Connect with us

Politica

(VIDEO) Medgidia. Primarul și viceprimărița, amenințări cu dosare penale

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia, a convocat, ieri, Consiliul Local în ședință extraordinară pentru a dezbate și supune spre aprobare un proiect de hotărâre. Este vorba despre proiectul privind “Aprobarea acoperirii definitive din excedentul bugetului local al deficitului sectiunii de functionare pe anul 2017 si utilizarea excedentului bugetului local al Municipiului Medgidia pentru acoperirea temporară a golurilor de casă aferent secţiunii de funcţionare in anul 2018”.

După doar 5 minute de la începerea ședinței, chiar în cadrul primei întâlniri a forului de conducere al orașului, aleșii au început scandalul, în joc fiind soarta angajaților Apollo Ecoterm, care potrivit consilierului PSD Narcis Ion nu și-ar fi luat salariile la finalul anului trecut. În fapt, consilierul Ion cere socoteală pentru 750.000 de lei, bani despre care afirmă că au fost aprobați de Consiliul Local să ajungă în conturile Apollo Ecoterm pentru plata salariilor încă de la sfîrșitul lui decembrie 2017, dar care nu ar fi intrat. Pentru acest proiect, edilul a ținut să-l taxeze pe consilierul social democrat amintindu-i că nici el nu și-a dat acordul pentru această propunere la finalul lunii trecute. “Dumneavostră nu ați aprobat, dumneavoastră v-ați abținut. În ultimii 3 ani, aceasta a fost forma (a proiectului n.r.) pe care au inițiat-o și ei și aș vrea să spună și ceilalți consilieri dacă nu este așa”, i-a spus Vrabie consilierului PSD. De ce nu sunt banii la Apollo Ecoterm? Aceasta a fost întrebarea la care răspunsurile s-au învârtit în jurul legislației administrative timp de 30 de minute. De asemenea, explicații pentru situație a cerut și viceprimarița Luminița Vlădescu. “Nu ne-ați dat execuția de casă unde aveți un deficit bugetar și ați cheltuit banii așa cum i-ați cheltuit…”, i-a spus Luminița Vlădescu primarului Valentin Vrabie. În susținerea celor spuse de viceprimăriță a sărit același consilier Ion spunând: “Să știe toți cetățenii și angajații Apollo Ecoterm când dați banii, arătați un extras de cont, să vedem dacă sunt banii. Au primit un salariu din alte surse decât bugetul local.” De aici și până la amenințări nu a fost decât un pas. Primarul i-a transmis Luminiței Vlădescu faptul că are cunoștință despre niște plângeri penale pe care știe că viceprimărița i le-a făcut. “Nu v-am făcut, dar promit că vă voi face”, i-a spus Luminița Vlădescu colegului din Primăria Constanța.

Proiectul a fost aprobat, dar chiar și în aceste condiții, după declararea ședinței închise, acuzațiile au continuat. “Ușor cu istericalele pesediste. Niște circari, să trăiască PSD-ul, veniți cu soluții”, a spus Vrabie și a ieșit din sală de ședințe. Urmare a acestei situații, două întrebări pe care Narcis Ion le-a adresat, au rămas cu un răspuns amar. Tot de el date. “Când dați banii la Apollo? Nu avem dreptul să știm toate acestea? Adică, banii există dar lipsesc cu desăvârșire…!”

Continuarea dialogului, la fel și răspunsurile pe care primarul municipiului Medgidia le-a oferit consilierilor locali, în video:

sursa video: Media TV Medgidia

30 de minute de circ pentru un proiect

Propunerea primarului Vrabie a avut în vedere necesitatea efectuării unor cheltuieli obligatorii privind funcționarea instituțiilor din administrația publică locală. Excedentul bugetului local în sumă de 175.877,77 lei va fi utilizat pentru acoperirea temporară a golului de casă aferent secțiunii de funcționare, din capitolul de cheltuieli de personal. Proiectul a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi admis.

Pentru acest proiect, consilierilor le-au trebuit 30 de minute de discuții aprinse transformate în circ. Cei vocali din ședința Consiliului Local desfășurată aseară, Luminița Vlădescu și Narcis Ion, acuzând că nu li s-au pus la dispoziție documentele care stau la baza promovării proiectului.

Explicațiile lui Vrabie

Astăzi, prin intermediul unui comunicat remis redacției, Biroul de presă al Primăriei Medgidia face cunosctă situația financiară a instituției.

“În  urma sedinței Consiliului Local Municipal din seara zilei de 08.01.2018, facem următoarele precizări, legate de afirmațiile doamnei consilier Vlădescu Luminița: cu privire la afirmația conform căreia, în trimestrul  4 din anul bugetar 2017, municipiul Medgidia nu a mai avut resurse bănești pentru a îndeplini obligațiile legale care îi revin conform legilor (plata salariilor angajaților și a celor asistați sociali, plăți către creditorii municipalității, iluminatul public și altele ) alăturat vă prezentăm, pe capitole, plățile efectuate, plăți înregistrate în execuția de casă a bugetului local:

 • salarii plătite  angajaților     979.374 lei
 • rate și dobânzi          1. 475.510,03 lei
 • bunuri și servicii aparat propriu         852,06 lei
 • bunuri și servicii G.D.P.P.      574.829,74 lei
 • bunuri și servicii cultură         888,40 lei
 • îngrijitori bătrâni și asistenți personali      1.134.066 lei
 • indemnizații handicap             534 lei
 • dezvoltarea publică      186,45 lei
 • salubrizare urbană       1. 042.606,42 lei
 • subvenție Apollo Ecoterm SRL             350. 000 lei
 • servicii transport elevi        675,97 lei

În concluzie, Municipiul Medgidia a avut, în cursul trimestrului 4 al anului 2017 resurse suficiente pentru a putea onora plățile conform contractelor încheiate, suma totală de 9.600.523,07 lei dovedind acest lucru. Municipiul Medgidia nu a fost pe parcursul  trimestrului 4 nicio clipă în situația de a nu își onora obligațiile .

Afirmația conform căreia bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 a înregistrat un ,,deficit de aproximativ 400.000 lei”, este falsă. În referatul de specialitate înaintat consiliului local în ședința de aseară s-a prezentat starea reală a execuției de casă a bugetului: conform   execuției de la 31.12.2017, Municipiul Medgidia a înregistrat un excedent în sumă de 175.8776,77 lei. Suma menționată mai sus de doamna consilier Luminița Vlădescu  reprezintă deficitul bugetar din anii precedenți,  încheiat definitiv  la 31.12 2017.”, se arată în documentul Primăriei Medgidia.

Comments

comments

Politica

Orban a explicat cum se va desfăşura votul în localităţile carantinate: „Nu înseamnă un risc suplimentar“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a declarat că în toate localităţile carantinate alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 6 decembrie şi că autorităţile vor lua toate măsurile să se asigure că nu există risc de transmitere a virusului SARS-COV 2 la vot.

„Aş vrea să transmit un mesaj, există oarecare îngrijorare din partea cetăţenilor privitoare la exercitarea dreptului de vot. În toate localităţile carantinate, care vor fi carantinate în data de 6 decembrie, cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot. Nu va exista restricţie în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor la secţiile de votare pentru exercitarea acestui drept fundamental. De asemenea, toţi cetăţenii care se află în izolare sau în carantină, fie datorită faptului că sunt infectaţi cu COVID, fie ca urmare a faptului că au venit dintr-o ţară cu incidenţă a ratei de infectare mai mare decât România şi se află în carantină de 14 zile, fie că au fost persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave, îşi vor putea exercita dreptul de vot, se va exercita dreptul de vot prin intermediul urnelor mobile care vor fi transmise către toţi cetăţenii care doresc să voteze şi să vină urna mobilă la ei acasă din cauza faptului că ei se află în izolare la domiciliu sau în carantinare. Se va permite exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean chiar dacă se află în izolare, în carantinare sau chiar dacă se află internat în spital din cauza infectării cu COVID”, a declarat premierul Ludovic Orban, citat de news.ro.

Întrebat care este procedura pentru un alegător care locuieşte într-un oraş aflat în carantină, cum va demonstra că merge strict la secţia de votare, premierul a răspuns: „Asta se va stabili prin decizia biroului Electoral Central. Dacă Biroul Electoral Central mai are nevoie de vreo reglementare din partea noastră, fie această reglementare va fi în cadrul hotărârii de Guvern privind starea de alertă, fie se poate introduce în ordinele de carantinare în care să fie exceptate de la restricţii deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”.

Orban a dat asigurări că românii pot veni la urne în ciuda pandemiei de coronavirus și a spus că a veni la vot nu înseamnă un risc suplimentar. Sursa: romaniatv.net

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD Constanța, indignat de o postare a lui Andrei Caramitru

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Social-democrații din Constanța au reacționat, astăzi, în urma unui derapaj al lui Andrei Caramitru. Fiul marelui actor Ion Caramitru afirmă, într-o postare pe Facebook, că votanții PSD sunt ”leneși și proști”, oameni fără educație, fără bani și fără prieteni. El susține că doar acești oameni votează cu ”demenți populiști”.

„Cine Votează PSD? Cine Votează in celelalte tari cu demenți populiști? Cei care sunt eșuați. Pierduți undeva într-un sat, fără bani, fără prieteni, fără educație, fără job bun. Pensionari care urăsc pe tineri și “schimbările” din jur – atât de plini de ură ca pana si familia lor fuge de ei. Și votează isteric ca sa pedepsească oculta, elita condusă de Soros și Bill Gheitz, sa pedepsească “sexo-marxiștii” de prin orașe care lucrează in IT, sa pedepsească intelectualii. Sa pedepsească adică pe toți cei care nu sunt la fel de eșuați ca ei. Pentru că sunt convinși ca de fapt e o mare conspirație – oculta ii vrea săraci cumva. Cineva are ceva cu ei domne. Ce nu înțeleg ei – sunt săraci și vai de mama lor pentru că:

(1) sunt prosti de bubuie și nu știu sa facă nimic

(2) Votează hoți și ticăloși să le fie primari. De prosti ce sunt. Și atunci evident ca acolo unde stau ei e mizerie și nu sunt job-uri

(3) sunt leneși. Dacă ar vrea – ar putea sa se mute unde sunt job-uri bine plătite. In orașele mari sau in străinătate. Ar putea sa învețe o nouă meserie. Dar nu și nu – că e greu domne. Sa ni se dea ! Pai de ce sa vi se dea? Mergeti la muncă ! De asta ii respect eu pe cei care merg la cules căpșuni sau sparanghel in străinătate – aia muncesc cinstit – dar nu pe alcooliștii de la birtul satului care înjură și se plâng și Votează PSD. Leneși și proști. Dar multi. De asta trebuie sa ieșim toți la vot de fiecare data ca altfel ajungem rău de tot.“, scrie Caramitru pe Facebook.

În replică, conducerea Organizației Județene Constanța a PSD spune că este inadmisibil un astfel de limbaj, care jignește o parte din electorat.

„INADMISIBIL! Și nimeni din conducerea USR sau PNL – partenerii de GUVERNARE – sau chiar președintele TUTUROR ROMÂNILOR Klaus Iohannis, nu se indignează! O parte a poporului român, deloc insignifiantă numeric, este jignită în mod incalificabil și suburban și nimeni din alianța de guvernare nu se delimitează și nu condamnă un asemenea derapaj!? RUȘINE!“, scrie PSD Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „Fermierii sunt în continuare amăgiți și păcăliți!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul la Senat din partea PRO România, Răzvan Filipescu, spune că agricultura României este distrusă de măsurile actualului guvern – și mai ales de lipsa lor.

„Cine și de ce are interesul să distrugă agricultura românească? Guvernul și această triadă aflată, mai nou, la guvernare, PNL-USR-PMP, NU susțin deloc inițiativele fermierilor. Și mai mult, nu au votat în Parlament nici inițiativa privind suspendarea ratelor pentru fermierii afectați de secetă. Mai rău, nici NU acordă anul acesta despăgubirile pentru culturile de primăvară, respectiv floarea soarelui și porumb, grav afectate de secetă. Cred că nu conștientizează ce înseamnă ca un fermier să nu aibă încasări, nu un an, ci doi, pentru că atât ține un ciclu agricol calamitat“, spune Răzvan Filipescu.

Acesta mai arată că deși Guvernul a promis, înainte de alegerile locale, NU a acordat integral nici măcar despăgubirile pentru culturile de toamnă, nu a amânat ratele fermierilor afectați de secetă și nu a declarat calamitate.

„Am solicitat, personal, aceste lucruri, încă din primăvară, de nenumărate ori. Am făcut apel public la celelalte partide, degeaba. Am adus calcule care demonstrează că acest sprijin era absolut necesar pentru agricultorii constănțeni, dar și pentru restul țării, iar altfel riscăm să colapsăm. Fermierii constănțeni au protestat, au ieșit cu utilajele pe străzi, din disperare, spunând clar că întâmpină dificultăți în rambursarea creditelor, a leasing-urilor, în plata salariilor, a arendei, deoarece efectiv nu au recoltat nimic. Guvernul NU a ținut cont de nimic! Dar noi, cei de la PRO România vom continua să ne luptăm pentru drepturile agricultorilor“, a adăugat Răzvan Filipescu.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: