Connect with us

Administratie

(VIDEO) Firma de avocatură a fostei PNL-iste Sorina Tușa, selectată de Primăria lui Chițac să primească un contract de 900.000 de lei

Publicat

la

Primarul Constanței, Vergil Chițac, propune consilierilor locali în ședința de luni, 28 februarie, proiectul de hotărâre privind „achiziția serviciilor de asistență și reprezentare juridică în vederea apărării intereselor municipiului Constanța prin primar, ale Primarului municipiului Constanța, precum și ale Consiliului Local al municipiului Constanța – LOT 1, aprobarea încheierii contractului de servicii de asistență și reprezentare juridică, precum și împuternicirea primarului municipiului Constanţa în vederea semnării contractului având ca obiect servicii de asistență și reprezentare juridică.“

Până să ajungă la votul final, proiectul a fost supus dezbaterii în ședința Comisiei juridice a Consiliului Local, unde reprezentantul Biroului Juridic din Primăriei a spus că Primăria are un număr foarte mic de consilieri juridici, patru la număr, plus un șef de birou.

„Raportat la numărul foarte mare de litigii juridice care sunt pe rolul instanțelor, precum și la complexitatea cazurilor, se dorește încheierea de contracte noi de reprezentanță juridică.“, a spus reprezentantul Primăriei.

Acesta a afirmat că pentru proiectul a fost împărțit pe două loturi. Pentru primul lot au fost estimate un număr de 200 de acțiuni noi în instanța și care vor intra pe rol în decursul acestui an. Valoarea estimată pentru lotul al contractului de asistență juridică este de 520.000 de lei. Al doilea lot are 250 de dosare și o valoare de 385.000 de lei. Una dintre oferte pentru aceste contracte a venit de la societatea civilă de avocați „Tușa și Dumitrescu“ și de la asociere avocatul Dragoș Dascălu și avocat Amel Mocanu-Tarabih. Reprezentantul Primăriei a spus că cei doi avocați nu au depus oferta conformă invitației de participare. Astfel că, a rămas oferta de la societatea civilă de avocați „Tușa și Dumitrescu“ pentru ambele loturi.

Unul dintre asociații acestei societăți care va primi un asemenea contract de la Primărie este Sorina Tușa, cea care a candidat în 2016 pe locul doi la Senat din partea PNL. Pe lista de candidați a fost în fața ei fiind nimeni altul decât actualul primar Vergil Chițac. Ea a părăsit PNL Constanța în 2017 odată cu Vergil Chițac, când amiralul și-a dat demisia din partid după un scandal monstru cu fost conducere. Acum, liberala Sorina Tușa urmează să primească un contract de 900.000 de lei de la fostul său coleg de partid – Vergil Chițac. Sorina Tușa a fost consilier local din partea PNL și a fost membru al vechiului PDL.

Revenind la ședința de azi, întrebați în ședința Comisiei Juridice de către reprezentantul USR Mihai Ochiuleț referitor la cum au fost selectate celor două societăți, reprezentanții Primăriei au început să se bâlbâie și să ofere răspunsuri evazive. Ei au spus că au fost lansate invitații de participare la cinci cabinete de avocatură. Dacă în primă fază au spus că dosarele au fost selectate aleatoriu, apoi au afirmat că s-a luat în funcție de dosarele avute pe rolul instanțelor. Însă, reprezentantul Biroului Juridic, Paula Novac, a evitat să răspundă clar cine a selectat casele de avocatură.

Într-un final, proiectul a primit aviz nefavorabil, consilierii locali ai USR și PSD s-au „abținut“.

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: