Connect with us

Administratie

(VIDEO) Horia Țuțuianu a pierdut majoritatea în CJC. Proiecte picate la vot!

Tatian Iorga

Publicat

la

A fost scandal mare astăzi în ședința ordinară a Consiliului Județean Constanța între președintele instituției, Horia Țuțuianu (PSD) și consilierii județeni ai PNL. Motivul au fost alocările bugetare pentru primăriile din județ. Pe ordinea de zi a ședinței au fost inițiate de Țuțuianu două proiecte de hotărâre prin care se propunea alocare unor sume de bani, fie din sumele defalcate din T.V.A. pe anul 2019, fie din sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019, pentru unități administrativ-teritoriale. Conflictul a plecat de la proiectul privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din T.V.A. pe anul 2019, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. Liberalii au luat cuvântul prin consilierul Marian Crușoveanu, care i-a reproșat lui Țuțuianu faptul că alocarea a fost discreționară. Asta în condițiile în care doar două primării conduse de primari PNL au primit bani pentru repararea drumurilor comunale, în timp ce șase primării conduse de PSD, la care se adaugă RAJDP (condusă tot de un membru PSD) au primit fonduri din sumele defalcate din T.V.A.

„Banii sunt împărțiți foarte defectuos. Vreau să vă fac o propunere, și anume: pentru ședința următoare să propunem reînființarea comisiei de transparentizare a deciziilor, în legătură cu alocările bugetare, cea care tocmai s-a desființat și care ar fi necesară tocmai pentru ca proiectele de hotărâri să nu devină discreționar. Finanțarea primăriilor este complet contrabalansată spre un singur grup politic, ceea ce ne determină să spunem că nu mai e o alocare administrativă, ceea ce este una politică. PNL a votat împotrivă la punctul nr. 2 pentru că doar 550.000 de lei sunt alocați pentru localități unde există primari PNL“, i-a reproșat Crușoveanu lui Țuțuianu.

Replica președintelui CJC nu s-a lăsat așteptată. Acesta a spus, printre altele, că nu el împarte banii, ci o comisiei formată din toți directorii de direcții din cadrul CJC.

„În primul rând este o comisie formată din directorii de direcții din cadrul CJC care analizează aceste cereri ale primarilor. În al doilea rând, nu alocă președintele de CJ banii. De asemenea, remarca dumneavoastră este tendențioasă ca de obicei. În ceea ce privește faptul că se alocă către un singur grup, cifrele pot fi studiate pe site-ul CJC“, a spus Țuțuianu.

Liberalul Marian Crușoveanu a replicat afirmând că președintele CJC vorbește de una și face alta.

„Unde este echitatea bugetară de care vorbeați domnule Țuțuianu, când primarii PNL primesc pentru drumuri comunale doar 12% din fonduri, primarii PSD primesc 85% din fonduri, iar primarii ALDE și PMP primesc 0%. Spre exemplu, comuna Castelu (PMP) nu are drumuri comunale, să înțeleg? Ne spuneți că nu faceți politică și că faceți administrație. Explicați-mi și mie unde este echitatea în această alocare bugetară, mai ales că acea comisie este înființată de dvs. Omenii din comisie de alocarea fondurilor nu au putut să îmi explice de ce primarii PNL au primit doar 12% din fonduri“, a conchis Crușoveanu.

După mai multe contre între cei doi, timp în care Țuțuianu a încercat să îl pună la colț pe consilierul liberal, proiectul a picat la vot. În favoarea acestuia au votat doar 16 consilieri ai PSD și unul de la ALDE. Împotriva proiectului au votat 14 consilieri ai PNL, iar cei trei aleși ai PMP s-au abținut. Pentru ca proiectul să treacă era nevoie de votul a cel puțin două treimi din numărul total al consilierilor județeni.

Iată fondurile propuse spre a fi alocate pentru repararea drumurilor comunale și județene

Amzacea (primar PSD): 750,000 de lei

Chirnogeni (primar PSD): 500,000 de lei

Limanu (primar PSD): 1,100,000 de lei

Pantelimon (primar PNL): 250,000 de lei

Peștera (primar PSD): 850,000 de lei

Săcele (primar PNL): 300,000 de lei

Seimeni (primar PSD): 500,000 de lei

Siliștea (primar PSD): 130,000 de lei

RAJDP (director susținut de PSD): 4,200,000 de lei

Țuțuianu îi pregătise un cadou de 1,5 milioane de lei lui Făgădău!

Cearta din președintele CJC, Horia Țuțuianu, și consilierii PNL a continuat și la punctul 23, care prevedea repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructura care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanță din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Și acest proiect inițiat de Țuțuianu a picat la vot deoarece punctul nu a reușit să adune suficient de multe voturi pentru a fi aprobat. În favoarea acestuia au votat doar 16 consilieri ai PSD, iar împotriva proiectului au votat 14 consilieri ai PNL și unul al ALDE. În schimb, cei trei aleși ai PMP s-au abținut. Și în acest caz, liberalii i-au reproșat președintelui CJC că alocările de bani sunt discreționare.

„La punctul 23, inechitatea pe care ați creat-o e una flagrant de mare. Primăriile PMP au pierdut 1,5 milioane de lei din această sumă, primarii ALDE 1,9 milioane de lei, iar primarii PNL 2.1 milioane de lei. În schimb, primarii PSD au câștigat din aceste sume 5,5 milioane de lei. Împărțirea este una flagrant de inechitabilă, pentru că nu ține cont de numărul de locuitori, de reprezentativitate, de cererile primarilor și de proiectele existente. Cerem o nouă ședință pentru refacerea sumelor alocate și reînființarea comisiei de transparentizare“, a spus liderul consilierilor județeni ai PNL, Marian Iordache.

După ședința de Consiliu, președintele CJC a spus că, prin votul, lor, consilierii liberali îi privează pe elevi și copiii de grădiniță din județ de condiții decente de studiu.

„Se apropie anul școlar și se pare că cei de la PNL refuză dreptul la învățământ copiilor din județ, pentru că mare parte din alocările la punctul 23 sunt către școli și grădinițe, reabilitare și dotare“, a spus Țuțuianu.

În schimb, consilierul PNL Marian Crușoveanu a afirmat faptul că din cele 70 de primării, doar patru aveau solicitări de fonduri pentru școli și grădinițe. El a dat pentru Ordinea câteva exemple de inechitate. Crușoveanu a punctat că Primăria din Limanu, condusă de un PSD-ist, avea alocată suma de 1,4 milioane de lei, în timp ce Primăria Costinești, condusă de un liberal, avea alocat doar 100.000 de lei. Consilierul liberal a mai precizat că Primăria Constanța (PSD) ar fi urmat să primească 1.500.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a Podului Cumpenei (cunoscut și Podul de la Butelii), în timp de Primăria Cernavodă doar 200.000 de lei.

Țuțuianu, acuzat de liberali că se crede baronul județului. Șeful CJC, comparat cu Nicușor Constantinescu

Ședința CJC nu a însemnat doar simple certuri între Horia Țuțuianu și aleșii PNL. În mai multe rânduri, președintele CJC a încercat să-i pună la punct/respect pe cei de la PNL, amenințându-i că aplică legea. El făcea referire la Codul Administrativ adoptat de Guvernul PSD, și cu care liberalii nu sunt de acord, care dă puteri mai mari președinților de CJ, inclusiv de a da afară din ședință aleșii județeni. La fiecare intervenție a liberalilor, Țuțuianu le spunea au la dispoziție doar 30 de secunde de a-și spune opinia referitor la proiectul de hotărâre și atrăgea atenția că, potrivit noii legi, ei ar fi trebuit să se înscrie la cuvânt. La un moment dat, când spiritele erau în toi, în urma unei replici a liberalului Crușoveanu, care i-a spus lui Țuțuianu că se comportă ca un vătaf pe moșie, președintele CJC i-a replicat: „Nu vă permit să jigniți Nu mă forțați să vă iau microfonul conform legislației (Codul Administrativ). Conform legii vreau legii vreau să vorbesc între patru ochi cu dumneavoastră.“

La finalul ședinței, Marian Crușoveanu a declarat pentru Ordinea că nu este nevoie să cunoască acest Cod Administrativ și în care se precizează dacă șeful CJC are dreptul a dea certa pe cine vrea și când să ia cuvântul.

„Poate nu am citit acest Cod Administrativ din scoarță în scoarță, dar nu poate să mă certe Țuțuianu și să îmi bage pumnul în gură, așa cum obișnuia fostul său coleg de partid Nicușor Constantinescu. În schimb, îi recomand lui Țuțuianu să citească mai bine legea și îi spun că un drum comunal nu leagă doar două comune, ci poate lega și două sate ale aceleiași comune și chiar două orașe“, a spus Crușoveanu.

Comments

comments

Administratie

Prefectul PSD-ist al Constanței și-a luat la revedere pe Facebook

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Prefectul demis al Constanței, Dan Jeacă, și-a luat la revedere de la locuitorii județului pe o rețea de socializare după ce a eliberat din funcție de Guvernul Orban.

„Dragi locuitori ai județului Constanța, mărturisesc că pentru mine a fost o onoare să îndeplinesc funcțiile de subprefect și prefect al județului Constanța în perioada 23 iunie 2017- 10 decembrie 2019. Plec din această instituție cu sentimentul datoriei împlinite și mândru că am reprezentat Guvernul României și interesele cetățenilor județului Constanța. Toată această perioadă a reprezentat pentru mine o experiență care mi-a îmbogățit cariera din punct de vedere profesional și care mi-a dat posibilitatea de a cunoaște noi oameni: colegi cu care am colaborat excepțional, conducători de instituții publice centrale și locale, primari din județul Constanța, reprezentanți ai mediului academic, șefii misiunilor consulare, reprezentanții comunităților etnice, exponenți ai mediului de afaceri și nu în ultimul rând reprezentanți mass-media care și-au făcut meseria ireproșabil. Alături de dumneavoastră și împreună cu dumneavoastră am învățat lucruri noi și pentru toate acestea doresc să vă mulțumesc! Nu în ultimul rând, vreau să îi urez viitorului prefect mult succes și spor în toate!“, a scris Jeacă pe Facebook.

Amintim că, premierul Ludovic Orban l-a demis pe prefectul Dumitru Jeacă în ședința de Guvern din 11 decembrie. Surse din cadrul PNL Constanța au declarat pentru “Ordinea.ro” că viitorul prefect va fi George Sergiu Niculescu, consilier județean și președintele interimar al PNL Năvodari.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Fostul primar al orașului Hârșova Ionel Chiriță, numit consilierul ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Asociației Orașelor din România, Ionel Chiriță, fost primar al orașului Hârșova, a devenit consilierul ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan.

„Am acceptat onoranta funcţie de consilier al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din guvernul Ludovic Orban. La aproape două săptămâni după ce domnul ministru Ion Ștefan mi-a propus să vin în echipa Domniei Sale – convins fiind de capacităţile manageriale pe care le-a dovedit la începutul activităţii în minister – mi-am asumat această nouă responsabilitate și sunt mulțumit că am privilegiul să mă număr, din nou, printre profesioniștii unei guvernări liberale. Îi mulțumesc pentru încredere şi pentru că a dat curs solicitării mele de a nu fi remunerat. Fără să renunţ la prioritatea de a-mi pregăti candidatura pentru Primăria Hârşova, mi-am oferit disponibilitatea de a contribui voluntar la reformarea administraţiei publice locale, dar nu voi uita şi nu voi neglija responsabilitățile pe care le am față de Hârșova. Dimpotrivă. Voi continua să lupt pentru oraşul nostru, acum cu forțe proaspete, contribuind decisiv la crearea locurilor de muncă pentru a reda hârşovenilor încrederea că vor avea pentru ce să rămână în oraş, iar celor plecaţi alternativa de a se întoarce. Le spun hârşovenilor că am soluţii pentru oraş, că îmi voi respecta promisiunile şi că pot conta pe mine. Proiectul meu politic este să arăt, din poziţia de primar, că Hârşova poate mai mult cu un Preşedinte liberal, un Prim-ministru liberal şi un Primar liberal“, se arată într-un mesaj al lui Chiriță.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Intersecția morții de la Lumina spre Ovidiu va fi amenajată cu sens giratoriu

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

După multe proteste și petiții înaintate autorităților, atât locale, cât și centrale, la intersecția a intersecția Drumului Național 22 cu Drumul Județean 226 va fi amenajat un sens giratoriu. Acesta va fi ridicat de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța, deoarece  sensul giratoriu va fi amenajat, în cea mai mare parte a sa pe Drumul Național 22. Pentru ca acest sens să poată fi ridicat, consilierii județeni și-au dat acordul, astăzi, în ședință ordinară în vederea in vederea realizării investiției „Amenajare intersecție DN22 (E87) km 286+050 cu DJ226”. După ședință, președinte Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu, a declarat că proiectul a fost demarat împreună cu cei de la DRDP, pentru ca la intersecția respectivă să nu mai aibă loc accidente.

„Am dat acest acord de principiu pentru că trebuie puse toate actele cap la cap. Din ce am înțeles de la DRDP, o suprafață de teren pe care va fi amenajat sensul se suprapune, scriptic. Faptic, nu este nicio problemă. Cred că undeva în luna ianuarie, februarie, cei de la DRDP se vor apuca de acest sens giratoriu“, a declarat Țuțuianu.

La rândul său, contactat telefonic, directorul DRDP Constanța, Marin Dima, a declarat pentru Ordinea.ro că, cel mai probabil, dimensiunile sensului vor fi ca cel amenajat pe DN39, în zona Olimp. Dima a mai spus că, cel mai probabil, amenajarea sensului giratoriu de la Lumina va începe în a doua parte a lunii martie, după ce Drumurile Naționale ies din comandamentul de iarnă. Până atunci se realizează documentația și se iau avizele necesare.

Val de proteste ale locuitorilor din Lumina și Năvodari

Amintim că peste 300 locuitorii din comuna Lumina și Năvodari au protestat în stradă, revoltați de numărul mare al accidentelor rutiere care au loc în intersecția străzii Năvodari cu șoseaua Tulcei. Oamenii au spus că vor un sens giratoriu din două motive: numărul mare de accidente care se petrec în zonă și timpul mare pe care șoferii îl petrec la intersecție. Cetățenii au spus că, pentru a traversa intersecția, șoferii petrec în trafic peste 30 de minute. Mai mult decât atât, peste 2.000 de locuitori din localitățile Lumina și Năvodari au adresat autorităților (Prefectura Constanța, Consiliul Județean Constanța, Poliția Rutieră Constanța și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) prin care a fost solicitată construirea unui sens giratoriu, în localitatea Lumina, județul Constanța, la intersecția Drumului Național 22 cu Drumul Județean 226. Petiția a venit în contextul unui număr mare de accidente rutiere grave provocate în această zonă intens circulată. De asemenea, intersecția DN 22 cu DJ 226 este traversată permanent de un flux continuu de autovehicule, iar numărul acestora crește exponențial în timpul sezonului estival. În document a mai fost subliniat faptul că în zonă își desfășoară activitățile cea mai mare companie petrolieră de rafinărie din România-Rompetrol SA, Șantierul Naval Năvodari, precum și cel mai mare Terminal de Transport Animale Vii din Europa de Est, dar și peste alte 1.200 de societăți comerciale.

„Inițiativa vine în sprijinul unui segment foarte larg de persoane care tranzitează ambele porțiuni de drum care se intersectează la intrarea, respectiv ieșirea din localitatea Lumina. Demersul a fost vizibil inclusiv în Camera Deputaților, datorită unei interpelări adresată către Ministerului Transportului, cu ajutorul deputatului Lucian Bode, președintele comisiei de transporturi din Camera Deputaților. După o întâlnire de lucru în care au fost analizate condițiile tehnice, toate instituțiile abilitate (C.N.A.I.R – Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța, Ministerul Transporturilor, reprezentanții Primăriei Năvodari, proiectantul, Instituția Prefectului, primarul comunei Lumina, Ioan Roman și Inspectoratul de Poliție Județean) au agreat ideea și necesitatea realizării unui sens giratoriu la intersecția Drumului Național 22 cu Drumul Județean 226, exprimându-și oficial interesul și disponibilitatea de a colabora pentru îndeplinirea acestui obiectiv“, a spus Niculescu.

Mai multe amănunte despre revolta cetățenilor din zonă puteți citi aici:

https://www.ordinea.ro/ne-pasa-de-vietile-noastre-cetatenii-din-lumina-ies-in-strada-cer-sens-giratoriu-la-intersectia-strazilor-navodari-si-tulcei/

https://www.ordinea.ro/ce-spune-conducerea-de-la-drumuri-nationale-de-sensul-giratoriu-cerut-de-locuitorii-din-lumina-si-navodari/

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: