Politica

(video) GAFĂ DE PROPORȚII! Premierul României, Viorica Dăncilă, vrea să rezolve criza de…. IMUNOGLOBINĂ.

mart. 07, 2018 Mihaela Tîrpan

România a cerut sprijinul forurilor europene pentru necesarul de imunoblobulină, solicitarea către Bruxelles fiind făcută de actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Astăzi, în ședința de Guvern, premierul României, Viorica Dăncilă a arătat că nici măcar nu s-a chinuit să stăpânească termenul medical corect, condiție în care ne întrebăm serios dacă șeful Executivului știe despre ce criză în sistemul sanitar românesc este vorba. În fine, imunoglobulina pune probleme nu doar întregului sistem de sănătate, ci şi premierului Viorica Dăncilă. Prim-ministrul nu a reuşit nici măcar o dată să pronunţe corect substanţa care se află în aceste zile în centrul unui adevărat scandal. Dacă iniţial premierul vorbea despre imunoglobină, în loc de imunoglobulină, s-au auzit şi forme ca imunoglobilă.

„O altă problemă la care vreau să mă refer este declanşarea mecanismului european de protecţie civilă. Şi mă refer la imunoglobină. Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sănătăţii zilele trecute pentru declanşarea mecanismului de protecţie civilă din cauza lipsei de imunoglobilă din spitale. Impactul asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primari, boli autoimune, ar fi foarte mare. În ultimul an s-a înregistrat o lipsa acută a imunoglobinei, situaţia va fi finalizată în sfârşit.  Este o soluţie pe care o putem rezolva pe termen scurt. Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobinei vor fi derulate de acum înainte de compania natională Unifarm SA, care va acoperi şi costurile aferente. Vă reamintesc că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor, care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda eforturilor făcute de ministerul Sănătăţii, criza de imunoglobină a continuat.”, a spus premierul Viorica Dăncilă, citată de stiripesurse.ro, tot jurnaliștii de la știripesurse.ro fiind și cei care au făcut publică declarația video a premierului referitoare la preocuparea premierului față de problema din sistemul sanitar, respectiv criza de… imunoblobină. Trist, dar adevărat…

Noi spunem doar atat: Imunoglobulinele (denumite şi gamaglobuline sau globuline imune serice) sunt substanţe obţinute din plasmă sanguină umană! La nivel mondial sunt doar câţiva producători care adună plasmă din mai multe ţări, din care fac imunoglobuline. Plasma, prelucrată de la donatori, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor. Imunoglobulina ajută pacienții cu boli care afectează sinteza anticorpilor sau care iau tratament pentru cancer.

IMPORTANT! Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a declanșat, luni, mecanismul european de protecție civilă solicitând statelor UE, dar și NATO să ajute România cu doze de imunoglobulină, a anunțat marți că are deja o primă reacție, de la Crucea Roșie din Austria, care a solicitat câteva date suplimentare. În România ar fi nevoie de 5.000 de flacoane lunar, dar producătorii, puţini la număr, abia dacă trimit sub 2.000 de flacoane, spune ministrul Sănătăţii. De astfel, Ministerul Sănătății a anunțat că nu mai poate asigura imunoglobulină bolnavilor, cerând ajutorul țărilor din NATO și UE.

Comentariile vă aparțin!

Comments

comments

Mihaela Tîrpan

About The Author

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!