Connect with us

Actual

Vin sărbătorile pascale şi vom dori să cumpărăm miei! Se vor înteţi şi controalele…

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În scopul prevenirii apariţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe,  când se comercializează o cantitate mai mare de produse alimentare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa va dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control sanitar veterinar a activităţilor de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe teritoriul Judeţului Constanţa.

În acest sens, în baza unui program stabilit de către Directorul executiv al DSVSA Constanţa, în perioada 05.03.2018 – 07.04.2018 medicii veterinari cu atribuţiuni de control oficial  din cadrul DSVSA Constanţa precum şi  medicii veterinari din cadrul CSVSA şi CSVZ vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respecate condiţiile sanitare veterinare în pieţele agroalimentare, centrele de sacrificare temporare ale mieilor şi iezilor, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală. De asemenea, va fi  asigurată permanenţa la nivelul DSVSA Constanţa, CSVSA şi CSVZ inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, afişându-se programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil precum şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, respectiv 0786/577.007.

Nr. crt. Circumscripții sanitare veterinare Medici veterinari oficiali Nr. de telefon
1 CSVSA Constanța Sud Dr. Preduț Ion 0721/280.368
2 CSVSA Constanța Nord Dr. Tuică arion Magda 0784/206.514
3 CSVSA Năvodari Dr. Caragheorghe Zoița 0784/206.520
4 CSVSA Mangalia Dr. Săvescu Nicu 0722/319.158
5 CSVSA Medgidia Dr. Iusco Ionuț 0727/395.582
6 CSVZ Constanța Dr. Pop Grigore 0722/933.313
7 CSVZ  Mangalia Dr. Vâjială Angela 0784/206.528
8 CSVZ Hârșova Dr. Ghiță Stere 0784/206.524
9 CSVZ Băneasa Dr. Ionescu Iulian 0784/206.517
10 CSVZ Medgidia Dr. Ionescu Ion 0784/206.522

Sacrificarea mieilor şi iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea ovinelor, publicate pe site-ul ANSVSA. În abatoarele sanitare veterinare autorizate personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţii comerciale şi gospodăriile populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca se sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel/ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului .

Carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în pieţele agroalimentare numai dacă sunt însoţie de certificate de sănătate publică veterinară şi transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, pieţe  care trebuie să deţină spaţii special amenajate pentru depozitarea şi comercializarea carcaselor de miei/iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteristicile  organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice, oferite spre vânzare direct către consumatorul final.  Urmare a NS nr. 7064/27.02.2018, DSVSA Constanţa va permite organizarea şi amenajarea locurilor speciale de sacrificare miei şi iezi  numai în perioada 15.03.2018 – 31.03.2018, între orele 0700 – 1700 şi numai dacă există solicitări scrise şi argumentate din partea autorităţilor locale în acest sens.

Sacrificarea mieilor/iezilor în aceste locaţii va fi permisă numai dacă: – fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare; – vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile; – respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător; – transportul mieilor pentru tăiere să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA; – sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine,  publicate pe site-ul ANSVSA. – în cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie. – spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor;

Centrele de sacrificare temporară a mieilor/iezilor vor dispune de facilităţi pentru cazarea animalelor înainte de tăiere cu asigurarea condiţiilor de bunăstare animală (furajare, adăpare, umbrare), spaţiu pentru sacrificare şi jupuire, sistem de alimentare cu apă potabilă caldă şi rece, facilităţi de colectare a subproduselor necomestibile şi a materialului cu risc specific, spaţiu pentru controlul sanitar veterinar post-mortem al carcaselor, vestiar şi grup sanitar. Carnea rezultată din aceste puncte de sacrificare temporare va fi comercializată direct numai consumatorului final imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Aplicarea mărcii de sănătate, pe carcasele de miel şi ied se va face numai după efectuarea examinării post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a locului temporar amenajat pentru sacrificarea meilor şi iezilor. Marcarea cărnii va fi realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

Carnea de miel/ied rezultată în urma sacrificărilor în aceste locaţii amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Activitatea de sacrificare a mieilor şi iezilor în spaţiile amenajate temporar se realizează numai în perioada 15.03.2018 – 31.03.2018, în intervalul orar 0700 – 1700. Ouăle valorificate  pentru consum uman trebuie să provină din fermele producătoare sau centre de ambalare, marcate cu codul producătorului, în conformitate cu Reg. CE. 589/2008 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor, depozitate în condiţii de igienă şi la o temperatură corespunzătoare, ferite de acţiunea directă a razelor solare. Ouăle comercializate de micii producători particulari în pieţele agroalimentare şi târguri vor fi examinate ovoscopic de personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSA, fiind respinse de la comercializare ouăle murdare, cu coaja crăpată sau ouăle de raţă sau gâscâ. Se interzice comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și nonanimală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Evaziune fiscală de milioane de dolari. Percheziții în mai multe județe, inclusiv Constanța!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În această dimineață, polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu,  efectuează 197 de percheziții domiciliare, în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari americani, prin evaziune fiscală.

Activitățile au loc pe raza municipiului București și a județelor Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Teleorman, Arad, Dolj, Mehedinți, Neamț, Vâlcea, Prahova, Olt și Giurgiu, la societăți comerciale și persoane bănuite de evaziune fiscală și spălarea banilor.

Din investigații a rezultat că, în perioada 2012-2014, mai multe societăți comerciale ar fi înregistrat în evidența contabilă cheltuieli nereale, utilizând facturi fictive de la două societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă”, cu sediul pe raza județului Giurgiu, constând în achiziționarea de mărfuri și servicii care, în realitate, nu au fost realizate de firmele din Giurgiu.

În cauză, se efectuează cercetări față de 103 persoane bănuite că ar fi înregistrat în evidența contabilă achiziții și servicii nereale, constând în cumpărarea de legume, fructe, utilaje industriale, ambalaje și prestări de servicii privind organizarea unor spectacole, precum și repararea unor spații aparținând unor instituții de interes public.

Polițiștii vor ridica documente contabile, contracte, facturi și înscrisuri folosite la bănci.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de 6,5 milioane de dolari americani, dintre care 4,5 milioane de dolari ar fi fost transferați din conturile bancare aparținând celor două societăți din Giurgiu, către firme din China, fără a avea ca temei operațiuni economice.

Activitățile se desfășoară într-un dosar instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

La acțiune participă polițiști de la unitățile teritoriale unde sunt efectuate perchezițiile și jandarmi din Giurgiu, Teleorman și Ploiești.

În Constanța s-au desfășurat 2 percheziții la două societăți comerciale de pe raza municipiului.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Foto) Orașul Ovidiu a sărbătorit ziua nașterii poetului latin Publius Ovidius Naso.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Astăzi, 20 martie 2019, cu ocazia serbării zilei de naștere a poetului Ovidius, orașul Ovidiu a găzduit o serie de evenimente culturale dedicate acestuia.

Manifestările au fost deschise prin evenimentul desfășurat în cadrul Centrului Cultural ”Elena Roizen”, organizat de Școala Gimnazială Nr.2, ”Poet Ovidiu” unde au avut loc o serie de momente artistice ale elevilor. Ziua a debutat cu un Te Deum, după care a fost organizat un târg de preparate tradiționale dobrogene ( românești, turcești, macedonești).

A urmat apoi un program artistic, cu o piesă de teatru, dansuri și cântee, o  prezentare grafică a vieții poetului și discursul primarului George Scupra, despre legătura dintre numele poetului și identitatea orașului Ovidiu.

O altă succesiune de momente culturale a avut loc la ansamblu statuar ”Poet Ovidiu”.

Invitați speciali în cadrul evenimentului au fost reprezentanții Universității ”Ovidius” din Constanța, prin prezența lui Enache Tușa și a Florentinei Nicolae, care a lansat volumul de carte ”Ovidius în România”, scris împreună cu Marina Cap-Bun.

Tot în cadrul acestui eveniment, primarul George Scupra a explicat semnificația celor 3 statui ale ansamblui statuar ”Geneza” , ”Metamorfoza” și ”Iubirea” și împreună cu elevii Liceului Tehnologic ”Ion Podaru” au depus o coroană simbolică prelucrată manual de aceștia, pe care au descris-o ca fiind ”o coroană a exilului – motivele exilului sunt învăluite în mister și se concretizează într-o compoziție cromatică, detaliată prin patina timpului realizată din cupru pe elemente cum ar fi toga romană și cărțile scrise în exil”.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Droguri aduse în țară în …cutii de detergent!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La data de 19.03.2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor S. V. H., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc fără drept în formă continuată și G. I. G., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc fără drept, în formă continuată și introducerea în țară de droguri de mare risc, fără drept.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2019 și până în prezent, inculpații au introdus în țară, au achiziționat și au comercializat pe raza județului Satu Mare, droguri de mare risc.

La data de 19.03.2019, procurorii DIICOT-B.T.Satu Mare împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea au organizat de o acțiune de amploare vizând mai multe persoane specializate în introducerea în țară de droguri de mare risc, respectiv tablete de MDMA (Ecstasy), desfășurându-se o acțiune de prindere în flagrant pe raza judeţului Satu Mare.

În urma acțiunii şi a percheziţiilor domiciliare efectuate pe raza judeţului Satu Mare  au fost descoperite 1.898 pastile  extasy, 94 g amfetamina,  11 g cocaină, suma de 4.800 de euro şi o armă de tir cu aer comprimat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că drogurile au fost procurate din Olanda și introduse în România, disimulate în cutii de detergenți, utilizând servicii de coletărie ale unor firme de transport persoane.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul  G.I.G. urmează să fie prezentat  Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 zile.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi  „GL. BG. IONITĂ BORȘAN” Satu Mare.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: