”Este efectiv foarte greu să trăiești în orașul ăsta. De doi ani, viața constănțenilor s-a transformat într-un COȘMAR”. Un interviu cu Stelian Ion, în stradă, pe șantierele care ne umplu de praf și de nervi, pe ulițele în care au fost transformate arterele rutiere, printre ambulanțe care își cară bolnavii troncănind prin tranșee. Un inginer cu 40 de ani vechime ne-a însoțit și ne-a oferit explicații tehnice. Poate cândva, urmele coșmarului vor fi spălate în retorica celor care, urmărind un scop cinic, au împins finalizarea lucrărilor înspre alegeri. Dar aceste imagini, ca multe altele, vor sta mărturie la bătaia de joc a prezentului.
Interviul a fost filmat în două zile, ambele la fel de toride, la sfârșitul lunii august. Am discutat cu deputatul Stelian Ion despre ”hăurile” nesemnalizate și neîmprejmuite de la ICIL. Picioarele și poate chiar viața trecătorilor sunt puse în pericol. Iar acest fapt denotă lipsa de empatie, nepăsarea față de oameni, a celor care conduc orașul, după cum crede Stelian Ion. Prin norii de praf din intersecție, trecem cu discuția de la picioare la plămâni. Firma care modernizează bulevardul a fost amendată pentru depozitarea molozului pe carosabil. Și ce dacă!? La momentul filmării, pe caldarâm tronau alte două grămezi, de o parte și de alta a intersecției. Se pare că cei de la firmă nu s-au învățat minte. ”Toate deșeurile ăstea lăsate de izbeliște înseamnă praf înghițit de toți locuitorii din zonă” – explică Stelian Ion.
Deputatul afirmă că, în urma propriilor observații și a discuțiilor pe care le-a purtat cu specialiștii, și-a format opinia că în Constanța se fac lucrări de mântuială, pe bani foarte mulți. Lucările durează de prea mult timp, termenele sunt depășite, costurile sunt uriașe. ”Lucrări făcute fără nicio noimă, fără cap! (…) Proiecte concepute prost de Făgădău și puse în execuție extrem de prost de Chițac!” – sintetizează deputatul întreaga situație găsită pe șantiere. Stațiile de autobuz de pe Lăpușneanu, din beton turnat parcă în mijlocul străzii, dar și liniile continue care îngrădesc accesul locuitorilor la zonele rezidențiale, proiectul cu două benzi de pe Cuza Vodă – sunt doar câteva exemple care ilustrează afirmația de mai sus.
Mai multe detalii găsiți în videoclipul de mai jos:
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.