Connect with us

Actual

Vine Crăciunul! Nu uitați, în Constanța au fost 88 de focare de pestă porcină

Maria Ionescu

Publicat

la

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 297 de localităţi din 19 judeţe, cu un număr de 1.139 de focare (dintre care 19 în exploataţii comerciale) şi 527 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 364.157 de porci afectaţi de boală.
Au fost stinse 12 focare în judeţul Satu Mare şi un focar în judeţul Dâmboviţa. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:
–        Judeţul Satu-Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 28 cazuri la mistreţi;
–        Judeţul Bihor – 48 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţ;
–        Judeţul Sălaj – 5 cazuri la mistreţi;
–        Judeţul Tulcea – 572 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 100 de cazuri la mistreţi;
–        Judeţul Brăila – 122 de focare (dintre care 11 focare la exploataţii comerciale) şi 2 cazuri la mistreţi;
–        Judeţul Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi;
–        Judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi;
–        Judeţul Galaţi – 16 focare în gospodăriile populaţiei şi 7 cazuri la mistreţi;
–        Judeţul Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei;
–        Judeţul Călăraşi – 100 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 26 de cazuri la mistreţ;
–        Judeţul Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;
–        Judeţul Giurgiu – 26 focare în gospodăria populaţiei şi 12 cazuri la mistreţ;
–        Judeţul Teleorman – 8 focare în gospodăria populaţiei şi 303 cazuri la mistreţi;
–        Judeţul Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei;
–        Judeţul Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei;
–        Judeţul Dolj – un focar în gospodăria populaţiei;
–        Judeţul Argeş – un focar în gospodăria populaţiei;
–        Judeţul Olt – 5 focare în gospodăria populaţiei şi 2 cazuri la misteţi
– Judeţul Dâmboviţa – un focar într-o exploataţie de tip A

Până la această dată (20.12.2018) au fost despăgubiţi 8.409 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 237.311.620 de lei.

Detaliat, situaţia plăţilor despăgubirilor se prezintă astfel:
–      Judeţul Satu-Mare – au fost plătite despăgubiri pentru 22 de exploataţii din cele 22 de exploataţii afectate în valoare de 63.260 de lei;
–       Judeţul Bihor – au fost plătite despăgubiri pentru 211 exploataţii dintr-un total de 230 exploataţii afectate în valoare de 947.620 de lei;
–       Judeţul Tulcea – au fost plătite despăgubiri pentru 1.162 de exploataţii dintr-un total de 1.175 de exploataţii în valoare de 46.557.380 de lei;
–       Judeţul Brăila – au fost plătite despăgubiri pentru 3.205 de exploataţii dintr-un total de 3.216 exploataţii în valoare de 166.794.640 de lei;
–       Judeţul Constanţa – au fost plătite despăgubiri pentru 847 de exploataţii dintr-un total de 849 de exploataţii în valoare de 3.770.090 de lei;
–       Judeţul Ialomiţa – au fost plătite despăgubiri pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6.531.000 de lei;
–       Judeţul Galaţi – au fost plătite toate cele 83 de exploataţii în valoare de 248.000 de lei;
–       Judeţul Ilfov – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 7 exploataţii afectate în valoare de 71.640 de lei;
–      Judeţul Călăraşi – au fost plătite despăgubiri pentru 312 exploataţii dintr-un total de 314 exploataţii în valoare de 11.086.640 de lei;
–       Judeţul Teleorman – au fost plătite despăgubiri pentru 9 exploataţii dintr-un total de 10 exploataţii în valoare de 38.670 de lei.
– Judeţul Vrancea – au fost plătite despăgubiri pentru singura exploataţie afectată în valoare de 7.000 de lei.
– Judeţul Giurgiu – au fost plătite despăgubiri pentru 115 de exploataţii dintr-un total de 116 exploataţii în valoare de 1.088.010 de lei.
– Judeţul Dolj – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 20 de exploataţii afectate în valoare de 74.000 de lei
– Judeţul Buzău – au fost plătite despăgubiri pentru cele 2 de exploataţii în valoare de 3.300 de lei.
– Judeţul Argeş – a fost plătită despăgubirea pentru singura exploataţie în valoare de 2.000 de lei.
– Judeţul Olt – au fost plătite despăgubiri pentru 23 de exploataţii dintr-un total de 125 de exploataţii afectate în valoare de 28.370 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

”Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.”, precizează ANSVSA.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(Foto+Video) Un bărbat a fost accidentat mortal între Năvodari și Corbu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, între Năvodari și Corbu a avut loc un eveniment rutier în urma căruia un bărbat și-a pierdut viața.

Potrivit Serviciului de Ambulanță Constanța, accidentul a avut loc în dreptul stației Rompetrol și un pieton, în vârstă de aproximativ 50 de ani a fost accidentat mortal.

Știre în curs de actualizare.

Update: Potrivit IPJ Constanța este vorba despre un bărbat, în vârstă de 51 de ani, care a încercat să traverseze prin loc nepermis.

Foto și video: IPJ Constanța

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Video) Un bărbat din Tulcea s-a urcat pe o clădire și a amenințat că se sinucide. Pentru a 4-a oară…

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În dimineața zilei de 12 noiembrie a.c., o persoană în vârstă de 37 de ani, din Tulcea, s-a urcat pe o clădire dezafectată situată pe strada Gării, din municipiul Tulcea și a anunțat că intenționează să se sinucidă.

La eveniment au intervenit echipaje de ordine publică ale Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea și echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Tulcea.

Negociatorul poliției, comisarul-șef de poliție Țugui Lucian a intervenit în cel mai scurt timp, a purtat discuții cu cel care amenința că se sinucide, iar după aproximativ 60 de minute, a reușit să convingă bărbatul de 37 de ani să renunțe la gestul necugetat și să coboare de pe clădire, în siguranță.

Persoana în cauză a fost condusă la sediul inspectoratului pentru continuarea verificărilor.

Bărbatul este la a patra tentativă demonstrativă de suicid, cauzate pe fondul unor problemelor sociale, dar și personale.

Intervenția s-a încheiat cu succes, fără incidente. 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Avarie a CET Constanța: 16 puncte termice, fără servicii de termoficare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Electrocentrale Constanţa S.A. (CET Palas) a comunicat în data de 12.11.2019 că înregistrează o avarie pe reţeaua care alimentează cu energie termică primară punctele termice nr. 30, 31, 33, 35, 37, 38, 54, 55, 56, 101, 116, 117, 118, 119, 214, 215.

În consecinţă, în lipsa agentului termic primar nu se poate asigura distribuția încălzirii și a apei calde de consum în perimetrul străzilor: bd. Alexandru Lăpușneanu, bd. Tomis, str. Soveja, str. Unirii.

Până la remedierea avariei de către Electrocentrale Constanța S.A. (CET Palas) nu se pot asigura consumatorilor serviciile de termoficare.

Pentru relaţii suplimentare vă rugăm să apelaţi la numărul de telefon 0241.585.300 de la Dispeceratul Electrocentrale Constanța S.A. (CET Palas).

Informaţia este comunicată de RADET care cere scuze consumatorilor săi pentru acest disconfort!

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: