Connect with us

Politica

(VIDEO) Senatorul Negoi: „Ansamblul Rupestru de la Murfatlar ar putea fi inclus în patrimoniul universal UNESCO“

Publicat

la

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat că, săptămâna viitoare, în Comisia parlamentară UNESCO, al cărei vicepreședinte este, va fi discutată situația Ansamblului Rupestru de la Murfatlar. Negoi spune că au fost invitate toate părțile interesate pentru că, spune el, speră să fie un exemplu de bune practici. Remus Negoi spune că, în cel mai scurt timp, Ansamblul Rupestru de la Murfatlar să fie inclus în patrimoniul universal al UNESCO.

Primarul orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, a declarat că va participa la discuțiile din 15 iunie de la Comisia parlamentară UNESCO pentru includerea bisericuțelor în patrimoniul mondial. El a spus că marea problemă este poligonul militar din apropiere, unde au loc detonări de armament ce pun în pericol Ansamblul.

Amintim că, senatorul USR Remus Negoi a fost în mai multe rânduri la Ansamblul Rupestru de la Murfatlar.

„Am constatat că, în urma vizitelor pe care le-am făcut cu vicepreședintele CJC, Petre Enciu, în primăvară, lucrurile încep să se miște. Demararea proiectului de conservare, protejare și punere în valoare a obiectivului este un lucru extraordinar. Mai departe, îmi doresc ca Bisericuțele de Cretă de la Murfatlar să intre de pe lista indicativă UNESCO, în Patrimoniul Mondial. Ansamblul Rupestru este însă foarte fragil şi este important ca toți factorii abilitați să ia măsuri pentru limitarea degradării acestui sit. Există disponibilitate din partea Consiliului Județean Constanța, din partea Primăriei Murfatlar, dar și din partea Comisiei parlamentare UNESCO, din care fac parte, și se realizează toate demersurile pentru ca acest obiectiv să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.“, a declarat Remus Negoi.

De altfel, până să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO, bisericuțele de cretă de la Murfatlar vor într-un amplu proces de conservare, protejare și punere în valoare. Proiectul este derulat de Consiliul Județean Constanța cu fonduri europene. Vicepreședintele CJC Pentru Enciu anunțase, anul trecut, că a semnat contractul de proiectare pentru obiectivul de investiție “conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar”. Contractul vizează proiectarea la fazele SF/DALI și Proiect Tehnic și este în valoare de 2.300.000 de lei fără TVA, suma fiind finanțată prin fonduri europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică 5D. Execuția de lucrări este estimată la maxim 15 milioane de Euro și ar urma să fie finanțată ulterior prin Programul Operațional Regional 2021- 2027, menționează sursa citată.

„Ansamblul Rupestru Basarabi este monument istoric de clasă A aflat în domeniul public al județului Constanța. Obiectivul vechi de peste 1.000 ani (sec. X d. Hr.) este într-o stare avansată de degradare, accentuată însăși de fragilitatea deosebită a întregului Ansamblu (structura constructivă – cretă) sau de acțiunile iresponsabile de „restaurare sau punere în valoare” demarate la sfârșitul anilor ’90. Începând cu anul 2016, Consiliul Județean Constanța a început demersurile pentru reabilitarea monumentului iar în acest sens, încă din 2017, a încheiat un protocol cu Institutul Național al Patrimoniului și cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, scopul acestei colaborări fiind reprezentat de oferirea de informații esențiale legate de cauzele degradării monumentului, măsurile recomandate de intervenție, valoarea estimată a investiției precum și de sprijinul în realizarea documentației tehnico-economice prin elaborarea Temei de proiectare și a Notei conceptuale.

În paralel, CJC a depus toate eforturile instituționale pentru identificarea de finanțări nerambursabile pentru conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar.

Astfel, într-o primă etapă, documentațiile tehnico-economice (SF/DALI și PT+DDE) aferente monumentului vor fi decontate prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 iar ulterior, proiectul european „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar” va fi depus la finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2021-2027, fiind nominalizat distinct în cadrul acestui program.

Consiliul Județean Constanța a atribuit contractul de prestări servicii de proiectare și asistență tehnică Asocierii RESTITUTIO S.R.L – REMON PROIECT S.R.L. iar în prezent se lucrează la definitivarea documentației tehnico-economice.

Până la acest moment au fost obținute avizele favorabile ale Ministerului Culturii pentru etapele DALI și PAC, urmând ca în perioada imediat următoare să fie supus avizării Proiectul tehnic.“, notează Consiliul Județean Constanța.

Comments

comments

Politica

Isărescu dă vina pe bănci pentru explozia ROBOR: „Au sărit calul“

Publicat

la data de

Scris de

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat luni la 8,14%, de la 8,12% vineri, arată datele publicate de BNR. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marți că băncile „au sărit calul” și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. „Au supra-reacționat”, a punctat Isărescu.

„ROBOR-ul se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. (…) Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a spus Isărescu.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După Novak, pe lista remanierilor lui Ciucă apar miniștrii Dîncu (Apărare) și Popescu (Energie) – surse

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă pregătește o remaniere amplă și trei miniștrii vor fi schimbați în următoarele zile, conform Antena 3.

Primul pe listă ar fi ministrul Sporturilor, Eduard Novak (UDMR), așa cum am anunțat aici:

Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern

Al doilea pe listă ar fi ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD).

De asemenea, se vehiculează și un al treilea nume și acesta ar fi ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ciucă se pregătește să dea afară miniștrii neperformanţi sau care au fost implicați în scandaluri. Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului va pleca din guvern, spun surse politice. Aceasta este doar unul dintre cei trei miniştri pe care premierul a decis să-i schimbe în urma evaluării făcute. Pe lista celor care pleacă mai sunt unul de la PSD şi un ministru de la PNL.

Cabinetul Ciucă se reînoieşte în urma evaluărilor făcute, iar fiecare partid al coaliţiei – PNL, PSD, UDMR – schimbă câte unul din miniştrii în funcţie.

Eduard Novak, ministrul Sportului este cel pe care-l sacrifică UDMR, deşi liberalii l-ar fi vrut plecat pe Cseke Attila, care are banii de la Dezvoltare.

Novak nu a ieşit prea bine la evaluare, lui se impută mai multe scandaluri în care a fost implicat în cele şase luni de mandat.

Scandalurile în care a fost implicat Eduard Novak

În primul rând, într-o emisiune televizată, ori nu a vrut ori nu a știut, imnul României. Practic a refuzat să să recite versurile.

Un al doilea moment care a ofensat opinia publică a fost cel de după Campionatul de Natație de la Budapest, atunci când, la întoarcerea în țară, Robert Glință nici nu a fost măcar menționat de ministrul Sportului, deși era prezent la aeroport. Acest fapt a determinat-o pe mama sportivului să dea un mesaj extrem de dur la adresa lui Novak.

Surse politice că ministrul nu are o imagine bună nici măcar în interiorul propriului partid, în UDMR, acolo unde a ofensat conducerea formaţiunii.

Un alt moment controversat al mandatului lui Eduard Novak a fost la meciul de hochei dintre România și Ungaria, când a cântat împreună cu tribuna imnul Ținutului Secuiesc.

I se mai impută şi faptul că, de curând, a semnat un ordin controversat prin care obligă echipele și sporturile de echipă ca 40% dintre sportivi să fie jucători români. Ordinul a stârnit nemulțumirea sportului românesc, existând nenumărate luări de poziție din partea sportivilor și conducerilor cluburilor.

sursa: antena3.ro / foto: g4media

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: