Connect with us

Administratie

(VIDEO) Imobilele din centrul Constanței și zona Peninsulară ar putea fi reabilitate pe DATORIE. Vezi ce spune primarul Vergil Chițac

Publicat

la

După ce Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța a anunțat că va reabilita și consolida cinci imobile aflate în diverse stadii de degradare, primarul Vergil Chițac a abordat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, și situația imobilelor vechi aflate în proprietatea unor persoane fizice. Subiectul a fost adus în discuție în condițiile în care multe din imobile, situate în centrul Constanței sau în zona Peninsulară, sunt extrem de degradate și incluse în primele trei clase de risc seismic. Întrebat cum vor putea cetățenii să-și reabiliteze măcar fațadele clădirilor, edilul Constanței a spus că se lucrează deja la un program pe termen lung și care prevede reconstrucția repararea fațadelor clădirilor, în special din zona centrală și din zona istorică a orașului.

„În acest caz avem două abordări. Una pecuniară și pe care trebuie să o aplic. E vorba de o hotărâre a Consiliului Local din 2016 și care prevede că în cazul imobilelor (clădiri și terenuri) neîntreținute se poate aplica un impozit suplimentar. E bună această hotărâre a CLM și am și aplicat-o. Poliția locală Constanța lucrează acum la inventarierea tuturor clădirilor din zona centrală și din zona Peninsulară care nu sunt îngrijite. Se va face o fișă pentru fiecare clădire, Poliția Locală și Disciplina în construcții fac calcule și în funcție de gradul de degradare se aplică o supra-impozitare cu 300, 4000 sau 500 la sută. Asta este o măsură prin care avertizăm populația să refacă fațadele clădirilor.

În același timp, lucrăm și la factorul stimulativ. Dacă oamenii au bani ori sunt dispuși să se împrumute pentru a-și repara fațadele clădirilor, atunci le vom spune că îi vom putea scuti de impozit pe clădire, iar dacă cetățenii nu au bani, lucrăm la o modalitate legală de a acorda un împrumut din fondul special al Primăriei, pentru a repara clădirile, după care să recuperăm banii de la ei, fără să le cerem dobândă. Vrem să îmbinăm cele două aspecte, punitiv și stimulativ.“, a declarat Chițac.

Primarul Constanței a spus că la planul de refacere a reabilitare a clădirilor, în special cele istorice, lucrează inclusiv consilierul local din partea USR Dumitru Caragheorghe, Direcția de Urbanism, SPIT. Asta pentru că oamenii trebuie să respecte și reguli urbanistice atunci când își repară clădirile. Vergil Chițac a afirmat că în maxim un an vaq fi demarat acest plan.

Amintim că, recent, Primăria Constanța a demarat o serie de discuții pentru identificarea celor mai bune instrumente și soluții în vederea reabilitări clădirilor istorice.

 

Comments

comments

Administratie

(document) Primăria Tuzla, anunț important în atenția operatorilor economici și a locuitorilor

Publicat

la data de

Scris de

Primăria comunei constănțene Tuzla informează locuitorii și operatorii economici care sunt măsurile pe care trebuie să le aibă în vedere pentru o combatere răspândirea infecției cu SARS-CoV-2.
Un prim anunț în acest sens este transmis de primarul Reșit Taner tuturor agenților economici. Concret, printre măsurile care s-au instituit se numără și obligativitatea operatorilor economici să dezinfecteze periodic și de câte ori este nevoie în interiorul spațiilor comerciale cât și la intrare.
Totodată, activitatea cu publicul a operatorilor economici se desfășoară la interior și la terase cu o capacitate de până la 50%, în intervalul orar 05.00-21.00.
Cea de-a doua informare a primarului comunei Tuzla îi vizează în mod direct pe cetățeni.
„Accesul persoanelo în incinta Primăriei Tuzla este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultaul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, le transmite primarul Reșit Taner locuitorilor comunei Tuzla.
Totodată, de la 26.10.2021 în intervalul orar 13.00-16.00 se suspendă orice interacțiune directă a personalului Primăriei comunei Tuzla cu cetățenii, prin audiențe, relații cu publicul, acces în clădirea primăriei sau orice alte forme de cotnact direct cu aceștia.
Iată și documentul:
https://www.primaria-tuzla.ro/images/Anunturi/-2021/Anunt%20si%20hotarare%20-%20pandemie%20octombrie%202021.pdf
foto: arhivă Ordinea.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Preluarea CET și construirea unui nou spital municipal la Constanța, pe ordinea de zi a CLM

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, va aduce în discuție în cadrul ședinței Consiliului Local două dintre subiectele mult discutate în ultima perioadă. Este vorba preluarea CET-ului și posibilitatea construirii unui nou spital municipal la Constanța.

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, conform aviz CTE nr. 212912/27.10.2021 emis de comisia tehnico-economică pentru imobilul situat în Constanța, str. Egretei nr. 13;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 5

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea intenției ferme de preluare de către unitatea administrativ-teritorială municipiul Constanța a activului funcțional industrial CET Constanța, în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2019;

inițiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de prefezabilitate aferent obiectivului de investiții „Construire și dotare Spital municipal policlinic”.

inițiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 4

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Avize negative în Comisia de urbanism pentru ridicarea unor clădiri în Mamaia. Un investitor vrea să construiască blocuri cu 15 nivele

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali din Constanța vor trebui să își dea votul în ședința Consiliului Local Municipal de vineri pentru mai multe proiecte de hotărâre privind Planuri Urbanistice Zonale sau Planuri Urbanistice de Detaliu, care au în vedere construirea unor blocuri. Multe dintre acestea au șanse mici de a fi aprobate din cauza nerespectării regimului înălțimii din zonă. Unul dintre proiectele care vor fi respinse mai mult ca sigur vizează Planul urbanistic de detaliu – construire hotel-apartament, bd. Mamaia nr. 501, investitor Antonevici Serghei. Consilierul USR Cătălin Iacob spune că proiectul a primit aviz negativ în Comisia de Urbanism. Printre motivele pentru care PUZ-ul a fost înaintat în Consiliul Local Constanța cu propunere de respingere se numără faptul că imobilul care ar trebui construit este prevăzut cu 8 etaje, deși regimul înălțimii din zonă prevede clădiri cu cel mult 5 etaje. În plus, clădirea care ar trebui ridicată în stațiunea Mamaia ocupă o suprafață de 56% dintr-un teren de 500 de metri pătrați. Asta înseamnă, spune consilierul USR, că spațiile verzi sunt aproape inexistente. Pe de altă parte, s-a remarcat și faptul că distanța față de clădirile învecinate este foarte mică.

Iacob a mai spus că aviz negativ din partea Comisiei de Urbanism a primit și proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic zonal pentru zona situată în Stațiunea Mamaia, delimitată de bd. Mamaia și alei carosabile, inițiator Parc Mamaia Nord SRL.

În acest caz, inițiatorul PUZ-ului vrea să ridice două clădiri cu 15 nivele. Inițial, în urmă câteva luni, Parc Mamaia Nord SRL solicitase să ridice mai multe clădiri, din care cea mai mare ar urma să aibă 20 de etaje.

„Am fost astăzi în stațiunea Mamaia să verific 3 planuri urbanistice propuse de unii dezvoltatori. Mai exact două PUZ-uri( P+20 și P+6) și un PUD(P+4). Cel de 20 de etaje este în zona Hotelului Parc, cel de 6 etaje lângă Riviera, iar ultimul lângă Vila Regală. Acestea vor fi analizate de comisia tehnică de urbanism în perioada următoare, iar ulterior vor ajunge pe masa consilierilor locali. Mesajul nostru este clar. Dorim să ne dezvoltăm, dar trebuie să stabilim niște reguli bine definite pe care să le respectăm cu toții.“, a scris Cătălin Iacob pe Facebook în luna mai.

Citește și:

Clădire cu 20 de etaje în Mamaia? Cătălin Iacob (USR-PLUS): „Dorim să ne dezvoltăm, dar trebuie să stabilim niște reguli“

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: