Connect with us

Actual

(video) Spectacolul hrănirii peștilor de la Acvariul din Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Acvariul din municipiul Constanța este casă pentru aproape 2.000 de pești din 60 de specii, specii de pești de apă dulce și sărată, precum și nevertebrate din Marea Neagră și migratori mediteraneeni. Dacă nu știi cum sunt hraniți aceștia, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă, a vorbit despre cum se hrănesc aceștia și cât de spectaculos este acest proce. De asemenea, doctorul Bîlbă îi invită pe constănțeni,  în special pe cei mici, să vină la Acvariu pentru a participa la acest spectacol, urmând să fie stabilit un circuit pentru a vedea cum este administrată hrana.

“Avem tot felul de pești, foarte multe specii care au areale diferite, avem pești exotici și indigeni. Avem multe bazine modificate și reamenajate pentru acest an și avem în construcție un bazin foarte mare pentru specii marine, urmează ca acesta să fie utilat; asta înseamnă că va fi de lucru toată luna februarie și jumătate din luna martie până vom putea aduce și rechini, pești de talie mare, pe care avem în plan să îi prezentăm chiar la intrare. Îi invit pe constănțeni în general și pe elevi în special să vină la Acvariu în zilele de luni, miercuri și vineri, la ora 14.00, când noi administrăm hrana. Este un circuit care se face, putem să-l facem ghidat cu muzeograf dacă avem solicitări, putem vedea fiecare pește cum mănâncă, fiindcă sunt niște imagini spectaculoase, marea majoritate a peștilor sunt voraci, sunt destul de spectaculoși când se hrănesc. Alții sunt mai sperioși dar la momentul când le vine hrana îi vezi cum parcă se înviorează. Avem tot felul de specii, arealul este foarte diferit. Amazonul este foarte prezent, cu ape numeroase și limpezi în mare măsură, ceea ce-a făcut ca peștii să fie interesați de aspectul exterior și ăsta este motivul pentru care în Amazon găsim cele mai frumoase culori, cele mai deosebite forme ale peștilor. În Asia – un continent mai pământos, mai lutos și-n consecință apele, fluviile mai încărcate cu substanță organică și anorganică, adică cu particule în suspensie -, peștii nu au așa mare interes pentru exterior și, în consecință, sunt mai puțin interesanți ca aspect exterior. Totuși sunt și excepții, iar ca adaptare la viață în condiții dificile, Asia este pe locul întâi. Sunt câteva de specii care aruncați în orice baltă din lume, s-ar adapta și ar elimina orice pești indigeni”, explică directorul CMSN Constanța, doctorul Adrian Bîlbă.

De altfel, doctorul Bîlbă spune că îi face o deosebită plăcere să participe la momentul hrănirii peștilor de la acvariu, chiar dacă a mai văzut acest proces de mii de ori…

“Veniți pe la 13.30, vă postați  la bazinele unde începe să se administreze hrană și împreună cu biologul care le dă mâncare veniți și vedeți, faceți poze, filmați. Sunt imagini deosebite, imagini care merită. Și mie-mi place să văd anemonele cum mănâncă din mâna, să văd discușii cum mănâncă hrana lor deosebită, să văd forfota peștilor din bazinul central”, mai spune doctorul Adrian Bîlbă.

Mai multe informații, în video:

 

 

Comments

comments

Actual

(Foto) Explozie puternică într-un bloc din Tulcea. 4 persoane au fost transportate la spital

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “DELTA” Tulcea a fost solicitat în jurul orei 06:10 în urma unei explozii ce a avut loc într-un bloc de garsoniere din municipiul Tulcea, în zona de vest a oraşului.

În jur de 24 de garsoniere și mai multe autoturisme aflate în parcarea de jos au fost afectate. Din fericire, explozia nu a fost urmată de incendiu.
În urma exploziei au rezultat un număr de 4 victime, respectiv 3 bărbați cu vârste de 31, 78, 22 de ani și 1 femeie de 18 ani, care au fost transportate la Spitalul Județean Tulcea.

2 dintre victime au suferit arsuri de gradul II și III și una are o plagă prin tăiere.

Încă nu a fost stabilită cauza probabilă producerii exploziei. Acum se fac cercetări pentru a stabili pagubele.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Deși are vârsta de pensionare, Constantin Dancu rămâne la conducerea IPJ Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Comisarul șef Constantin Dancu rămâne șef al IPJ Constanța, chiar dacă are vârsta de pensionare. În cursul zilei de azi, ministrul de interne i-a aprobat cererea de prelungire a mandatului, transmisă spre aprobare cu ceva vreme în urmă. Deocamdată este vorba despre o știre furnizată de surse de încredere, dar o informare oficială nu a venit încă de la București.

L-am sunat pe comisarul șef Dancu pentru a afla cu exactitate cum stau lucrurile:

”Tot din surse am aflat și eu că mi-a fost prelungit  cu încă un an mandatul.”, ne-a șeful IPJ Constanța.

Întrebat cum a primit această veste, chiar dacă ea nu este încă oficială, a spus:

”Sunt foarte relaxat.  Este destul de neobișnuit acest lucru, pentru că la noi (n.r. – în structurile de conducere de la nivelulul Poliției Române) mereu a fost securea deasupra capului.” a declarat Constantin Dancu pentru Ordinea.ro.

Precizăm că inspectorul șef Constantin Dancu a fost interimar la conducerea IPJ Constanța până în luna mai a anului trecut, când  fost organizat concurs pentru ocuparea funcţiei de şef la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, cu recrutare din sursă internă.

La acest concurs s-au înscris trei persoane, respectiv Constantin Dancu, Ciprian Sobaru (șeful Serviciului Rutier Constanța) și Constantin Glugă, șeful IPJ Brăila. Iar concursul a fost câștigat de comisarul șef Dancu.

Remintim că comisarul șef Constantin Dancu  a absolvit liceul  „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, iar apoi a urmat cursurile Facultății de Mecanică din Brașov, secția Autovehicule Rutiere, fiind specializat în sistemele de siguranţă a circulaţiei la autovehicule. De asemenea, Constantin Dancu are master în ştiinţe politice – Universitatea „Ovidius“ Constanţa, Facultatea de Drept.

În perioada 1986 – 1991, Dancu a fost inginer la Intreprinderea de Transport Auto Constanţa, iar între anii 1991 şi 1996 a fost ofiţer al Biroul Poliţiei Rutiere. Din 1996 până în 2002 a fost şef al Biroului Poliţiei Rutiere, din 2002 până în 2005 a ocupat funcţia de adjunct şef secţie la Poliţia Municipiului Constanţa, iar din 2005 până pe data de 8 aprilie 2013 a fost şeful Serviciului Poliţiei Rutiere. Din 8 aprilie 2013, este împuternicit şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Din 2014 a revenit la comanda Poliției Rutiere Constanța, iar din septembrie 2017 a fost împuternicit să exercite, cu caracter temporar, funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

Foto: cugetliber.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Foto) Controale pe liniile microbuzelor 304 și 305 făcute de inspectorii OPC

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere numărul mare de reclamații înregistrate pe pagina ANPC – CJPC Constanța în care se reclamă calitatea serviciului de transport persoane cu microbuzele din orașul Constanța, s-a procedat la efectuarea unui control operativ pentru a se verifica cele reclamate.
În urma verificărilor s-a constatat că există doar două trasee pe care circulă microbuze, respectiv 304 și 305.
Controalele au fost finalizate cu două documente de control încheiate pentru aceeași societate care deține microbuzele, aplicându-se sancțiuni în valoare de 8.000 lei și au fost oprite de la prestarea de serviciu toate microbuzele cu deficiențe.

”La data și ora controlului au fost verificate 5 mașini aflate în trafic , care au fost oprite până la remediere, urmând ca toate microbuzele cu deficiențe similiare să fie oprite pâna la remediere.

După remedierea deficiențelor se va face adresă în vederea verificării modului de îndeplinire a măsurii și după aceea pot fi repuse în circulație microbuzele neconforme.”, a precizat comisarul Stoica Maria Teodora.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: