Conecteaza-te cu noi

Societate

(VIDEO) La Microrezervaţia Constanţa s-a născut un iepure de Patagonia

Published

on

În cursul acestui an, la Microrezervaţia de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii erau programate mai multe  investiţii. Pe listă era şi achiziţionarea câtorva perechi de maimuţe, care ar fi trebuit să populeze un pavilion special creat pentru ele.

Maimuțele nu au mai ajuns la destinație. Proiectele planificate au fost stopate de pandemia de coronavirus.

În schimb, conducerea instituției a reușit să aducă Mara de Patagonia. Deja, s-a născut și primul exemplar la Constanța.

Directorul general al CMSN, Adrian Bîlbă, a precizat că a fost nevoie de o schimbare de planuri.

Advertisement

“La sfârșitul anului trecut, beneficiind de subvenții de la Consiliul Județean Constanța, pentru care mulţumim,  am reușit să facem niște investiții în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, investiții care acum așteaptă animalele sortite de-a fi aduse. Ei bine, acesta este un pavilion pentru maimuțe, un pavilion în care urma să aducem maimuțe: fie lemurieni, fie cercopiteci macaci.

Însă situația cu această pandemie, mai ales când este vorba de specii potențial receptive, fiind vorba de primate, ne-a întârziat și ne va întârzia în continuare să populăm acest amplasament cu maimuțe. Aşa că am găsit o soluție: Avem pe Microrezervaţie multe animale interesante, multe amplasamente care se află în amenajări, vă aşteptăm la sfârşitul acestei perioade de carantină să ne vizitaţi, să le vedeţi. Ei bine, am adus Mara de Patagonia, aici în complexul muzeal, în Pavilionul de maimuţe. Mara de Patagonia, care imediat ce a venit a și făcut un pui. Şi avem un pui.”

Pentru cei care nu ştiu ce este Mara de Patagonia este important să precizăm că e vorba despre o specie de talie mare, care are greutatea cuprinsă între 7,73 şi 8,44 kg şi lungimea de 70 cm.

După o perioadă de gestaţie de aproape 100 de zile, poate naşte între 1 şi 3 pui. Speranţa de viaţă în grădina zoologică este de aproximativ 14 ani.

Are urechile lungi ca iepurele  și coadă scurtă, aproape fără păr, pe care o ține aproape de corp. Blana este tot scurtă, de culoare gri, cu o zonă de culoare albă, pe coapsă.

Mara de Patagonia este o specie monogamă, iar perechile de sex opus se leagă de obicei pentru viață. Legătura este menținută în principal de eforturile masculului, care urmărește și apără femela oriunde merge.

Advertisement

Potrivit dr. Bîlbă, aceste mamifere sunt foarte interesante:

“Ele sunt niște mamifere foarte interesante și au o interesantă adaptare vizavi de reproducere. Vin din America de Sud. Puii când ies, sunt în stare să mănânce imediat, aleargă, au blană pe ei, este incredibil! Poate ați văzut un pui de cobai care mănâncă iarbă a două zi sau în ziua în care s-a născut. Suge, dar mănâncă și iarbă. Deja sunt definitivaţi.

În cazul ăsta, puiul de Mara de Patagonia este lângă mama lui. Are o săptămână, dacă vă puteţi imgina,  de când s-a născut.”, a precizat Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

Iepurele Mara de Patagonia a fost adus recent la Microrezervația din Constanța.

Constănțenii care vor ajunge aici în viitorul apropiat vor putea să vadă mai multe animale interesante şi amplasamente care se află acum în amenajare.

Vedeţi ce a spus directorul general despre ultimele noutăţi de la Microrezervaţia din Constanţa.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions