Connect with us

Politica

(VIDEO) Mangalia – campioană la atragerea de fonduri europene: 50 de milioane de euro în 4 ani

Tatian Iorga

Publicat

la

Partidul Național Liberal Constanța a organizat, astăzi, la Neptun, o conferința de presă, după ce au fost semnate trei contracte de finanțare pentru trei proiecte cu fonduri europene pentru Mangalia, în valoare de nouă milioane de euro. În principal este vorba de amenajarea unei baze sportive, în interiorul căreia vor funcționa trei bazine de înot, un alt proiect care vizează amenajarea unei grădini de vară, care include și asfaltarea a trei străzi principale, iar al treilea vizează construcția de locuințe sociale. La semnarea celor trei contracte au participat vicepremierul Raluca Turcan, ministerul Fondurilor Europene, Marcel Botoș, deputatul Bogdan Huțucă, președintele filialei PNL Constanța, primarul Mangaliei, liberalul Cristian Radu, și Mihai Lupu – candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. Totodată, în sală au mai fost prezenți și alți primari liberali din județ.

Liderul liberalilor din județul Constanța, Bogdan Huțucă, spune că municipiul Mangalia este campion la accesarea de fonduri europene.

„Astăzi e o zi importantă pentru Mangalia, pentru că s-au semnat trei contrate cu fonduri europene, investiții care vor crește nivelul de trai al locuitorilor. Municipiul Mangalia este campion la atragerea de fonduri europene, deoarece a reușit să acceseze peste 50 de milioane de euro, ceea ce înseamnă peste 1.500 de euro pe cap de locuitor. Aceste investiții se regăsesc în reabilitarea stațiunilor turistice, în infrastructură, în educație și în sănătate. Nu am cum să nu menționez că în județul Constanța primarii liberali pot face investiții fără să fie dependenți de fonduri guvernamentale și că pot coordona echipe capabile să acceseze fonduri europene. Într-un județ în care Consiliul Județean Constanța a ratat cursa fondurilor europene, iar municipiul reședință de județ se inițiază în acest domeniu, localități precum Mangalia, Negru Vodă, Albești, 23 August, Eforie, Costinești, Mihail Kogălniceanu, Valu lui Traian, Cernavodă, au arătat că le pasă de comunitatea în care trăiesc. Pe 27 septembrie vom avea conducerea Consiliului Județean, iar Mihai Lupu va fi viitorul președinte al acestui for. Am curajul să afirm că municipiul Mangalia, care va fi condus de Cristian Radu va fi una dintre localitățile care vor fi exemple de bună practică în România. Felicit echipa PNL și echipa de la Primăria Mangalia pentru că au demonstrat că se poate și că au arătat că se poate.“, a spus Huțucă.

11 proiecte cu fonduri UE în ultimii patru ani

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat că Primăria pe care o conduce implementează proiecte cu fonduri europene în șase stațiuni pe care le administrează.

„Astă în Neptun se derulează un proiect cu fonduri europene. De asemenea, în stațiunea Saturn se derulează un proiect cu finanțare europeană, faleza din Saturn se reabilitează cu bani europeni. În prezent avem 11 proiecte cu fonduri europene, din care șase sunt în execuție, două sunt în implementare, iar alte trei au fost semnate astăzi. Vorbim de o bază sportivă, de reabilitarea grădinii de vară „Farul“ din Mangalia, incluzând și asfaltarea a trei străzi principale: bulevardul 1 Decembrie, strada Rozelor și strada Ștefan cel Mare. Pe de altă parte, astăzi modernizăm, tot pe bani europeni, 17 străzi. Al treilea proiect semnat astăzi cuprinde construcția de locuințe sociale. În total, vorbim de 50 de milioane de euro, bani accesați în ultimii patru ani și peste 60 de milioane de euro în ultimii opt ani de mandat.“, a afirmat Cristian Radu.

Edilul Mangaliei a punctat că Primăria pe care o conduce dă mare atenție fondurilor europene, mai ales că municipiul se numără printre puținele localități din România, cinci la număr, care și-au actualizat Planul Urbanistic General. El a spus că Primăria Mangalia nu a pierdut nicio finanțare europeană.

Turcan: „Primarul Mangaliei a reușit să facă mai mult decât au reușit să facă guvernele PSD-iste “

Vicepremierul României Raluca Turcan a punctat în discursul său că pentru ea și colegul ei, Marcel Boloș, este o bucurie să fie alături de echipa PNL din Constanța.

„Spun asta fără niciun echivoc din mai multe motive. În primul rând, îl cunosc pe Bogdan Huțucă, colegul meu parlamentar, un om de excepție, fără de care politicile PNL nu ar fi putut fi implementate atât de temeinic. În al doilea rând, este o bucurie și o oportunitate ca Radu Cristian să își continue mandatul de primar la Mangalia. Spun lucrul acesta pentru că la Mangalia putem vorbi de viitor și despre oportunități valorificate, lucru care nu prea se întâmplă în țara noastră. Asta se face prin folosirea la maxim a fondurilor europene și canalizare proiectelor guvernamentale în unele de interes public. Întregul mandat al Guvernului Orban a fost focalizat pe valorificat pe valorificarea potențialului uriaș pe care România îl are, mai ales prin posibilitatea de a trage fonduri europene. În sensul acesta, întregul Cabinet a reușit să valorifice peste 600 de milioane de euro, pe care i-am salvat de la dezangajare și ar fi urmat să fie risipiți dacă nu înlăturam Guvernul PSD. În aceste nouă luni din acest an am reușit să atragem 2,2 miliarde de euro și avem proiecte semnate pentru încă 3 miliarde de euro. Ca o comparație cu ce a fost, anul trecut în guvernarea PSD am avut un miliard de euro, iar în guvernarea PNL vorbim de peste 5 miliarde de euro. Avem cea mai mare rată a absorbție a fondurilor europene de la integrarea în UE. Lucrul acesta arată cât de important este ca un Guvern să aibă ca viziune valorificarea potențialului României ca membră a UE.“, a spus Raluca Turcan.

Ea afirmat că primarul Mangaliei a reușit să facă mai mult decât au reușit să facă guvernele PSD-iste. Raluca Turcan a declarat că după ce a citit programul lui Mihai Lupu, este convinsă că acesta va fi din postura de președinte al CJ Constanța va fi un partener de nădejde al Guvernului Orban. Turcan a mai spus că aseară în ședința de Guvern s-a votat un proiect de hotărâre pentru a stimula autoritățile locale să demareze proiecte. A luat cuvântul și Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, care a spus că „Mangalia este pe mâini bune, iar asta o spun cele peste 50 de milioane de euro atrase de la UE. Mangalia a reușit să atragă fonduri mult peste municipiul Constanța“. „Asta înseamnă să fi un bun gospodar“. Boloș a mai spus că s-a propus ca din banii UE 1,8 miliarde de euro să fie destinați exclusiv proiectelor pentru turism.

Mihai Lupu: „Primarii PNL din județul Constanța, un exemplu“

Candidatul PNL la șefia Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a spus că liberalii au o echipa de primari campioni la atragerea fondurilor europene.

„Am venit în această bătălie cu experiența mea, lăsând toate proiectele mele personale. De ce? Pentru că ÎMI PASĂ! Îmi pasă pentru că sărăcia în județul Constanța este ca la ea acasă. 35% din locuitorii județului trăiesc în sărăcie. Mai concret, una din trei persoane trăiește într-o sărăcie lucie. Este un lucru atât de umilitor pentru acest județ bogat, cu atâtea resurse încât își pui întrebarea, văzând aceste fonduri europene, de ce PSD nu a atras fonduri europene pentru acest județ? Cine i-a împiedicat să atragă aceste fonduri? Cumva au avut piedici la guvernările lor? Nu, primarii PSD s-au mulțumit doar banii de la Consiliul Județean. 50 de milioane de euro atrase de o primărie liberală, iar exemplele pot continua la Albești, Negru Vodă, 23 August sau Costinești. Avem multe de făcut. Din 70 de UAT-uri, doar 40 au apă. Voi președintele Consiliului Județean, care va fi alături de toți primarii, indiferent de culoarea politică“, a afirmat Lupu.

Sursa foto: facebook.com/pg/MihaiLupuRO

Material electoral comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Județeană Constanța, Executat de Asociația Puterea Civică – www.ordinea.ro, CMF: 21200012.

Comments

comments

Politica

Ministrul Economiei anunță lansarea schemei de DESPĂGUBIRE pentru HoReCa. Cât primesc firmele afectate de pandemie

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Pentru firmele afectate de pandemie, Claudiu Năsui, ministrul Economiei din Guvernul Cîțu anunță despăgubiri, în conformitate cu cifrele contabile raportate.

Schema de despăgubire – așa cum a fost denumită de ministrul Nădui – va fi lansată pe 29 iunie.

Iată mesajul șefului de la Economie, anunț în care veți regăsi și tot ceea ce trebuie făcut pentru accesarea banilor de la Guvern.

Marți, 29 iunie, lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa.
S-a discutat mult despre această măsură. Am avut foarte multe întâlniri cu mediul de afaceri și cu specialiști pentru a pune la punct această schemă.
Statul român a oprit temporar activitatea mai multor firme în perioada pandemiei. Nu mai intrăm în amănunte. E bine că ne revenim la normal cât mai repede. Dar totuși, statul a fost mereu acolo pentru a-și lua partea prin multe taxe și impozite când acestor firme le-a mers bine. Acum trebuie să fie acolo și la greu, mai ales atunci când acel greu este impus de stat.
Firmele vor primi despăgubire 20% din diferența între cifra de afaceri din 2020 și cea din 2019.
Procedura de aplicare este simplă și 100% online.
Birocrația este redusă la maxim. Nu e nevoie decât de maxim 3 documente:
1. un raport făcut de un expert contabil, care să certifice cifra de afaceri aferentă codului CAEN.
2. autorizația de funcționare pentru 2019 și 2020, dacă acestea nu sunt emise de ministerul economiei, antreprenoriatului și turismului.
Pentru prima dată în istoria României, programul este făcut în așa fel încât să fie imposibil de manipulat de către politicieni sau funcționari. Acesta este și unul dintre motivele pentru care unii sunt supărați. Erau obișnuiți să poată alege ei cine primește și cine nu primește bani publici. Nu de alta, dar niciodată nu e buget suficient pentru toți. Și atunci intervin „criteriile de selecție”. Câteodată a fost „primul venit, primul servit”, alteori a fost un criteriu arbitrar. Stop. De data aceasta nu vom mai face așa. Toți cei care aplică și sunt eligibili vor primi bani.
Ce se întâmplă dacă cererile depășesc bugetul maxim alocat? Vom plăti pe toată lumea proporțional din acel buget maxim. Deci nimeni nu va fi lăsat în urmă.
Nu mai contează când aplică o firmă. Nu mai apare cine-știe-ce criteriu dubios de selecție. Nu mai este nevoie să se înghesuie nimeni în primele ore ale perioadei de înscriere. Și nu mai trebuie nici să aștepte până în ultimul moment să afle o informație din sistem. Totul este deschis și transparent, așa cum este normal să fie.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Inițiativă Remus Negoi: Operatorii de plaje, obligați să amenajeze minimum 2 șezlonguri pentru persoanele cu handicap pe fiecare sector

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat că a iniţiat un proiect de lege pentru facilitarea accesului pe plajă  al persoanelor cu dizabilităţi.

„Trebuie să sprijinim integrarea în societate a acestei categorii şi, în acest sens, este necesară corelarea reglementărilor Uniunii Europene cu legislaţia noastră. În prezent, este dificil pentru persoanele cu dizabilităţi să ajungă de pe faleză pe malul mării, întrucât nu există o infrastructură care să permită deplasare cu dispozitive medicale rulante pe plajă. Din acest motiv, mulți turiști străini ocolesc litoralul românesc.

Am depus o iniţiativă legislativă care să asigure accesul facil al persoanelor cu dizabilități pe plaje, precum și un număr minim de șezlonguri dedicate acestora, amplasate lângă luciul de apă. Amenajarea unor asemenea căi de acces vine şi în sprijinul părinților cu cărucioare pentru copii, precum și al vârstnicilor care se deplasează ajutați de bastoane.

Conform inițiativei, operatorii economici sau administrațiile publice locale care dețin sau gestionează plaje amenajate pentru agrement vor rezerva pentru persoanele cu dizabilități 4% din numărul total, dar nu mai puțin de 2 șezlonguri pe primul rând spre luciul apei, pe toată durata sezonului estival și vor amenaja o cale de acces către acestea,  din materiale ecologice, ușoare, astfel încât să nu existe un impact negativ asupra mediului înconjurător.“, a declarat Negoi.

Iată proiectul inițiat de senatorul constănțean:

Download (DOC, 188KB)

Sursa foto: USR

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cîțu, despre ideea lui Barna de scoate adresa din cartea de identitate: Nu am argumentele care să susțină propunerea

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Florin Cîțu a declarat, astăzi, după ședința de Guvern, că nu a avut discuții cu vicepremierul Dan Barna, privind propunerea susținută de acesta referitoare la eliminarea adresei din cărțile de identitate.

„Nu am în acest moment argumentele care susțin o astfel de idee, nu am avut discuții cu domnul Dan Barna pe acest subiect, dar sunt deschis, vreau să ascult care sunt argumentele și vom lua o decizie, în acest moment nu știu exact care sunt argumentele pentru a elimina această informație de pe cartea de identitate din România”, a declarat Florin Cîțu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: