Connect with us

Administratie

(VIDEO) Imobilele din centrul Constanței și zona Peninsulară ar putea fi reabilitate pe DATORIE. Vezi ce spune primarul Vergil Chițac

Tatian Iorga

Publicat

la

După ce Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța a anunțat că va reabilita și consolida cinci imobile aflate în diverse stadii de degradare, primarul Vergil Chițac a abordat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, și situația imobilelor vechi aflate în proprietatea unor persoane fizice. Subiectul a fost adus în discuție în condițiile în care multe din imobile, situate în centrul Constanței sau în zona Peninsulară, sunt extrem de degradate și incluse în primele trei clase de risc seismic. Întrebat cum vor putea cetățenii să-și reabiliteze măcar fațadele clădirilor, edilul Constanței a spus că se lucrează deja la un program pe termen lung și care prevede reconstrucția repararea fațadelor clădirilor, în special din zona centrală și din zona istorică a orașului.

„În acest caz avem două abordări. Una pecuniară și pe care trebuie să o aplic. E vorba de o hotărâre a Consiliului Local din 2016 și care prevede că în cazul imobilelor (clădiri și terenuri) neîntreținute se poate aplica un impozit suplimentar. E bună această hotărâre a CLM și am și aplicat-o. Poliția locală Constanța lucrează acum la inventarierea tuturor clădirilor din zona centrală și din zona Peninsulară care nu sunt îngrijite. Se va face o fișă pentru fiecare clădire, Poliția Locală și Disciplina în construcții fac calcule și în funcție de gradul de degradare se aplică o supra-impozitare cu 300, 4000 sau 500 la sută. Asta este o măsură prin care avertizăm populația să refacă fațadele clădirilor.

În același timp, lucrăm și la factorul stimulativ. Dacă oamenii au bani ori sunt dispuși să se împrumute pentru a-și repara fațadele clădirilor, atunci le vom spune că îi vom putea scuti de impozit pe clădire, iar dacă cetățenii nu au bani, lucrăm la o modalitate legală de a acorda un împrumut din fondul special al Primăriei, pentru a repara clădirile, după care să recuperăm banii de la ei, fără să le cerem dobândă. Vrem să îmbinăm cele două aspecte, punitiv și stimulativ.“, a declarat Chițac.

Primarul Constanței a spus că la planul de refacere a reabilitare a clădirilor, în special cele istorice, lucrează inclusiv consilierul local din partea USR Dumitru Caragheorghe, Direcția de Urbanism, SPIT. Asta pentru că oamenii trebuie să respecte și reguli urbanistice atunci când își repară clădirile. Vergil Chițac a afirmat că în maxim un an vaq fi demarat acest plan.

Amintim că, recent, Primăria Constanța a demarat o serie de discuții pentru identificarea celor mai bune instrumente și soluții în vederea reabilitări clădirilor istorice.

 

Comments

comments

Administratie

Primăria pare să dea înapoi în scandalul „toaletărilor“ de copaci de la Modern. Nu-i mai ciuntește!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva zile, activistul Sorin Belu, reprezentantul Grupului civic Baricada Verde, prezenta pe Facebook o serie de imagini în care arăta modul în care se fac toaletările de pe taluzul din zona Modern. Astăzi, după discuții cu reprezentanți ai Primăriei, se pare că autoritățile locale au renunțat să mai ciuntească copacii și să lase doar niște bețe înfipte în pământ.

„O veste bună pentru constănțeni. Azi 9 aprilie am reușit să salvăm copacii să nu fie  toaletați – maltratați. Dimineață la 7.20 am avut întâlnire cu domnul Horia Constantinescu unde am discutat la fața locului pro și contra despre modul de toaletare IATĂ CĂ PRIN DIALOG AM PUTUT SALVA COPACI (să se toaleteze, dar să te poți uita și spre ei să afirmi că sunt copaci)“, scrie Sorin Belu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. RAEDPP scoate la vânzare locuințele ANL

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La solicitarea a peste 50 de titulari ai contractelor de închiriere de a cumpăra locuințele pentru tineri construite de către statul român prin Agenția Națională pentru Locuințe, Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța și-a manifestat disponibilitatea de a vinde spațiile locative. Chiriașilor le-a fost comunicat prețul de cumpărare și condițiile care trebuie îndeplinite, astfel că doritorii pot proceda în continuare la depunea actelor necesare. În vederea aplicării dispozițiilor legale de punere în vânzare, comisia de vânzări din cadrul Regiei va instrumenta dosarele, în scopul soluționării cererilor.

Potrivit art. 10 din legea 152/1998, locuințele destinate închirierii din blocurile ANL se pot vinde titularilor contractelor de închiriere la cererea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, cu îndeplinirea unor condiții cumulative stabilite în același text de lege. La nivelul municipiului Constanța există imobile construite prin programul ANL pe străzile Zefirului, Brizei, Lirei, Horia Agarici, Pescarilor și Traian, pe terenul pus la dispoziție de către municipiul Constanța. RAEDPP Constanța a fost împuternicită de Consiliul Local al municipiului Constanța, prin HCL nr. 165/30.05.2016 să vândă în numele și pentru municipiul Constanța locuințele construite în regim ANL pentru care există relații contractuale, cu achitarea integrală sau în rate a prețului final de vânzare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Pasajul de la Gară va fi modernizat prin…pictare!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pasajul pietonal din zona Gării Constanța va intra, în viitor, într-un soi de modernizare. De fapt, este o pictare a pasajului pe baza unor concursuri de creație organizate de tineri. Primăria municipiului Constanța notează că a răspuns pozitiv inițiativei mediilor de tineret din municipiul Constanța de a se valoriza artistic Pasajul de la Gară demarând, prin intermediul administratorului tramei stradale din municipiul Constanța Confort Urban, lucrări de întreținere și reparații specifice la Pasaj în vederea pregătirii demarării proiectului “Underground Art Flipping”, proiect care se va derula în regim de parteneriat între Primăria municipiului Constanța, Confort Urban și ONG Asociația CreativePlus (președinte Irina Molnuș).

„În momentul de față se află în fază de pregătire Protocolul de colaborare și parteneriat între Primăria municipiului Constanța, SC Confort Urban SRL și Asociația CreativePlus ONG, potrivit căruia părțile se angajează să se susțină reciproc în vederea desfășurării proiectului “Underground Art Flipping – pasajul de la Gară”, proiect care are ca scop principal transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ culturale pentru tineri. Proiectul include, prioritar, pictarea pasajului pe baza unor concursuri de creație destinat mediilor artistice locale, realizarea unor decorațiuni de artă murală cu includerea unor mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru găzduirea unor evenimente culturale menite a încuraja educația durabilă (evenimente de celebrare a Zilei Voluntarului, Zilei Anti-Bullying etc.), pregătirea spațiului pentru desfășurarea unor concerte stradale integrate sub conceptul “Underground Music for Young Artists”, expoziții fotografice, galerii de artă în aer liber etc. Potrivit proiectului Protocolului, Primăria municipiului Constanța se obligă să asigure refacerea iluminatului public din pasaj, să asigure racordul la sursa de curent în locație, să igienizeze locația înainte de predarea acesteia și să organizeze, respectiv să faciliteze organizarea de evenimente educativ-culturale în locația nou creată pentru tineri.“, notează Primăria.

Principalele obligații ale Asociației CreativePlus privesc transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ-culturale pentru tineri, organizarea concursurilor pentru selectarea artiștilor care vor picta întregul pasaj, desfășurarea unei campanii publice ”Strângerea de gânduri bune” pentru colectarea mesajelor de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru organizarea principalelor activități din pasaj (artă murală: scrierea de mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, desene pentru poze cu hastag-uri care vor deveni content pillars în social media; evenimente tip busking / concerte stradale, artă vizuală – galerie de artă/expoziție și piese de teatru etc.), arată sursa citată.

Finanțarea acestui proiect este asigurată de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, iar implementarea va fi făcută de un grup de tineri, voluntari ai Asociației CreativePlus ONG, care se va ocupa de  realizarea părții artistice a proiectului. Coordonatorul și inițiatorul proiectului este Daria Popa, Asociația CreativePlus.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: