Connect with us

Politica

Vor fi noi alegeri la Nicolae Bălcescu? Primarul Viorel Bălan a fost declarat incompatibil

Maria Ionescu

Publicat

la

In cursul zilei de ieri, Inalta Curte de Casatie şi Justitie a Romaniei s-a pronuntat in cadrul procesului pe care primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, il avea cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) şi i-a respins recursul pe care il facuse. Si iată ce veste nimicitoare a primit primarul: “Cu majoritate, Respinge recursul declarat de Bălan Viorel împotriva Sentinţei nr.359 din 19 noiembrie 2013 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 iunie 2016. Cu opinia separată a domnului judecător Emanuel Albu în sensul admiterii recursului şi admiterii în parte a acţiunii în sensul modificării Raportului de evaluare, constatând că în cazul incompatibilităţii pentru SC PANMINADA SRL a survenit prescripţia administrativ disciplinare”, potrivit minutei. Potrivit ANI, Viorel Bălan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 – 21 septembrie 2010, deoarece a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu şi funcţia de administrator al SC Panminada SRL (23 iunie 2008 – 5 ianuarie 2009) şi al SC Pavicom SRL (23 iunie 2008 – 21 septembrie 2010).  De precizat faptul că edilul, în momentul în care a fost găsit incompatibil de ANI, a contestat decizia la două instanţe: Curtea de Apel Constanţa, respectiv Curtea de Apel Bucureşti. Însă, Curtea de Apel Constanţa i-a respins cererea pe 19.11.2013, după care s-a judecat recursul la ÎCCJ.

Ce se intamplă de acum incolo

Am vrut sa ştim cum vor sta lucrurile pe viitor, dat fiind faptul că  Viorel Bălan este fostul, actualul şi, potrivit vointei electoratului din comună, ar trebui să fie şi viitorul primar. Numai că lucrurile nu stau chiar aşa. Deşi alegerile au avut loc pe 5 iunie, primarul Bălan nu a fost inca validat, iar acest lucru este programat să aibă loc pe data de 23 iunie. Doar că pană atunci, lucrurile ar putea căpăta o turnură nedorită. Pe marginea acestui subiect, am stat de vorbă, pentru inceput, cu primarul Viorel Bălan, pe care l-am intrebat ce va face pe viitor. El ne-a declarat că incă nu ştie. “Nu ştiu cum vor decurge lucrurile. Tocmai de aceea mă voi consulta cu d-na avocat, iar apoi vedem ce rămane de făcut.” Am stat de vorbă şi cu prefectul Adrian Nicolaescu, care ne-a declarat următoarele: “Deocamdată, Viorel Bălan este in procedură de validare. In mod normal, dacă instanta care trebuie să-l valideze va lua act de această sentintă a ICCJ, nu ar trebui să mai facă acest lucru. Adică, judecătorul poate lua act de această hotărare si, in aceste conditii, să nu-l mai valideze. Dacă se va trece de acest lucru, Consiliul Local ales isi va putea desemna un viceprimar, care va conduce comuna pană la momentul in care se vor organiza noi alegeri locale.” Precizăm că noi alegeri locale s-ar putea organiza intr-un interval relativ scurt, de sase luni de zile. Deocamdata lucrurile sunt complicate şi nu se stie exact cand se vor intampla schimbari. Este insa cert faptul că cineva se va deplasa la Judecătoria Constanta, unde ar trebui validat primarul Viorel Bălan, pentru a depune o contestatie. Vom reveni cu amănunte pe măsura desfăsurării lucrurilor.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Chițac, despre condamnările Elenei Udrea și Ioanei Băsescu: „Am o părere de rău la ce li se întâmplă“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Condamnarea Elenei Udrea și a Ioanei Băsescu la opt și, respectiv, cinci ani de închisoare a fost comentat și de primarul Constanței, Vergil Chițac.

„Am o părere de rău la ce li se întâmplă (Elena Udrea și Ioana Băsescu, n.r.). Cu siguranță procuratura va face apel pentru că și pedeapsa e cam mică pentru că au mers pe maxim. Totul e ironic pentru că se referă la un referendum (cel cu 300 de parlamentari, n.r.) care nu a fost niciodată aplicat, care a cam compromis noțiunea de referendum din România. Partea cea mai importantă e substanța. Dacă e adevărat, asistăm la ce vedem de mult timp: interferența politicului în economie. Noi auzim de foarte mult timp de acordarea de contracte preferențiale acordate de partidele politice, iar o parte din dividente să se întoarcă către partide. Lucru ăsta a făcut să altereze funcționari ai economiei românești.“, a spus Chițac.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Elena Udrea, foc și pară după condamnarea la închisoare: „Doamna Kovesi nu iartă și nu minte!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Elena Udrea a avut o primă reacție după condamnarea de opt ani primită în dosarul finanțarea campaniei electorale din 2009.

”Pentru mine a fost un șoc. M-am întors în țară cu convingerea că ceva s-a schimbat în Justiție și că poți să te aperi, ceea ce eu nu am făcut în dosarul Gala Bute. Că poți să te aperi, să  aduci probe, și să demonstrezi că acuzațiile procurorilor doamnei Kovesi sunt nelegale, nedovedite…Am probat în acest dosar, chiar nu știu ce puteam să mai fac. Din acest punct de vedere sunt liniștită, am făcut tot ce se putea face. Am adus toate probele care se puteau aduce că acuzațiile procurorilor erau rupte de realitate”.

„Această femeie (.n.r. se referă la judecător) a ținut să mă condamne chiar și pe cele mai absurde acuzații din acest dosar. Nu pot să cred că are ceva personal pe mine. O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei.”

„Am omorât pe cineva? Cum să dai opt ani pentru așa ceva? (…) E o aberație ce s-a întâmplat astăzi.”

Sursa: Antena 3

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ioana Băsescu, condamnată la 5 ani de închisoare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Curtea de Apel București a condamnat-o, marți, pe fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, Ioana , la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecată alături de fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea și fostul șef al CJ Tulcea, actualul vicepreședinte, Victor Tarhon privind modalitatea de finanțare a campaniei prezidențiale din 2009. Alături de aceștia a mai fost judecat și omul de afaceri Cătălin Andronic, proaspăt condamnat definitiv la o pedeapsă cu suspendare în dosarul Ferma Băneasa.

Decizia de marți nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de către toate părțile din dosar, caz în care procesul va ajunge la instanța supremă.

Inițial, magistratul anticorupție a cerut la Curtea de Apel București o pedeapsă de peste 15 ani în cazul Ioanei Băsescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: