Conecteaza-te cu noi

Actual

Ziua Marinei, într-un context atipic. Președintele Iohannis vine mâine la Constanța

Published

on

Anul acesta, tradiția sărbătoririi Zilei Marinei Române merge mai departe într-un context atipic, adaptat condițiilor impuse de pandemia provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2.

Ediția din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alți ani, când Forțele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din țara noastră, atât pe mare la Mangalia și Constanța, pe Dunăre la Brăila și Tulcea, precum și în alte orașe porturi, anul acesta evenimentul este prezentat la o scară mai restrânsă, care păstrează, totuși, câteva elemente tradiționale.

La Constanța, va fi organizată sâmbătă, 15 august, o ceremonie militară și religioasă, în interiorul portului militar, care va începe la ora 9.55, cu întâmpinarea președintelui Klaus Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10.00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat și cu executarea a 21 de salve de tun. În continuare, va fi oficiat serviciul religios, care va fi urmat de alocuțiunea președintelui țării.

După ceremonia din portul militar, marinarii vor prezenta Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2020” (FNR-20), care se va desfășura în acvatoriul portului Constanța și în rada exterioară a acestuia. Exercițiul va debuta cu secvențele de combatere a migrației transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acțiunile scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare submarină. În larg, navele aflate în dispozitivul fix vor respinge atacul aviației inamice cu sistemele de artilerie de la bord. Protagoniștii acestei secvențe sunt fregata „Regina Maria”, fregata „Mărășești”, nava purtătoare de rachete „Lăstunul”, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale forțelor navale și aeriene române. Pentru această secvență demonstrativă, vor fi folosite aproximativ 1.200 de unități de muniție.

Advertisement

FNR-20 continuă cu un exercițiu demonstrativ de căutare și atac asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare și cercetare francez (MPA Atlantique) va intercepta un submarin inamic în proximitatea portului Constanța și va transmite coordonatele acestuia unui elicopter Puma Naval, care va lansa o geamandură radio-hidro-acustică și o torpilă antisubmarin.

Demonstrațiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare. Echipajele navelor participante vor prezenta onorul oficialităților ambarcate la bordul fregatei „Regina Maria” și al navei purtătoare de rachete „Lăstunul”, după care vor defila, în apropierea țărmului, de la Constanța până la Midia, oferind salutul lor publicului care se va afla pe faleza din Constanța sau pe plajele din Constanța, Mamaia și Năvodari. Defilarea navelor va începe la ora 11.30, de la sud la nord, după care navele vor rămâne ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanța.

La Brăila și Tulcea, sunt planificate sâmbătă, 15 august, de la ora 10.00, scurte ceremonii de ridicare a Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, după care acestea vor defila în formație, pe Dunăre, până la ora 11.00. La București, este planificată o ceremonie restrânsă în Parcul „Regele Mihai I”, unde va fi ridicat Pavilionul, iar după oficierea unui serviciu religios va fi citit Ordinul comun al miniștrilor apărării naționale, afacerilor interne și transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, privind sărbătorirea Zilei Marinei Române, și se vor depune coroane de flori.

La Mangalia, ceremonia va fi organizată în interiorul portului militar, unde, după ridicarea Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz, va fi citit ordinul comun al miniștrilor de resort și va oficiat un serviciu religios.

Defilarea navelor va fi deschisă de fregata „Mărășești”, urmată de corveta turcească TCG „Heybeliada”, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava hidrografică maritimă „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian”, dragorul maritim 25 „Locotent Lupu Dinescu”, nava Gărzii de Coastă „Ştefan cel Mare” și nava „Apollo” a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.

Advertisement

În timpul defilării, navele vor fi survolate de elicopterele Forțelor Navale Române, elicoptere de luptă și aeronave F-16 și MiG-21 ale Forțelor Aeriene Române, o aeronavă americană de patrulare P-8 Poseidon și o aeronavă franceză de cercetare MPA Atlantique.

După apusul soarelui, Ziua Marinei Române se va încheia cu aprinderea pavoazului electric la navele de pe mare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions