Conecteaza-te cu noi

Actual

(VIDEO) Protest pe patru roți. Agricultorii din județul Constanța cer cu DISPERARE ajutorul autorităților

Published

on

Agricultorilor și fermierilor din județul Constanța le-a ajuns cuțitul la os. Sătui să fie ignorați de autoritățile de la București, peste 100 de agricultori și fermieri de la Negru Vodă până la Techirghiol și-au scos utilajele în semn de protest față de nepăsarea autorităților. Protestul a fost inițiat de Grupul de inițiativă civică al agricultorilor din Dobrogea, care a organizat o plimbare pașnică pe DN 38 cu tractoarele și utilajele agricole. Într-un final, agricultorii s-au oprit la Techirghiol, unde au stat de vorbă cu prefectul județului Constanța, George Niculescu, și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Scarlat. Theodor Ichim, fermier din zona Negru Vodă și Adamclisi, a declarat că a abordat cu oficialul de la București mai multe probleme.„La chemarea Grupului de inițiativă a agricultorilor din Dobrogea, au fost scoase pe drumuri peste 250 de tractoare și utilaje agricole. Cu această ocazie, le-am transmis oficialilor de la București patru revendicări principale. Una dintre acestea se referă la dezvoltarea unor proiecte pentru refacerea cât mai urgentă a sistemului de irigații. Județul Constanța este o zonă specială și are cea mai mică medie a precipitațiilor din țară. Suntem la jumate față de restul țării. Nu avem ape de suprafață, fără râuri, fără ape de subteran și pânze freatice de suprafață. Noi avem numai pânze freatice de profunzime. Și, atunci, la discuțiile cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, am cerut ca regiunea Dobrogea, în special Constanța, să fie tratată ca o regiune specială, cu nevoi speciale. Se pare că s-a înțeles acest lucru, iar secretarul de stat ne-a spus că se lucrează la un proiect, iar în următorii doi ani vor fi demarate lucrări de refacere a sistemelor de irigații din Dobrogea, făcute special pentru regiunea noastră.“, a spus Theodor Ichim.

Acesta a spus că secretarul de stat le-a transmis că nu mai încurajează înființarea Organizațiilor Utilizatorilor de Apă, pentru că din banii care ar trebui să vină de la Uniunea Europeană vor alocări de fonduri cu precădere pentru refacerea sistemelor de irigații atât principale, cât și secundare, dar și alte componente din sistemul de irigații, Practic, secretarul de stat le-a transmis agricultorilor că statul va veni să reabiliteze sistemul de irigații până la rețeaua secundară și care erau administrate de OAI-uri. Ichim a spus acest lucru sună frumos, dar trebuie văzut că se și întâmplă

„Noi nu mai credem nimic, pentru lucrurile astea ni se spun de 30 de ani. Cei de la Guvern spun că până în 2026 ar trebui cheltuiți banii pentru irigații“, a afirmat Theodor Ichim.

Advertisement

Agricultorul a spus că o a doua temă abordată cum reprezentantul Ministerului Agriculturii. Theodor Ichim a spus că fermierii și agricultorii din județul Constanța cer amânarea ratelor la bănci și la leasing-uri pentru utilaje.

„Noi cerem suspendarea ratelor pentru minim un an, până la următorul an agricol. În acest caz, Ministerul Agriculturii nu are un cuvânt de spus, în schimb ni s-a promis că se vor face presiuni la nivel de Banca Națională, astfel încât această instituție să elaboreze o hotărâre prin care să permită băncilor să ne suspende creditele, fără să ne raporteze în Centrala Riscurilor. Așteptăm un răspuns în acest caz și nu vom ceda până această cerere nu se soluționează într-un fel. Guvernul a înțeles situația noastră, la fel și băncile, dar se pare că singura instituție care nu înțelege este BNR“, a afirmat Ichim.

O altă problemă ridicată de agricultorul constănțean este declararea stării de forță majoră în județul Constanța.

„Am primit răspunsul că, generalizat, acest lucru nu se poate face, în schimb, putem cere fiecare dintre noi de la Registrul Comerțului certificate de forță majoră și am negociat cu Prefectura și cu reprezentantul Guvernului ca acest lucru să se facă prin liste centralizatoare și trimise autorităților de resort, astfel încât să nu ne apucăm 6.000 de fermieri cozi la Direcția Agricolă, pentru adeverință, și apoi la Registrul Comerțului pentru obținerea certificatului de forță majoră, care ne permite să ne renegociem, printre altele, termenele de plată din contractele comerciale, în condițiile în care nu am obținut niciun fel de venit din afacerea noastră în acest an“, a afirmat Theodor Ichim.

Agricultorul a conchis spunând că, dacă autoritățile nu iau în serios cererile lor, există riscul ca peste 60.000 de oameni care lucrează în agricultura din județul Constanța să rămână pe drumuri.

Advertisement

Citește și:

Agricultorii amenință cu proteste. Cer Guvernului suspendarea ratelor la bănci

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions