Connect with us

Administratie

(VIDEO) Imobilele din centrul Constanței și zona Peninsulară ar putea fi reabilitate pe DATORIE. Vezi ce spune primarul Vergil Chițac

Publicat

la

După ce Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța a anunțat că va reabilita și consolida cinci imobile aflate în diverse stadii de degradare, primarul Vergil Chițac a abordat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, și situația imobilelor vechi aflate în proprietatea unor persoane fizice. Subiectul a fost adus în discuție în condițiile în care multe din imobile, situate în centrul Constanței sau în zona Peninsulară, sunt extrem de degradate și incluse în primele trei clase de risc seismic. Întrebat cum vor putea cetățenii să-și reabiliteze măcar fațadele clădirilor, edilul Constanței a spus că se lucrează deja la un program pe termen lung și care prevede reconstrucția repararea fațadelor clădirilor, în special din zona centrală și din zona istorică a orașului.

„În acest caz avem două abordări. Una pecuniară și pe care trebuie să o aplic. E vorba de o hotărâre a Consiliului Local din 2016 și care prevede că în cazul imobilelor (clădiri și terenuri) neîntreținute se poate aplica un impozit suplimentar. E bună această hotărâre a CLM și am și aplicat-o. Poliția locală Constanța lucrează acum la inventarierea tuturor clădirilor din zona centrală și din zona Peninsulară care nu sunt îngrijite. Se va face o fișă pentru fiecare clădire, Poliția Locală și Disciplina în construcții fac calcule și în funcție de gradul de degradare se aplică o supra-impozitare cu 300, 4000 sau 500 la sută. Asta este o măsură prin care avertizăm populația să refacă fațadele clădirilor.

În același timp, lucrăm și la factorul stimulativ. Dacă oamenii au bani ori sunt dispuși să se împrumute pentru a-și repara fațadele clădirilor, atunci le vom spune că îi vom putea scuti de impozit pe clădire, iar dacă cetățenii nu au bani, lucrăm la o modalitate legală de a acorda un împrumut din fondul special al Primăriei, pentru a repara clădirile, după care să recuperăm banii de la ei, fără să le cerem dobândă. Vrem să îmbinăm cele două aspecte, punitiv și stimulativ.“, a declarat Chițac.

Primarul Constanței a spus că la planul de refacere a reabilitare a clădirilor, în special cele istorice, lucrează inclusiv consilierul local din partea USR Dumitru Caragheorghe, Direcția de Urbanism, SPIT. Asta pentru că oamenii trebuie să respecte și reguli urbanistice atunci când își repară clădirile. Vergil Chițac a afirmat că în maxim un an vaq fi demarat acest plan.

Amintim că, recent, Primăria Constanța a demarat o serie de discuții pentru identificarea celor mai bune instrumente și soluții în vederea reabilitări clădirilor istorice.

 

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: