Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Video

VIDEO. Comuna Ciocârlia, schimbată la față de primarul PNL – Ionuț Șerbu

Published

on

Ionut Serbu primar Ciocarlia video OrdineaRo

Din 2004 până în 2020, nu s-a făcut mai nimic la Ciocârlia, județul Constanța. Fostul primar (intrat sărăcuț în funcție, ieșit putred de bogat) a lăsat în urmă doar datorii și un WC în fundul curții. În urmă cu 4 ani, localnicii s-au săturat de atâta indolență și l-au adus în funcție pe Ionuț Șerbu, masiv sprijinit de tineret. Iar el, în 4 ani, a schimbat fața comunei. În mandatul lui Șerbu s-au înființat o sală de sport de un milion de euro, parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, o substație de pompieri. De asemenea, s-au realizat investiții în școli, drumuri,  refugii pentru călători, cămine culturale, biserici, capele mortuare, cimitire. Alte proiecte au fost elaborate la nivel de documentație, unele la nivel de avizare, iar altele deja depuse în vederea obținerii de finanțări din fonduri europene sau guvernamentale. Investițiile care se prefigurează sunt: înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale în comuna Ciocârlia, după ce gazele au fost aduse deja până la fostul IAS Stejaru, unde va fi punctul de racordare; dispensar nou, un afterschool, un garaj pentru mașinile de pompieri în vederea obținerii acreditării pentru promovarea de la substație de pompieri la statutul de stație de pompieri, un sediu nou pentru Primărie, modernizarea drumurilor spre IAS Ciocârlia și IAS Stejaru, care vor fi supralărgite și dotate cu iluminat, dotarea școlilor cu mobilier și echimapente (laptopuri și table interactive) – proiect pentru care s-a obținut finanțarea din PNRR în valoare de 850.000 de lei; înființarea serviciului de evidență a populației, astfel încât localnicii să nu mai fie obligați să se deplaseze la Medgidia pentru obținerea cărților de identitate.

Sala de Sport este cea mai importantă realizare din mandatul lui Ionuț Șerbu. Elaborarea documentației s-a făcut începând cu anul 2020, la scurt timp după preluarea mandatului de primar, în vederea includerii obiectivului în lista Companiei Naționale de Investiții. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 18 ianuarie 2023. Lucrarea a fost recepționată pe 29 noiembrie 2023. Iar branșamentele la utilități s-au finalizat de către Primăria Cicoârlia în primăvara acestui an, când sala a fost dată în folosință. Este o sală multifuncțională, pentru competiții de fotbal, volei, tenis, handbal, cu o tribună cu 102 locuri, supraveghere video, vestiare, cabinete, grupuri sanitare, dușuri, centrală termnică. Terenul aferent obiectivului măsoară 4.788 mp. Sala are înălțimea de 10,25 de metri, ocupă o suprafață la sol de 1.046 mp și are o suprafață construită desfășurată de 1.270 mp. Centrala termică este o construcție distinctă, separată, cu o amprentă la sol de 48 mp. Aceasta este dotată cu cazane termice și două centrale ultramoderne. Ionuț Șerbu spune că terenul dimprejurul sălii de sport va fi amenajat ca parc.

Parcul din Ciocârlia. Aici pășteau caprele și măgarii atunci când Ionuț Șerbu a devenit primar al localității. A fost prima intervenție majoră, efectuată cu finanțare de la bugetul local. Terenul a fost încărcat cu pământ, pentru a fi adus la cotă. A fost semănat gazon, iar aleea principală a fost dotată cu o arcadă metalică, utilă pentru montarea iluminatului festiv în perioada sărbătorilor de iarnă. Parcul a fost dotat cu foișoare, canapele, balansoare din lemn, stâlpi de iluminat, camere de supraveghere, coșuri de gunoi și un loc de joacă pentru copii. De asemenea, a fost modernizat terenul de fotbal din incinta parcului, unde s-a montat un covor de gazon artificial și porți de fotbal care au fost confecționate de personalul de la Gospodăria Comunală, pentru a se face economie la buget.

Grădina de vară și parcul din Ciocârlia de Sus. Cele două investiții contribuie la creșterea calității vieții în această așezare. Cele două locații au fost amenajate concomitent: parcul în vecinătatea școlii și dispensarului, dotat cu alei, arcadă pentru iluminat festiv de sărbători, grup sanitar propriu, foișoare, canapele, un loc de joacă pentru copii, iar grădina de vară în vecinătatea Căminului Cultural, la rândul ei dotată cu alei, mobilier de parc, un loc de joacă pentru copii, grup sanitar propriu.

Advertisement
palaz

Căminul cultural din Ciocârlia de Sus a fost dotat cu zece mese și aparate de aer condiționat. Rețeua electrică a clădirii a fost înlocuită pentru a face față șocului de tensiune generat de aparatele puternice de aer condiționat. Locația este utilizată pentru serbări școlare, adunări publice, dar și pentru nevoile localnicilor în privința organizării evenimentelor personale, precum petrecerile de nunți și botezuri.

Substația de pompieri. Obiectivul a fost realizat într-o clădire abandonată, care fusese inundată până la geamuri. Pe vremuri, imobilul a fost utilizat de un cabinet stomatologic. Primăria a investit pentru consolidarea fundației, refacerea tencuielilor, fațadei și acoperișului. În interior a fost amenaj un dormitor pentru pompieri, bucătărie, grup sanitar de serviciu, baie, centrală termică, boiler, mașină de spălat, mobilier, rețea de internet și telefonie. Era nevoie de prezența pompierilor în zonă. Numai iarna trecută, pe raza localității au fost incendii la 4 case. Pe viitor se va putea obține statutul de stație permanentă de pompieri, după ce va fi realizat un garaj specific. De altfel, Primăria deține un teren mai amplu în spatele clădirii, unde pe viitor se are în vederea amenajarea garajului, construirea unui nou dispensar și a unui afterschool.

Școli. La școala din Ciocârlia au fost renovate mai multe clase, a fost amenajat un nou grup sanitar, a fost turnată o platformă betonată în exterior, întrucât vechiul trotuar de acces era deteriorat. La Ciocârlia de Sus, școala a beneficiat de schimbarea în totalitate a rețelei termice și electrice.  Elevii din comună au fost angrenați în serbări, iar Primăria i-a premiat permanent cu ocazia celor mai importante sărbători. De asemenea, este încurajată participarea elevilor la activități sportive.

Viața religioasă. Biserica din Ciocârlia a fost sprijinită de primarul Ionuț Șerbu în mod constant. Împrejurul clădirii a fost turnată o platformă betonată, cu rolul de consolidare și de combatere a infiltrațiilor care puteau afecta pereții și pictura interioară. A fost montată și pusă în funcțiune o nouă centrală termică, iar în interiorul bisericii au fost montate noi calorifere. Capela mortuară a fost finalizată cu aportul Primăriei, acum clădirea fiind funcțională și dotată cu grup sanitar interior.

Cultul musulman a fost de asemenea sprijinit. În Ciocârlia se lucrează la construirea unei capele mortuare musulmane, în timp ce la Ciocârlia de Sus un astfel de imobil a fost deja edificat și dat în folosință, cu sprijinul Primăriei. Drumul de acces către cimitirul musulman din Ciocârlia de Sus a fost pietruit. Totodată, cimitirul musulman din Ciocârlia a fost igienizat, dotat cu branșament la apă, canapele și coșuri de gunoi, iar aleea către morminte a fost la rândul ei pietruită.

Advertisement
palaz

Cartierele de la IAS-uri. Pe raza comunei există cartiere de locuințe la fostele IAS-uri Stejaru și Ciocârlia, plus la o fostă fermă din Ciocârlia. Nici cele trei locații nu au fost neglijate de autoritatea locală. Cu sprijinul sponsorului Omega Star SRL (un antreprenor care activează pe raza comunei) au fost achiziționate materiale, iar personalul de la Gospodăria Comunală a amenajat locuri de joacă. La IAS Ciocârlia a fost amenajat și un teren de sport. Primăria s-a implicat ca acest cartier să beneficieze de acces la internet și telefonia mobilă, întrucât semnalul era prost. Pentru a rezolva această problemă, a fost adus calbul și fibra optică prin canal subteran. La Stejaru a fost renovat imobilul degradat în care pe vremuri a funcționat o școală. Clădirea renovată este utilizată în prezent, temporar, drept loc de slujire de către preoții și măicuțele schitului care va fi construit în vecinătatea cartierului Stejaru, unde a fost deja sfințită piatra de temelie. În sfârșit, tot la IAS Stejaru, Primăria s-a implicat pentru soluționarea problemei curentului electric. Localnicii erau branșați pe un contract colectiv al fostului IAS, iar când vreunul din ei nu își achita cota din factura de utilități, întregul cartier se confrunta cu debranșarea. La momentul de față, documentația a fost refăcută, iar furnizorul de curent a fost de acord ca punctul de transformare să fie mutat pe domeniul public, astfel încât localnicii să poată beneficia pe viitor de branșamente individuale. Aceeași soluție se va aplica și în cartierul de la fostul IAS Ciocârlia, tot după implicarea Primăriei.

”Nimic nu a fost ignorat. Am umblat la orice instituție de pe raza comunei. Drumurile au fost asfaltate, iar unde nu s-a putut asfalta, nicio alee nu a rămas nepietruită.  Când am ajuns primar, nu am găsit nimic în Primărie, nici măcar o faie pe masă. Erau datorii la curent, la apă, la telefonie, iar un utilaj despre care credeam că a fost cumpărat cu fonduri AFIR s-a dovedit în realitate că eram datori cu 85.000 de euro. N-am găsit nici măcar o lopată, toate sculele erau casate. Freza pentru deszăpezire era nefuncțională, însă în fișele contabile erau înregistrate consumuri mari de combustibili pentru funcționarea ei. Primăria avea un WC în fundul curții, cam ăsta era respectul pentru angajați și contribuabili. Am amenajat noi un grup sanitar interior, transformând o încăpere din Primărie. Acum avem proiect depus pentru o nouă Primărie, plus dotări. În proiect avem și stații de încărcare electrice și un microbuz ecologic.” – declară Ionuț Șerbu.

Mai jos puteți vedea un videoclip realizat de Ordinea.Ro cu situația de la Ciocârlia:

(Un material preelectoral comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Județeană Constanța)

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions