Connect with us

Actual

(VIDEO) Dr. Adrian Bîlbă, despre Microrezervație și locurile de joacă tematice de la CMSN: „Cunoașterea prin joc este importantă la copii”

Publicat

la

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța are de câțiva ani o ofertă de nerefuzat pentru părinți și copii. În condițiile în care Delfinariul și Planetariul sunt închise temporar în această perioadă, Microrezervația oferă vizitatorilor, pe lângă posibilitatea de a vedea animale, și trei locuri de joacă de unde se învață diverse teme, de zone lacustre, zone umede sau mediul planetar. Un alt loc de joacă este amenajat la Planetariu.

„Complexul Muzeal de Științe ale Naturii are și microrezervație, suprafața este destul de restrânsă, aproximativ 5 hectare, din care două sunt acoperite de lac, și, în consecință, nu ne putem extinde cu prea multe animale. Suntem și în zona importantă de nord a Constanței și nu putem aduce animale periculoase, care deranjează. Avem o mulțime de elemente urbane ce nu ne permit nici să ne extindem și nici să aducem animale periculoase. Gândul meu este ca o grădină zoologică să prezinte animale într-un mediu cât mai aproape de cel natural și din acest motiv avem foarte multe păsări libere la microrezervație. Toate astea sunt gândite pentru a oferi animalelor decorul natural, o microdeltă. În această microdeltă copiii care vin, mulți dintre ei mici și mai puțin interesați să învețe despre animale, deși e bine să le știe și să le vadă, vor să se joace. Cunoașterea prin joc este importantă la copii. Am gândit aceste locuri de joacă să translatăm din imaginea și oferta microrezervației spre o experiență de plimbare, de relaxare. Odată cu pandemia, experiența s-a putut materializa mai bine, iar oamenii au putut ieși. Delfinariu și Planetariu sunt închise, dar Microrezervația este deschisă (mai puțin locurile de joacă). Cu toate acestea, atunci când nu există lockdown, putem oferi copiilor aceste locuri de joacă, care sunt foarte moderne și sigure și care au elemente ce leagă locul de joacă de microrezervație. În total sunt patru locuri de joacă, unul la Planetariu și trei pe Microrezervație. Eu zis că sunt suficiente“, a declarat dr. Adrian Bîlbă, managerul CMSN.

În această perioadă, Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța este deschisă zilnic, între orele 9.30 și 18.00.

Comments

comments

Actual

Haos pe calea ferată, după ce două trenuri s-au ciocnit în Gara Fetești

Publicat

la data de

Scris de

Două trenuri de marfă s-au ciocnit la Feteşti pe Magistrala M 800 Bucureşti – Constanţa, iar circulaţia feroviară este închisă de la miezul nopţii.

Nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale, informează ISU Ialomiţa.

″În jurul orelor 23,45, pompierii militari din cadrul Staţiei Feteşti au fost solicitaţi prin apel 112 să intervină la un accident feroviar produs în urma coliziunii a două trenuri. Salvatorii s-au deplasat la faţa locului cu o autospecială de stingere şi un echipaj SMURD, în sprijin sosind şi un echipaj SAJ Ialomiţa″, precizează ISU.

Accidentul s-a produs în urma coliziunii dintre locomotiva unui tren care circula şi o altă garnitură staţionată.

Traficul feroviar a fost blocat.

Iată și punctul de vedere al conducerii CFR:

“29 iulie 2021 Update, ora 7:20: Pentru deblocarea circulației, încă de la ora producerii accidentului de la Fetești, CFR Călători a pus la dispozitia CFR SA care gestionează coordonarea ciculației, locomotive diesel. Trenurile afectate în data de 29 iulie 2021 până la ora 07.20, ca urmare a evenimentului din stația CF Fetești: RE 8005 București Nord – Mangalia se anulează pe distanța Ciulnița – Mangalia și va circula pe ruta deviată ca tren RE 12898-1 în relația  Ciulnița – Slobozia Veche – Țăndărei – Fetești – Constanța – Mangalia, în condițiile de circulație ale trenului impuse de CFR SA pe distanța Ciulnița – Fetești apoi pe distanța Fetești – Mangalia în condițiile de circulație și cu opririle comerciale ale trenului RE 8005. IR 1586/-1 Constanța.”

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un tânăr de numai 18 ani a murit înecat în zona plajei Endless beach

Publicat

la data de

Scris de

Un băiat de numai 18 ani a murit înecat în zona plajei Endless beach din Constanța, după ce a fost scos din mare de către salvamari. Tânărul a fost declarat decedat de medicul de pe ambulanța SMURD venit la fața locului. În ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de către echipajele SMURD, tânărul a fost declarat decedat.

Sursa foto: arhivă

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ce evenimente culturale și sportive vor fi organizate vara aceasta la Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a dat publicității calendarul evenimentelor de la malul mării.  De astăzi, iubitorii mării pot face scunfundări în golful dintre Cazino, Dig Poarta 1 Constanța și faleza Cazino Constanța, iar vineri activitățile sportive în aer liber organizate în cadrul Ludis Fest vor continua în parcul Tomis II. De asemenea, spune Primăria, Parcul Arheologic va fi animat din nou de săptămâna viitoare până la sfârșitul verii pentru că „Hip Hip … Cine este Zbumzzi?“ vine la Constanța. Același parc va găzdui și concertele în aer liber susținute de orchestra simfonică de la Cluj. „Spectacole de dans, jazz, teatru, vizionări de filme, activități sportive… toate vor anima Constanța și o vor transforma în destinația de vacanță perfectă atât în timpul sezonului estival, dar și după acesta.“, notează Primăria.

Download (PDF, 238KB)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: