Connect with us

Actual

(VIDEO) Protest pe patru roți. Agricultorii din județul Constanța cer cu DISPERARE ajutorul autorităților

Publicat

la

Agricultorilor și fermierilor din județul Constanța le-a ajuns cuțitul la os. Sătui să fie ignorați de autoritățile de la București, peste 100 de agricultori și fermieri de la Negru Vodă până la Techirghiol și-au scos utilajele în semn de protest față de nepăsarea autorităților. Protestul a fost inițiat de Grupul de inițiativă civică al agricultorilor din Dobrogea, care a organizat o plimbare pașnică pe DN 38 cu tractoarele și utilajele agricole. Într-un final, agricultorii s-au oprit la Techirghiol, unde au stat de vorbă cu prefectul județului Constanța, George Niculescu, și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Scarlat. Theodor Ichim, fermier din zona Negru Vodă și Adamclisi, a declarat că a abordat cu oficialul de la București mai multe probleme.„La chemarea Grupului de inițiativă a agricultorilor din Dobrogea, au fost scoase pe drumuri peste 250 de tractoare și utilaje agricole. Cu această ocazie, le-am transmis oficialilor de la București patru revendicări principale. Una dintre acestea se referă la dezvoltarea unor proiecte pentru refacerea cât mai urgentă a sistemului de irigații. Județul Constanța este o zonă specială și are cea mai mică medie a precipitațiilor din țară. Suntem la jumate față de restul țării. Nu avem ape de suprafață, fără râuri, fără ape de subteran și pânze freatice de suprafață. Noi avem numai pânze freatice de profunzime. Și, atunci, la discuțiile cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, am cerut ca regiunea Dobrogea, în special Constanța, să fie tratată ca o regiune specială, cu nevoi speciale. Se pare că s-a înțeles acest lucru, iar secretarul de stat ne-a spus că se lucrează la un proiect, iar în următorii doi ani vor fi demarate lucrări de refacere a sistemelor de irigații din Dobrogea, făcute special pentru regiunea noastră.“, a spus Theodor Ichim.

Acesta a spus că secretarul de stat le-a transmis că nu mai încurajează înființarea Organizațiilor Utilizatorilor de Apă, pentru că din banii care ar trebui să vină de la Uniunea Europeană vor alocări de fonduri cu precădere pentru refacerea sistemelor de irigații atât principale, cât și secundare, dar și alte componente din sistemul de irigații, Practic, secretarul de stat le-a transmis agricultorilor că statul va veni să reabiliteze sistemul de irigații până la rețeaua secundară și care erau administrate de OAI-uri. Ichim a spus acest lucru sună frumos, dar trebuie văzut că se și întâmplă

„Noi nu mai credem nimic, pentru lucrurile astea ni se spun de 30 de ani. Cei de la Guvern spun că până în 2026 ar trebui cheltuiți banii pentru irigații“, a afirmat Theodor Ichim.

Agricultorul a spus că o a doua temă abordată cum reprezentantul Ministerului Agriculturii. Theodor Ichim a spus că fermierii și agricultorii din județul Constanța cer amânarea ratelor la bănci și la leasing-uri pentru utilaje.

„Noi cerem suspendarea ratelor pentru minim un an, până la următorul an agricol. În acest caz, Ministerul Agriculturii nu are un cuvânt de spus, în schimb ni s-a promis că se vor face presiuni la nivel de Banca Națională, astfel încât această instituție să elaboreze o hotărâre prin care să permită băncilor să ne suspende creditele, fără să ne raporteze în Centrala Riscurilor. Așteptăm un răspuns în acest caz și nu vom ceda până această cerere nu se soluționează într-un fel. Guvernul a înțeles situația noastră, la fel și băncile, dar se pare că singura instituție care nu înțelege este BNR“, a afirmat Ichim.

O altă problemă ridicată de agricultorul constănțean este declararea stării de forță majoră în județul Constanța.

„Am primit răspunsul că, generalizat, acest lucru nu se poate face, în schimb, putem cere fiecare dintre noi de la Registrul Comerțului certificate de forță majoră și am negociat cu Prefectura și cu reprezentantul Guvernului ca acest lucru să se facă prin liste centralizatoare și trimise autorităților de resort, astfel încât să nu ne apucăm 6.000 de fermieri cozi la Direcția Agricolă, pentru adeverință, și apoi la Registrul Comerțului pentru obținerea certificatului de forță majoră, care ne permite să ne renegociem, printre altele, termenele de plată din contractele comerciale, în condițiile în care nu am obținut niciun fel de venit din afacerea noastră în acest an“, a afirmat Theodor Ichim.

Agricultorul a conchis spunând că, dacă autoritățile nu iau în serios cererile lor, există riscul ca peste 60.000 de oameni care lucrează în agricultura din județul Constanța să rămână pe drumuri.

Citește și:

Agricultorii amenință cu proteste. Cer Guvernului suspendarea ratelor la bănci

Comments

comments

Actual

Un nou-născut a fost abandonat într-o curte din comuna Castelu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 24 septembrie a.c., polițiștii Secției 4 Rurală Medgidia au fost sesizați de către o femeie, prin apel 112, cu privire la faptul că aceasta a găsit un nou-născut în curtea locuinței sale din comuna Castelu.

La fața locului, polițiștii au identificat persoana apelantă, o femeie de 38 de ani, precum și copilul, care se afla într-o pungă. Acesta a fost  transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Conform primelor cercetări, s-a stabilit faptul că femeia în cauză este mama fetiței nou-născute.

”În cauză a fost deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului. Polițiștii continuă cercetările pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele care au condus la acest incident.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ce spun reprezentanții IȘJ Constanța despre bătaia din fața Liceului ”Nicolae Rotaru”

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța au venit cu precizări referitoare la bătaia care a avut loc azi, în fața Liceului Sportiv ”Nicolae Rotaru”, în urma căreia un elev a fost transportat la spitalul județean.

Potrivit unui comunicat de presă, IȘJ menționează:

”Inspectoratul Școlar Județean Constanța s-a autosesizat cu privire la situația creată la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanța, în urma unui mesaj postat de pe pagina instituțională de Facebook, astăzi, 24.09.2021. Mesajul descria în mod explicit o situație conflictuală, cu manifestări de violență fizică, în rândul elevilor.

În acest sens, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin inspectorul școlar de sector, prof. Gabriel Georgescu, a contactat de urgență conducerea unității de învățământ pentru a obține detaliile legate de incidentul semnalat.

Din informațiile date de managerul instituției școlare s-a constatat faptul că respectivul conflict a avut loc astăzi, 24.09.2021, în fața Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanța, între un elev de clasa a X-a și un grup de persoane care locuiesc în apropierea unității de învățământ.

La semnalarea evenimentului de către elevul agresat, conducerea liceului a apelat serviciul 112, apel în urmă căruia, la fața locului s-au deplasat un echipaj SMURD și o patrulă de poliție. Au fost acordate îngrijiri medicale elevului și au fost solicitate declarații de la martorii prezenți la momentul derulării incidentului.

Conducerea liceului ne-a informat că situația înregistrată astăzi este posibil a fi cauzată de un schimb de replici care a avut loc în cursul zilei de ieri între elevul respectiv și o elevă, soră a unuia dintre agresori, cu toate că, la acel moment doamna director adjunct, prof. Magdalena Martinescu, a intervenit la momentul respectiv și i-a direcționat pe cei doi către sălile de clasă pentru a participa la cursuri.

În acest moment, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, cât și al Inspectoratului Școlar Județean Constanța este în derulare analiza cazului, urmând ca în cel mai scurt timp să fie luate măsurile legale care se impun, în funcție de expertiza instituțională specifică.

Luni, 27.09.2021, la prima oră, o echipă de inspectori școlari se va prezenta la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanța în vederea verificării modului în care au fost respectate procedurile de intervenție în această situație.

De asemenea, s-a solicitat de urgență unității de învățământ derularea unor acțiuni de prevenire a actelor de bullying, în colaborare cu grupul de acțiune anti-bullying din instituția școlară și cu specialiștii din cadrul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică Constanța.”, precizează Mihai Sorin, inspector școlar general al IȘJ Constanța.

Iată informațiile publicate în cursul zilei de azi:

Bătaie în fața unui liceu din Constanța. Un elev a fost transportat la spital

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bătaie în fața unui liceu din Constanța. Un elev a fost transportat la spital

Publicat

la data de

Scris de

Un elev a ajuns la spital în urma unui scandal care s-a produs în fața liceului sportiv din municipiul Constanța.

Astăzi, în jurul orei 13.00, polițiști din cadrul Secției 3 au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că un băiat, de 16 ani, ar fi fost lovit la nivelul feței de către alți doi tineri, de 15, respectiv 16 ani, faptă petrecută în proximitatea unui liceu din municipiul Constanța.

Persoana vătămată a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

”Deplasați la fața locului, polițiștii au identificat persoanele bănuite de comiterea faptei, acestea fiind conduse la sediul unității de poliție, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor care au condus la acest incident, urmând ca la finalizarea acestora să se ia masurile legale care se impun.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: