Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Video

O emblemă a Mangaliei: biserica-monument, restaurată și reabilitată cu fonduri europene

Published

on

Cristian Radu foto clip Biserica Sf Gheorghe Mangalia monument istoric

În copilărie, obișnuia să meargă aici la slujbele de Înviere. Peste ani, când a ajuns primar al Mangaliei, Cristian Radu (PNL) s-a îngrijit să includă Biserica Sfântul Gheorghe, din centrul orașului, într-un proiect finanțat cu fonduri europene, care s-a derulat în perioada 2019-2021, când lăcașul de cult a fost restaurat și renovat integral. ”A fost un proiect la care s-a pus mult suflet” – spune primarul Mangaliei într-un interviu acordat publicației noastre, în preajma sărbătorii Paștelui.

Edilul Mangaliei face și un scurt istoric al edificiului. Prim ctitor al bisericii a fost regele Carol I, care, în 1914, a donat sumele necesare pentru începerea construcției. În Primul Război Mondial, edificiul, nefinalizat încă, a fost bombardat de pe mare de flota armatei turce. Lucrările au fost reluate după revenirea administrației românești în Dobrogea, iar biserica a fost sfințită în în perioada interbelică, în prezența reginei-mamă Elena (mama regelui Mihai), precum și a marelui istoric Nicolae Iorga, care a fost foarte legat de Mangalia, unde a deținut o casă de vacanță, pe malul Mării.

În 2021, după finalizarea lucrărilor de restaurare și renovare, biserica a devenit și o atracție turistică.

Primarul Mangaliei spune că, în mandatele sale, toate bisericile din localitate au fost sprijinite.

Advertisement
palaz

Mai multe detalii, în clipul de mai jos:

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions