Connect with us

Societate

Vreți să ajutați bolnavii care au nevoie de sânge? Este acțiune de donare, la Medgidia!

Maria Ionescu

Publicat

la

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, împreună cu Primăria Medgidia și Spitalul Municipal Medgidia, organizează, sâmbătă, 19 august, o acțiune de donare de sânge. Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din Medgidia și localitățile învecinate, care doresc să îi ajute pe pacienții ce au nevoie de tratament transfuzional. Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani (pentru prima donare, 18 – 60 de ani, în funcție de evaluarea medicală), cu greutatea peste 50 de kilograme (în funcție de înălțime, constituție, care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino dependent, boli de inimă etc)”. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice, care ar contraindica donarea de sânge. Atenție! Cu trei zile înainte de donare, este interzis consumul de alcool, iar în ziua donării se recomandă un mic dejun ușor, sandwich-uri, fructe, lactate și minim 500 ml lichide. Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază, la cerere, de: șapte tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, elevi, studenți și militari, decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării, între localitatea de domiciliu/ reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge. Cei dornici să doneze, sâmbătă, 19 august, sunt așteptați, în intervalul orar 8,30 – 13,30, la Spitalul Municipal Medgidia, precizează un comunicat al Centrului Regional de Transfuzii Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Vaccin antigripal, livrat azi către direcțiile de sănătate publică

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

O nouă tranșă de 500.000 de doze de vaccin antigripal va fi livrată astăzi de furnizor către direcțiile de sănătate publică.

Dozele de vaccin vor fi direcționate către cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin antigripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Campania de vaccinare a început în data de 14 septembrie 2020, iar repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Următoarea tranșă de 1.100.000 doze de vaccin gripal se va realiza în prima parte a lunii noiembrie.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Până în data de 11.10.2020 au fost vaccinate antigripal 146.537 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Conform aceleiași surse, la nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere și monitorizare a evoluției infecțiilor respiratorii acute și gripei, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare- IACRS și pneumonii) a fost de peste 42.000, cu aproximativ 50.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.564), dar într-o creșetere ușoară, cu 8.7%, comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

Până în prezent, în acest sezon nu au fost înregistrate cazuri confirmate de gripă.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(FOTO) Investigații bronhopulmonare complexe, la Spitalul Județean Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Dotarea cu echipamente de ultimă generație continuă la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța. Cea mai complexă unitate medicală din Dobrogea dispune începând de astăzi de o trusă de videobronhoscopie dotată cu HDTV (High Definition TV) și NBI (Narrow Band Imaging), sisteme ce permit diagnostice de înaltă finețe. Echipamentul este esențial pentru diagnosticul și tratamentul neoplasmelor bronhopulmonare, patologiei infecțioase bronhorespiratorii, extracției de corpi străini etc.

Aparatura de ultimă generație a fost instalată astăzi în cabinetul de Explorări respiratorii din cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale și, tot astăzi, personalul medical a fost instruit, urmând ca săptămâna viitoare să fie efectuate primele investigații.

Trusa de videobronhoscopie, a cărei valoare este de aproape 310.000 lei, a fost achiziționată din fondurile  proprii ale SCJU, fiind unul dintre obiectivele cuprinse de conducerea SCJU pe lista de investiții din acest an.

Echipamentul vechi era depășit fizic și moral, prin urmare, mai ales în situația actuală, era imperios necesar să achiziționăm unul nou, de înaltă performanță, care să asigure diagnosticarea cât mai rapidă și precisă a afecțiunilor bronhopulmonare”, a declarat S.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SPIT. Constănțenii pot obține online certificatul de atestare fiscală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța pune la dispoziția contribuabililor servicii online ce pot fi accesate pe site-ul www.spit-ct.ro, dezvoltate în scopul eficientizării procesului de soluționare a cerințelor cetățenilor și evitării deplasării la ghișeele instituției în contextul epidemiei cu noul coronavirus COVID-19.

Astfel, contribuabilii au posibilitatea de a obține certificatul de atestare fiscală online pentru orice scop, iar începând cu acest an, inclusiv pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și/sau imobile.

Certificatul de atestare fiscală online se poate obține accesând linkul www.spit-ct.ro, la secțiunea “Servicii online/Certificat fiscal cu autentificare”.

În situația în care nu dețin drept de utilizator și parolă, contribuabilii pot depune o cerere pe site-ul instituției accesând link-ul https://etax.spit-ct.ro/Autentificare.aspx#tabCerereDeInscriere.

Certificatele de atestare fiscală pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și/sau imobile se eliberează numai dacă proprietarul bunului achită, în conformitate cu art. 159 din Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, toate obligațiile de plată restante și scadente datorate bugetului local al Municipiului Constanța. Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul acestuia trebuie să achite impozitul datorat pentru întreg anul.

Cererile pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscală vor fi înregistrate în sistem, iar certificatele de atestare fiscală vor fi publicate în termen de 48 de ore de la depunerea cererii. Pentru cele solicitate în regim de urgență, respectiv 24 de ore de la depunerea cererii, contribuabilii trebuie să achite taxa de urgență în cuantum de 23 de lei.

Instituția precizează faptul că certificatele fiscale vor fi semnate electronic, aflându-se sub protecția Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată și vor produce aceleași efecte ca și actul în forma fizică.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: