Connect with us

Administratie

(VIDEO) Horia Țuțuianu a pierdut majoritatea în CJC. Proiecte picate la vot!

Tatian Iorga

Publicat

la

A fost scandal mare astăzi în ședința ordinară a Consiliului Județean Constanța între președintele instituției, Horia Țuțuianu (PSD) și consilierii județeni ai PNL. Motivul au fost alocările bugetare pentru primăriile din județ. Pe ordinea de zi a ședinței au fost inițiate de Țuțuianu două proiecte de hotărâre prin care se propunea alocare unor sume de bani, fie din sumele defalcate din T.V.A. pe anul 2019, fie din sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019, pentru unități administrativ-teritoriale. Conflictul a plecat de la proiectul privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din T.V.A. pe anul 2019, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. Liberalii au luat cuvântul prin consilierul Marian Crușoveanu, care i-a reproșat lui Țuțuianu faptul că alocarea a fost discreționară. Asta în condițiile în care doar două primării conduse de primari PNL au primit bani pentru repararea drumurilor comunale, în timp ce șase primării conduse de PSD, la care se adaugă RAJDP (condusă tot de un membru PSD) au primit fonduri din sumele defalcate din T.V.A.

„Banii sunt împărțiți foarte defectuos. Vreau să vă fac o propunere, și anume: pentru ședința următoare să propunem reînființarea comisiei de transparentizare a deciziilor, în legătură cu alocările bugetare, cea care tocmai s-a desființat și care ar fi necesară tocmai pentru ca proiectele de hotărâri să nu devină discreționar. Finanțarea primăriilor este complet contrabalansată spre un singur grup politic, ceea ce ne determină să spunem că nu mai e o alocare administrativă, ceea ce este una politică. PNL a votat împotrivă la punctul nr. 2 pentru că doar 550.000 de lei sunt alocați pentru localități unde există primari PNL“, i-a reproșat Crușoveanu lui Țuțuianu.

Replica președintelui CJC nu s-a lăsat așteptată. Acesta a spus, printre altele, că nu el împarte banii, ci o comisiei formată din toți directorii de direcții din cadrul CJC.

„În primul rând este o comisie formată din directorii de direcții din cadrul CJC care analizează aceste cereri ale primarilor. În al doilea rând, nu alocă președintele de CJ banii. De asemenea, remarca dumneavoastră este tendențioasă ca de obicei. În ceea ce privește faptul că se alocă către un singur grup, cifrele pot fi studiate pe site-ul CJC“, a spus Țuțuianu.

Liberalul Marian Crușoveanu a replicat afirmând că președintele CJC vorbește de una și face alta.

„Unde este echitatea bugetară de care vorbeați domnule Țuțuianu, când primarii PNL primesc pentru drumuri comunale doar 12% din fonduri, primarii PSD primesc 85% din fonduri, iar primarii ALDE și PMP primesc 0%. Spre exemplu, comuna Castelu (PMP) nu are drumuri comunale, să înțeleg? Ne spuneți că nu faceți politică și că faceți administrație. Explicați-mi și mie unde este echitatea în această alocare bugetară, mai ales că acea comisie este înființată de dvs. Omenii din comisie de alocarea fondurilor nu au putut să îmi explice de ce primarii PNL au primit doar 12% din fonduri“, a conchis Crușoveanu.

După mai multe contre între cei doi, timp în care Țuțuianu a încercat să îl pună la colț pe consilierul liberal, proiectul a picat la vot. În favoarea acestuia au votat doar 16 consilieri ai PSD și unul de la ALDE. Împotriva proiectului au votat 14 consilieri ai PNL, iar cei trei aleși ai PMP s-au abținut. Pentru ca proiectul să treacă era nevoie de votul a cel puțin două treimi din numărul total al consilierilor județeni.

Iată fondurile propuse spre a fi alocate pentru repararea drumurilor comunale și județene

Amzacea (primar PSD): 750,000 de lei

Chirnogeni (primar PSD): 500,000 de lei

Limanu (primar PSD): 1,100,000 de lei

Pantelimon (primar PNL): 250,000 de lei

Peștera (primar PSD): 850,000 de lei

Săcele (primar PNL): 300,000 de lei

Seimeni (primar PSD): 500,000 de lei

Siliștea (primar PSD): 130,000 de lei

RAJDP (director susținut de PSD): 4,200,000 de lei

Țuțuianu îi pregătise un cadou de 1,5 milioane de lei lui Făgădău!

Cearta din președintele CJC, Horia Țuțuianu, și consilierii PNL a continuat și la punctul 23, care prevedea repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructura care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanță din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Și acest proiect inițiat de Țuțuianu a picat la vot deoarece punctul nu a reușit să adune suficient de multe voturi pentru a fi aprobat. În favoarea acestuia au votat doar 16 consilieri ai PSD, iar împotriva proiectului au votat 14 consilieri ai PNL și unul al ALDE. În schimb, cei trei aleși ai PMP s-au abținut. Și în acest caz, liberalii i-au reproșat președintelui CJC că alocările de bani sunt discreționare.

„La punctul 23, inechitatea pe care ați creat-o e una flagrant de mare. Primăriile PMP au pierdut 1,5 milioane de lei din această sumă, primarii ALDE 1,9 milioane de lei, iar primarii PNL 2.1 milioane de lei. În schimb, primarii PSD au câștigat din aceste sume 5,5 milioane de lei. Împărțirea este una flagrant de inechitabilă, pentru că nu ține cont de numărul de locuitori, de reprezentativitate, de cererile primarilor și de proiectele existente. Cerem o nouă ședință pentru refacerea sumelor alocate și reînființarea comisiei de transparentizare“, a spus liderul consilierilor județeni ai PNL, Marian Iordache.

După ședința de Consiliu, președintele CJC a spus că, prin votul, lor, consilierii liberali îi privează pe elevi și copiii de grădiniță din județ de condiții decente de studiu.

„Se apropie anul școlar și se pare că cei de la PNL refuză dreptul la învățământ copiilor din județ, pentru că mare parte din alocările la punctul 23 sunt către școli și grădinițe, reabilitare și dotare“, a spus Țuțuianu.

În schimb, consilierul PNL Marian Crușoveanu a afirmat faptul că din cele 70 de primării, doar patru aveau solicitări de fonduri pentru școli și grădinițe. El a dat pentru Ordinea câteva exemple de inechitate. Crușoveanu a punctat că Primăria din Limanu, condusă de un PSD-ist, avea alocată suma de 1,4 milioane de lei, în timp ce Primăria Costinești, condusă de un liberal, avea alocat doar 100.000 de lei. Consilierul liberal a mai precizat că Primăria Constanța (PSD) ar fi urmat să primească 1.500.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a Podului Cumpenei (cunoscut și Podul de la Butelii), în timp de Primăria Cernavodă doar 200.000 de lei.

Țuțuianu, acuzat de liberali că se crede baronul județului. Șeful CJC, comparat cu Nicușor Constantinescu

Ședința CJC nu a însemnat doar simple certuri între Horia Țuțuianu și aleșii PNL. În mai multe rânduri, președintele CJC a încercat să-i pună la punct/respect pe cei de la PNL, amenințându-i că aplică legea. El făcea referire la Codul Administrativ adoptat de Guvernul PSD, și cu care liberalii nu sunt de acord, care dă puteri mai mari președinților de CJ, inclusiv de a da afară din ședință aleșii județeni. La fiecare intervenție a liberalilor, Țuțuianu le spunea au la dispoziție doar 30 de secunde de a-și spune opinia referitor la proiectul de hotărâre și atrăgea atenția că, potrivit noii legi, ei ar fi trebuit să se înscrie la cuvânt. La un moment dat, când spiritele erau în toi, în urma unei replici a liberalului Crușoveanu, care i-a spus lui Țuțuianu că se comportă ca un vătaf pe moșie, președintele CJC i-a replicat: „Nu vă permit să jigniți Nu mă forțați să vă iau microfonul conform legislației (Codul Administrativ). Conform legii vreau legii vreau să vorbesc între patru ochi cu dumneavoastră.“

La finalul ședinței, Marian Crușoveanu a declarat pentru Ordinea că nu este nevoie să cunoască acest Cod Administrativ și în care se precizează dacă șeful CJC are dreptul a dea certa pe cine vrea și când să ia cuvântul.

„Poate nu am citit acest Cod Administrativ din scoarță în scoarță, dar nu poate să mă certe Țuțuianu și să îmi bage pumnul în gură, așa cum obișnuia fostul său coleg de partid Nicușor Constantinescu. În schimb, îi recomand lui Țuțuianu să citească mai bine legea și îi spun că un drum comunal nu leagă doar două comune, ci poate lega și două sate ale aceleiași comune și chiar două orașe“, a spus Crușoveanu.

Comments

comments

Administratie

Primăria asfaltează în cartierul Compozitorilor. Vezi pe ce străzi se lucrează!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța le aduce vești bune locuitorilor din cartierul Compozitorilor. Autoritatea locală anunță că se construiește de la zero un număr de opt străzi. Două dintre ele au fost deja asfaltate, iar pe altele se fac acum lucrările premergătoare asfaltării.

„Vorbim despre străzile Alexandru Bogza și Dumitru Chiriac pe care s-au finalizat asfaltările în cursul acestei zile. În același timp sunt în lucru străzile Ioan Damaschin, Eduard Caudella, Cella Delavrancea și Zeno Vancea unde se sapă și se așterne stratul de piatră urmând ca de săptămâna viitoare să înceapă lucrările pe și pe Aleea Constantin Bobescu și Titus Cergău- tronson 2“, notează Primăria într-un comunicat.

Autoritatea publică locală mai spune că veștile bune nu se opresc aici. În perioada imediat următoare vor fi construite alte trei artere de circulație în cartierul Baba Novac. Este vorba despre străzile Prelungirea Barbu Delavrancea, Cernica și Alexandru Alexandridi- tronson 2.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Decizie în cazul Cazinoului din Constanța. Vezi ce a hotărât Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Încă mai e un licăr de speranță pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța. Asta după ce Compania Naţională de Investiţii a finalizat reevaluarea ofertelor depuse de firmele interesate de reabilitarea Cazinoului din Constanţa.  În urma deliberărilor, sarcina reabilitării Cazinoului a rămas tot la firma Aedificia Carpaţi, în parteneriat cu alte firme trei firme. Reevaluarea ofertelor vine după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis, în urma contestației depuse de un consorțiu, având ca lider de asociere SC Eldiclau SRL. În rezoluția emisă în 10 octombrie, CNSC a respins contestația SC Eldiclau SRL a cărei ofertă fusese inadmisibilă. Pe de altă parte, însă, CNSC a admis cererea SC Eldiclau SRL privind reanalizarea ofertelor declarate admisibile depuse de SC AEDIFICIA CARPAŢI SA, declarată câștigătoare, și SC CONSTRUCŢII ERBAŞU SA, care s-a clasat pe locul doi.

„Admite, în parte, contestația formulată de către S.C. ELDICLAU S.R.L., în calitate de lider al asocierii S.C. ELDICLAU S.R.L. – S.C. TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS S.A. – RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A S.R.L. – S.C. IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE S.A., cu sediul în Craiova, str. Nanterre nr. 10, județul Dolj, reprezentată convențional prin S.C.A. Olteanu și Asociații, cu sediul ales pentru comunicarea actelor de procedură în București, str. Sapienței nr. 6, et. 1, ap. 3, sectorul 5, în contradictoriu cu autoritatea contractantă COMPANIA NAŢIONALĂ DE INVESTIŢII S.A., cu sediul în București, Piața Națiunilor Unite nr. 9, sectorul 5, în referire la capătul de cerere privind obligarea autorității contractante la reevaluarea ofertelor depuse admisibile.

Obligă COMPANIA NAŢIONALĂ DE INVESTIŢII S.A. ca, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la primirea prezentei, să procedeze la reluarea procedurii de atribuire, prin reanalizarea propunerilor financiare prezentate de Asocierea S.C. AEDIFICIA CARPAŢI S.A. – S.C. REMON PROIECT S.R.L. – S.C. PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE S.R.L. – S.C. TEHNOINSTAL S.R.L. și Asocierea S.C. CONSTRUCŢII ERBAŞU S.A. – S.C. CONCAS S.A. – S.C. EURAS S.R.L. – S.C. POLARH DESIGN S.R.L., care au avut oferte conforme și admisibile și prin solicitarea de clarificări celor doi ofertanți cu privire la prețurile ofertate, cu luarea în considerare a celor precizate în motivare“, se arată în decizia nr. 1769/C7/1854 din 10.10.2019 a Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Dosar penal pe numele patronului și companiei desemnată să reabiliteze Cazinoul din Constanța

Ordinea.ro nota într-un articol anterior că numele patronului și companiei de construcţii desemnată să reabiliteze Cazinoul din Constanța, Aedificia Carpaţi, Petre Badea, apare într-un dosar la DNA, fiind acuzat de cumpărare de influenţă.

„În perioada de timp 2010 – 2012, inculpatul Badea Petre şi inculpata Aedificia Carpaţi S.A. au oferit echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care au dat suma de suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), numitului Verestoy Attila, senator şi membru al formaţiunii politice UDMR, acesta din urma folosindu-se de faptul că avea o poziţie influentă în cadrul acestei formaţiuni politice şi de faptul că Hunor Kelemen, membru al aceleiaşi formaţiuni politice, avea calitatea de ministru al culturii şi patrimoniului naţional, şi promiţând ca, în schimbul primirii acestor bani, va determina funcţionarii publici responsabili din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional să îndeplinească acte care intrau în sfera îndatoririlor acestora de serviciu, în vederea asigurarii plăţii lucrărilor pe care societatea Aedificia Carpaţi S.A. le efectua în baza contractelor pe care le avea cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional“, se arată în rechizitoriul DNA, citat de g4media.ro.

Mai multe despre acest caz puteți citi aici: https://www.g4media.ro/dna-fostul-senator-udmr-verestoy-attila-ar-fi-primit-mita-astfel-incat-ministerul-culturii-condus-de-kelemen-hunor-sa-faca-platile-catre-constructorul-aedificia-carpati-care-a-modernizat-biblioteca.html

Restaurarea Cazinoului din Constanța va fi realizată de asocierea de firme Aedificia Carpați – Remon Proiect – Profesiona Construct Proiect ARE și Tehnoinstal, potrivit rezultatului licitației organizate de Compania Națională de Investiții. Proiectul va costa 44,9 milioane de lei (plus TVA) și va dura doi ani și jumătate, cu o garanție de 5 ani. Licitația a fost lansată de Compania Națională de Investiții pe platforma de achiziții publice la data de 23 mai 2019.

Deși mulți ar crede că, deși nimic nu mai poate sta în calea reabilitării Cazinoului, ei bine, totul se poate complica, din nou, pentru firmele care au pierdut licitația, care vor putea contesta și această nouă decizie a CNSC.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Tuzla scoate la licitație mai multe spații comerciale. Vezi condițiile de participare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Comunei Tuzla, cu sediul în comuna Tuzla, Str. Constantei nr. 80A, judeţul Constanta, organizeaza in data de 04.11.2019, ora 14:00licitaţie publică deschisă. Obiectul licitatiei: închirierea a 5 spatii comerciale in Piata Agroalimentara Tuzla, apartinand domeniului public, situate pe Str. Costinesti, comuna Tuzla, judetul Constanta.

Durata inchirierii: minim 3 ani, putandu-se prelungi prin act aditional.

Conditii de participare:

  • Pentru participarea la licitatie se vor achita urmatoarele: – taxa caiet de sarcini: 50 lei; – taxa de participare: 200 lei; garantia de participare: 600 lei.
  • Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 25/10/2019, ora 16:00.
    • Ofertele se depun, in plic sigilat conform instructiunilor din caietul de sarcini pana la data de 04.11.2019, ora 09:00 la registratura Primariei Comunei Tuzla.

Informaţii suplimentare se pot obtine la sediul Primariei Comunei Tuzla sau la numărul de telefon: 0241/747.178.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: