Connect with us

Politica

(Video) Partidul lui Băsescu vrea să branșeze România la gaze: „70% dintre cetățeni se încălzesc cu lemne“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Au rămas mai puțin de ore din această campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Cu toate acestea, cei mai mulți candidați au abordat subiecte ce țin mai mult de bucătăria internă a României și mai puțin de ceea ce ar trebui să facă aleșii român la Bruxelles. În această idee, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că a fost o campanie electorală complicată, pentru că „aproape toți competitorii electorali au încercat să deturneze sensul acestei bătălii politice“.

„Duminică mergem la vot pentru a alege reprezentanții în Parlamentul European, ori aproape toate partidele de la stânga la dreapta au dus dezbateri ce țin de politica internă și nicidecum de chestiuni ce privesc România în relația cu UE sau chestiuni ce țin de interesul UE. PMP e singurul partid care a venit în această campanie cu un plan de acțiune, pe care îl vor implementa prin europarlamentarii partidului la Bruxelles. Am vrut să vorbim în această campanie doar despre Europa, pentru că ea este cea care ne-a crescut după ce am intrat în UE și datorită căreia am atins un nivel de prosperitate fără precedent. Este de datoria noastră să ne asumăm acest traseu european“, a afirmat Tomac.

Președintele PMP a spus că la toate problemele din societatea românească există un răspuns: „dacă vrem spitale mai bune, e nevoie de mai multă integrare; dacă vrem sistem de învățământ mai bun și școli mai moderne, răspunsul e simplu și același, avem nevoie de mai multă integrare; dacă vrem mai multe autostrăzi, de asemenea, răspunsul e același, avem nevoie de mai multă integrare. Asta pentru că, având resurse de la UE, putem să ne dezvoltăm mult mai bine“. Liderul PMP a punctat și faptul că cea mai mare amenințare la care este supusă Uniunea Europeană la ora actuală nu este nici pericolul chinezesc, nici Federația Rusă și nici Africa. Cea mai mare amenințare pentru UE se află în interiorul ei, spune Tomac. De aceea, continuă PMP-istul, cel mai mare pericol îl constituie politicienii populiști.

„Avem deja acțiuni concrete a unor politicieni populiști din UE, Brexit-ul fiind un efect al acestor aventuri politice. Cred că acest val de isterie anti-Bruxelles trebuie combătut. Tocmai de aceea, eu am ales să candidez la aceste alegeri, pe poziția a doua, iar primul pe listă este Traian Băsescu. Experiența pe care a acumulat-o acesta în cei 10 ani de mandat ca președinte, ca membru în Consiliul European, îi conferă posibilitatea de a cunoaște foarte bine bucătăria internă a Uniunii Europene. Românii trebuie să înțeleagă faptul că la Bruxelles suntem obligați să trimitem politicieni competenți și pregătiți, care să se bată de la egal la egal, cu argumente, pe chestiuni ce țin de interesele României“, a subliniat liderul PMP.

Gazele din Marea Neagră, de pe teritoriul țării noastre, doar pentru români!

Eugen Tomac a afirmat că PMP va milita la Bruxelles pentru ca, de exemplu, subvenția pentru agricultorii români, care acum este de 196 de euro/hectar, să fie mărită aproape de nivelul celor care fac agricultură în Spania, în Italia ori în Germania, unde subvenția la hectar este de 400 de euro. De asemenea, Tomac a spus că europarlamentarii partidului vor milita, atunci când se va elabora bugetul UE, 2021 – 2027, prin amendamente, ca România să poată beneficia de finanțări de la UE pentru un proiect care ţine de necesitatea de a extinde reţeaua de gaze către populaţie. Concret, cei de la PMP vor ca UE să suporte cheltuielile de racordare a tuturor locuinţelor din România la reţeaua de gaze naturale.

„La ora actuală, doar 30% dintre români au acces în locuinţe la reţeua naţională de gaze. 70% dintre români se încălzesc în continuare cu lemne. Asta în condiţiile în care în aproape toate state UE populaţia are acces la reţeaua naţională de gaze, iar asta este parte a confortului de care se bucură europene. Culmea este că noi, aici, avem în Marea Neagră resurse uriaşe de gaze. De ce trebuie să le exportăm, să le vindem Ungariei ori Austriei, şi să nu le utilizăm în ţară. Cred că acest obiectiv al PMP (de a finanța de la UE racordarea locuinţelor la reţeaua de gaze) este unul realist și sunt convins că va fi susținut și de ceilalți europarlamentari români. Ne vom strădui ca acest proiect să se afle pe agenda PPE. Trebuie să fie un proiect multianual. Taxele de racordare la rețeaua de gaze sunt mari, iar cetățenii nu și le permit“, a spus Tomac.

Președintele PMP a afirmat că o altă preocupare a PMP este legată viața românilor plecați la muncă în străinătate și de modul cum sunt ei tratați în țările unde lucrează. Evident, în ecuație figurează și români din Marea Britanie, stat care a decis să părăsească UE. Tomac a spus că, prin proiecte și programe finanțate de UE, o parte dintre români se poate întoarce în țară. Tomac a afirmat că, din păcate, Guvernul României nu a avut vreun proiect în această perioadă cât țara noastră a deținut președinția Uniunii Europene. El a adăugat că PMP a propus ca UE să accelereze procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniune. În plus, Tomac a afirmat că PMP mai propune ca cetățenii din Republica Moldova să poată depune cereri de acordare a cetățeniei române în toate județele și nu doar la cinci centre cum este în prezent. Președintele PMP a spus că, în prezent, sunt peste 250.000 de cereri în așteptare. El a subliniat că dacă acest proces va fi descentralizat, în următorii ani peste 50% din populația Moldovei va putea obține cetățenia Română, ceea ce ar însemna că vor fi cetățeni europeni.

Președintele PMP a abordat în conferința de presă și subiectul referendumului convocat de președintele Klaus Iohannis. Tomac a spus că referendumul a fost organizat foarte prost, iar cetățenii nu au înțeles mai nimic din miza acestuia, mai ales că întrebările sunt complicate.

„Cu toate astea, referendumul are o miză uriașă pentru România, iar în cazul în care va fi invalidat consecințele pot fi catastrofale pentru statul român. De aceea, PMP invită cetățenii să voteze la referendum, pentru că acesta nu este despre Iohannis și Dragnea. Acest referendum este ca un test pentru cetățenii români dacă înțelegem cât de important este independența Justiției. Noi ne ducem la urne pentru a afirma atașamentul pentru o valoare fundamentală a Uniunii Europene – statul de drept“, a spus Tomac.

PMP va trimite duminică 19.000 de observatori în secțiile de votare!

Legat de alegerile europarlamentare de duminică, președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că partidul va avea aproximativ 19.000 de oameni care vor supraveghea numărarea buletinelor de vot.

„Pentru că nu avem europarlamentar în funcție, Biroul Electoral a decis ca PMP să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare, ceea ce este de neînțeles. Pe de altă parte, există referendumul. Noi ca partid parlamentar avem dreptul, în baza referendumului convocat, să avem membri în secție, dar Biroul Electoral Central, prin membri de partid desemnați acolo, a decis altfel. Cu toate astea, în premieră anunț că PMP va trimite la duminică 19.000 de observatori. Vom avea membrii în toate secțiile de votare din întreaga țară, delegați din partea PMP pentru a asista la procesul de numărare a voturilor. Avem această capacitate și ne-am organizat deja. Vrem să ne apărăm fiecare vot. Nu punem răul în față, dar trebuie să fim prudenți“, a punctat Eugen Tomac.

Președintele PMP a mai spus că, după votul de duminică, viața politică din România se va reseta.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară

Realizat de Asociația Puterea Civică

Codul unic de identificare atribuit mandatarului: 41190004

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

TENSIUNI CÂT CASA în coaliția de guvernare. Motivul? Susținerea lui Isărescu la șefia BNR

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat provocat, astăzi, un mic cutremur în sânul coaliției de guvernare. Ba chiar în propriul partid. Liderul Senatului a anunțat că, în urma discuţiei avute cu premierul Viorica Dăncilă, se va merge pe susţinerea lui Mugur Isărescu pentru reînnoirea mandatului acestuia de guvernator al Băncii Naţionale a României, informează România TV, care citează Agerpres. Anunțul a pus paie pe foc în rândul membrilor de frunte ai PSD și ALDE, care l-au atacat constant pe Isărescu în ultimii ani. Schimbarea cu 180 de grade a poziției șefilor PSD și ALDE referitoare la Isărescu l-a surprins pe deputatul ALDE Daniel Zamfir, unul dintre cei mai aprigi critici ai guvernatorului BNR. Liderul grupului ALDE din Senat, Daniel Zamfir, a anunțat că va vota împotriva numirii lui Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR și și-a exprimat speranța că și mulți alți parlamentari vor proceda la fel. De altfel, acesta l-a criticat în termeni duri pe Isărescu, pe Facebook.

„Presiunea constantă pe care Mugur Isărescu a făcut o asupra Guvernului a dat roade. Într un moment nu tocmai ușor pentru Guvern, încolțit din toate părțile, Ayatollah-ului ii reușește din nou. Manipularea de a pune în cârca Guvernului inflația a reușit și ea, deși este răspunderea BNR. Cel mai longeviv Guvernator de pe planetă își trece în palmares următoarele:

  1. Cea mai îndatorată populație din UE;
  2. Cel mai mic grad de intermediere financiară din UE- de zece ori sub media europeană!

3.Românii plătesc costuri triple cu creditarea față de media europeană, în timp ce băncile străine au profituri triple fata de media europeană;

3.A impus un ROBOR netransparent, “umflând ” ratele românilor.

Toate astea, bineînțeles, în numele stabilității financiare, pe care iată, toată Europa o apreciază. E limpede cred, pentru toată lumea, de ce nu l lasă oamenii ăștia să plece.

România va rămâne în continuare El Dorado pentru băncile străine. Cred în continuare că personajul e unul expirat, care a făcut rău României și din păcate va mai face. Eu va asigur că rămân același: voi vota împotriva lui Isărescu și sper să fie mulți parlamentari care să facă la fel“, scrie Daniel Zamfir.

Inclusiv în rândul social democraților există nemulțumiri cu privire la repoziționarea partidului vizavi de Isărescu. Potrivit unor surse din cadrul grupului, citate de stiripesurse.ro, senatorii PSD vor ca premierul Viorica Dăncilă să se prezinte într-o şedinţă a grupului pentru a explica de ce partidul l-ar susţine pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la BNR, în condţiile în care actualul guvernator a fost ţinta criticilor social-democraţilor în ultimele luni. De altfel, vicepreședintele PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei Deputaților, a declarat astăzi că ea nu va vota pentru menţinerea, în continuare, a lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale.

Telefonul din străinătate!

Decizia PSD și ALDE a a-l susține pe Isărescu pentru un nou mandat la șefia BNR a fost comentată și de deputatul de Constanța al PMP Robert-Nicolae Turcescu. Într-o postare pe Facebook, aceste scrie că, în 1 mai, publica informația cĂ Mugur Isărescu va primi un nou mandat în fruntea BNR:

„Mugur Isărescu va mai sta încă doi ani în fruntea BNR. Cel puțin doi ani. S-au purtat niște discuții interesante în stratosfera Finanțelor mondiale. Și apoi s-a dat un telefon în România“.

„Azi aflăm, surpriza!, că PSD, ce sa vezi, îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea BNR!“, punctează Robert Turcescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ciorbea nu mai e Avocatul Poporului. Cine e favorit să preia funcția?

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Victor Ciorbea a înaintat, astăzi, o adresă președinților Senatului și Camerei Deputaților, prin care a informat că mandatul său de Avocat al Poporului a încetat, a anunţat instituţia într-un comunicat. Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit că Renate Weber este propunerea PSD – ALDE pentru acest post. „Avocatul Poporului e al celor de la ALDE”, a declarat Viorica Dăncilă după întâlnirea coaliţiei. Pe de altă parte, Peter Eckstein Kovacs este propunerea USR, susținută și de PNL și UDMR pentru Avocatul Poporului. Mandatul Avocatului Poporului este de 5 ani şi poate fi reînnoit o dată. Victor Ciorbea a fost ales în această funcție în 2014. Avocatul Poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului.

Sursa: romaniatv.net

Sursa foto: facebook.com/Victor.Ciorbea

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PSD, ședință CEX înaintea Congresului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderii județeni PSD au primit, luni, o convocare pentru o ședință de CEX înaintea Congresului de sâmbătă, scriu, în exclusivitate, jurnaliștii de la stiripesurse.ro.

Reuniunea social-democraților va avea loc vineri, la ora 12.00, la sediul din Băneasa. La CEX se vor stabili candidaturile finale la Congresul din 29 martie:

  • Pentru președinte executiv PSD se află în cursă: Daniel Suciu (ministrul Dezvoltării), Daniel Florea (primar sectorul 5) și ar putea intra în cursă și Paul Stănescu.
  • Pentru secretar general concurează, momentan: Felix Stroe (lider PSD Constanta), Marius Dunca (lider PSD Brasov), Codrin Stefanescu (fost secretar general).
  • Pentru președinte PSD nu se anunță momentan alt candidat în afara Vioricăi Dăncilă.

Data limită de depunere a candidaturilor este miercuri.

Congresul PSD va avea loc sambata, la Sala Palatului.

foto: arhiva

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: