Conecteaza-te cu noi

Administratie

(VIDEO) Horia Țuțuianu a pierdut majoritatea în CJC. Proiecte picate la vot!

Published

on

A fost scandal mare astăzi în ședința ordinară a Consiliului Județean Constanța între președintele instituției, Horia Țuțuianu (PSD) și consilierii județeni ai PNL. Motivul au fost alocările bugetare pentru primăriile din județ. Pe ordinea de zi a ședinței au fost inițiate de Țuțuianu două proiecte de hotărâre prin care se propunea alocare unor sume de bani, fie din sumele defalcate din T.V.A. pe anul 2019, fie din sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019, pentru unități administrativ-teritoriale. Conflictul a plecat de la proiectul privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din T.V.A. pe anul 2019, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. Liberalii au luat cuvântul prin consilierul Marian Crușoveanu, care i-a reproșat lui Țuțuianu faptul că alocarea a fost discreționară. Asta în condițiile în care doar două primării conduse de primari PNL au primit bani pentru repararea drumurilor comunale, în timp ce șase primării conduse de PSD, la care se adaugă RAJDP (condusă tot de un membru PSD) au primit fonduri din sumele defalcate din T.V.A.

„Banii sunt împărțiți foarte defectuos. Vreau să vă fac o propunere, și anume: pentru ședința următoare să propunem reînființarea comisiei de transparentizare a deciziilor, în legătură cu alocările bugetare, cea care tocmai s-a desființat și care ar fi necesară tocmai pentru ca proiectele de hotărâri să nu devină discreționar. Finanțarea primăriilor este complet contrabalansată spre un singur grup politic, ceea ce ne determină să spunem că nu mai e o alocare administrativă, ceea ce este una politică. PNL a votat împotrivă la punctul nr. 2 pentru că doar 550.000 de lei sunt alocați pentru localități unde există primari PNL“, i-a reproșat Crușoveanu lui Țuțuianu.

Replica președintelui CJC nu s-a lăsat așteptată. Acesta a spus, printre altele, că nu el împarte banii, ci o comisiei formată din toți directorii de direcții din cadrul CJC.

„În primul rând este o comisie formată din directorii de direcții din cadrul CJC care analizează aceste cereri ale primarilor. În al doilea rând, nu alocă președintele de CJ banii. De asemenea, remarca dumneavoastră este tendențioasă ca de obicei. În ceea ce privește faptul că se alocă către un singur grup, cifrele pot fi studiate pe site-ul CJC“, a spus Țuțuianu.

Liberalul Marian Crușoveanu a replicat afirmând că președintele CJC vorbește de una și face alta.

„Unde este echitatea bugetară de care vorbeați domnule Țuțuianu, când primarii PNL primesc pentru drumuri comunale doar 12% din fonduri, primarii PSD primesc 85% din fonduri, iar primarii ALDE și PMP primesc 0%. Spre exemplu, comuna Castelu (PMP) nu are drumuri comunale, să înțeleg? Ne spuneți că nu faceți politică și că faceți administrație. Explicați-mi și mie unde este echitatea în această alocare bugetară, mai ales că acea comisie este înființată de dvs. Omenii din comisie de alocarea fondurilor nu au putut să îmi explice de ce primarii PNL au primit doar 12% din fonduri“, a conchis Crușoveanu.

După mai multe contre între cei doi, timp în care Țuțuianu a încercat să îl pună la colț pe consilierul liberal, proiectul a picat la vot. În favoarea acestuia au votat doar 16 consilieri ai PSD și unul de la ALDE. Împotriva proiectului au votat 14 consilieri ai PNL, iar cei trei aleși ai PMP s-au abținut. Pentru ca proiectul să treacă era nevoie de votul a cel puțin două treimi din numărul total al consilierilor județeni.

Advertisement

Iată fondurile propuse spre a fi alocate pentru repararea drumurilor comunale și județene

Amzacea (primar PSD): 750,000 de lei

Chirnogeni (primar PSD): 500,000 de lei

Limanu (primar PSD): 1,100,000 de lei

Pantelimon (primar PNL): 250,000 de lei

Advertisement

Peștera (primar PSD): 850,000 de lei

Săcele (primar PNL): 300,000 de lei

Seimeni (primar PSD): 500,000 de lei

Siliștea (primar PSD): 130,000 de lei

RAJDP (director susținut de PSD): 4,200,000 de lei

Advertisement

Țuțuianu îi pregătise un cadou de 1,5 milioane de lei lui Făgădău!

Cearta din președintele CJC, Horia Țuțuianu, și consilierii PNL a continuat și la punctul 23, care prevedea repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructura care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanță din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Și acest proiect inițiat de Țuțuianu a picat la vot deoarece punctul nu a reușit să adune suficient de multe voturi pentru a fi aprobat. În favoarea acestuia au votat doar 16 consilieri ai PSD, iar împotriva proiectului au votat 14 consilieri ai PNL și unul al ALDE. În schimb, cei trei aleși ai PMP s-au abținut. Și în acest caz, liberalii i-au reproșat președintelui CJC că alocările de bani sunt discreționare.

„La punctul 23, inechitatea pe care ați creat-o e una flagrant de mare. Primăriile PMP au pierdut 1,5 milioane de lei din această sumă, primarii ALDE 1,9 milioane de lei, iar primarii PNL 2.1 milioane de lei. În schimb, primarii PSD au câștigat din aceste sume 5,5 milioane de lei. Împărțirea este una flagrant de inechitabilă, pentru că nu ține cont de numărul de locuitori, de reprezentativitate, de cererile primarilor și de proiectele existente. Cerem o nouă ședință pentru refacerea sumelor alocate și reînființarea comisiei de transparentizare“, a spus liderul consilierilor județeni ai PNL, Marian Iordache.

După ședința de Consiliu, președintele CJC a spus că, prin votul, lor, consilierii liberali îi privează pe elevi și copiii de grădiniță din județ de condiții decente de studiu.

„Se apropie anul școlar și se pare că cei de la PNL refuză dreptul la învățământ copiilor din județ, pentru că mare parte din alocările la punctul 23 sunt către școli și grădinițe, reabilitare și dotare“, a spus Țuțuianu.

În schimb, consilierul PNL Marian Crușoveanu a afirmat faptul că din cele 70 de primării, doar patru aveau solicitări de fonduri pentru școli și grădinițe. El a dat pentru Ordinea câteva exemple de inechitate. Crușoveanu a punctat că Primăria din Limanu, condusă de un PSD-ist, avea alocată suma de 1,4 milioane de lei, în timp ce Primăria Costinești, condusă de un liberal, avea alocat doar 100.000 de lei. Consilierul liberal a mai precizat că Primăria Constanța (PSD) ar fi urmat să primească 1.500.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a Podului Cumpenei (cunoscut și Podul de la Butelii), în timp de Primăria Cernavodă doar 200.000 de lei.

Advertisement

Țuțuianu, acuzat de liberali că se crede baronul județului. Șeful CJC, comparat cu Nicușor Constantinescu

Ședința CJC nu a însemnat doar simple certuri între Horia Țuțuianu și aleșii PNL. În mai multe rânduri, președintele CJC a încercat să-i pună la punct/respect pe cei de la PNL, amenințându-i că aplică legea. El făcea referire la Codul Administrativ adoptat de Guvernul PSD, și cu care liberalii nu sunt de acord, care dă puteri mai mari președinților de CJ, inclusiv de a da afară din ședință aleșii județeni. La fiecare intervenție a liberalilor, Țuțuianu le spunea au la dispoziție doar 30 de secunde de a-și spune opinia referitor la proiectul de hotărâre și atrăgea atenția că, potrivit noii legi, ei ar fi trebuit să se înscrie la cuvânt. La un moment dat, când spiritele erau în toi, în urma unei replici a liberalului Crușoveanu, care i-a spus lui Țuțuianu că se comportă ca un vătaf pe moșie, președintele CJC i-a replicat: „Nu vă permit să jigniți Nu mă forțați să vă iau microfonul conform legislației (Codul Administrativ). Conform legii vreau legii vreau să vorbesc între patru ochi cu dumneavoastră.“

La finalul ședinței, Marian Crușoveanu a declarat pentru Ordinea că nu este nevoie să cunoască acest Cod Administrativ și în care se precizează dacă șeful CJC are dreptul a dea certa pe cine vrea și când să ia cuvântul.

„Poate nu am citit acest Cod Administrativ din scoarță în scoarță, dar nu poate să mă certe Țuțuianu și să îmi bage pumnul în gură, așa cum obișnuia fostul său coleg de partid Nicușor Constantinescu. În schimb, îi recomand lui Țuțuianu să citească mai bine legea și îi spun că un drum comunal nu leagă doar două comune, ci poate lega și două sate ale aceleiași comune și chiar două orașe“, a spus Crușoveanu.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions