Conecteaza-te cu noi
SEAS

Video

(VIDEO) Englezii de la Constanța. Expoziție foto-documentară la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Published

on

expozitie muzeu

Câți dintre constănțeni știu că pe la mijlocul secolului al XIX-lea în Constanța, vechiul Kustendjie, a trăit o importantă comunitate de cetățeni englezi. Povestea a fost readusă în atenția opiniei publice de scriitorul și istoricul Cristian Cealera, împreună cu o echipă de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. În acest sens, de Ziua Dobrogei a fost organizat, în Sala Vasile Canarache a MINAC, vernisajul expoziției foto-documentare Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut (The British Community of Kustendjie (1857-1882) – Portraits from the Past).

„În momentul trecerii Dobrogei sub administrația românească, dezvoltarea regiunii s-a produs într-un ritm accelerat. Dar, se pare că existau niște premise puse de englezi. Această expoziție este o bază pe care se va construi într-un volum al lui Cristian Cealera“, a declarat Aurel Mototolea, managerul MINAC.

„La Constanța am avut o colonie britanică și care a pus bazele dezvoltării moderne a orașului. Ideea acestei expoziții aparține lui Cristian Cealera.“, a spus Petre Colțeanu, arheolog.

„E un subiect pe care nu l-a găsit Cealera, e un subiect pe care alții, înaintea mea, l-au abordat, dar eu am încercat să avem o perspectivă un pic diferită. Practic, totul a pornit după ce am descoperit că la British Museum există piese luate în 1860 de William Philip Price, care era președintele companiei DBSR. Acești britanici au salvat patrimoniul constănțean, pentru că British poți descoperi aceste piese care au supraviețuit. L-am găsit pe dr. William Henry Cullen, care era primul medic englez al comunității. Am găsit-o pe Edith Perkins Brackley, care era soția unuia dintre inginerii care lucrau aici. Ea a publicat un jurnal, pe care noi am reușit să îl găsim datorită unei colaborări cu un site de genealogie din Marea Britanie. Edith Perkins ne povestește cum a născut un copil aici, cum a trăit în colonia britanică de la Constanța și ne povestește cum e viața aici.“, a spus scriitorul și istoricul Cristian Cealera.

„În anul 1857, la doar un an după încheierea Războiului Crimeii, consorțiul britanic Danube & Black Sea Railway and Kustendjie Harbour Limited (DBSR) a obținut de la Imperiul Otoman concesiunea construirii căii ferate Kustendjie (Constanța – Tchernavoda (Cernavoda), precum și pe cea a portului Kustendjie. Acest contract a condus la crearea în mica așezare din Dobrogea a unei “colonii”, a unei comunități britanice. Inginerii, specialiștii, muncitorii sau medicii din Regatul Unit s-au stabilit aici împreună cu familiile lor, locuind în case trainice din piatră, ridicate pe coasta dinspre portul orașului. Această comunitate s-a închegat la scurt timp după semnarea celor două concesiuni și a locuit la Kustendjie până în anul 1882, când statul român a răscumpărat de la DBSR, proprietățile și activele mobile.

Existența comunității britanice la Kustendjie a contribuit mult la dezvoltarea urbei, care dintr-o mică așezare de păstori musulmani a devenit, într-un timp scurt, un oraș modern, cu peste 5000 de locuitori de diverse etnii, și cu o intensă viață economică. Perioada 1857-1882 poate fi considerată o primă etapă din istoria modernă a orașului Constanța, premergătoare instaurării administrației românești în Dobrogea, de la 14 noiembrie 1878.

Prezenta expoziție, rod al unei munci de documentare de aproape cinci ani, pune accent pe povestea membrilor comunității din Regatul Unit și mai puțin pe aspectele tehnice ale activităților derulate de către DBSR. Interesul specialiștilor a fost acela de a surprinde detalii ale traiului cotidian și de a recrea portretele oamenilor care au trăit, s-au născut, au muncit sau chiar au murit la Kustendjie, în perioada de referință.

Dr. William Henry Cullen, frații ingineri Barkley, Edith Perkins, William Philip Price, Sir Samuel White Baker, lady Florence von Sasz Baker, reverend Julius Kessler, Frank Fremoult Sankey, Sir John Elijah Blunt și lady Blunt, George Stoker, dr. Harry Leach, Edward Harris al III-lea și dr. Abraham Irwin Bolton sunt doar câteva dintre personajele prezentate în cadrul acestei expoziții. Dincolo de prezentarea fiecăruia, aflăm și povestea familiilor lor, a femeilor și mai ales, a copiilor britanici care s-au născut și au copilărit la Kustendjie.

Care era viața de zi cu zi a comunității, care au fost problemele cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, acestea sunt doar o parte din întrebările la care încercăm a găsi răspunsuri. De asemenea, sunt evidențiate și contribuțiile deosebite ale rezidenților britanici în promovarea și conservarea impresionantului patrimoniu arheologic al orașului Constanța, anticul Tomis.

Fotografiile de epocă, documentele arhivelor britanice, jurnalele personale ale unor rezidenți, imaginile și actele puse la dispoziție curatorilor Cristian Cealera și Petre Colțeanu de către o parte dintre moștenitorii celor prezentați aici, toate acestea se regăsesc în cadrul expoziției de față.“, a mai spus autorul expoziției.

Ca un mic can-can, Cristian Cealera a afirmat că informațiile legate de Marea Neagră și Dobrogea pe care le-a folosit Bram Stoker în romanul său Dracula sunt oferite de către fratele lui, maiorul George Stoker.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions