Connect with us

Actual

(Video): Constanța: 200.000 de sticle cu aghiazmă vor fi sfințite și apoi împărțite credincioșilor

Maria Ionescu

Publicat

la

La ora actuală, se fac ultimele pregătiri pentru Bobotează, cea mai importantă sărbătoare creștină de la început de an. Zeci de voluntari etichetează sticlele cu aghiasmă. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 200 de mii de sticle care vor fi umplute cu apă sfințită și împărțite apoi credincioșilor care vor participa la slujba ce va fi oficiată de IPS Teodosie, duminică, de la ora 12:00, pe faleza de la Cazino.

Anul trecut, numărul sticlelor umplute cu apă sfințită a fost de ”numai” 150.000 și s-au dovedit a fi insuficiente față de numărul mare de cereri.

Preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a precizat: ”Agheasma Mare este apa care se sfințește doar de Bobotează. Se sfințește printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt și este o apă care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu în viața credinciosului”.

Potrivit tradiției, la Constanța vor fi aruncate în mare trei cruci, iar înotătorii vor încerca să le scoată din apă. Se spune că cine va reuși acest lucru, va fi ocrotit întregul an.

Preotul Tănăsescu ne-a declarat că deocamdată nu se știe câți înotători se vor arunca după cruci. Este posibil să fie mulți dar, dat fiind prognoza meteorologică, care spune că la Constanța va fi rece și este posibil să ningă slab, rămâne de văzut cum anume se va desfășura evenimentul.

Termenul ”agheasmă” înseamnă deopotrivă atât lucrarea de sfinţire a apei, cât şi însăşi apa sfinţită. Agheasma de la Bobotează este denumită Mare deoarece are o putere deosebită. Efectele sunt arătate chiar de textul rugăciunii:

”Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”.

De aceea, Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust, ca şi atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti.

În casele credincioşilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste, în sticle curate. Se poate bea pe nemâncate în fiecare zi, până pe 14 ianuarie, când este Odovania praznicului Bobotezei. Ea se mai poate bea în zile de post mai aspru sau la unele sărbători, cu binecuvântarea preotului duhovnic, după Spovedanie.

Anafura se ia după Agheasma Mare.

Se fac ultimele pregătiri pentru Bobotează, cea mai importantă sărbătoare creștină de la început de an. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 200 de mii de sticle care vor fi umplute cu apă sfințită și împărțite apoi credincioșilor care vor participa la slujba ce va fi oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, duminică, de la ora 12:00, pe faleza Cazino. Preotul Eugen Tănăsescu- Arhiepiscopia Tomisului: “Agheasma Mare este apa care se sfințește doar de Bobotează. Se sfințește printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt și este o apă care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu în viața credinciosului”.#boboteaza#agheasmamare#IloveCT

Publicată de Primăria Constanța pe Joi, 3 ianuarie 2019

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Judeţul Constanţa: O fetiţă de 4 ani a murit într-un incendiu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În această după amiază, pompierii de la ISU Constanţa au fost solicitaţi să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă, în localitatea Vlahi.

La faţa locului s-au deplasat rapid şi au intervenit rapid două autospeciale de stingere, un echipaj SMURD din cadrul detașamentului Cernavodă şi, în sprijin, SVSU (Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă) şi un echipaj SAJ.

Din primele informaţii, incendiul a izbucnit în incinta unei anexe de vară, după care s-a propagat la casă.

Un copil a rămas în interior, iar pompierii au încercat să localizeze rapid flăcările pentru a putea intra înăuntru.

Din păcate, în momentul în care au pătruns în anexă au găsit o fetiţă, în vârstă de aproape 4 ani, decedată.
Incendiul a fost lichidat, iar cauza probabilă a rămas în curs de stabilire.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Incendiu la un adăpost de animale. Au intervenit 4 autospeciale de stingere

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Salvatorii Detașamentul de Pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină, în jurul orei 10:30, pentru limitarea efectelor unui incendiu ce se manifesta la un adăpost de animale în zona localității Somova.

La fața locului s-au deplasat inițial 14 pompieri cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. După executarea recunoașterii, au fost solicitate în sprijin încă 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 2000 m² și a cuprins adăpostul de animale și adăpostul de furaje.

“Din fericire, nu sunt persoane rănite și nici animale surprinse în adăpost. Incendiul a fost localizat se lucrează pentru lichidare.”, precizează Biroul de presă al ISU Delta Tulcea.

Foto: ISU Delta Tulcea

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Pe Autostrada Soarelui se circulă bară la bară

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Drumul spre mare este foarte aglomerat. Toată lumea care vine spre litoral vrea să profite de redeschiderea plajelor şi să se bucure de un week-end prelungit, de Rusalii, care se anunţă a fi extrem de plăcut, cu mult soare.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că valorile de trafic sunt în creștere pe Autostrada A 2 București – Constanța, pe sensul către litoral, unde se circulă în coloană de la kilometrul 24 la 27, către zona lucrărilor la carosabil, unde traficul se desfășoară doar pe câte o bandă pentru fiecare direcție.

Pentru evitarea aglomerației și a zonelor de lucrări de pe autostradă, poate fi folosit ca rută alternativă DN 3 București – Fundulea – Lehliu Gară, continuare pe DN 3A către Drajna, unde se poate reintra pe autostrada A2 spre Constanța.

Foto: Digi 24

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: