Conecteaza-te cu noi

Actual

VIDEO Dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii: „Am luat măsuri suplimentare pentru prevenția transmiterii coronavirusului la delfini”

Published

on

Un studiu realizat de cercetători relevă faptul că oamenii pot transmite noul coronavirus SARS-CoV-2 la animale. Printre mamiferele amenințate cu infectarea se numără și anumite specii de maimuțe, dar și balenele ori delfinii. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă, a vorbit despre acest subiect și de riscul ca acest virus să ajungă la animalele de la Delfinariu și Microrezervație.

“Sunt studii genomice și moleculare care au luat în observație structura receptorilor pentru virusul corona, pentru proteina spike, cu care se fixează. S-a făcut un clasament, iar pe locul întâi ca receptivitate sunt maimuțele. Tot ce înseamnă maimuțe, în special antropoidele, a apărut la două gorile din America, sunt receptive la corona. În definitiv, rușii și chinezii au folosit maimuțele ca experiență pentru virusurile lor. Apoi, după maimuțe, vin în mod ciudat cervidele și delfinii. În consecință, luăm măsuri serioasă legat de delfini.  Mai departe, pe etajul următor, sunt nurcile și pisicile, iar cu nurcile știm ce s-a întâmplat pentru au fost omorâte milioane de nurci pentru că virusul se adaptase pe nurci și o modificare măruntă risca să devină o nouă tulpină”, a declarat Bîlbă.

Directorul CMSN spune că, la delfini, boala se transmite într-o măsură mai mare ca la pisici, teoretic.

„Nimeni nu a făcut infecție experimentală, nimeni nu știe, pur și simplu s-a uitat în genomul viral, în capacitățile stereochimice ale receptorului și ale antigenului fixator. Asta ne-a făcut să luăm niște măsuri suplimentare. Dacă anul trecut nu am făcut interacțiuni cu delfinii, poze, delfino-terapie sau mici ședințe foto, anul acesta avem pregătită o nouă abordare. Dacă ne gândim că oamenii se vor vaccina și, în mare parte, vom fi imunizați, sunt delfinii care sunt neimunizați și le putem transmite virusul. Din acest motiv, am dat o notă internă, să avem o maximă bio-securitate în jurul lor: clorinarea maximă, curățenie și dezinfecție în jurul lor. Deja suntem focusați pe delfini. Dar, suntem focusați și pe oameni și avem tot ce înseamnă mijloace de dezinfecție și trasee. Dar și delfini sunt importanți având în vedere ultimele descoperiri care au fost confirmate. Sunt laboratoare de genetică care au confirmat că delfinii sunt teoretic succeptibili.

Advertisement

Antrenorii se controlează și am avut un antrenor care s-a îmbolnăvit, iar 30 de zile nu intră la delfini. Asta am cerut ca să fiu sigur, să fiu sigur că iau luat toate măsurile manageriale și mai ales fiind medic veterinar am tot mai mare responsabilitate de la lua niște măsuri serioase vizavi de prevenția acestei boli la delfini. Restul animalelor de pe microrezervație nu au probleme deosebite de succebilitate, chiar dacă avem cervide. Avem un gard distanțator pe care l-am făcut anul trecut.”, a enumerat, dr.Adrian Bîlbă.

Mai multe amănunte puteți urmări în videoclipul de mai jos:

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions