Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Video

VIDEO. Vătaful din Castelu

Published

on

Vataful din Casteu videoclip OrdineaRo

Vătaf pe moșie – așa îl caracterizează opoziția din Castelu pe primarul acestei localități, după 24 de ani de domnie. Și argumentele sunt multe: și-a angajat rudele în Primărie, și-a asfaltat strada pe care este singurul locuitor, a asfaltat alte străzi în câmp, ține utilajele Primăriei la el în curte, amenință pe oricine îndrăznește să îl critice. Castelu se zbate într-un Ev Mediu timpuriu, cu străzi care n-au văzut nici piatră, nici asfalt. Ca să ajungă-n parc, localnicii se duc la Poarta Albă sau la Medgidia.

Cea mai mare problemă a comunei Castelu este comportamentul discreționar al celui care conduce Primăria de 24 de ani – după cum ne spune liderul opoziției locale, Ilie Nelu Drugă. În urmă cu o lună, primarul localității s-a supărat de la o postare pe Facebook, pe care a făcut-o un cetățean care a amintit de tot felul de promisiuni neonorate de edil și l-a numit Pinochio. La scurt timp, aflând de comentariu, primarul s-a deplasat la locuința criticului său, pe care l-a făcut cu ou și oțet, numindu-l bolnav și boschetar. De asemenea, l-a întrebat pe cel care îndrăznise să-l critice dacă are autorizație de construire pentru gard și garaj. Cum acesta chiar construise legal, cu toate autorizațiile la zi, și-a permis să îl înfrunte pe primar și să-l întrebe la rândul său în ce calitatea se afla acesta în fața porții sale. ”În calitate de primar” – a venit răspunsul.

Se pare că primarul vrea să fie șeful tuturor. Iar de aici se nasc și alte abuzuri. Un exemplu ar fi acela că a scos o stradă din satul Castelu dintr-un proiect de asfaltare, pe motiv că acolo locuiește un alt politician local care a îndrăznit să candideze împotriva sa, în anul 2012. Și-a lăsat contracandidatul fără asfalt și o dată cu acesta pe toți locuitorii străzii. În schimb, a introdus în lista de asfaltare o altă stradă din incinta fostului CAP Nisipari. De o parte și de alta a străzii se află mai multe ferme agricole, precum și o singură locuință, în speță chiar locuința primarului. Iar asfaltul s-a terminat, ce coincidență, fix în fața casei sale. În curtea primarului sunt parcate toate utilajele Primăriei, la grămadă cu alte utilaje agricole.

Numeroase străzi din cele două sate ale comunei sunt neasfaltate. Iar un motiv ar fi, potrivit opoziției, acela că locuitorii de pe respectivele străzi nu i-au acordat votul primarului în funcție. De la înălțimea funcției sale, primarul și-ar fi permis să facă o selecție a zonelor incluse în proiectele de utilități, pe baza intereselor sale electorale, în sensul de a-i răsplăti pe cei care îl votează și de a-i sancționa pe ceilalți. În schimb, mai multe străzi au fost înființate în mijlocul unui islaz, beneficiind de asfalt și de iluminat public. Zona a fost parcelată în 2009, iar loturile rezultate au fost vândute către privați în vederea construirii de locuințe. În cei 15 ani care au trecut de atunci, Primăria nu a fost în stare să aducă în zonă rețele de apă și electricitate, fără de care orice locuire este improprie.

Advertisement
palaz

Ilie Nelu Drugă mai spune că primarul în funcție al comunei Castelu este total rupt de nevoile reale ale comunei. Ca dovadă, Căminul Cultural din satul Castelu a fost compartimentat și transformat într-un fel de clădire de birouri, pentru nevoile Primăriei, care și-a tot sporit numărul de angajați. O altă dovadă ar fi aceea că în planul de investiții pentru anul curent au fost introduse trei sensuri giratorii pentru satul Castelu, deși alte lucrări erau mai urgente: pietruirea și asfaltarea unor străzi, inclusiv a străzii care duce la Gară, înlocuirea refugiilor pentru călători, care sunt deteriorate și plouă prin ele, dar mai ales amenajarea unui parc. Numeroasele familii cu copii din Castelu pleacă în parc la Poarta Albă sau la Medgidia, pentru că în localitatea lor nu au parte de așa ceva. Pe semne că primarul consideră că un parc ar fi un lux prea mare. De asemenea, nu pare tulburat deloc de faptul că, atunci când plouă, părinții le pun copiilor pungi în picoare, peste încălțări, ca să răzbească prin noroaie, în drumul lor spre școală. După cum spuneam, Castelu se zbate într-un Ev Mediu timpuriu.

La alegerile locale actuale, Ilie Nelu Drugă candidează din partea PNL pentru funcția de primar al comunei Castelu.

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions