Conecteaza-te cu noi

Actual

(VIDEO) Cum va arăta noul Delfinariu din Constanța. Dr. Adrian Bîlbă vine cu noi detalii

Published

on

Constanța va avea unul dintre cele mai moderne delfinarii Europa, unul care va fi mult mai prietenos cu mamifere marine. Lucrările de extindere la singurul delfinariu din România sunt în toi, în ciuda pandemiei de coronavirus și a iernii. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă, spune că de la 1.000 metri cubi și o suprafață de 260 de metri pătrați se va ajunge la o suprafață triplă de 800 de metri pătrați și un volum de apă cvadruplu de 4 milioane de litri. Este un volum de apă care va deveni necesar unui număr mai mare de cetacee, care se simt bine în grupuri mai mari de indivizi. Volumul actual este suficient pentru două – trei exemplare (delfini), însă nu se poate putem ajunge la 5, 6 sau 7 de exemplare cu acest volum de apă decât dacă se extinde Delfinariu, spune Bîlbă.

„Intrăm în lumea bună a delfinariilor, care oferă cele mai bune condiții, de volum de apă și suprafață, pentru delfini. Exact pentru aceștia este gândită noua construcție, de a extinde volumul de apă, de a cvadrupla volumul de apă și de a tripla suprafața Delfinariului.“, a spus Bîlbă.

Managerul CMSN spune că tema de proiectare a plecat din 2018, s-au găsit fonduri prin 2019, iar în 2020 au început lucrările, care presupun amenajarea unui bazin adânc de patru și chiar cinci metri, care va fi conectat cu bazinul existent, iar prin această conectare delfinii vor putea trece dintr-o lagună în alta.

„Reprezentațiile le vom ține tot în vechiul bazin pentru că arată excelent, este și un proiect european. Noua construcție va fi un spațiu de joacă pentru delfini, iar pe latura dinspre parcul dendrologic vom avea geamuri la bazin. Va fi un bazin și acoperit și descoperit, iar în felul acesta delfinii să vadă și soarele. Dinspre parcul dendrologic vor putea fi văzuți de vizitatori între reprezentații“, a spus Bîlbă.

Valoarea lucrărilor se ridică la 5,6 milioane de euro. Proiectul de extindere este finanțat de Ministerul Turismului în proporție de 70% și de Consiliul Județean Constanța, în proporție de 30%.

Advertisement

Vor fi construite un nou bazin de antrenamente (suprafața construită la sol de 628,70 mp, volum total 3094 mc, înălțimea apei de 5,2 m), o stație de filtre și stație de pompare (6 sisteme de filtrare, pompe, schimbătoare de căldură, sistem de dozare al ph-ului și al clorului), un spațiu administrativ (camere antrenori, cameră preparare hrană, magazie, vestiare și dușuri, toalete, atelier mecanic) și va fi montat un skimmer (dispozitiv de îndepărtare a compușilor organici pentru apa care este direcționată în bazinul de antrenament).

Delfinariul din Constanța dispune la acest moment de două bazine în suprafață de 280 de metri pătrați, cu un volum de un milion de metri cubi de apă. Prin proiectul de extindere, luciul de apă va crește cu peste 600 de metri pătrați, iar Delfinariul va beneficia cu totul de peste 4 milioane de litri de apă. Acest volum va permite reprezentații cu 6 delfini, ceea ce va aduce instituția constănțeană în rândul celor mai bune delfinarii din Europa.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions