la Constanța vor fi aruncate în mare trei cruci, iar înotătorii vor încerca să le scoată din apă. Se spune că cine va reuși acest lucru, va fi ocrotit întregul an.

Preotul Tănăsescu ne-a declarat că deocamdată nu se știe câți înotători se vor arunca după cruci. Este posibil să fie mulți dar, dat fiind prognoza meteorologică, care spune că la Constanța va fi rece și este posibil să ningă slab, rămâne de văzut cum anume se va desfășura evenimentul.

Termenul ”agheasmă” înseamnă deopotrivă atât lucrarea de sfinţire a apei, cât şi însăşi apa sfinţită. Agheasma de la Bobotează este denumită Mare deoarece are o putere deosebită. Efectele sunt arătate chiar de textul rugăciunii:

”Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”.

De aceea, Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti.

În casele credincioşilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste, în sticle curate. Se poate bea pe nemâncate în fiecare zi, până pe 14 ianuarie, când este Odovania praznicului Bobotezei. Ea se mai poate bea în zile de post mai aspru sau la unele sărbători, cu binecuvântarea preotului duhovnic, după Spovedanie.

Anafura se ia după Agheasma Mare.

Se fac ultimele pregătiri pentru Bobotează, cea mai importantă sărbătoare creștină de la început de an. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 200 de mii de sticle care vor fi umplute cu apă sfințită și împărțite apoi credincioșilor care vor participa la slujba ce va fi oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, duminică, de la ora 12:00, pe faleza Cazino. Preotul Eugen Tănăsescu- Arhiepiscopia Tomisului: “Agheasma Mare este apa care se sfințește doar de Bobotează. Se sfințește printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt și este o apă care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu în viața credinciosului”.#boboteaza#agheasmamare#IloveCT

Publicată de Primăria Constanța pe Joi, 3 ianuarie 2019

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(Video) Cozi interminabile la o secție de votare din Amsterdam. Vezi câte ore stau românii la coadă.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Românii din întreaga Europă stau astăzi la cozi interminabile pentru a-și execita dreptul la vot. Cei mai mulți dintre ei votează atât pentru Parlamentul European, cât și pentru referendum. Mii de oameni s-au așezat la cozi încă de la primele ore ale dimineții.

Sunt cozi de cel puțin un km la Londra. La Paris se așteaptă cel puțin două ore până în fața cabinei de vot, iar situația este similară și la Viena.

Foarte mulți oameni sunt și la Hamburg, în așteptarea momentului în care vor putea vota. Nimeni nu pare deranjat de faptul că așteptarea durează cu orele.

Dar cozi interminabile, la care sunt sute de persoane sunt la Amsterdam, în Olanda. Acolo se așteaptă între 3 și 4 ore până se ajunge în fața urnei. La fel este și la Haga.

Cozi identice au existat și la alegerile prezidențiale din anul 2014, atunci când Klaus Iohannis l-a învins în turul doi pe Victor Ponta.

Imaginea de mai jos este de la o secție de votare din Hamburg.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Județul Constanța: Bărbat FOARTE beat, prins la volan.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, în jurul orei 20.30, poliţişti din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac au depistat un bărbat, în vârstă de 58 de ani, din localitatea Fântânele, județul Constanța, în timp ce conducea un autoturism, în aceeași localitate, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,35 mg/l alcool în aerul pur expirat, acesta fiind condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Sute de deținuți de la Poarta Albă vor vota. Cei mai mulți, și pentru referendum.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La ora actuală, în penitenciarul Poarta Albă și la secția deschisă de la Valu lui Traian sunt închiși 970 de deținuți. Cei mai mulți dintre ei au decis să voteze numai că procesul electoral nu a început încă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al unității, Andreea Brescan, sunt 902 deținuți cu drept de vot. Dintre aceștia, 748 au ales să voteze pentru alegerile europarlamentare, iar 705 vor vota și pentru referendum.

3 secții de votare sunt la penitenciar: două dintre ele, la Poarta Albă (una pentru zona în care sunt închiși bărbații, iar cealaltă pentru cea în care se află femeile), iar una la Valu lui Traian.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: