Connect with us

Actual

(VIDEO) RAJA SA a predat către consiliile locale investiții de 337 de milioane de euro

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Operatorul regional de apă și canalizare RAJA SA a semnat astăzi protocoale prin care a predat investițiile realizate prin Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007 – 2013, în valoare de 337 de milioane de euro, către beneficiarii lor, unitățile administrativ-teritoriale. La eveniment au fost prezenți 22 de primari din județele Constanța, Ialomița și Ilfov, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Iorga-Palaz, și oficiali de la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Felix Stroe, directorul general al SC RAJA SA, a subliniat că accesarea fondurilor europene prin POS Mediu a început cu un singur proiect, însă în timp s-au adăugat alte patru proiecte. Valoarea totală a investițiilor a fost de 1.451.363.622 de lei, ceea ce înseamnă 337.167.200 de euro. RAJA SA a cofinanțat aceste proiecte cu 241.108.344 de lei, ceea ce înseamnă 56.071.707 euro. Contribuția operatorului a fost asigurată printr-un credit obținut în condiții avantajoase de la BERD.

Cele cinci proiecte finalizate prin POS Mediu sunt următoarele:

  1. Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța – Ialomița, în valoare de peste 238,2 milioane de euro
  2. Executarea branșamentelor de apă și a racordurilor de canalizare în regiunea Constanța – Ialomița, în valoare de 10,3 milioane de euro
  3. Canalizare menajeră în comuna Valu lui Traian, etapa a II-a, județul Constanța, în valoare de peste 6 milioane de euro
  4. Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov, în valoare de 47,7 milioane de euro
  5. Reabilitarea stației de epurare ape uzate Eforie Sud, în valoare de 32,8 milioane de euro.

Felix Stroe a afirmat că RAJA SA a obținut cea mai mare finanțare pentru infrastructura de apă și canalizare din România prin POS Mediu. Prin implementarea acestor proiecte, RAJA are în operare 16 stații de epurare a apelor uzate, la standarde europene, unele înființate de la zero, altele modernizate și echipate cu cele mai moderne tehnologii. Stația de la Eforie Sud este cea mai modernă din România, în vreme ce stația Constanța Nord este prima stație acoperită din Europa Centrală și de Est, în care și aerul, la rândul lui, este epurat.

La aceste investiții finalizate în anii trecuți și predate astăzi în proprietatea UAT-urilor, se adaugă noi proiecte depuse de RAJA în Programul Operațional de Investiții Mari (POIM), în valoare de peste 600 de milioane de euro. Cumulate, investițiile vor depăși un miliard de euro.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mangalia: Unul dintre hoții care au furat dintr-o vilă, arestat preventiv

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În această seară, Judecătoria Mangalia a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru tânărul de 23 de ani, din localitatea Arsa, județul Constanța, autor al infracțiunii de furt calificat dintr-o vilă din municipiul Mangalia, iar ceilalți 3 autori, minori în vârstă de 16 ani fiecare, au primit mandate de arestare la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Toți minorii sunt din municipiul Mangalia. Prejudiciul în cauză, estimat la aproximativ 10.000 de lei a fost recuperat în proporție de 40 % și predat persoanei vătămate.

Reamintim că , în noaptea de 6/7 februarie a.c., tinerii au escaladat gardul împrejmuitor și au forțat una dintre fereastrele de la parter ale vilei în cauză, ulterior sustrăgând mai multe televizoare cu telecomandă, o combină muzicală, două boxe audio și două telecomenzi pentru instalația de aer condiționat.

Patru tineri au furat produse electronice dintr-o vilă din Mangalia! Au fost reținuți

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

S-a lansat aplicația ”Apel 112” care transmite coordonatele GPS la inițierea apelului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a lansat ieri aplicaţia de urgenţă ”Apel 112” pentru telefoane mobile, care permite transmiterea coordonatelor GPS la momentul iniţierii apelului către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Pe baza informaţiilor de localizare, intervenţia agenţiilor specializate (Serviciul  de Ambulanţă, Poliţie, ISU-SMURD, Jandarmi, Salvamont) din cadrul SNUAU este mai rapidă şi mai eficientă, crescând astfel şansele de salvare ale apelantului.

Aplicaţia permite transmiterea localizării apelanţilor 112 atunci când apelul de urgenţă este generat dintr-o reţea naţională de telefonie mobilă.
Utilizarea aplicaţiei presupune activarea şi existenţa serviciilor de date (acces Internet) şi a serviciului de localizare (GPS) ale telefonului mobil.
În lipsa serviciului de date, poziţia apelantului va putea fi totuşi comunicată operatorului 112 în timpul conversaţiei telefonice pentru că aplicaţia permite afişarea coordonatelor GPS.

Aplicaţia ”Apel 112” este gratuită şi poate fi descărcată şi instalată pe telefonul mobil din magazinele de aplicaţii Google Play şi App Store, începând de astăzi, 15 februarie. Aplicaţia este compatibilă cu telefoanele mobile cu sisteme de operare Android şi iOS. Versiunile minime suportate de sistemele de operare ale telefoanelor mobile sunt iOS 5 şi Android 4.4.

Pentru a putea folosi aplicaţia într-un caz de urgenţă, utilizatorul trebuie să introducă în aplicaţie numărul sau numerele de telefon, în cazul în care în telefonul mobil sunt două cartele SIM cu servicii de date active. Folosirea aplicaţiei nu necesită înregistrarea în sistemul informatic al 112 a apelantului sau a numărului/ numerelor de telefon pe care acesta îl/ le deţine.

La prima accesare a aplicaţiei, utilizatorul trebuie să accepte Termenii şi Condiţiile, apoi dacă informaţia de localizare este disponibilă, pe ecranul telefonului sunt afişate latitudinea şi longitudinea corespunzătoare poziţiei. Acurateţea informaţiilor de localizare depinde de calitatea semnalului GPS, iar precizia poate varia de la câteva zeci de metri până la câteva sute de metri.

La utilizarea butonului ”Apelare 112” sau ”Transmitere poziţie”, aplicaţia extrage şi transmite informaţiile de localizare asociate telefonului mobil, în format AML (Advanced Mobile Location), către sistemul informatic al 112. Aceste informaţii vor fi prelucrate şi puse la dispoziţia operatorilor 112 şi a agenţiilor specializate numai în asociere directă cu un apel de urgenţă 112 generat de la numărul de telefon de pe care a fost transmisă informaţia de localizare.

La nivel european sunt şi alte ţări în care instituţiile sau autorităţile cu atribuţii în gestionarea apelurilor de urgenţă au pus la dispoziţia populaţiei aplicaţii similare celei dezvoltate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, de exemplu Finlanda, Austria, Slovenia, Lituania.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Acțiune nocturnă a polițiștilor, la Topraisar

Elisabeta Buric

Publicat

la data de

Scris de

În noaptea de 15 spre 16 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică al IPJ Constanța și lucrători ai Secției 9 Rurală Topraisar au executat o acțiune pe linia pazei bunurilor și a valorilor.
Au fost legitimate 53 de persoane și verificate în trafic alte 34 de autovehicule, fiind aplicate 6 sancțiuni contravenționale( 4 la OUG 195/ 2002 și două la Legea 61/1991 R), în valoare de 3.860 de lei.
De asemenea, polițiștii au constatat o infracțiune pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice, conducătorului auto fiindu-i reținut permisul de conducere, a comunicat IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: