Connect with us

Actual

Weekend de sărbătoare la Constanța. Programul complet al manifestărilor dedicate Zilei Naționale

Tatian Iorga

Publicat

la

Activitățile organizate de Primăria Municipiului Constanța, împreună cu Instituția Prefectului Județul Constanța și Comandamentul Flotei debutează duminică, 01 decembrie, de la ora 08:30, când va avea loc o ceremonie de depunere de coroane la Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central.

De la ora 10:30, se va desfășura manifestarea propriu-zisă în zona din fața Monumentului Eroilor din Războiul de Independență, din parcul „Regina Maria” care include momentul de paradă militară, la care vor participa membrii din cadrul Ministerului Apărării Naționale și ai altor structuri care aparțin instituțiilor statului. Primăria Municipiului Constanța va oferi celor prezenți la eveniment stegulețe tricolore și baloane.

Ulterior, tehnica militară va fi expusă publicului timp de 2 ore pe bulevardul Lăpușneanu, sub supravegherea Jandarmeriei Române. Tot pe bulevardul Lăpușneanu, de la ora 17:30, va avea loc un ceremonial militar cu retragere cu torțe la care vor participa militari ai mai multor unități.

Tot duminică, de la ora 11:00, constănțenii sunt așteptați la o porție de iahnie cu cârnați și la un spectacol de neuitat. Cei care țin post nu trebuie să își facă griji, pentru că există meniu de post, precum și meniu pentru musulmani.

Evenimentul organizat de Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială, se va desfășura în locațiile: Parcul Tomis II, Piațeta Badea Cârțan – Pavilionul Pensionarilor, Zona CET – Pavilionul Pensionarilor, Parcul de la Gară și Piațeta Far.

Eveniment editorial „Ajută-mă să nu dispar”, sâmbătă, 30 noiembrie, ora 14:00, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Petronela Rotar revine la Constanța pentru a lansa romanul „Ajută-mă să nu dispar”, al doilea volum după best-seller-ul „Privind înăuntru”. Despre cea mai recentă creație a Petronelei Rotar va vorbi cunoscutul realizator de emisiuni dedicate cărților, Bogdan Papacostea. Gazda evenimentului va fi actorul Dan Cojocaru. Lansarea de carte face parte din proiectul cultural „Artă de la viziune la formă” al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” iar intrarea este liberă.

„Lacul Lebedelor”, vineri, 29 noiembrie, ora 19:00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța

Teatrul Academic Municipal de Opera și Balet din Kiev revine în România cu celebrul balet în 4 acte de Piotr Ilici Ceaikovski. Reprezentația este realizată de coregraful Valerii Kovtun, după coregrafia clasică a lui Marius Petipa. Spectacolul aduce pe scenă aproape 40 de balerini, în costume spectaculoase. Corpul de soliști este format din prim-balerinii Olga Golitsa, Oxana Bondarenko (Odette/Odile) şi Denis Nedak, Fedir Zarodyschev (Siegfried).

Concert „Sus inima români!”, sâmbătă, 30 noiembrie, ora 18:00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța

Casa de Cultură a Sindicatelor împreună cu Arhiepiscopia Tomisului organizează un spectacol inedit dedicat Zilei Naționale a României și Sfântului Andrei.

Evenimentul va fi susținut de Muzica Militara a Forțelor Navale Române, avându-l ca dirijor pe col. dr. Cornel Ignat și Corala bărbătească ortodoxă “Armonia” condusă de arhid. lect. univ. dr. Ion Iulian Dumitru.

Concert Tudor Gheorghe „Degeaba 30”, duminică, 1 decembrie, ora 19:00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța

La 30 de ani de la Revoluție, marele artist vine în fața publicului constănțean cu un concert care are un puternic mesaj social. Evenimentul se va desfășura cu participarea Corului și orchestrei Teatrului de Operă și Balet „Oleg  Danovski”, orchestrator și dirijor Marius Hristescu.

„Lasă-mă să intru”, vineri, 29 noiembrie, sâmbătă, 30 noiembrie, ora 19:00, Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul, în regia lui Vlad Cristache, este prezentat în premieră pe țară. Piesa de teatru este un thriller poetic, o poveste de dragoste dintre Oskar – un puști singuratic și Eli – copilul-vampir, doi ciudați vulnerabili care nu-și găsesc locul în lume și care ajung să se salveze reciproc. Situaţia imaginată de romancierul suedez John Ajvide Lindqvist poate da naştere unei multitudini de interpretări, de meditaţii şi de emoţii. Titlul face trimitere la un amănunt din legendele asociate vampirilor, şi anume la faptul că un astfel de personaj, care se hrăneşte cu sângele oamenilor, nu poate intra într-o casă dacă nu primeşte explicit permisiunea celor care locuiesc în ea.

Scenografia este realizată de Mădălina Niculae şi Andreea Tecla, traducerea poartă semnătura lui Bogdan Budeş. În distribuţie: Ecaterina Lupu, Theodor Șoptelea, Iulian Enache, Mirela Pană/ Luiza Sarivan, Liviu Manolache, Florin Aioane, Ștefan Mihai, Grațian Prisăcariu, Dan Cojocaru, Florentin Roman.

Spectacolul beneficiază de o montare neconvenţională, în care publicul va împărţi scena cu actorii. Din acest motiv, numărul de spectatori va fi limitat la 80.

Liga a II-a de fotbal

Derby-ul dintre FC Farul Constanța și Rapid București se joacă, sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 13:00, pe stadionul Gheorghe Hagi.

Meci greu cu liderul Grupei B din Liga Națională de Baschet Masculin

BC Athletic Constanța va întâlni CSO Voluntari sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 18:00, la Sala Sporturilor din Constanța. Team is everything!

Sursa: Primăria Constanța

Comments

comments

Actual

Mărturia emoţionantă a unui medic al Sanatoriului Balnear Techirghiol

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, dr. Iulia Belc, medic primar şef de secție la Spitalul de Recuperare Medicală Neuropsihomotorie Techirghiol – copii a descris, emoţionant, cum este să fii medic pentru sute de persoane aflate în carantină.

Ea a precizat că oamenii pe care i-a întîlnit erau, la început, speriaţi, obosiţi, îngheţaţi…. A spus că a cuprins-o mila şi s-a ruşinat de tot ceea ce simţise înainte.

Dr. Iulia Belc a scris, pe pagina Sanatoriului Balnear de Recuperare Techirghiol că a învins, întâi de toate, teama.

Şi că, împreună cu colegii ei,  şi-au verificat capacitatea de a rezista la situații excepționale, făcându-şi datoria de medici-oameni.

Iată mesajul postat de dr. Iulia Belc:

“La început am privit cu teamă decizia de a fi gazdă pentru carantinații veniți din toate colțurile Europei, goniți de ucigașul virus spre casă. Auzisem nenumărate povești despre ei. Dar știam că puteau fi și ai mei printre aceștia. Sau eu. Sau copilul meu.

Când am îmbrăcat prima dată echipamentul de protecție nu am simțit teama, ci m-am gândit că viața mi-a oferit o altă provocare, a nu știu câta! Păream din altă lume, pentru o altă lume. Mă simțeam cuprinsă de o neliniște, dar și o frenezie cum nu mai avusesem în toată meseria mea. Și doar făcusem practică în toți anii de studenție în toate secțiile, ne intersectasem, nu o dată, cu moartea prin saloane și laboratoare.

Acum era însă altceva. Am privit la colegele mele. Le simțeam la fel de emoționate. Apoi am început să prindem curaj. Să ne susținem privirile. Să ne luăm locul stabil în scenariul atât de bine comandat și coordonat de managerul nostru. De fapt, ea, Elena Roxana Almășan, ne insuflase încrederea că va fi bine. Ea se ocupase să avem întregul necesar de echipamente de protecție, să facem toate operațiile de izolare ca la carte, după planul prestabilit. Niciun detaliu nu a fost omis pentru ca toată lumea să se simtă in siguranţă.

Și a sosit momentul primului contact. Tot ceea ce vedeam era departe de temerile noastre. Erau oameni speriați, obosiți, înghețați, pe care tot acest tăvălug i-a găsit în facultăți, spitale, locuri de muncă ce s-au volatilizat. M-a cuprins un sentiment de milă și de rușine față de tot ce gândisem înainte.
Carantinații au intrat în camere. Sunt altfel de pacienți. Știm despre fiecare ceea ce s-a notat în fișele de observație. De la numărul de telefon, locul de unde venise, până la bolile copilăriei și preferințele culinare.

Pe grup, fiecare din noi raportează situația de fapt din fiecare cameră. Dimineața, la prânz și seara. Responsabilitatea este mare, știm că oamenii aceia veniți de la drum lung, plini de neliniști și griji găsesc în noi singurul reazem, singura flacără de speranță. O responsabilitate imensă.

Acum pot spune că am reușit să clădim o nouă structură organizatorică, alte circuite, proceduri și protocoale printr-o bună, consecventă și profesională coordonare și respectarea întocmai a cerințelor de protecție, disciplină și solidaritate.

Am învins întâi de toate teama. Și ne-am verificat capacitatea de a rezista la situații excepționale, făcându-ne datoria de medici-oameni.

Lupta cu virusul ucigaș continuă și știm că suntem doar la un început de drum. Primele persoane carantinate încep să plece spre casele lor, fericiți că nu au fost contaminați, alții noi sosesc pentru a petrece 14 zile în condiţii de maximă siguranţă.

Dar suntem tot mai puternici, mai bine antrenați și mai legați, visând la ziua când ne vom putea strânge în brațe, fericiți a dovedi că suntem supraviețuitori, oameni și medici. Dovadă că reușim în acest timp să ne împlinim și obligațiile față de Centrul de cercetare științifică existent în sanatoriu editând un nou număr din revista Techirghiol, pe care o puteți citi pe site-ul nostru. In același timp, prin munca noastră neobosită ne creăm o bază de date medicale pentru studiile viitoare.

Viața merge înainte cu toate pânzele sus!”, a scris dr. Iulia Belc, Medic Primar Șef de Secție Spital Recuperare Medicală Neuropsihomotorie – Copii.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Foto) Accident rutier între Cobadin şi Viişoara. O maşină s-a răsturnat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 18.50, la ieşirea din Cobadin spre Viişoara a avut loc un eveniment rutier grav.

Potrivit primelor informaţii oferite de Biroul de presă al IPJ Constanţa, accidentul s-a produs pe DN3, între Cobadin şi Viisoara. Conducătorul auto a pierdut controlul asupra volanului, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat.

În maşină se aflau şoferul şi o femeie, pasager. Ambele persoane sunt rănite, iar la ora actuală li se acordă îngrijiri medicale.

La faţa locului a ajuns şi elicopterul SMURD.

Update: La ora actuală, cele două victime sunt în drum spre Spitalul judeţean Constanţa.

Ştire în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanţa: Un poliţist local a fost amendat de un poliţist rutier

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La data de 31 martie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a fost sesizat de către reprezentanții Poliției Locale Constanța cu privire la faptul că un polițist local a fost sancționat de către un polițist rutier.

Potrivit informaţiilor pe care le avem, evenimentul s-a produs noaptea, pe strada Mircea cel Bătrân din municipiul Constanţa. Un echipaj de la Poliţia Locală  a oprit un autoturism, iar ocupanţii acestuia, inclusiv şoferul, nu au putut prezenta declaraţii pe propria răspundere.
Mai mult, şoferul mirosea a băutură, aşa că a fost testat cu etilotestul.  Acesta a indicat faptul că şoferul băuse.
În acest context, a fost solicitat la faţa locului un echipaj al Poliţiei Rutiere.
Se pare că între poliţistul local şi cel rutier a avut loc un conflict. Surse demne de încredere au precizat că poliţistul local a refuzat să se legitimeze în faţa poliţistului rutier.

Iată ce spune Biroul de presă al IPJ Constanţa:

“La data de 31 martie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a fost sesizat de către reprezentanții Poliției Locale Constanța cu privire la faptul că un polițist local a fost sancționat de către un polițist rutier.

La aceeași dată, conducerea I.P.J. Constanța a dispus activități de cercetare prealabilă în vederea stabilirii existenței sau inexistenței vreunei abateri disciplinare a polițistului în cauză.

Menționăm faptul că temeinicia și legalitatea procesului verbal de contravenție pot fi analizate doar de către instanța de judecată.”

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: