Connect with us

Actual

(VIDEO) Murad a amenințat Guvernul că toarnă 20 de camioane de nisip în Piața Victoriei

Tatian Iorga

Publicat

la

În urmă cu aproximativ o săptămână, Federația Patronatelor din Turismul Românesc i-a dat un ultimatum Guvernului și l-a avertizat că va fi deranj mare dacă nu se iau măsuri urgente pentru repornirea acestui segment din economie. Mai mult decât atât, președintele FPTR, Mohammad Murad, i-a transmis personal premierului Ludovic Orban, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la începutul acestei săptămâni, că dacă nu aplică urgent câteva măsuri, oamenii din turism vor trece și la alte forme de protest. Spre exemplu, Murad l-a amenințat pe Orban că dacă nu reduce cu cel puțin jumătate chiriile pentru plaje va duce la Bucureşti 20 de camioane pline cu nisip, pe care le va răsturna în fața Guvernului.

Dezvăluirea a fost făcută chiar de Mohammad Murad într-un mesaj video și postat pe Facebook după întâlnirea cu Orban.

„Am avut conferință de presă și am transmis că suntem (investitorii de pe litoral, n.r.) foarte supărați și ceea ce se întâmplă este de neadmis. Am fost contactat (de Guvern, n.r.) pentru a găsi formula cea mai optimă pentru a deschide sezonul turistic de pe litoral, și la nivelul tuturor hotelurilor din România. Am format o comisie împreună cu ANSV și cu Ministerul Sănătății pentru a găsi o formulă în care putem funcționa fără să creăm disconfort turiștilor. 90% din măsuri sunt stabilite și urmează ca acestea să apară în maxim trei zile într-o ordonanță de Guvern, astfel încât să știm încotro și pe ce bază mergem. Cred că măsurile pe care le-am stabilit în special benefice pentru turistul care vine la noi sau pentru consumator indiferent unde se află în România, în hotel sau în restaurant. Nu sunt exagerări, sunt măsuri normale, care cred că ne asigură și nouă continuitate, pentru că eu cred că cel mai important lucru este sănătatea și siguranța turistului. Asta este scopul nostru numărul unu, după care urmează și altele. Două – trei luni de zile am suferit cu toții, foarte mulți au ajuns în șomaj tehnic, cu venituri foarte mici și cred că este momentul să ne asumăm cu toții redeschiderea și un nou start pentru turismul românesc, pentru că este nevoie. Sunt zeci, sute de mii de oameni care așteaptă un semnal.“, a spus Murad.

Președintele FPTR a spus că în întâlnirea cu premierul au fost discutate 15 punte, și au fost stabilite de comun acord o serie de măsuri. Mohammad Murad spune că discuția cu premierul a fost una constructivă, dar a punctat că Guvernul este un pic cam zgârcit pentru turism

„I-am transmis două mesaje importante și o întrebare. Așa a început întâlnirea cu Guvernul. Primul mesaj a fost, și care este foarte important, că: „lucrătorii din turism sunt supărați pe dumneavoastră“. Și al doilea mesaj a fost: „cei din turism nu mai au încredere în Guvernul Orban.“ Dar i-am spus că: „dacă vreți să schimbați opinia, mai aveți timp. Și de asta suntem aici“. Am dat la o parte orgoliul și ne-am dus noi la ei, dacă nu au venit ei la noi. Împreună, cei din turism i-am transmis că vrem un sprijin, așa cum am onorat toate obligațiile ani de zile, este momentul ca să fim și noi de partenerul nostru care se numește statul. Pentru că statul, în orice companie românească sau străină, în special românească este acționar majoritar, pentru că cei mai mulți bani ajung acolo. Și i-am spus (lui Orban, n.r.) că, dacă vrea să fim din nou contribuabili, avem nevoie de un ajutor de la stat. Și am discutat punctual. Pe zona de salarii, ne-a promis că șomajul tehnic o să fie prelungit până la 15 iunie. Doi, impozitul specific va fi redus pentru două trimestre. Trei, impozitul local va fi redus până la 50% și asta rămâne la latitudinea fiecărui primar și aici o să rog să fim uniți să putem scade impozitul local, pentru că și acolo e de luptat. Patru, am stabilit de comun acord, greu, și a trebuit să intervin dur când a fost vorba de plaje cu chiriile mari. I-am spus că este nevoie de reducere la cel puțin jumătate. Și a intervenit Răzvan Pîrjol (secretar de stat în Ministerul Economiei, n.r.) care a anunțat că e complicat, și i-am spus că dacă nu sunteți de acord cu reducerile la jumătate a chiriilor, „promit că mâine dimineață veți avea 20 de camioane de nisip în fața Guvernului, încât să întindem plaja la Guvern.“

 Murad vrea capul „prietenului Pîrjol“

Mohammad Murad a spus că a chiar am fost foarte mirat că Pîrjol (care este responsabil cu turismul, n.r.) deja se crede mul mai mult decât ministru și nu a simțit niciun sprijin din partea lui pentru industrie.

„Cred că este cazul să vorbim între noi și să decidem dacă această persoană este bine să rămână în fruntea turismului românesc sau nu. Lumea mă acuză că sunt în relații bune cu el. Așa este, dar nu este de ajuns. Eu vreau să fie în relații bune cu voi (cei din turism, n.r.). NU doar cu mine. Așa este corect. Avem nevoie ca în fruntea noastră să fie un luptător, un om care să ne apere, unul pe care să-l simțim la greu. Lucru pe care nu l-a făcut Răzvan Pîrjol.“, a spus șeful FPTR.

 Președintele FPTR spune că și alte măsuri au fost discutate, care încă nu sunt luate ca promisiune. Murad a spus că premierul Orban a promis că va analiza măsurile și a punctat că cel mai important lucru este să fie uniți încât așa cum au fost darnici la obligații să fie și la drepturi.

„I-am spus că, așa cum bugetarii rămân pe același consum, așa și privații au nevoie de consum și că se gândească că reprezintă Guvernul tuturor românilor. Noi oamenii de afaceri nu avem culoare politică, culoarea noastră este tricolorul, așa cum știe toată lumea. Sunt convins că mulți o să mă atace, ce caută această persoană din altă țară în România. Cred că sunt mai român decât mulți alții, pentru că jumătate dintre români au vârsta mai mică decât aveam eu când am venit eu în România. Aici sunt de 35 de ani și sunt mai român decât cei de 34 de ani. Am dăruit turismului românesc atenție specială, tot ceea ce a fost mai bun. Patronatele pentru mine sunt un lucru sfânt și niciodată nu voi negocia împotriva intereselor lor. Noi suntem cei care dorim să construim. Noi suntem cei care am asumat și asumăm în continuare tot ceea ce se poate mai rău. Noi am gajat cu casele, cu tot ceea ce am avut mai bun ca să putem să construim. Am fost hoți și suntem în continuare hoți. Hoți de idei ca să facem o țară mai frumoasă pentru că numai așa putem concura cu multinaționalele, de la care am furat idei.“, a conchis Murad.

Publicată de Murad Mohammad pe Joi, 21 mai 2020

Comments

comments

Actual

(VIDEO) Constanţa. Bucovală către secretarul de stat în Turism: “Ne-a ajuns cuţitul la os!”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, a avut loc o întâlnire între Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța și George Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța, cu investitorii de pe litoralul Mării Negre în vederea pregătirii pentru momentul în care situația sanitară va permite redeschiderea activității.

Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism a spus:

“Toată lumea este conștientă de faptul că trebuie să ne mișcăm și să facem ceva pentru turism. În momentul de față avem cea mai predictibilă dată, 1 iunie. Cei care stabilesc normele sunt Ministerul Sănătății și Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Rugămintea către decidenți, inclusiv către cei de la nivel European, a fost ca prin măsurile pe care le gândesc factorii responsabili pentru securitatea sanitară, să nu ne îndepărteze fundamental de la scopul nostru principal: bunăstarea clientului și modul în care poate să își desfășoare activitatea operatorul economic.”

La rândul său, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța a precizat:

“Avem în sală oameni care își sacrifică timpul pentru familie, averea personală, de la agenții, operatori, proprietari de hoteluri, structuri de cazare, alimentație publică, la organizatori de evenimente sau proprietari de cluburi. Am încercat să aduc la acest dialog reprezentanți ai tuturor tipurilor de afaceri din zona Constanța-Mamaia. Voi începe cu o întrebare: când vin măsurile? Pentru că autoritatea locală vrea să vină în complementaritatea acestora.“

Cei care activează în domeniul turismului și-au manifestat îngrijorarea față de lipsa unei strategii și a regulilor ce ar trebui respectate odată cu redeschiderea activității.

Nicolae Bucovală, Organizația Patronală Mamaia-Constanţa: “Turistul nu este zero în PIB. Suntem cetățenii acestei țări. (…) Ne trataţi ca nişte oameni pe plantaţie. (…) Trebuie să elaborați norme și pentru turiști, și pentru noi. Ne-a ajuns cuțitul la os. Aveți o strategie la această oră?”

De asemenea, hotelierii au venit cu mai multe propuneri pentru redeschiderea activității pe perioada  pandemiei globale SARS-CoV-2:

“Cred că pentru niciunul dintre noi nu ar fi vreo problemă ca pe toată perioada sezonului estival să găzduim în hotel un medic, asumându-ne cheltuielile, un cadru medical calificat care să evalueze situațiiile ce pot să apară”, Paul Mărăşoiu, proprietar hotel stațiunea Mamaia.

Prefectul județului Constanța, George Niculescu, a făcut scurte declarații:

“Domnul secretar de stat a făcut un tur al litoralului. Ne-am plimbat puțin și am văzut în ce stadiu este stațiunea Mamaia, pregătită să primească turiști odată cu deschiderea sezonului estival.”

La discuții au luat parte și Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, Anca Nedea-Pavel din partea Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Cătălin Țibuleac, președintele  Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, precum și peste 60 de reprezentanți ai hotelierilor, agențiilor de turism, cluburilor și agenți economici de pe litoral.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Elevii acuză Guvernul de discriminare: „Interzicerea celor cu temperatură la examenele naționale trebuie anulatăׅ“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) atrag atenția privind măsura prin care elevilor cu temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius nu li se va permite accesul în centrele de examinare în care se vor susține examenele naționale. Reacția elevilor vine după ce Ministerul Educației Naționale a emis un ordin împreună cu Ministerul Sănătății prin care sunt menționate o serie de măsuri pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, în contextul susținerii examenelor de Evaluarea Națională și Bacalaureat în unitățile de învățământ preuniversitar din România. Asociațiile reprezentative ale elevilor susțin că măsura prin care accesul elevilor cu temperatura corporală de peste 37,3 grade Celsius este interzis poate fi discriminatorie și va afecta în mod negativ performanțele celor ce urmează să susțină probele scrise ale examenelor.

„Menționăm că există alte cauze medicale ce pot determina o temperatura ridicată a corpului, care să nu indice în mod obligatoriu infectarea cu COVID-19, cum ar fi: sinuzite, infecții dentare, viroze, ciclu menstrual, precum și cauze psihologice: emoții, stres sau temperatura ridicată din perioada verii ce poate duce la o supraîncălzire din mediul exterior. Mai mult, este bine știut faptul că temperatura este fluctuantă, mai ales în sezonul cald, și că atât copiii, cât și adulți, spre deosebire de persoanele vârstnice, rețin mai bine căldura în corp. De asemenea, studiile recente din medicină arată că valoarea optimă a temperaturii corporale de 37 de grade Celsius este considerată „o teorie depăşită”, aceasta fiind stabilită în secolul al XIX-lea. Incertitudinea de care elevii au avut parte în ultimele trei luni în ceea ce privește data exactă de susținere a examenelor naționale a afectat în mod evident perioada de pregătire, iar amânarea probelor din cauza celor menționate anterior va înrăutăți situația. Elevii din anii terminali trebuie să beneficieze de condiții optime de susținere a examenelor, iar interzicerea accesului în centrele de examinare este una greșit fundamentală. Autoritățile trebuie să țină cont de așteptarea îndelungată și de semnele de întrebare pe care elevii, părinții și profesorii le-au avut în ultima perioadă, la care nu au primit răspunsurile exacte nici în momentul de față. Propunem ca, în cazul în care un elev este depistat cu o temperatură corporală mai mare decât pragul impus de autorități, acesta să susțină evaluarea singur, într-o altă sală de clasă, pentru a nu intra în contact cu ceilalți elevi.“, spun asociațiilor într-un comunicat.

Așadar, asociațiile elevilor din Constanța, București și Ilfov, Maramureș și Vâlcea solicită Ministerului Educației și Cercetării retragerea ordinului emis împreună cu Ministerul Sănătății.

“Autoritățile trebuie să asigure condițiile necesare pentru susținerea examenelor pentru toți elevii. Cauzele pentru care un elev poate avea temperatura sunt multiple și e absurd ca după toată perioada asta în care nu ne-au fost livrate mesaje neclare,cei din anii terminali să se trezească că nu pot susține examenele la data stabilită.A fost o provocare pentru elevi să se pregătească acasă, iar faptul că există șansa ca ei să sufere de o banală infecție și să li se amâne examenul reprezintă o problemă, pentru că îi bulversează și mai tare. Ar trebui ca în centrele de examinare să existe săli în care elevii cu temperatura mai mare decât cea stabilită să poată susțină probele.” Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

“Ca elev care urmează să susțină examenul de bacalaureat, susțin faptul că autoritățile nu au nici pe departe o abordare responsabilă asupra problemelor ce pot apărea în cadrul susținerii examenelor. Există o variație de alte motive care pot aduce la creșterea temperaturii peste limita admisă de autorități, iar, interzicerea elevilor să participe la examen nu este o soluție, căci, fără o certitudine cum că elevul este infectat, nu se poate interzice accesul la un examen național. Firește, personal nu consider că autoritățile își vor asuma complet protecția sănătății elevilor care susțin examenul, dar, sper că dumnealor să ia în calcul faptul că aici nu mai există loc de celebra abordare specifică ultimilor ani la învățământ, adică, măsuri incomplete și fără un fundament stabil care, nu au putut oferi încrederea elevilor cum că viitorul educației se află pe mâini sigure. – Nicolae-Alexandru Rădulescu, președinte AEBI.

“Există mai multe cauze pentru a avea temperatură mare, una fiind, în situația fetelor, ciclul menstrual. Îmi imaginez o fată care se trezește dimineața cu temperatura mai mare de 37.3 grade Celsius, neștiind de faptul că temperatura corpului ei e ridicată, merge să își dea examenul de bacalaureat/evaluare națională și este întoarsă acasă, deoarece poate fi suspectă. Nu ne permitem să anulăm examenele pentru o parte nici măcar pentru un elev.” -Paula-Livia Buda, președinte AEM.

“După aproximativ trei luni în care elevii ce susțin examenele de Evaluarea  Națională și Bacalaureatul au fost lăsați în suspans privind deciziile care le hotărăsc viitorul, Ministerul Educației revine cu o nouă măsură, restricționând, nu pentru întâia oară, accesul la educație. Elevilor cu o temperatură mai mare de 37,3 C le este interzis accesul în unitățile de învățământ. Înțelegem situația critică actuală și nu ne dorim să ne prefacem a fi medici, dar această temperatură se încadrează în standardele optime pentru corpul uman. Ținem să subliniem faptul că, febra nu este ceva marca exclusiv COVID-19: o simplă infecție dentară sau un ,,guturai”, așa cum îl numeau bătrânii, pot cauza creșterea temperaturii cu un grad sau două. Nu este cea mai optimă decizie, întrucât aceste examene se vor susține vara, când căldura este aproape de nesuportat, iar temperatura noastră crește oricum din cauza condițiilor atmosferice. Dacă își doresc cu adevărat ca elevii să își susțină examenele, autoritățile vor propune soluții, nu restricții – cum ar fi, izolarea acelui elev suspect de COVID-19 într-o clasă separată cu un profesor supraveghetor, unde își va susține examenul în cauză în condițiile impuse odată cu distanțarea socială. Însă, fără să ne asumăm vreun credit, întrebăm din nou: tot noi elevii să venim cu soluții, cei care suntem puși în dificultate de altfel?  Așteptăm un răspuns la această întrebare de luni întregi.” -Rahela-Maria Macovei, președinte AVE.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Lista RELAXĂRILOR de la 1 iunie: terase deschise, liber la plajă, competiții sportive și călătorii fără declarații

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul României, Ludovic Orban. Șeful statului a făcut primele declarații după ședință.

„Am avut o ședință destul de lungă, împreună cu Premierul Orban, cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare.

Dați-mi voie să vă spun prima dată: avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci, nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei.

În consecință, în continuare atenție, atenție, atenție!

În ce privește, totuși, măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise vor redeveni posibile.

Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele vor trebui să fie la cel puțin doi metri, vor putea să stea maximum patru persoane la o masă și, în acest fel, lucrurile vor fi, zicem noi, sub control.

De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă.

Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții, sigur, de siguranță, de distanțare și de igienă.

Tot de la 1 iunie, vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și, evident, cu respectarea tuturor normelor de igienă.

În ce privește deplasările în afara localității, acestea de la 1 iunie vor fi libere. Deci nu va mai fi nevoie de declarație când ieșim cu mașina, sau cu piciorul, sau cu bicicleta din localitate.

În ce privește competițiile sportive, avem și aici o veste bună. Se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie, dar – atenție! – pentru sporturile care se practică afară, în aer liber, și mai puțin sporturi de contact. Deci sporturile vor fi, competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact, și competițiile se vor desfășura în această etapă fără spectatori.

Acum, o temă extrem de importantă pentru foarte mulți părinți și elevi sunt examenele naționale și le-am discutat pe acestea, fiindcă au apărut tot felul de întrebări. Părerea mea a fost că trebuie să-i lămurim pe oameni foarte bine, ca să știe ce se întâmplă.

Prima concluzie: examenele naționale vor avea loc fizic așa cum au fost planificate și anunțate deja de câteva săptămâni. Deci Evaluarea Națională se va face începând din 15 iunie, așa cum a fost planificată, după care vor avea loc examenele de Bacalaureat.

Însă a apărut o problemă pe care am dorit să o rezolvăm. Este posibil să fie copii care sunt bolnavi atunci când se ține examenul. Este posibil să vină copii la școală pentru examen și la termometru să se constate că au febră și nu pot să intre la examen. Pentru acești copii am considerat că trebuie să găsim o soluție să primească totuși aceeași șansă ca și copiii care pot intra la examen și atunci se va organiza – atenție!, vorbesc de Evaluare Națională, deci Evaluarea Națională se ține, începând din 15 iunie, așa cum a fost planificată – pentru copiii însă care sunt bolnavi, care sunt găsiți cu febră la intrarea în școală, care sunt izolați împreună cu familia la domiciliu, care sunt într-o localitate sau într-un cartier care este în carantină, pentru aceștia, deci pentru motive medicale și de carantină, și numai pentru aceștia, se organizează o a doua sesiune de Evaluare Națională, începând din 29 iunie.

Deci, repet, Evaluarea Națională se ține cum este planificată. Pentru cei care sunt însă bolnavi, găsiți cu temperatură, cu febră la intrarea în școală, sau izolați cu familia, sau carantinați, se organizează a doua sesiune.

În privința Bacalaureatului, cu siguranță că și aici este posibil să fie copii care au diferite probleme și, pentru a putea rezolva paușal chestiunea celor care din varii motive nu pot veni la prima sesiune, se va organiza, ca și în alți ani, o a doua sesiune de Bacalaureat, în august, și acești copii vor putea atunci să participe la a doua sesiune de Bacalaureat în august.

Deci, și Evaluarea va avea o doua sesiune, dar numai pentru copiii care au fost bolnavi, sau izolați sau carantinați, iar pentru Bacalaureat prima sesiune absolut normal, a doua sesiune în august, ca și în alți ani.

În final, dați-mi voie să vă repet, dragi români, dragi tineri, dragi elevi, dragi copii: cu toții vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă de epidemie dacă respectăm distanțarea, purtăm mască în spațiile închise și avem grijă să ne spălăm pe mâini cât mai des.“, a declarat Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: